ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 1.677(316)
"Η ΑΥΓΗ", 20/03/18
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*
Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον φοιτητών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και αντίστοιχων ομάδων σπουδαστών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’αυτό και ως Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής έχουμε καθιερώσει την υποδοχή και ενημέρωση τέτοιων ομάδων, εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια. Οι διαλέξεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό τον τίτλο “Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ”, αφού έτσι θεωρούν οι επισκέπτες μας τη θεαματική άνοδο του κόμματος σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, μετά το 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, την εβδομάδα από 12 έως 16 Μαρτίου 2018, υποδεχτήκαμε στα επί της οδού Λεωνίδου γραφεία, συνολικά πέντε ομάδες φοιτητών και σπουδαστών, τέσσερις εξ αυτών από τη Δανία και μία από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. (Τα σχετικά ραντεβού είχαν κλειστεί από τον περασμένο Νοέμβριο)
Το σύνολο των επισκεπτών μας ξεπέρασε τα διακόσια άτομα και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι επρόκειτο κυρίως για μαθητές λυκείου, συνοδευόμενους και από καθηγητές. Ειδικότερα, από τη Δανία υποδεχτήκαμε ομάδες μαθητών και μαθητριών από τα λύκεια του Roskilde, του Fredriksborg, του Soedenrborg και του Gefion, ενώ οι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης προσήλθαν μέσω της αντίστοιχης φοιτητικής ένωσης. Όλες οι ομάδες επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ταξιδιών.
Σταχυολογώ τα σημαντικότερα ερωτήματα που κληθήκαμε να απαντήσουμε, ο υπογράφων και η σ. Αγγελική Βισβίκη, με τη βοήθεια και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (Βίκυ Τσεφαλά, Γιώργος Ταβουλάρης): α) Τι θα συμβεί μετά τα Μνημόνια; β) Πώς προέκυψε η κρίση στην Ελλάδα; γ) Σκέφτεστε να επανεξετάσετε τη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε.; δ) Πώς υποδέχτηκε ο ελληνικός λαός τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά το 2015; Υπήρξαν αντιδράσεις από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά; ε) Η ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τι θέσεις παίρνει στα κοινωνικά και εθνικά θέματα της Ελλάδας; στ) Με ποιες πολιτικές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ανεργία των νέων και το πρόβλημα του brain drain;
Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, προφανώς δεν ωραιοποιήσαμε καταστάσεις, εκφράσαμε όμως την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βαδίζει σταθερά στον δρόμο τής εξόδου από την πολυδιάστατη κρίση, ενώ για τη λεγόμενη προσφυγική κρίση καλέσαμε τους ακροατές να μεταφέρουν δικές τους εμπειρίες και απόψεις. Όσο για τον ρόλο της Εκκλησίας, εξηγήσαμε ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατεύει το δικαίωμα του θρησκεύεσθαι κάθε κατοίκου αυτής της χώρας, γι' αυτό και νομοθέτησε στη Βουλή την ίδρυση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, παρά τις αντιδράσεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς, καθώς και της Εκκλησίας. Προσθέσαμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το κράτος και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους και ως Αριστερά θα θέλαμε τον χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, κάτι που ελπίζουμε να απασχολήσει την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Επισημαίνω ότι οι επισκέπτες και συνομιλητές μας δεν στερούνταν ενημέρωσης. Όλοι κάτι είχαν ακούσει και διαβάσει για τον αξιοθαύμαστο τρόπο που οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές. Προφανώς, δεν πρόκειται για οργανωμένους αριστερούς, αλλά για κατ’ αρχήν φιλικά διακείμενους προς την Αριστερά και τον ελληνικό λαό.
Εννοείται ότι κι εμείς ρωτήσαμε για την κατάσταση στις χώρες τους, ενημερώνοντας και για τις σχέσεις που ως Αριστερά διατηρούμε με αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα. Με τους επισκέπτες από την Ελβετία δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο σκάνδαλο Novartis, ενώ τους ρωτήσαμε πώς θα έβλεπαν την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε., ερώτημα στο οποίο μας δόθηκαν αντιφατικές απαντήσεις.
Με τα παιδιά από τη Δανία, σταθήκαμε ιδιαίτερα στους αγώνες των λαών της Ευρώπης εναντίον του φασισμού, ενώ μιλήσαμε και για την ανάγκη να μην μετατραπεί η Ε.Ε. σε στρατιωτική υπερδύναμη, αφού η υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας δεν μπορεί να στηριχθεί στην ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά στην ισορροπία συμφερόντων. Επιπλέον, μια που βρίσκονται σε ηλικία να ψηφίσουν για πρώτη φορά το 2019, τα παροτρύναμε να μην υποτιμήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να λάβουν μέρος τουλάχιστον στις επόμενες ευρωεκλογές.
Θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες για να αναπαραγάγω το περιεχόμενο όλων των συναντήσεών μας, που αποτελούν και για εμάς πηγή γνώσης. Ταυτόχρονα, διευρύνουν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, πέρα από τις κομματικές ηγεσίες και τους εκπροσώπους των κομμάτων στα κοινοβούλια. Πρόκειται για άλλη διάσταση των διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που ορισμένοι εξ ημών υποτιμούν.
* Μέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου