οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΤΟ "ΑΤΥΧΗΜΑ" ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ, ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!...- ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ... -ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ...-- "Η ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ, ¨Η ΘΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ": ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΟΨΗ;...- ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ...- ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ...- ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ, ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ, ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ...- ΕΣΤΩΝ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΗΡΞΑΝΤΟ ΧΕΙΡΩΩΝ ΑΔΙΚΩΝ...- ΣΤΡΕΨΟΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ, ΑΠΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!....

Εννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Τετάρτης...

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/18

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ


Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η ιστορία με το επίδομα ενοικίου των υπουργών για να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Η έρευνα της Metron Analysis που δημοσίευσε το «Βήμα» την Κυριακή κατέγραφε μια όλο και μεγαλύτερη απόκλιση της κοινωνίας από τα κόμματα και τους πολιτικούς. Μια γενικευμένη αίσθηση δυσαρέσκειας και κυρίως αντιπολιτικής διαπερνά ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, ενώ διογκώνονται απειλητικά ακροδεξιές και αντισυστημικές δυνάμεις που λαϊκίζουν ασύστολα παριστάνοντας τους αδιάφθορους και εξυγιαντές της δημόσιας ζωής. Μια τάση που ενισχύεται από το κλίμα πόλωσης και διχασμού που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Η ιστορία της επιδότησης ενοικίου μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα των πολιτικών. Πολύ περισσότερο όταν ο κ.Τσίπρας και ο Σύριζα, είχε αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα της πολιτικής του, το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και τη σύγκρουση με το «παλιό» πολιτικό σύστημα.

Όταν η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους πολιτικούς βρίσκεται στο ναδίρ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι προφανές ότι αρκεί και ένα ήσσονος σημασίας γεγονός, αλλά με ιδιαίτερα συμβολικές προεκτάσεις για να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα απαξίας.

Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, διαπραγματεύσεις για έξοδο από το μνημόνιο, μακεδονικό,τουρκικές προκλήσεις, το πολωτικό πολιτικό κλίμα αφενός και η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια αφετέρου, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό.

Είναι τραγικό, ότι μετά από 10 σχεδόν χρόνια κρίσης, συνεχίζουμε να αναπαράγουμε τις ίδιες παθογένειες, την ίδια μιζέρια και να ανακυκλώνουμε τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό. Η συνεννόηση και ο διάλογος αποτελούν μονίμως είδη εν ανεπαρκεία, παρά τα παθήματα που έχουν μεσολαβήσει.

Με αυτή την πολιτική ατμόσφαιρα, με αυτό το διχασμένο και απογοητευμένο κοινωνικό σώμα δεν πάμε όμως πουθενά. Θα συνεχίσουμε να επιβιώνουμε σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς δυναμική, χωρίς σχέδιο για το αύριο.

Περιθώρια όμως για άλλες χαμένες ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Κι αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν πρωτίστως οι κυβερνώντες. Αν θεωρούν ότι με ένα ανασχηματισμό θα αλλάξουν το κλίμα φθοράς είναι γελασμένοι. Χρειάζονται γενναίες και τολμηρές πρωτοβουλίες και όχι ευκαιριακά πολιτικά παιγνίδια ή κινήσεις πρόσκαιρου εντυπωσιασμού, για να διαμορφωθεί το κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα.

"ΤΟ ΒΗΜΑ" (ηλεκτρονική έκδοση)





"ΕΣΤΙΑ", 28/02/18

"Ο Φιλελεύθερος", 28/02/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 28/02/18



"Εφ.Συν", 28/02/18

"ΕΘΝΟΣ", 28/02/18




Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι προφανές πως η Γαλλία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θέλουν με παρεμβάσεις τους να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τους, που δραστηριοποιούνται σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, θα εργαστούν απρόσκοπτα. Ειδικά σε ό,τι αγορά τους Γάλλους είναι σαφές πως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν προς την τουρκική ηγεσία πως δεν πρόκειται να ανεχθούν τα νταηλίκια της Άγκυρας, όπως τα έχουμε παρακολουθήσει, βιώσει, με τις προκλήσεις κατά του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία επέβαλε με τη χρήση βίας τη μη πραγματοποίηση της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.


ΕΓΚΑΙΡΑ και με αποφασιστικότητα η Γαλλία επέλεξε να προειδοποιήσει την Άγκυρα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ανησυχεί για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν ανοικτά των ακτών της Κύπρου, τονίζοντας «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου». Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος «υπενθύμισε στον Γάλλο ομόλογό του την “ευαισθησία” της Τουρκίας και της “τδβκ” αναφορικά με την ΑΟΖ και το θέμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο». Και επειδή, δηλαδή, η Τουρκία έχει δήθεν ευαισθησίες, πρέπει να τις εκφράζει διά της ισχύος των όπλων; Οι «ευαισθησίες» αυτές είναι ουσιαστικά η επιβολή των επεκτατικών της σχεδίων.

ΤΟΣΟ η γαλλική παρέμβαση όσο και η αμερικανική, ενόψει επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον το καλοκαίρι στην Κύπρο, ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας. Κι αυτό γιατί η αντίδραση των δύο αυτών χωρών, οι παρεμβάσεις και οι εν γένει κινήσεις τους, στην κρίσιμη ώρα των γεωτρήσεων, από εταιρείες, που προέρχονται από τα δύο αυτά κράτη, θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται αρμοδίως, προχωρά κανονικά. Ασφαλώς αυτός είναι ο στόχος, πλην όμως είναι προφανές ότι υπάρχουν και τα… απρόοπτα. Η τουρκική παρέμβαση, διά του πολεμικού ναυτικού, απέτρεψε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3. Αυτό ήταν προβλεπτό, αναμενόμενο. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι εμπλεκόμενοι είχαν εναλλακτικό σενάριο. Στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται τούτο, όμως δεν είναι της ώρας το ζήτημα τούτο. Θα επανέλθουμε.

ΓΙΑ την Κυπριακή Δημοκρατία το ζητούμενο είναι να προχωρήσει κανονικά το ενεργειακό πρόγραμμα. Για την Κυπριακή Δημοκρατία το ζητούμενο είναι να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα. Για να επιτευχθεί τούτο επιβάλλονται συνεργασίες με στρατηγικούς εταίρους. Είναι προφανές πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει μέσα από συνεργασίες ισχυρών κρατών, που έχουν ρόλο και λόγο στην περιοχή, να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του ενεργειακού προγράμματος. Να αξιοποιήσουμε διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία συμπίπτουν με τα δικά μας, προς όφελός μας.


"Ο Φιλελεύθερος", 28/02/18


"ΠΟΛΙΤΗΣ", 27/02/18


"αλήθεια",
28/02/18
 

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 28/02/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 28/02/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου