οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ: “Αυτό λοιπόν που ΔΕΝ επέτρεψε επί της ουσίας την εκτέλεση νέων προγραμμάτων παρά του ότι προϋπολογίστηκαν σημαντικά ποσά καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιτροπείας, είναι οι δύο νόμοι περί προμηθειών αμυντικού υλικού, δηλαδή των 3883/10 και 3978/11. Η αυστηρότητα και η πολυπλοκότητα των νόμων αυτών, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν νέες προμήθειες παρά μόνο εάν γίνουν με διακρατικές συμφωνίες και νομοθετική ρύθμιση από την Βουλή, κάτι όμως που δεν αποτελεί άλλοθι ώστε να επαναλαμβάνεται συνεχώς”!!!




Λογαριάζουν χωρίς τους αναγνώστες τους, ως φαίνεται, στη ΣΥΡΙΖΑίϊκη εφημερίδα «πλατιάς κυκλοφορίας» της οδού Κολοκοτρώνη 8 κι εκεί που ζήτησαν και έλαβαν συνέντευξη από τον Πτέραρχο(Ι) ε.α. Χρ. Χριστοδούλου, Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ και προηγουμένως Α/ΓΕΑ επί ημερών συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, γιά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα σκέφθηκαν: Δεν είναι ευκαιρία να ρίξουμε και μία τορπίλη στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, διατελέσαντα Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργό, μεταξύ άλλων και στο ΥΠΕΘΑ;

Ο ανυποψίαστος αναγνώστης που θα διάβασε τη συνέντευξη του Πτεράρχου-εκ των κορυφαίων στη νεοπαγή κλαδική αποστράτων του ΣΥΡΙΖΑ-θα έμεινε, προφανώς, με τον τίτλο από τα λόγια του «Η χώρα μας δεν θα έπρεπε να εμπλακεί με όπλα στην Ουκρανία» και την ανάπτυξή στη μιάμιση σελίδα που διετέθη προς τούτο στο φύλλο της Τρίτης, 22 Μαρτίου 2022. Και στο τέλος μάλλον ουδόλως θα πρόσεξε την ακροτελεύτια παραπομπή, συμφώνως με την οποία το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Χριστοδούλου είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική «Εφ.Συν» (link:https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/336775_i-hora-mas-den-eprepe-na-emplakei-me-opla-stin-oykrania)

Ομολογώ ότι αυτή η παραπομπή με πονήρεψε εξ αρχής, δίχως και να το ψάξω. Αλλά σήμερα, από τη σελίδα-στίγμα του καλού και έμπειρου συναδέλφου Γιώργου Παπαχρήστου, από «ΤΑ ΝΕΑ», βεβαιώθηκα ότι ολιγόρησα και ιδού η αιτία:

Αυστηροί νόμοι

Μία ενδιαφέρουσα, οπως και να το κάνεις, όπως και να το δεις, λόγω των ημερών, συνέντευξη του κυρίου Χρήστου Χριστοδούλου πτεράρχου εν αποστρατεία και επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, επί των ημερών του αξεπέραστου (και νυν …νεανίζοντος, τρομαρα του) Καμμένου,, δημοσιευσε χθες η γνωστη “Εφ.Συν.”. Και μεταξυ πολλών και διαφόρων άλλων (ερωτήσεων), ο συναδελφος κύριος Τερζής, θέτει στον αρχηγό, και το εξης ερώτημα:

- Κύριε Αρχηγέ, εδώ και μια 10ετία δεν αγοράσαμε σχεδόν τίποτα για τις ΕΔ, αφού δεν είχαμε χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέες αγορές;

Απαντάει διάφορα μπλα…μπλα…ο αρχηγός, προκειμένου να δικαιολογήσει γιατί δεν έγιναν προμηθειες πολεμικου υλικου παρ΄οτι λεφτά υπηρχαν, και σε κάποιο σημειο, δηλώνει και τα ακολουθα:

“Αυτό λοιπόν που ΔΕΝ επέτρεψε επί της ουσίας την εκτέλεση νέων προγραμμάτων παρά του ότι προϋπολογίστηκαν σημαντικά ποσά καθ΄ όλη τη διάρκεια της επιτροπείας, είναι οι δύο νόμοι περί προμηθειών αμυντικού υλικού, δηλαδή των 3883/10 και 3978/11. Η αυστηρότητα και η πολυπλοκότητα των νόμων αυτών, ουσιαστικά δεν επιτρέπουν νέες προμήθειες παρά μόνο εάν γίνουν με διακρατικές συμφωνίες και νομοθετική ρύθμιση από την Βουλή, κάτι όμως που δεν αποτελεί άλλοθι ώστε να επαναλαμβάνεται συνεχώς”!!!


Σαφέστατος, ο αρχηγός!

Ποιός όμως ψήφισε αυτούς, τους δρακοντειους, για επιδοξους μιζαδόρους που δραστηριοποιουνται στα εξοπλιστικα των Ενόπλων Δυνάμεων, νόμους, δεν το αναφέρει ουτε ο αρχηγός, ουτε ο συνάδελφος. Θα το κάνω εγώ λοιπον: ονομάζεται Ευάγγελος Βενιζέλος, και τους ψήφισε την περιοδο που υπηρετουσε ως υπουργός Αμυνας (στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου).

Αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, από επαγγελματικη διαστροφή περισσότερο, ξεφυλλίζοντας την έντυπη έκδοση της Εφ.Συν. τί διαπιστωσα; Ότι ερώτηση και απάντηση είχαν εξαφανιστεί!.. Τις έχει φάει, το σκοτάδι.

Να υποθέσω ότι κοπηκαν λόγω χώρου; Να το υποθεσω, γιατί είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος. Γιατι δεν μπορώ να φανταστώ ότι πετσοκοψαν τον αρχηγό, για να μην ενοχληθεί το ιερατείο ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά ο “Λεγάμενος”, ο οποίος με κάτι τέτοιες αναφορές (υπερ Βενιζέλου), πετάει …φλυκταινες. Ασε δε που ο κ. Χριστοδουλου ως ατυπος συμβουλος του, μετέχει και του ατυπου ΚΥΣΕΑ που έχει συστησει η Κουμουνδουρου, προκειμένου να συμβουλευεται ο αρχηγός…

(Το ωραίο είναι ότι η καλή εφημερίδα για να είναι καλυμμένη έναντι του συγκεκριμένου ….πετσοκόματος στο τέλος του δισέλιδου, αναφέρει, ότι “ολοκληρη η συνέντευξη δημοσιευεται στην efsyn.gr”. Χα!)

Σκέπτομαι, όμως, με την ευκαιρία του διπλού σχολίου από το Γιώργο Παπαχρήστο, να πάω το πράγμα λίγο παραπέρα:

Αναφέρεται ο Πτέραρχος στους συγκεκριμένους Νόμους, οι οποίοι, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, νομοθετήθηκαν επί ημερών Ευάγ. Βενιζέλου ως ΥΕΘΑ στην Κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου, δίχως να τον κατονομάζει, στους οποίους καταλογίζει «πολυπλοκότητα» και «αυστηρότητα» και κυρίως ότι απαιτούν διακρατικές συμβάσεις και κύρωσή τους από τη Βουλή, για προμήθειες αμυντικού υλικού «που δεν αποτελεί άλλοθι, ώστε να επαναλαμβάνεται συνεχώς»(....)Ιδού, λοιπόν, αλλη μία βολική εξήγηση γιά το γεγονός ότι επί ΣΥΡΙΖΑιοκρατίας δεν διετέθη ούτε ένα ευρω γιά προμήθειες αμυντικού υλικού, με αποκλειστική εξαίρεση των αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών «F-16» της ΠΑ στη έκδοση Viber, κι ας προσπαθούσε ο Τσίπρας, μέχρι τώρα, να τα φορτώσει στην κακοδαιμονία της χώρας, συνεπεία της επιτροπείας, ελέω μνημονίων που προσέθεσε και αυτός....Διότι «λεφτά υπήρχαν» γιά τον σκοπό αυτό στα Γενικά Επιτελεία των τριών Κλάδων των ΕΔ, όπως βεβαιώνει!

Το κυριώτερο, όμως, είναι ότι ο ίδιος ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ ουδόλως έχει σε εκτίμηση τις διακρατικές συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού, πρακτική που έχει ακολουθηθεί με συνέπεια από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έγινε με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και των υπερσύγχρονων φρεγατών «Belharra» από τη Γαλλία.

Και σημειωτέον αφού προηγήθηκαν κλειστές ενημερώσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων. Φλώρο, γιά τη Νέα Δομή Δυνάμεων και συν-επώς γιά το είδος των εξοπλισμών που αυτή απαιτεί...Συνεπώς η κρίσιμη διάσταση της διαφάνειας στις προμήθειες αμυντικού υλικού υπέρ των ΕΔ, μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες (έστω) του εκ των στρατιωτικών συμβούλων κορυφής εις το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου.

Είναι να διερωτάται κανείς: Από των ημερών του στο βαθμό του Υποπτεράρχου, ως Διοικητής ΔΑΥ, εν συνεχεία του Αντιπτεράρχου ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Αρχηγός ΓΕΑ και τελικώς του Πτεράρχου στην κορυφαία θέση της στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ βρήκε τη βούληση και τελικώς τον χρόνο να διατυπώσει αντίλογο στους «κακούς Νόμους Βενιζέλου» που σήμερα δαιμονοποιεί; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για μία κρίσιμη περίοδο 10 ετών προέκρινε επιμελώς την αιδήμονα σιωπή, δεν είπε και δεν έγραψε λέξη...

Αλλά και σήμερα που ο Πτέραρχος καταφέρεται με τόσο «κάθετο» τρόπο εναντίον της διάθεσης πολεμικού υλικού στην Ουκρανία (κατασχεθέντος εν πολλοίς από Ουκρανικό λαθρεμπορικό πλοίο σε προηγούμενο χρόνο), θα μπορούσε-θα όφειλε, μάλλον...-να είναι περισσότερο προσεκτικός, ενθυμούμενος τον πρότερο εαυτό του, ως Αρχηγός ΓΕΑ, επί ημερών του αλήστου μνήμης ΥΕΘΑ, Παν. Καμμένου, των ανύπαρκτων ΑΝ.ΕΛ, μετά τις εκλογές του 2019.

Όταν είναι ο ίδιος, ο οποίος, με συνοπτικές διαδικασίες, εν μιά νυκτί όπως βεβαιώνουν καλώς γνωρίζοντες στο ΓΕΑ, είχε διατάξει κατεπειγόντως τη σύνταξη ΦΕΕ γιά την πώληση «ικανού» ( ; )αριθμού βομβών των 500 και 1.000 λιβρών, τύπου ΜΚ-82/83, «μη επιχειρησιακώς αναγκαίων» (....)στο Βασιλειο της Σαουδικής Αραβίας. Είναι η χώρα, όπου η Σαρία αποτελεί τον ύψιστο νόμο και που είχε κατηγορηθεί διεθνώς, με αδιάψευστα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας ( φωτογραφίες μη εκραγεισών βομβών ή θραύσματα από τέτοιες βόμβες, τραυματισμένοι κ.ο.κ) γιά αεροπορικές επιχειρήσεις στη Σαναά και αλλού στη Βόρεια Υεμένη, εναντίον των φιλο-ιρανών ανταρτών Χούτι. To υπάρχον αποθέμά τους φαίνεται ότι είχε αρχίσει να εξαντλείται και είχαν ζητήσει κατεπειγόντως αναπλήρωση των βομβών ίδιου τύπου, που τούς είχαν χορηγηθεί προηγουμένως από την Ιταλία. Τότε δεν είχαν σκεφθεί αναλόγως, με τον τρόπο με τον οποίο βάλλεται από τον ίδιο η προμήθεια των κατασχεθέντων Ουκρανικών και άλλων «Καλάσνικωφ» στην Ουκρανία μετά τη Ρωσσική εισβολή και μάλιστα γιά τέτοια σύρραξη, που δεν είχε το χαρακτήρα πολέμου; Και ακόμη πώς και πόσο εκτιμήθηκε η αξία κάθε βόμβας και με ποιά κατώτατη τιμή διαπραγμάτευσης; Και ποιό είναι το κύρος της διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με Έλληνα ιδιώτη-εκπρόσωπο της Σαουδαραβικής πλευράς;

Αλλά και κάτι ακόμη γιά τον Πτέραρχο Χριστοδούλου: Είχε λάβει, τότε, ως Αρχηγός ΓΕΑ, είχε ζητήσει και συνεκτιμήσει τυχόν παράπλευρες συνέπειες από τμήματα της διεθνούς τρομοκρατίας, από τις υπηρεσίες πληροφοριών και αναλύσεων της ΠΑ, από ό,τι είχε απομείνει σε αυτή, μετά τη διάλυση των αρμοδίων υπηρεσιών από τον προκάτοχό του Α/ΓΕΑ;

Το ότι δεν προχώρησε η εν λόγω εκποίηση δεν καθιστά άνευ σημασίας τα προηγούμενα, τα οποία τότε (περίοδος 2017-2018) είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα, στον ίδιο χρόνο που το ΓΕΑ ετοιμαζόταν γιά την εκχώρηση αυτή....

ΥΓ: Και κάτι τελευταίο γιά τη συνέντευξη καθ’ εαυτή: Δεν συνοδεύευται από φωτογραφία που να μαρτυρεί ότι πρόκειται γιά φυσική-προφορική συνέντευξη, πολλώ μάλλον καθώς η εν γένει «γλώσσα» προδίδει διατυπώσεις γραπτού μάλλον λόγου, εν συνεχεία γραπτών απαντήσεων που θα μπορούσε να έχουν δοθεί σε αντίστοιχες γραπτές ερωτήσεις. Ενδεχομένως... 

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου