Από "ΤΑ ΝΕΑ",την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ",την "ΕΣΤΙΑ" και τις "Ειδήσεις"
"ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 24/05/17
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 24/05/17
"Η ΑΥΓΗ", πρωτοσέλιδο, 24/05/17
"ΤΑ ΝΕΑ", εσωτερικό θέμα, 24/05/17
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΒΑΛΤΟ ΜΕ ΤΑ ΒΟΥΒΑΛΙΑ...
Η χώρα είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ, με τη δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης και την ελάφρυνση του χρέους να μένουν στον αέρα!
Της Έλενας Λάσκαρη
«Η κατάσταση είναι τόσο μπερδεμένη». Με τη φράση αυτή, στέλεχος με πλήρη γνώση όσων διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράζει παντελή αδυναμία εκτιμήσεων για το τι μπορεί να συμβεί στις 15 Ιουνίου, όταν σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα επιδιωχθεί εκ νέου η λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ για το χρέος και η εκταμίευση της δόσης.
Ενα εφιαλτικό σενάριο το οποίο παρουσιάζουν ως βασικό σχέδιο σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και η «Χάντελσμπλατ», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ούτε στις 15 Ιουνίου να βρεθεί λύση για το χρέος, να συμφωνηθεί όμως με κάποιο τρόπο η εκταμίευση της δόσης και η Ελλάδα να μείνει με τα σκληρά μέτρα και με υποσχέσεις μελλοντικών διευθετήσεων «αν χρειαστεί» και κυρίως χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν κανένας από τους κυριάρχους παίκτες, Σόιμπλε και Τόμσεν, δεν βάλει επαρκές νερό στο κρασί του, το εφιαλτικό σενάριο μπορεί να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα.
Προς το παρόν, κανένας δεν κάνει πίσω. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες η ευρωπαϊκή πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει το Ταμείο να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, βάζοντας κεφάλαια μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Αυτό το σενάριο απειλήθηκε να γίνει πράξη στη συνεδρίαση της 22ης Μαΐου, όταν στο τραπέζι τέθηκε πρόταση που προέβλεπε άμεση εκταμίευση της δόσης και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2018.
Με τον τρόπο αυτό, ο βραχνάς του χρέους θα έφευγε από το προσκήνιο για το Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι θα έδιναν ακόμα μία φορά υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος - όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα - η χώρα θα έμενε χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως θα άνοιγε και επισήμως ο δρόμος για ένα ακόμα Μνημόνιο σκληρών όρων, με χρηματοδότηση μετά το καλοκαίρι του 2018.
«Η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας κάποια στιγμή πριν από τα μεσάνυχτα πήγαινε για λύση με εκταμίευση της δόσης και μετάθεση των συζητήσεων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, με συντήρηση του ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή αλλά χωρίς χρηματοδότηση στο ενδιάμεσο» μεταφέρει στα «ΝΕΑ» πηγή με γνώση των συνομιλιών.
Οι δύο γίγαντες και το... ξύλο
Δεν προκαλεί εντύπωση ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι σύμμαχος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε ο Μπρουνό Λεμέρ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υποστηρικτικά τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Πάολο Πάντοαν.
«Δύο γίγαντες πάλευαν στο δωμάτιο» συνεχίζει η πηγή μας και προσθέτει ότι στο σενάριο αυτό «κάποια στιγμή θα ζητούσαν κι άλλα από την Ελλάδα».
Μια δεύτερη πηγή μεταφέρει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup «έπεσε πολύ ξύλο», επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες αποστάσεις ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόταση για επιμήκυνση των ωριμάσεων ορισμένων δανείων κατά 15 χρόνια που τέθηκε στο τραπέζι απορρίφθηκε από το ΔΝΤ και σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμσεν συνέχισε να ζητά καθαρές λύσεις για το χρέος, με νούμερα που βγαίνουν και όχι με υπεραισιόδοξες παραδοχές για πλεονάσματα και ανάπτυξη έως το 2060.
Στις επίσημες δηλώσεις του στη συνέχεια ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι απαιτούνται «περισσότερος ρεαλισμός και εξειδίκευση».
Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin αποκάλυψε ότι το σχέδιο ήταν επί της ουσίας ακριβώς αυτό: δόση τώρα και μετάθεση του προβλήματος του χρέους για το μέλλον. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση, είπε «βρίσκοντας έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να αρχίσει μετά το τέλος του προγράμματος».
Εξήγησε παράλληλα ότι οι επόμενες τρεις βδομάδες θα αξιοποιηθούν «ώστε οι Ευρωπαίοι να πείσουν το ΔΝΤ να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας, στα οποία λαμβάνει μέρος ήδη από το 2010» και προσέθεσε: «Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή τη γραμμή, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα χρειάζεται την έγκριση μιας σειράς ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη. Γι' αυτό κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο». Οι δηλώσεις του αυτές καθόλου δεν αναδεικνύουν διάθεση γερμανικής υπαναχώρησης.
«Πόκερ» με το πλεόνασμα
Το σκηνικό που στήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αναδεικνύει τα προβλήματα της επόμενης ημέρας. Η απόσταση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ παραμένει χαώδης και ίσως το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και η πλευρά της Κομισιόν θεωρεί τις παραδοχές του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες στήνει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους διεκδικώντας καθαρές λύσεις, «πολύ συντηρητικές».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις βασικές παραδοχές του ΔΝΤ αφορά 1% μέση ανάπτυξη τα χρόνια που ακολουθούν έως το 2060, ενώ είναι γνωστό ότι το Ταμείο θεωρεί παράλογο οποιοδήποτε σενάριο πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 1,5%. Ετσι, ζητά δραστικές λύσεις (περιγραφικές τώρα αλλά ξεκάθαρες με εφαρμογή το 2018) ελάφρυνσης.
Τα ευρωπαϊκά σενάρια ξεκινούν με προβλέψεις ανάπτυξης από 1,25% και άνω προσαρμόζοντας ανάλογα τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων σε κάθε περίπτωση πάνω από το 2%.
Οπως αναφέρει μια δεύτερη πηγή με γνώση των διαφόρων σεναρίων, «μιλώντας με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers). Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και το 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».
Το Βερολίνο κινείται στο άνω άκρο παραδοχών ανάπτυξης και πλεονασμάτων προκειμένου να βγει το χρέος από μόνο του βιώσιμο, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο σταθεροποίησης επιτοκίων ή δραστικής επιμήκυνσης των ωριμάσεων όπως ζητά το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα βρίσκεται μες στη μέση. Παρατηρεί τη μάχη Βερολίνου - ΔΝΤ και η δύναμη παρέμβασής της μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί χαμηλή.
Ασκήσεις ηρεμίας μετά την ανώμαλη προσγείωση
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Σε ασκήσεις ηρεμίας επιδίδεται η κυβέρνηση μετά το νέο χαμένο Eurogroup και τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν για το χρέος, μέσω και των πρόωρων πρωθυπουργικών πανηγυρισμών. Η νέα γραμμή άμυνας είναι πως το κυβερνητικό πλάνο παραμένει εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί, με το ενδεχόμενο οριστικής απόφασης για το χρέος στις 15 Ιουνίου να έχει συνεκτιμηθεί στον σχεδιασμό. Το ίδιο καθησυχαστικά εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δόση, υποστηρίζοντας πως τα 25 προαπαιτούμενα που απομένουν δεν χρήζουν νομοθέτησης (Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), ενώ αποκλείουν το σενάριο τμηματικής εκταμίευσης.
Τα πράγματα, όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε ό,τι αφορά το χρέος. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είτε θα υπάρχει οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος είτε απλώς... δεν θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ θα κοιτάξει ακόμη και την έξοδο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κληθούν να συζητήσουν με την Ελλάδα «τροποποιήσεις στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα» όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Στο προσκήνιο επανέρχεται επίσης η πολιτική διαπραγμάτευση, με τον Πρωθυπουργό να επιδιώκει επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αρχή να γίνει αύριο, από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, εκτός από συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, για ένα τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν τι ακριβώς θα συμβεί εάν η 16η Ιουνίου δεν ξημερώσει με τον προσδιορισμό μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό επιβεβαιώνει τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν από την έκβαση του Eurogroup, ενώ επιστρατεύεται ξανά το ηθικού χαρακτήρα επιχείρημα πως «η Ελλάδα περιμένει αυτό που δικαιούται», το οποίο παραμένει αμφίβολο εάν μπορεί να πείσει ΔΝΤ και Γερμανία να βρουν σημείο επαφής. Την όλη κατάσταση περιγράφει και η δήλωση του Χρήστου Μαντά: «Αν δεν έχουμε λύση και στο επόμενο Eurogroup, τότε θα έχουμε αναταράξεις» είπε (Σκάι) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο επελέγη η παράταση στην εκκρεμότητα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά Σόιμπλε στο Eurogroup οδηγούσε σε διαιώνιση του προβλήματος και επ' αόριστον παράταση της επιτροπείας. Μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνονται υποψίες ότι η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν σε συνεννόηση με τον Πολ Τόμσεν, αλλά την αποδοχή της απέτρεψαν, εκτός από την ελληνική στάση, αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία. Στην κυβέρνηση δήλωναν μάλιστα ικανοποιημένοι από την πρεμιέρα του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρίνο Λεμέρ - προφανώς απόρροια και της επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν που είχε προηγηθεί.
Εμμέσως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε χθες το σενάριο πολιτικών εξελίξεων ή εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει όσα επιδιώκει. Ομως, δεν μίλησε ευθέως για κατάργηση των μέτρων της περιόδου 2019-2020, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο μόνο για «τροποποιήσεις του υπάρχοντος προγράμματος» εάν το χρέος δεν ρυθμιστεί και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Τούτο ενδέχεται να ανοίξει κύκλο αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές, δεδομένου ότι η κατάργηση των μέτρων μπορεί να αποδειχθεί απλώς ως το «δόλωμα» για να ψηφιστούν τα μέτρα.
Επιχειρώντας τον απεγκλωβισμό του από το τέλμα για το χρέος και σηματοδοτώντας την επιδιωκόμενη στροφή στην καθημερινότητα, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επισκέψεών του σε υπουργεία. Σειρά έχει έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου, μεταξύ άλλων, θα θιγεί και το θέμα της ΔΕΗ. Από την Κοζάνη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας δήλωσε ότι η επιχείρηση θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής. Προσεχώς ακολουθούν επισκέψεις Τσίπρα στα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.
"ΤΑ ΝΕΑ", εσωτερικό θέμα, 24/05/17
"ΕΣΤΙΑ", 24/05/17
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/17
"Ειδήσεις", 24/05/17
"Η ΑΥΓΗ", 24/05/17
«Η κατάσταση είναι τόσο μπερδεμένη». Με τη φράση αυτή, στέλεχος με πλήρη γνώση όσων διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Eurogroup εκφράζει παντελή αδυναμία εκτιμήσεων για το τι μπορεί να συμβεί στις 15 Ιουνίου, όταν σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα επιδιωχθεί εκ νέου η λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ για το χρέος και η εκταμίευση της δόσης.
Ενα εφιαλτικό σενάριο το οποίο παρουσιάζουν ως βασικό σχέδιο σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και η «Χάντελσμπλατ», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ούτε στις 15 Ιουνίου να βρεθεί λύση για το χρέος, να συμφωνηθεί όμως με κάποιο τρόπο η εκταμίευση της δόσης και η Ελλάδα να μείνει με τα σκληρά μέτρα και με υποσχέσεις μελλοντικών διευθετήσεων «αν χρειαστεί» και κυρίως χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν κανένας από τους κυριάρχους παίκτες, Σόιμπλε και Τόμσεν, δεν βάλει επαρκές νερό στο κρασί του, το εφιαλτικό σενάριο μπορεί να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα.
Προς το παρόν, κανένας δεν κάνει πίσω. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες η ευρωπαϊκή πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει το Ταμείο να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, βάζοντας κεφάλαια μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Αυτό το σενάριο απειλήθηκε να γίνει πράξη στη συνεδρίαση της 22ης Μαΐου, όταν στο τραπέζι τέθηκε πρόταση που προέβλεπε άμεση εκταμίευση της δόσης και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2018.
Με τον τρόπο αυτό, ο βραχνάς του χρέους θα έφευγε από το προσκήνιο για το Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι θα έδιναν ακόμα μία φορά υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος - όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα - η χώρα θα έμενε χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως θα άνοιγε και επισήμως ο δρόμος για ένα ακόμα Μνημόνιο σκληρών όρων, με χρηματοδότηση μετά το καλοκαίρι του 2018.
«Η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας κάποια στιγμή πριν από τα μεσάνυχτα πήγαινε για λύση με εκταμίευση της δόσης και μετάθεση των συζητήσεων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, με συντήρηση του ΔΝΤ σε ρόλο παρατηρητή αλλά χωρίς χρηματοδότηση στο ενδιάμεσο» μεταφέρει στα «ΝΕΑ» πηγή με γνώση των συνομιλιών.
Οι δύο γίγαντες και το... ξύλο
Δεν προκαλεί εντύπωση ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι σύμμαχος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε ο Μπρουνό Λεμέρ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υποστηρικτικά τοποθετήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Πάολο Πάντοαν.
«Δύο γίγαντες πάλευαν στο δωμάτιο» συνεχίζει η πηγή μας και προσθέτει ότι στο σενάριο αυτό «κάποια στιγμή θα ζητούσαν κι άλλα από την Ελλάδα».
Μια δεύτερη πηγή μεταφέρει ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup «έπεσε πολύ ξύλο», επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες αποστάσεις ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόταση για επιμήκυνση των ωριμάσεων ορισμένων δανείων κατά 15 χρόνια που τέθηκε στο τραπέζι απορρίφθηκε από το ΔΝΤ και σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμσεν συνέχισε να ζητά καθαρές λύσεις για το χρέος, με νούμερα που βγαίνουν και όχι με υπεραισιόδοξες παραδοχές για πλεονάσματα και ανάπτυξη έως το 2060.
Στις επίσημες δηλώσεις του στη συνέχεια ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι απαιτούνται «περισσότερος ρεαλισμός και εξειδίκευση».
Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Ecofin αποκάλυψε ότι το σχέδιο ήταν επί της ουσίας ακριβώς αυτό: δόση τώρα και μετάθεση του προβλήματος του χρέους για το μέλλον. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση, είπε «βρίσκοντας έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να αρχίσει μετά το τέλος του προγράμματος».
Εξήγησε παράλληλα ότι οι επόμενες τρεις βδομάδες θα αξιοποιηθούν «ώστε οι Ευρωπαίοι να πείσουν το ΔΝΤ να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας, στα οποία λαμβάνει μέρος ήδη από το 2010» και προσέθεσε: «Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή τη γραμμή, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα χρειάζεται την έγκριση μιας σειράς ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη. Γι' αυτό κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο». Οι δηλώσεις του αυτές καθόλου δεν αναδεικνύουν διάθεση γερμανικής υπαναχώρησης.
«Πόκερ» με το πλεόνασμα
Το σκηνικό που στήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου αναδεικνύει τα προβλήματα της επόμενης ημέρας. Η απόσταση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ παραμένει χαώδης και ίσως το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ακόμα και η πλευρά της Κομισιόν θεωρεί τις παραδοχές του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες στήνει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους διεκδικώντας καθαρές λύσεις, «πολύ συντηρητικές».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις βασικές παραδοχές του ΔΝΤ αφορά 1% μέση ανάπτυξη τα χρόνια που ακολουθούν έως το 2060, ενώ είναι γνωστό ότι το Ταμείο θεωρεί παράλογο οποιοδήποτε σενάριο πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 1,5%. Ετσι, ζητά δραστικές λύσεις (περιγραφικές τώρα αλλά ξεκάθαρες με εφαρμογή το 2018) ελάφρυνσης.
Τα ευρωπαϊκά σενάρια ξεκινούν με προβλέψεις ανάπτυξης από 1,25% και άνω προσαρμόζοντας ανάλογα τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων σε κάθε περίπτωση πάνω από το 2%.
Οπως αναφέρει μια δεύτερη πηγή με γνώση των διαφόρων σεναρίων, «μιλώντας με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, οτιδήποτε πάνω από 2,6% του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, οτιδήποτε κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις (fiscal transfers). Το ουδέτερο σημείο βρίσκεται ανάμεσα στο 2% και το 2,6% του ΑΕΠ και εκεί αναζητείται λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».
Το Βερολίνο κινείται στο άνω άκρο παραδοχών ανάπτυξης και πλεονασμάτων προκειμένου να βγει το χρέος από μόνο του βιώσιμο, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο σταθεροποίησης επιτοκίων ή δραστικής επιμήκυνσης των ωριμάσεων όπως ζητά το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα βρίσκεται μες στη μέση. Παρατηρεί τη μάχη Βερολίνου - ΔΝΤ και η δύναμη παρέμβασής της μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί χαμηλή.
Ασκήσεις ηρεμίας μετά την ανώμαλη προσγείωση
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Σε ασκήσεις ηρεμίας επιδίδεται η κυβέρνηση μετά το νέο χαμένο Eurogroup και τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν για το χρέος, μέσω και των πρόωρων πρωθυπουργικών πανηγυρισμών. Η νέα γραμμή άμυνας είναι πως το κυβερνητικό πλάνο παραμένει εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί, με το ενδεχόμενο οριστικής απόφασης για το χρέος στις 15 Ιουνίου να έχει συνεκτιμηθεί στον σχεδιασμό. Το ίδιο καθησυχαστικά εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη δόση, υποστηρίζοντας πως τα 25 προαπαιτούμενα που απομένουν δεν χρήζουν νομοθέτησης (Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.), ενώ αποκλείουν το σενάριο τμηματικής εκταμίευσης.
Τα πράγματα, όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε ό,τι αφορά το χρέος. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είτε θα υπάρχει οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος είτε απλώς... δεν θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ θα κοιτάξει ακόμη και την έξοδο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κληθούν να συζητήσουν με την Ελλάδα «τροποποιήσεις στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα» όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Στο προσκήνιο επανέρχεται επίσης η πολιτική διαπραγμάτευση, με τον Πρωθυπουργό να επιδιώκει επαφές στο ανώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αρχή να γίνει αύριο, από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, εκτός από συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες, για ένα τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στην κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν τι ακριβώς θα συμβεί εάν η 16η Ιουνίου δεν ξημερώσει με τον προσδιορισμό μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό επιβεβαιώνει τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν από την έκβαση του Eurogroup, ενώ επιστρατεύεται ξανά το ηθικού χαρακτήρα επιχείρημα πως «η Ελλάδα περιμένει αυτό που δικαιούται», το οποίο παραμένει αμφίβολο εάν μπορεί να πείσει ΔΝΤ και Γερμανία να βρουν σημείο επαφής. Την όλη κατάσταση περιγράφει και η δήλωση του Χρήστου Μαντά: «Αν δεν έχουμε λύση και στο επόμενο Eurogroup, τότε θα έχουμε αναταράξεις» είπε (Σκάι) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τον λόγο για τον οποίο επελέγη η παράταση στην εκκρεμότητα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά Σόιμπλε στο Eurogroup οδηγούσε σε διαιώνιση του προβλήματος και επ' αόριστον παράταση της επιτροπείας. Μάλιστα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνονται υποψίες ότι η πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν σε συνεννόηση με τον Πολ Τόμσεν, αλλά την αποδοχή της απέτρεψαν, εκτός από την ελληνική στάση, αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία. Στην κυβέρνηση δήλωναν μάλιστα ικανοποιημένοι από την πρεμιέρα του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρίνο Λεμέρ - προφανώς απόρροια και της επικοινωνίας μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν που είχε προηγηθεί.
Εμμέσως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε χθες το σενάριο πολιτικών εξελίξεων ή εκλογών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει όσα επιδιώκει. Ομως, δεν μίλησε ευθέως για κατάργηση των μέτρων της περιόδου 2019-2020, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο μόνο για «τροποποιήσεις του υπάρχοντος προγράμματος» εάν το χρέος δεν ρυθμιστεί και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Τούτο ενδέχεται να ανοίξει κύκλο αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές, δεδομένου ότι η κατάργηση των μέτρων μπορεί να αποδειχθεί απλώς ως το «δόλωμα» για να ψηφιστούν τα μέτρα.
Επιχειρώντας τον απεγκλωβισμό του από το τέλμα για το χρέος και σηματοδοτώντας την επιδιωκόμενη στροφή στην καθημερινότητα, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επισκέψεών του σε υπουργεία. Σειρά έχει έτσι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου, μεταξύ άλλων, θα θιγεί και το θέμα της ΔΕΗ. Από την Κοζάνη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας δήλωσε ότι η επιχείρηση θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ανεξάρτητα από τη συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής. Προσεχώς ακολουθούν επισκέψεις Τσίπρα στα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.
"ΤΑ ΝΕΑ", εσωτερικό θέμα, 24/05/17
"ΕΣΤΙΑ", 24/05/17
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/05/17
"Ειδήσεις", 24/05/17
"Η ΑΥΓΗ", 24/05/17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου