Πέντε κύρια άρθρα, από φύλλου του Σαββάτου-Κυριακής
Και μαζί δυστυχώς αντιμετωπίζει πλήθος εθνικών θεμάτων και εξωτερικών απειλών.
Η υπερ-εικοσιπενταετής εκκρεμότητα με το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μοιάζει χαίνουσα πληγή, που απαιτεί ταχεία επούλωση και αποκατάσταση συνθηκών ειρήνευσης στα βόρεια σύνορά μας. Επιπλέον, διευθέτηση απαιτούν και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Η κρισιμότερη ωστόσο εθνική περιπλοκή στην παρούσα δύσκολη για την Ελλάδα οικονομική συγκυρία πηγάζει από τη διαρκώς εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα.
Εδώ και καιρό οι εξ Ανατολών γείτονές μας επιμένουν σε στρατηγική έντασης, ρητορεύουν διαρκώς εναντίον της Ελλάδας, επιτείνουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και στην Κύπρο, γενικώς εγείρουν συνεχώς θέματα και δημιουργούν περιβάλλον αστάθειας στην περιοχή.
Κοινώς, η ανασφάλεια περισσεύει και οι βεβαιότητες της μακράς ειρήνης αμφισβητούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι η Ελλάδα, πέραν των άλλων, πιθανώς να αντιμετωπίσει και έκτακτες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Για τούτο οφείλει το λιγότερο να είναι προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενον.
Και επειδή η όποια προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εθνικής απειλής απαιτεί πόρους, πρώτιστο καθήκον στην παρούσα φάση δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό της εξυγίανσης της οικονομίας μας.
Μια χώρα με την οικονομία της ανθηρή, με τα νώτα της καλυμμένα δηλαδή, δύναται ευχερέστερα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.
Τα προαναφερθέντα αποκτούν εξαιρετική σημασία στην παρούσα συγκυρία. Και αυτό γιατί στις επόμενες ενενήντα μέρες θα κριθεί αν η ελληνική οικονομία θα βρει επιτέλους τον δρόμο της εξόδου από την κρίση ή θα συνεχίσει δεσμευμένη, υπονομευμένη και αδύναμη να χειριστεί με αξιώσεις οποιαδήποτε εθνική υπόθεση.
Στις 21 Ιουνίου θα κριθεί αν η χώρα θα εξέλθει και με ποιους όρους από τα μνημόνια και την πολύχρονη δέσμευση πόρων, επιλογών και δυνατοτήτων. Υπό αυτή την έννοια έχει κεφαλαιώδη σημασία για το μέλλον μας ως χώρας και έθνους η δρομολόγηση συνθηκών εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση.
Η ανάκτηση της ιδιοκτησίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι υπόθεση μείζονος εθνικής σημασίας.
Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει χρόνο, ούτε περιθώριο άλλων επιλογών. Τώρα είναι η ώρα και τώρα η ευκαιρία να αναλάβει πλήρως τη δέσμευση και την ευθύνη διαχείρισης των οικονομικών της υποθέσεων.
Οι συνθήκες, εσωτερικές και εξωτερικές, επιβάλλουν αυτοδέσμευση τόσο χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης όσο και τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων ώστε να επανενταχθεί αξιοπρεπώς στο διεθνές οικονομικό σύστημα και να περάσει ξανά η οικονομία και η διαχείριση των πόρων της σε δικά μας χέρια.
Αυτή είναι εθνική επιλογή, ταιριαστή με την ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου. Και ικανή στον βαθμό που ευοδωθεί να μας επιτρέψει να γιορτάσουμε με αξιοπρέπεια το 2021 τα διακόσια χρόνια από την εθνική μας αναγέννηση.
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 24-25/03/18
..
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24-25/03/18 |
"ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 24-25/03/18 |
"Realnews", 24-25/03/18 |
"H AYΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 24-25/03/18 |
για πρώτη φορά– πως στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες. Κοντολογίς, το γεωτρύπανο που έχει αγοράσει πρόσφατα η Τουρκία θα μετακινηθεί στα νότια της Κύπρου και θα αρχίσει γεωτρήσεις εντός της δικής μας ΑΟΖ, των δικών μας τεμαχίων. Αυτό θα αποτελέσει ακόμη μια προκλητική ενέργεια από πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν. Μια κίνηση που συνδέεται με την προσπάθεια της Άγκυρας για την επιβολή τετελεσμένων διά της ισχύος. Αυτή η προσέγγιση κινείται στη λογική του «ισοδύναμου τετελεσμένου». Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο ανέδειξε, είναι αυτό της συνδιαχείρισης. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. O Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος παρουσιάσθηκε να… ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους, είπε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να επηρεαστούν τα δικαιώματά τους. Είπε επί τούτου πως θα πρέπει να διαμορφωθεί μια τεχνική επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και ό,τι βρεθεί θα μοιραστεί στη 'Βόρεια' και τη 'Νότια' Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους». Δηλαδή, ο Ερντογάν κάνει ένα ακόμη βήμα, πρωτοτυπεί και ανακοινώνει πως θα καθορίσει και τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Θα είναι ο «άρχοντας» του αερίου, καθώς προαγγέλλει πως εκείνος θα αποφασίσει για το μέλλον του και τον τρόπο αξιοποίησής του. Αυτό πρέπει να αναλυθεί και να αξιολογηθεί κυρίως γιατί μας προειδοποιεί για το πώς θα ενεργήσει σε περίπτωση συμμετοχής της Τουρκίας στη διαχείριση του αερίου.
Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή. Μπορεί να θέτει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και να παρουσιάζεται ως ο «προστάτης τους», όμως δεν παραλείπει να αναδείξει και τα τουρκικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. «Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας, αλλά και της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'» είπε.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Τουρκία θεωρεί πως εάν δεν αποτρέψει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο θα χάσει το τρένο της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της. Θα χάσει το πολιτικό και στρατηγικό παιγνίδι στην περιοχή. Γι' αυτό και ο Ερντογάν προβαίνει σε ενέργειες που όχι μόνο θεωρούνται ακραίες αλλά και εκτός λογικής. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, τη συμπεριφορά Ερντογάν, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η Άγκυρα έχει μια πολιτική στηριγμένη σε μια στρατηγική που έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του 1950. Αυτή η πολιτική δεν αλλάζει. Εκείνο το οποίο αλλάζει είναι η τακτική, η οποία διαμορφώνεται αναλόγως των δεδομένων που διαμορφώνονται. Εάν αυτό δεν το αντιληφθούμε, τότε δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίσιμη αυτή φάση των εξελίξεων και τους κίνδυνους που δημιουργούν οι κινήσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και προπαντός χωρίς φόβο. Με ψευδαισθήσεις πολιτική δεν ασκείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου