οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

"....Άριστα πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η συζήτηση Πάγιατ- Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ μέρους του Αμερικανού πρέσβη, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στην δέσμευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης . Η αμερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδομένη τη δημιουργία θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων , αλλά σε κατοικημένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόμα και χρονική πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι δεν υπήρξε καμμία εκδήλωση αμερικανικής πρόθεσης να ανακόψει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέμου δυο κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Αντιθέτως περιορίστηκε σε «επιχειρησιακές συμβουλές» για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε , με πιθανότητες επιτυχίας, να ανατρέψει ένα τουρκικό «χτύπημα» στην Ελλάδα, που θα «τσαλάκωνε» την εικόνα του κ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την κυβέρνηση του..."



Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 23/03/18

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 23/03/18

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας , αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας -αυτή την στιγμή -το ρόλο της σε αυτόν του «συμβούλου» σε πιθανές ελληνικές επιχειρήσεις αν , όποτε και εφ’ όσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Αυτό είναι «το περίγραμμα» της τρίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αμερικανού πρέσβη κ Πάγιατ- πρωτοβουλία το ιδίου -με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη στο υπουργείο Άμυνας . Μια συνάντηση , που ευλόγως ξάφνιασε , καθώς δεν είναι συνηθισμένη κίνηση , πρέσβης συμμαχικής χώρας να παρακάμπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά με τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύματος. 

Άριστα πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η συζήτηση Πάγιατ- Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ μέρους του Αμερικανού πρέσβη, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στην δέσμευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης . 

Η αμερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδομένη τη δημιουργία θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων , αλλά σε κατοικημένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόμα και χρονική πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι δεν υπήρξε καμμία εκδήλωση αμερικανικής πρόθεσης να ανακόψει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέμου δυο κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. 

Αντιθέτως περιορίστηκε σε «επιχειρησιακές συμβουλές» για το πως η Ελλάδα θα μπορούσε , με πιθανότητες επιτυχίας, να ανατρέψει ένα τουρκικό «χτύπημα» στην Ελλάδα, που θα «τσαλάκωνε» την εικόνα του κ Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την κυβέρνηση του. 

Το ενδιαφέρον της συζήτησης αυτής , όπως την μεταφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές, είναι η αμερικανική βεβαιότητα – και γνώση- ότι η Άγκυρα θα αποτολμήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, διότι όπως έχει ενημερώσει ο κ Ερντογάν την Ουάσιγκτων « θα πάρει πίσω αυτά που του ανήκουν». 

Η αμερικανική πλευρά έδειξε να τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας «αμυντικής επίθεσης» εκ μέρους της Ελλάδας , διότι κρίνει ότι 

μετά την εκδήλωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αθήνα να ανατρέψει την κατάσταση με τοπική εμπλοκή δυνάμεων και επομένως θα εξαναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μειονεκτική θέση… 

Εν ολίγοις, η Ουάσιγκτων, αλλά και στον βαθμό που γνωρίζουν και οι χώρες της ΕΕ «προετοιμάζονται» για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και περιορισμένης έκτασης εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας , χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. Αντιθέτως, αφήνουν μια κατ’ εξοχήν αναποφάσιστη , διαιρεμένη και εντελώς άπειρη, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναλάβει μόνη της τις ευθύνες και συνέπειες ενός προαναγγελθέντος γεγονότος, που θα ανατρέψει την ισορροπία και την ασφάλεια σε ευρωπαϊκό- νατοϊκό έδαφος. 

Η απροθυμία των συμμάχων και εταίρων να εκδηλώσουν οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση τους για την αποτροπή «επεισοδίου» επιτείνεται και από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν αποτολμά επίσημες προληπτικές διπλωματικές κινήσεις αποτροπής δυσμενών εξελίξεων. Είτε με επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στις Συνόδους Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις οποίες εφαρμόζεται υποχρεωτικώς η αρχή της ομοφωνίας σε όλες τις αποφάσεις κορυφής. Αυτήν την αρχή μπορεί -αν το αποφασίσει-να εφαρμόσει η Αθήνα σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος πέραν των αυστηρώς ελληνοτουρκικών θεμάτων, έως ότου εταίροι και σύμμαχοι αποφασίσουν να παρέμβουν αποτρεπτικώς στα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Και τούτο διότι η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη ελληνική πολιτική των μηνυμάτων, διαμαρτυριών, διαβημάτων και παραπόνων είναι εντελώς αναποτελεσματική για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. 

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι μετά την πρόσφατη απόπειρα θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στα ΙΜΙΑ, ο μοναδικός ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον κ Τσίπρα ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ Νετανιάχου ,με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.



"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 23/03/18


"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 23/03/18


"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 23/03/18





"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 23/03/18






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου