οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Εάν ήσαν στοιχειωδώς έντιμοι, θα ώφειλαν να αναγνωρίσουν το αυταπόδεικτο, ότι, ακριβώς χάρις σε αυτούς τους εξοπλισμούς, στέκονται σήμερα οι ΕΔ σε μέσα, με την προσθήκη βεβαίως επόμενων αποφάσεων πρόσκτησης μαχητικών «F-16» επόμενων ισχυρότερων εκδόσεων. Ακριβώς δε, χάρις σε αυτό το αναμαθμιζόμενο έκτοτε δυναμικό των ΕΔ σε πάσης φύσεως μέσα και οπλικά συστήματα, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίησή τους χάρις στην αυτοθυσία του πάσης φύσεως του Προσωπικού που τα χειρίζεται και τα υποστηρίζε, παρέχεται επιτυχώς η απαραίτητη αποφασιστική απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της γείτονος Τουρκίας και υπηρετούνται οι επιλογές συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς δραστηριότητες, συμμαχικές και γενικότερα διεθνείς...

 ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ  ΑΝ 
ΤΟ 1999  ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΜΕ  ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΑΦΩΝ "F-15" ΛΟΓΑΡΙΑΖΑΝ, ΟΜΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ 
ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ...ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ!





Ωστε έτσι ή κάπως έτσι: Όλα πήγαν στραβά, θεόστραβα, στα χρόνια των 4,5 χρόνων εξουσίας από τη ΝΔ στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, βρισκόμαστε σε περίπου τραγικό σημείο, το οποίο μάς προέκυψε μόλις τώρα, εκεί που προηγουμένως, προ των εκλογών του 2019 αυτό δεν υπήρχε καθόλου; Και οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, με αναντικατάστατο δεκανίκι της γιά να κρατηθούν στην εξουσία τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛίτες του τότε ΥΕΘΑ Καμμένου, τα παρέδωσαν όλα τέλεια; Καθαρά και τα δύο πεδία που περιγράφονται, αλλά όταν δαιμονοποιείς τους πρώτους και καθαγιάζεις, περίπου, τους δεύτερους, ο λόγος σου γίνεται τουλάχιστον αφερέγγυος και δεν νομιμοποιείσαι να διεκδικείς ρόλο φερέγγυου τιμητή, αξιόπιστου γιά όσα επιχειρείς να καταμαρτυρήσεις...

Τούς ενδιαφέρει αυτό εις τη μιλιταίρε έκδοση της ΣΥΡΙΖΑίϊκης προπαγάνδας, που ακούει (και) στο όνομα «Militaire», δίχως να είναι και η μοναδική; Προσωπικώς, όπως και το έχω ξαναγράψει, αυτό δεν τούς απασχολεί καν, αρκεί να περνάει, πλήρης-δυνατή και καθαρή, η εκάστοτε η ακολουθητέα «γραμμή». Διότι όταν φθάσει η απαραίτητη «γραμμή», τότε το μίξερ πιάνει δουλειά, ανακατεύει τα πιό ετερόκλητα, πλην συμφέροντα γιά τον κατά περίπτωση «σκοπό», και βγαίνει ο πολτός.

Καλός ή κακός ο πολτός, δεν βαριέσαι, ό,τι νάναι. Αρκεί να «πουλήσει». Τόσο απλά, τόσο κυνικά...

Πόσο όλα αυτά, συμβαδίζουν με την πλήρη και εις βάθος απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών, αυτό ας το αφήσουμε, μάλλον αποτελεί περιττή πολυτέλεια, όταν, άλλα δυστυχώς, προέχουν και τελικώς επιβάλλονται, με την υπερισχύουσα, κατισχύουσα μάλλον, δύναμη της παραπληροφόρησης ή/και της αποπληροφόρησης....Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τέτοια η ΕΣΗΕΑ, όπου η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης τμήματος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συμφωνία αλληλεξάρτησης και διαπλοκής, δεν επιτρέπει εις τον ένα να καταγγείλει τον άλλον, όπως εξ ίσου και αντιστρόφως, γιά τα άπλυτα της παρεχόμενης ενημέρωσης και της βιαζόμενης,τελικώς, αλήθειας των πραγμάτων...

Με την ευκαιρία, θυμήθηκα και σάς θυμίζω την ενδιαφέρουσα-όσο και εξόχως επίκαιρη συζήτηση, που είχα με καλό μου φίλο-Πτέραρχο, διατέσαντα και Διοικητή ΔΑΥ, γιά το θέμα των διαθεσιμοτήτων των πτητικών μέσων της ΠΑ, όλως ιδιαιτέρως των μεταγωγικών αεροσκαφών «C-130» της ΠΑ, γιά τα οποία και γίνεται σήμερα η συζήτηση...

Είχε κληθεί να παραστεί, το Νοέμβριο του 2018, στην 117ΠΜ στην Αναδραβίδα, στην τελετή ενοποίησης των 338 και 339 των εκεί Πολεμικών Μοιρών, ως διατελέσας Διοικητής της 338ΜΔΒ. Πήγε με το αυτοκίνητό του από την Αθήνα, καθώς η ΠΑ δεν είχε και τότε τα πολλά διαθέσιμα μέσα, ώστε να μεταβούν αεροπορικώς οι προσκεκλημένοι στην τελετή.

Με τη λήξης της τελετής, σε ένα «πηγαδάκι» στην ακολουθήσασα δεξίωση, κινήθηκαν προς την πλευρά των παραστάντων αποστράτων οι τότε Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, στους οποίους ο Πτέραρχος, εκμυστηρεύθηκε και τότε την αγωνία διότι και τότε, επί ημερών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η διαθεσιμότητα των 13+2 μεταγωγικών αεροσκαφών «C-130» παρέμενε καθηλωμένη χαμηλά στο ίδιο επίπεδο όπως και σήμερα, βεβαίως και στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της ΠΑ γιά την προκεχωρημένη πτητική εκπαίδευση των Ικάρων.

«Πού τα βρήκατε αυτά, Πτέραρχε,τού αντέτεινε ο Α/ΓΕΕΘΑ, ρωτήστε τον Α/ΓΕΑ που είναι δίπλα μου». Ο τελευταίος, αποφεύγοντας να μιλήσει γιά τη διαθεσιμότητα των «C-130», τού είπε το εξής αμίμητο ότι «εχουμε ανεβάσει τη διαθεσιμότητα στα εκπαιδευτικά σε 7 επί συνόλου 45», γιά να αποχωρήσει πάραυτα, γυρίζοντας την πλάτη. Τόση ήταν η αυτοπεποίθηση του Α/ΓΕΑ...

Θα έχει ενδιαφέρον, πώς συμβουλεύουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Αλέξη Τσίπρα, ανώτατοι απόστρατοι Αξιωματικοί, όπως οι προηγούμενοι, εάν, δηλαδή, καταθέτουν την εμπειρία τους, ως σύμβουλοι γιά τις όποιες σχετικές αποφάσεις θα μπορούσε να ληφθούν εις το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου. Ή, αντιθέτως, εάν επιδιώκουν να συντονίζονται με τις βαθύτερες επιθυμίες του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσφέροντας «τεχνική υποστήριξη» γιά την ποινικοποίηση επιμέρους επολογών, μέσω προσφυγών στη Δικαιοσύνη, περιλαμβανομένων και αυτών εναντίον συναδέλφων τους.

Στο ίδιο τέλος κείμενο, από το «Militaire», γίνεται και λόγος και γιά «την εξοπλιστική τραγωδία μετά τα ‘Ίμια», από την Κυβέρνηση του τότε Πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη...Εάν ήσαν στοιχειωδώς έντιμοι, θα ώφειλαν να αναγνωρίσουν το αυταπόδεικτο, ότι, ακριβώς χάρις σε αυτούς τους εξοπλισμούς, στέκονται σήμερα οι ΕΔ σε μέσα, με την προσθήκη βεβαίως επόμενων αποφάσεων πρόσκτησης μαχητικών «F-16» επόμενων ισχυρότερων εκδόσεων. Ακριβώς δε, χάρις σε αυτό το αναμαθμιζόμενο έκτοτε δυναμικό των ΕΔ σε πάσης φύσεως μέσα και οπλικά συστήματα, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίησή τους χάρις στην αυτοθυσία του πάσης φύσεως του Προσωπικού που τα χειρίζεται και τα υποστηρίζε, παρέχεται επιτυχώς η απαραίτητη αποφασιστική απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της γείτονος Τουρκίας και υπηρετούνται οι επιλογές συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς δραστηριότητες, συμμαχικές και γενικότερα διεθνείς.

Ελπίζεται, πάντως, ότι, με την προηγούμενη απαξιωτική έκφραση/διατύπωση να μην εννοείται και η επιλογή του ΚΥΣΕΑ, το 1999, το οποίο, υπό την προεδρία Σημίτη, ανέτρεψε, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικώς, την εν χορδαίς και οργάνοις και πάση δυνάμει, εισήγηση της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ ( πλην του τότε ΥΦΕΘΑ και σαφώς αντίθετου αειμνήστου Πτεράρχου Δημ. Αποστολάκη) γιά την πρόσκτηση των αεροσκαφών «F-15», με την επίκληση του «στρατηγικού βάθους» βαθέως εις τα ένδον της γείτονος που θα εξασφάλιζαν, λες και θα θέλαμε να γίνουμε Ισραήλ. Ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, βοηθούμενος και απο την πλήρως εμπεριστατωμένη αντι-εισήγηση του Συμβούλου του επί αμυντικών θεμάτων αείμνηστου Πτεράρχου Αθαν. Γεωργούδη, υπέρ των «F-16», επανέφερε την εισήγηση και τελικώς απόφαση εις τα «F-16» και απετράπη ένα εξοπλιστικό άγος.

Οφείλω δε, επ’ αυτού να καταγράψω και τη θετική υπηρεσία που προσέφερε σε αυτό, και ένα ολοσέλιδο δημοσίευμα με την υπογραφή της Κύρας Αδάμ, από την ένδοξη «Ε», την προηγούμενη ακριβώς αυτού του κρίσιμου ΚΥΣΕΑ. Βάσει του δημοσιεύματος, προέκυπταν οι υστερήσεις του «F-15» στη βαθμολογία τελικών πραγματικών επιδόσεων του General Account Office των ΗΠΑ εις τις επιχειρήσεις του Πολέμου του Κόλπου, βάσει συγκεκριμένων επιχειρησιακών κριτηρίων και σε πρόδηλη αναντιστοιχία με τις διαφημιζόμενες σε σχετικά φυλλάδια, που είχαν κατακλύσει τότε ποικίλα γραφείων πιέσεων στην Αθήνα. Εξ ού και δεν προέκυπταν αξιόλογες διαφοροποιήσεις υπέρ του «F-15», ώστε να προκριθούν εις βάρος των «F-16» που είχε ήδη η ΠΑ και είχε αφομοιώσει επιτυχώς.

Αυτή η αναδρομή θα μπορούσε να ανατρέξει και στην πρώτη απόφαση γιά την αγορά των 40+40 μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς, «F-16» και «Μirage-2000», από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Για να μην ξεχάσουμε, όμως, τη δικαστική περιπέτεια που αντιμετώπισε ο τότε Αρχηγός ΓΕΑ, αείμνηστος Πτέραρχος Νίκος Στάππας, γιά τα δήθεν «τυφλά» «Mirage-2000», γιά τα οποία και αντιμετώπισε το ενδεχόμενο δίωξης, μαζύ με άλλα μέλη του τότε ΑΑΣ, αλλά ευτυχώς εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα.

Και γιά συνδέσω το «τότε» με το νυν ΣΥΡΙΖΑ, είναι εν πολλοίς (και) το ίδιο πρόσωπο το οποίο, με αναφορές του, έσπρωξε αυτή τη διαδικασία, γιά να ακολουθήσει η προώθησή του σε θέσεις ευθύνης από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε διάφορα Υπουργεία.

Όντως, θα έπρεπε να προσβλέπει κανείς, να συναντά μεγαλύτερο περίσσευμα ευθύνης και αντίστοιχης έλλειψης αντιπολιτευτικού πάθους επί τόσο ευαίσθητων θεμάτων που άπτονται της ίδιας της ασφάλειας της χώρας.

Εννοείται, δε, ότι σε ένα τέτοιο «συνοπτικό» σημείωμα, απουσιάζουν, στοιχειωδώς έστω, οι αναφορές μειζόνων αποφάσεων εξοπλισμών από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την προηγηθείσα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συνεπεία των οποίων, επί παραδείγματι:

-Έχουν παραληφθεί, ήδη, τα πρώτα 10 εκ των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών «Rafale», περιλαμβανομένων των βλήμάτων αέρος-αέρος που φέρουν, από την ΠΑ, παρέχοντας σημαντική αναθάθμιση ως πολλαπλασιαστές ισχύος,

-Έχει αρχίσει να ναυπηγείται στη Γαλλία η πρώτη από τις υπερσύγχρονες φρεγάτες «Belharra,

-Επίκειται η παραλαβή των υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων «Romeo»

-Συνεχίζεται, με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, η παραλαβή από την ΕΑΒ των μαχητικών αεροσκαφών «F-16», που αναβαθμίζονται στην έκδοση Viber

-Επισπεύδονται συμβάσεις αναβάθμισης στρατηγικού οπλισμού και λοιπών οπλικών συστημάτων

Σε σχέση, λοιπόν, με την περίπτωση των εξοπλισμών από την Κυβέρνηση της ΝΔ, υπάρχουν, αντιστρόφως, οι λεονταρισμοί Τσίπρα, μόλις την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή ότι αυτές τις επιλογές «θα συζητεί η επόμενη Κυβέρνηση, στην όποια σύνθεση της Βουλής, γιά πολύ καιρό». Η νέα σκανδαλογία από το ΣΥΡΙΖΑ έχει περίπου ήδη εξαγγελθεί.

Και εν τέλει, επειδή γίνεται αναφορά εις τη διαθέσιμα των ελαχίστων αεροσκαφών VIP της ΠΑ, αυτά αγοράσθηκαν γιά προφανή και βεβαίως συγκεκριμένο λόγο και σκοπό, τα εχρησιμοποίησε πλειστάκις, ιδίως το πλέον εξελιγμένο Gulfstream, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως και Υπουργοί του, γιά τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

Αυτά γιά να μην χανόμαστε και να μην ξεχνιόμαστε!

Διότι η αλήθεια, η ακρίβεια των πραγμάτων, αποτελεί απολύτως ευαίσθητο και μοναδικό, ώστε να μην συνθλίβεται στις συμπληγάδες των όποιων σκοπιμοτήτων οποιουδήποτε, σε όποιο Θεό κι αν πιστεύει...

Καλές οι συνεντεύξεις ειδημόνων, όπως αυτή στην οποία παραπέμπει το θέμα από το «Militaire», αλλά δεν είναι το άπαν. Και εν πάση περιπτώσει δεν υποκαθιστούν τις θεσμικές λειουργίες που προβλέπονται.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου