Εννέα κύρια άρθρα, από το σημερινό Τύπο
"ΤΑ ΝΕΑ", 22/03/18 |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/03/18 |
Επιτέλους γίναμε η Δανία του Νότου....Όχι βέβαια στις κοινωνικές παροχές και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά στη φορολογία. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων - ΑΑΔΕ - κάθε μήνα αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσβάστακτες φορολογικές του υποχρεώσεις.
Ο ένας στους δύο έλληνες, αν αφαιρέσουμε τους ανήλικους, αδυνατεί να είναι συνεπής με την Εφορία. Περισσότεροι από 4 εκατ. πολίτες βρίσκονται στο "κόκκινο" με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μη φτάνουν για να γλιτώσουν τα σπίτια τους ή ότι έχει απομείνει - αν έχει απομείνει κάτι - από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Είναι ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας ότι η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.076.857 φορολογούμενους, ενώ οι κατασχέσεις αυξάνονται καθημερινά.
Το σκηνικό είναι δραματικό και δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα με μια ρηχή ανάπτυξη. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι έχει καταφέρει να δημιουργεί υπερπλεονάσματα, αλλά ουδείς αναρωτιέται πόσο μπορεί να συνεχιστεί ακόμα αυτός ο φορολογικός στραγγαλισμός. Οι δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται συνεχώς, οι ιδιωτικές συνήθως καρκινοβατούν, η ανεργία παραμένει στα ύψη, ενώ οι μισθοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες σε όλη την Ευρώπη.
Το εθνικό εισόδημα ουσιαστικά δεν αυξάνεται, η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη έχει σχεδόν εκμηδενιστεί καθώς τα εισοδήματα της μειώνονται συνεχώς ενώ η φορολογία παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η περιβόητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, ενώ το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει υποτίθεται το μνημόνιο, είναι ασκήσεις επί χάρτου.
Η κυβέρνηση πέτυχε λοιπόν να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά,αλλά κατάφερε παράλληλα με την υπέρμετρη φορολογία να εξουθενώσει την κοινωνία. Μόνο που η συνταγή, όπως αποδεικνύει και η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί αν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες δεν βλέπουν προοπτική,ούτε η χώρα συνολικά μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες...
"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση
"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση
"ΕΣΤΙΑ", 22/03/18 |
"Φιλελεύθερος", 22/03/18 |
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 22/03/18 |
"Η ΑΥΓΗ", 22/03/18 |
"Εφ.Συν", 22/03/18 |
"ΕΘΝΟΣ", 22/03/18 |
και αύριο), προσπαθεί να εξασφαλίσει ισχυρές υποδείξεις για τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό για να τεθούν τα συμπεράσματα, ως προίκα, στη Βάρνα, όταν θα συγκληθεί ευρωτουρκική συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στις 26 Μαρτίου.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος της κυπριακής ΑΟΖ, διανέμοντας και χάρτη στους ομολόγους του και υπογραμμίζοντας ότι έξι από τα οικόπεδα διατέθηκαν σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Παράλληλα ανέδειξε το γεγονός ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης. Ευθέως τους επισήμανε πως «η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ». Κι αυτό είναι η μια πραγματικότητα, που κανείς εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αγνοήσει. Το θέμα είναι να το συνειδητοποιήσουν και οι εταίροι μας.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ. Η συμπεριφορά της έναντι κρατών μελών είναι απαράδεκτη και προκλητική. Απειλή και αμφισβητεί στην πράξη την κυριαρχία των χωρών αυτών. Μόνο και μόνο γι’ αυτό και χωρίς καν να μιλήσουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Κύπρου θα έπρεπε να υπάρξει έντονη και κατηγορηματική αντίδραση των μελών της Ένωσης. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι, όμως, προφανές ότι πρυτανεύουν κι άλλες λογικές και προπαντός συμφέροντα. Τα διαφορετικά, όμως, συμφέροντα δεν αποκλείουν την αντιμετώπιση του θέματος με όρους και κριτήρια που ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις. Είναι προφανές πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός της κυριαρχίας όλων των κρατών. Παράλληλα, είναι πρόδηλο πως η Τουρκία ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεών της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΤΙ ζητά η Λευκωσία; Το αυτονόητο. Να υπάρξει μια έντονη και κατηγορηματική διατύπωση, καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων. Αυτονόητο είναι, επίσης, πως η Τουρκία με τη συμπεριφορά της έναντι κρατών μελών πρέπει να έχει και κόστος. Πολιτικό και οικονομικό. Γνωρίζοντας πως λειτουργεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρούμε πως τις όποιες φραστικές επικρίσεις δέχεται δεν τις υπολογίζει ποτέ. Δεν τον επηρεάζουν. Αυτό που καταλαβαίνει καλύτερα και σαφώς το λαμβάνει υπόψη έχει κόστος. Στην προκειμένη περίπτωση οικονομικό κόστος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παγώσει τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία, να τα συντηρεί στον πάγο μέχρι να αλλάξει συμπεριφορά. Τούτο, όμως, αν και θα έπρεπε να ήταν το πρώτο θέμα της ατζέντας των Ευρωπαίων, φαίνεται να μην εξετάζεται καν.
ΕΜΕΙΣ, λοιπόν, επιδιώκουμε το αυτονόητο και πιστεύουμε πως θα το εξασφαλίσουμε. Αναμένουμε την έμπρακτη και απερίφραστη αλληλεγγύη της ΕΕ προς υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της, των συμφερόντων και πολιτικών της Ένωσης αλλά και της διεθνούς νομιμότητας. Είναι αυτό που ζητούμε υπερβολή; Όχι. Υπερβολή είναι να αγωνίζεται κανείς για τα αυτονόητα επειδή σε έναν οργανισμό, όπως η ΕΕ, δεν θεωρούνται δεδομένα! Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά της Ένωσης ενεργοποιούνται γρηγορότερα για λιγότερης σημασίας ζητήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου