οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

"...Για μια ακόμα φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος»..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ" και
την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 20-21/05/17

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΤΗΣΗ
Τα νέα μέτρα λιτότητας σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η ελάφρυνση του χρέους παραμένει μόνο μια υπόσχεση των δανειστών για... κάποτε στο μέλλον

Του Σεραφείμ Πολίτη

Εάν η ελληνική οικονομία μοιάζει με ένα ταλαιπωρημένο και παλαιό αεροπλάνο, παροπλισμένο για οκτώ ολόκληρα χρόνια στην άκρη ενός χορταριασμένου διαδρόμου απογείωσης, από χθες ο χώρος των αποσκευών του γέμισε με νέα ασήκωτα βαρίδια. Η ψήφιση του νόμου με τις νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο και το νέο χαράτσι στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ανοίγει διάπλατα έναν νέο τετραετή ορίζοντα λιτότητας για την ελληνική οικονομία που κόβει τα φτερά και τις ελπίδες της για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ακόμη χειρότερα μάλιστα, αφού και ο διάδρομος απογείωσης, που κατά το κυβερνητικό αφήγημα θα ήταν η νέα διευθέτηση του χρέους, δεν πρόκειται άμεσα να καθαρίσει (σε επίπεδο αποφάσεων) από τα χορτάρια, καθιστώντας απαγορευτική την όποια χρήση του από το ελληνικό αεροπλάνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές απαίτησαν και «πήραν» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,9 δισ. ευρώ από το 2018 έως και το 2021. Εξακολουθεί όμως να είναι αβέβαιο το πότε και με ποιον τρόπο θα λάβουν τις αποφάσεις τους για το ελληνικό χρέος, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος - από τον Σεπτέμβριο του 2018 και ύστερα -, όπως έχει ήδη διαμηνύσει η Γερμανία.

Στο Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για ένα θετικό σήμα από τους δανειστές στο ζήτημα αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με τις βαλίτσες του γεμάτες με τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση ψήφισε την Πέμπτη στη Βουλή ως ένδειξη πλήρους συμμόρφωσης στα προαπαιτούμενα του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου. Και με την προσδοκία ότι, σε αντάλλαγμα, οι συνάδελφοί του υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία θα συναινέσουν σε ένα μίνιμουμ σεναρίων και τρόπων για τη διευθέτηση του χρέους. 

Αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές έδιναν χθες πιθανότητες 60%-40% στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια γενική περιγραφή σεναρίων (χωρίς καμία ποσοτικοποίηση) για το πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια με τη χρήση μεθόδων, όπως η επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής του. Δεν απέκλειαν, πάντως, κάτι τέτοιο να παραταθεί ακόμη και για τον Ιούνιο, αν δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δανειστών μας και κυρίως δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας που εξακολουθούν να είναι ισχυρές για οποιαδήποτε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις για το χρέος. Από εκεί και πέρα, τον λόγο θα έχει το ΔΝΤ που θα κληθεί να αποφασίσει αν συμφωνεί προκειμένου να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο, σε μια διαδικασία που αναμένεται να απαιτήσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες από την όποια συμφωνία στο Eurogroup (άρα, ώς τον Ιούλιο) και με αβέβαιη ακόμη προοπτική. Το θολό τοπίο ενισχύουν άλλωστε δηλώσεις όπως του αμερικανού προέδρου της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Ρεπουμπλικανού Αντι Μπαρ, ο οποίος κάλεσε το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, απειλώντας το Ταμείο με εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στην περίπτωση που αποφασίσει θετικά. Βεβαίως, η θέση αυτή δεν σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτή από τον Λευκό Οίκο, αλλά ενισχύει την αβεβαιότητα που υπάρχει.

Προς το παρόν τον τόνο για τις εξελίξεις που έρχονται τον έδωσε με τις δηλώσεις του στο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε, χρειάζεται μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων αναφορικά με το χρέος, με επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μήνες ακόμη ώς την ένταξή της στο QE. 

O γάλλος τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι «τη Δευτέρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων» και ότι ο ίδιος δεν βλέπει να αρχίζει μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων QE πριν γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και το ΔΝΤ. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον υπάρξει άμεσα συμφωνία από όλες τις πλευρές, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο. Αλλιώς πάμε για Σεπτέμβριο και βλέπουμε.


Aπό την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)
Εντατικές διαβουλεύσεις 
για μια συνολική συμφωνία

Deutsche Welle

Δυο περίπου μέρες μετά το πράσινο φως του ελληνικού κοινοβουλίου στα νέα μέτρα λιτότητας και την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια συμφωνία στο Eurοgroup, για μια ακόμα φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται κατά των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους. Σε ερώτηση της εφημερίδας Bild σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε: «Δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος».

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται σήμερα, αλλά και αύριο, οι εντατικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το Δευτέρα το μεσημέρι σε ένα σχέδιο συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το οποίο θα υποβάλουν για εξέταση στο Eurogroup.

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για την συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.

Τα θέματα που θα πάνε εξετάσουν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Έκτακτο Eurogroup πριν τις 15 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία
Σε σχέση με το χρέος, το σχέδιο της συμφωνίας θα βασίζεται στον οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2016 από το Εurogroup, ο οποίος προβλέπει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι καλούνται να αναλάβουν δέσμευση έναντι του ΔΝΤ σε σχέση με το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμόσουν με τη λήξη του μνημονίου το καλοκαίρι του 2018 με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ ζητάει ρητή δέσμευση προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους θα κληθούν να διαμορφώσουν τη Δευτέρα το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Μια συνολική απόφαση τη Δευτέρα θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα του κράτους και επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Mε δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου