οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Δεν έχει την παραμικρή σημασία ότι πρόκειται για απόσπασμα δηλώσεων του γνωστού Μαντζουράνη, συνηγόρου της Ελ. Τουλουπάκη. Ας το θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια ελάχιστη πράξη αναγνώρισης της «καλής» δουλειάς που έγινε από μέρους της κυρίας εισαγγελέως...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                 "ΤΑ ΝΕΑ", 14/02/23

Ντράπηκε και η ντροπή

Είχα εγκαίρως ενημερώσει περί της εισαγγελέως και των δύο Ειδικών Δικαστηρίων, κυρίας Ολγας Σμυρλή. Είχα διαμορφώσει άποψη και για τη στάση της και για την άποψή της και για τις δύο υποθέσεις. Ηταν ολοφάνερο από τον τρόπο που προσέγγιζε τα θέματα ότι η πρότασή της θα ήταν απαλλακτική για όλους. Το καταλάβαινες από τον τρόπο που ρωτούσε τους μάρτυρες, την επιμονή του έδειχνε σε ανούσια θέματα τα οποία όμως είχαν ως κοινό τόπο την ακύρωση των κατηγορητηρίων.

Ετυχε να την παρακολουθήσω δύο φορές. Οχι μόνο από την ημέρα που εγώ ήρθα αντιμέτωπος μαζί της στο Ειδικό Δικαστήριο που κατέθεσα ως μάρτυρας στη δίκη των Ν. Παππά - Χρ. Καλογρίτσα. Αλλά και νωρίτερα, όταν παραβρέθηκα στο άλλο Ειδικό Δικαστήριο που δίκαζε την Ελ. Τουλουπάκη και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, και ο έντιμος εισαγγελέας Παν. Αθανασίου περιέγραψε το πώς το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να με εξοντώσει επαγγελματικά, ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά, απαιτώντας από αυτόν να με στήσει με κατασκευασμένα στοιχεία. Αθώο όντας!

Η κυρία Σμυρλή δεν βρήκε τίποτε το επιλήψιμο σε όλο αυτό. Αντίθετα υιοθέτησε ως είχε την υπερασπιστική γραμμή του Παπαγγελόπουλου, ότι δήθεν ο κ. Αθανασίου πήγε να με ανταλλάξει με την παράταση της παραμονής του στη θέση του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Θέλησε δηλαδή να του προσφέρει την κεφαλή μου ως Σαλώμη, επειδή ενοχλούσα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του! Και ότι τάχα μου ο Παπαγγελόπουλος, ο καλός ο άνθρωπος (!!!), με προστάτευσε, αρνούμενος να δεχτεί την ανταλλαγή!

Ντράπηκε και η ντροπή χθες στο Ειδικό Δικαστήριο με αυτές τις απόψεις - τουλάχιστον όσον αφορά εμένα. Και ειλικρινά ένιωσα ναυτία πληροφορούμενος αυτά που είπε. Ντροπή.

Αναγνώριση

Το πόσο «καλή» δουλειά έκανε η περί ης ο λόγος εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Σμυρλή αποτυπώνεται ανάγλυφα από το ακόλουθο απόσπασμα δηλώσεως ικανοποιημένου συνηγόρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσής της:

«Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και εν Αθήναις Εισαγγελείς που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών "ανέγγιχτων" της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ολγα Σμυρλή απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Δεν έχει την παραμικρή σημασία ότι πρόκειται για απόσπασμα δηλώσεων του γνωστού Μαντζουράνη, συνηγόρου της Ελ. Τουλουπάκη. Ας το θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια ελάχιστη πράξη αναγνώρισης της «καλής» δουλειάς που έγινε από μέρους της κυρίας εισαγγελέως...

(Φαντάζομαι ότι μετά και τα χθεσινά δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές απορίες γιατί η κυρία Σμυρλή αρνήθηκε πεισματικά να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλον εισαγγελέα και να μην αναλάβει τον φόρτο και των δυο αυτών μεγάλων υποθέσεων, έ;)

Ανώμαλη προσγείωση

Είμαστε συμπονετικοί. Και αγαπησιάρηδες. Και ευαίσθητοι. Και ολίγον τι διεθνιστές. Και φιλότιμοι. Και παρορμητικοί. Και αλληλέγγυοι. Και ονειροπόλοι. Και ενθουσιώδεις. Αν μάλιστα ο άλλος έχει πρόβλημα; Χαλί να γίνουμε να μας πατήσει, αν αυτό θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα, θα απαλύνει κάπως τον πόνο του. Και όπως πάντα έτοιμοι να ξεχάσουμε το οτιδήποτε, αρκεί ο άλλος να μας χτυπήσει την πλάτη φιλικά.

Είμαστε, και τι δεν είμαστε. Για ένα «ευχαριστώ» ζούμε. Να μας το πει ο άλλος και να εκτοξευθούμε στα ουράνια. Να νιώσουμε το μεγαλείο του σύμπαντος κόσμου - εμείς κι άλλος κανένας στην οικουμένη όλη.

Και ύστερα προσγειωνόμαστε. Ανώμαλα τις περισσότερες φορές. Οδύνη, λύπη και στεναγμός. Που ό,τι ονειρευτήκαμε, ό,τι επιθυμήσαμε, ό,τι προσδοκούσαμε, διαψεύστηκε. Και η συνέχεια είναι γνωστή: θυμός, άρνηση της πραγματικότητας, οργή, απογοήτευση. Για την αχαριστία.

Ποια αχαριστία; Ο άλλος έχει μια στρατηγική. Κι αν κάνει ένα βήμα πίσω, είναι γιατί αυτή την ώρα δεν τον παίρνει να το κάνει μπροστά γιατί έχει χίλια άλλα να αντιμετωπίσει. Αλλά μόλις περάσει λίγος καιρός και σταθεροποιηθεί κάπως, γλείψει τις πληγές του και βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, θα είναι έτοιμος πάλι, όχι ένα βήμα μπροστά να κάνει, αλλά δέκα μαζεμένα. Και πιο προκλητικά.

Κι εμείς θα αναρωτιόμαστε πόσο αχάριστος είναι. Εμ δεν είναι ο ανώνυμος αχάριστος. Είναι Τούρκος και λέγεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αδέρφια.

«Διπλωματία των σεισμών»

Με την ανείπωτη καταστροφή της Τουρκίας από τους δίδυμους σεισμούς της περασμένης Δευτέρας συγκινηθήκαμε, κάποιοι δάκρυσαν, άλλοι έλιωσαν στο θέαμα του πατέρα που κάθεται στα χαλάσματα και κρατάει το χέρι της νεκρής κορούλας του. Πολλοί διερωτήθηκαν «τι θα γίνει αυτός ο κόσμος τώρα, μέσα στο καταχείμωνο». Και όλοι (ακόμη κι αυτοί που συναισθανόμενοι το μέγεθος της ύβρεως είπαν αμέσως το «άπαγε της βλασφημίας»), αναρωτηθήκαμε αν υπάρχει Θεός, που τιμωρεί κατ' αυτόν τον τρόπο τους φτωχούς.

Και ύστερα το πήραμε εντελώς πατριωτικά το πράγμα: τα παλικάρια της ΕΜΑΚ, τα οποία με αυταπάρνηση εργάστηκαν στα ερείπια προκειμένου να διασώσουν κάποια ψυχή - σταγόνα στον ωκεανό των τρομερών απωλειών. Φουσκώσαμε σαν διάνοι σε περίοδο αναπαραγωγής που «τους δώσαμε ένα μάθημα ανθρωπιάς» αυτών που μέχρι χθες μας απειλούσαν ότι «θα έρθουν νύχτα».

Και μετά; Και μετά πήραν τη σκυτάλη οι πολιτικοί. Για να υλοποιήσουν το δόγμα «διπλωματία των σεισμών». Και να οι αγκαλιές του κ. Νίκου (Δένδια) με τον κ. Μεβλούτ (Τσαβούσογλου) - και οι έμμεσες δηλώσεις «να μην περιμένουμε έναν σεισμό για να τα βρούμε».

Τι να βρούμε; Και πώς μπορεί κανείς να πιστεύει ότι «θα τα βρούμε»; Οταν ο ένας ζητάει εκατό κι εσύ μπορείς να δώσεις δύο, κι αυτά υπό προϋποθέσεις;

Πάρτι παραβιάσεων

Ακόμη και τώρα, (ΤΩΡΑ!) που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κολοσσιαίων διαστάσεων καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί, στο Αιγαίο το πάρτι συνεχίζεται. Μπορεί να μην έχει την ένταση της προηγούμενης περιόδου, αλλά συνεχίζεται. Και με παραβιάσεις και με παραβάσεις, και με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροπλάνων και drones που δείχνουν πως ούτε η Τουρκία έχει σκοπό να αποστεί από τις επιδιώξεις της, ούτε φυσικά κι εμείς να κάνουμε πίσω. Οτι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πτοούνται από φυσικές καταστροφές. Οχι 7,8 ρίχτερ σεισμό που ήταν ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας - 18 ρίχτερ να κάνει σεισμό, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.

Η «διπλωματία των σεισμών» είναι για μάτια του κόσμου, και για ευσυγκίνητες ψυχές που θέλουν να πιστεύουν ότι κάποτε θα ζήσουμε ειρηνικά με τους απέναντι. Οτι εξαιτίας αυτής της ειρήνης, κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι κούρσες των εξοπλισμών, και εμείς κι αυτοί θα αφοσιωθούμε στο πώς θα οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους ανθρώπους που ζουν στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ηθελα να τα πω όλα αυτά διότι πραγματικά νιώθω πως πάμε να πέσουμε στην παγίδα ότι γυρίζουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επειδή στείλαμε 100 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και 150 πυροσβέστες και εθελοντές να βοηθήσουν. Τίποτε δεν γυρίζει και δεν πρόκειται να γυρίσει. Οι βαθιές, ιστορικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία χρειάζονται μεγάλη δύναμη και κυρίως θέληση και αποφασιστικότητα και από εμάς και από εκείνους για να αμβλυνθούν. Και ουδείς, ούτε από δω ούτε από κει, είναι διατεθειμένος να το κάνει. Πολύ περισσότερο να πάρει την πρωτοβουλία.

(Τα είπα και ξεθύμανα. γιατί μας έπρηξαν τα Social media που «είδαν» ότι γίναμε φίλοι εξαιτίας της αλληλεγγύης που δείξαμε μετά τον σεισμό. Δεν γίναμε, ούτε θα γίνουμε. Δυστυχώς...)

"ΤΑ ΝΕΑ", 14/02/23

 ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Τον δρόμο που οδηγεί στην απαλλαγή τόσο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έδειξε χθες με την πολύωρη αγόρευσή της προς τους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου η Ολγα Σμυρλή, η οποία «εγκάλεσε» τους τρεις εισαγγελείς μάρτυρες κατηγορίας που εξετάστηκαν στο ακροατήριο για αναξιοπιστία, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αντιφατικότητα και αναλήθεια.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, η οποία είναι το μοναδικό κοινό πρόσωπο στις συνθέσεις των Ειδικών Δικαστηρίων ενώπιον των οποίων τους τελευταίους μήνες δικάζονται οι δύο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να θεμελειώσει την απαλλακτική της πρόταση, αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία μίας εν ενεργεία και δύο επίτιμων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών (Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη) εκτιμώντας πως, κατά την κρίση της, οι καταθέσεις τους, που αποτελούν και τη βάση του παραπεμπτικού βουλεύματος, ήταν αβάσιμες, αναξιόπιστες και ως εκ τούτου ανεπαρκείς για να στηρίξουν το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Η δικογραφία της Νovartis

«Η Ελένη Ράικου δεν είχε αναφέρει τίποτα για την υπόδειξη που εκ των υστέρων κατήγγειλε ότι δέχθηκε για την υπόθεση της Νovartis από τον Δ. Παπαγγελόπουλο» είπε η Ολγα Σμυρλή. Και πρόσθεσε πως με καθυστέρηση δύο ετών κατέθεσε για πρώτη φορά ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος την προέτρεψε να στείλει τη δικογραφία της Νovartis στη Βουλή και τότε έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο την προσωνυμία «Ρασπούτιν». «Η όλη κατηγορία ανατρέπεται από την ίδια τη μάρτυρα, την Ελένη Ράικου. Η ίδια καταρρίπτει την κατηγορία της απαίτησης κατασκευής στοιχείων καθώς είπε ότι εξέλαβε το τηλεφώνημά του ως τέτοια απαίτηση. Η Ελένη Ράικου καταθέτει πράγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ από τον Παπαγγελόπουλο, αλλά ανεπίτρεπτα και αντιδικονομικά κάνει λόγο για δικές της εκτιμήσεις. Αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά και κλονίζει την αξιοπιστία της ως μάρτυρα» τόνισε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν ευσταθεί η καταγγελία της περί παρέμβασής της στο δικαιοδοτικό της έργο.

Aντιφατική και αναξιόπιστη ήταν κατά την Ολγα Σμυρλή και η κατάθεση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε καταγγείλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην άσκηση του έργου του την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας και χειριζόταν σοβαρές υποθέσεις με οικονομικό και πολιτικό πρόσημο.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατηγορίας κατά την εισαγγελέα «εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Δ. Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του».

Επικαλέστηκε μάλιστα μια σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων και επισήμανε ότι ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα, «χωρίς να απολαμβάνει το τεκμήριο της αληθείας του εισαγγελικού λειτουργού. Επεσε σε αντιφάσεις και οι μαρτυρίες του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια» σημείωσε η Ολγα Σμυρλή για τον πρώην συνάδελφό της.

«Εκτροπή»

Σε ό,τι αφορά το «κατηγορώ» της επίτιμης εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι και η δική της αξιοπιστία κλονίζεται, χαρακτήρισε «αντιδικονομική και αβάσιμη» την επιμονή της να χειριστεί την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο «αφαιρώντας τη δικογραφία από τα χέρια του μοναδικού αρμόδιου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς». Η Ολγα Σμυρλή σε μια αποστροφή της αγόρευσής της χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «εκτροπή» που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει τον κλονισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήταν πλήρως απαλλακτική για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που οδήγησε την Ελένη Τουλουπάκη στο εδώλιο ως φυσική αυτουργό και τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό.

Κατά την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, από κανένα στοιχείο της διαδικασίας δεν προέκυψε ότι τελέστηκε το αδίκημα αυτό.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ενώ η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.


ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ:
Νοβάρτις: τελικά είναι φιάσκο


Μετά την εισαγγελική αγόρευση στη δίκη Παππά - Καλογρίτσα, ήρθε και η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη, η οποία περισσότερο σε αυτή την περίπτωση δείχνει την έκβαση της υπόθεσης. Κάπως έτσι πήγαινε εξαρχής, πόσο μάλιστα που η έδρα, όπως μαρτυρά το δικαστικό ρεπορτάζ, συνήθως ήταν πολύ αυστηρή ιδίως με τους μάρτυρες κατηγορίας.

Δεν ξέρω πώς καταλήγει έτσι άδοξα η ρητορική, μεταξύ άλλων, και της ΝΔ, χωρίς να κουνιέται φύλλο. Η ουσία είναι ότι η υπόθεση Νοβάρτις, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους» κατά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν απέτυχε να στηρίξει κατηγορίες κατά των δέκα κορυφαίων πολιτικών που οδηγήθηκαν σε μια στημένη παράσταση απολογίας στη Βουλή, αποκαλούνταν «σκευωρία Νοβάρτις» και οι πολίτες ανέμεναν με ενδιαφέρον τις ευθύνες των εμπλεκομένων - έστω κι αν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε στη φωτογραφία των κατηγορηθέντων, μολονότι είχε τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη όσων είχαν συμβεί. Αυτό είναι, λοιπόν, το τέλος; Ενα κουτσουρεμένο κατηγορητήριο και, στη συνέχεια, μια γλυκιά ακροαματική διαδικασία, όπου μοιράζονται συγχωροχάρτια; Και λήθη;

Προσπαθώ να μην ξεχνώ τι συνέβη και, κυρίως, να μην ξεχνώ πώς το υποδέχτηκαν οι πολιτικοί που είχαν κατηγορηθεί. Ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής, είχε πει κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Νοβάρτις: «Θα τους πάω μέχρι τέλους», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Πώς θα δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς την εξέλιξη που διαφαίνεται;

Δεν ξεχνώ ούτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κατά την κοινοβουλευτική αγόρευσή του ήταν καταπέλτης, αφού είχε πει ότι όσα μεθοδεύτηκαν συνιστούν παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας από τους δέκα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμπλέξει, είχε πει ότι στον χειρισμό της υπόθεσης υπήρξε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μετά την ανακοίνωση της παραπομπής Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του. «Οταν ένα βούλευμα πάσχει από τέτοια διαρθρωτικά ελαττώματα που το καθιστούν λογικά ασύντακτο, περιττεύει η κριτική για επιμέρους σφάλματα ή κενά της μείζονος σκέψης, δηλαδή των κανόνων δικαίου που καλούνται σε εφαρμογή και των πραγματολογικών στοιχείων», είχε γράψει τότε.

Επέκρινε μάλιστα εκείνη την απόφαση, και ιδίως ένα απόσπασμά της, που προσπαθούσε να απαξιώσει την όποια κριτική σε δικαστικές αποφάσεις. «Κάθε δικαστική απόφαση υπόκειται και πρέπει να υπόκειται σε επιστημονική και λογική κριτική, αλλά όχι σε μη επιστημονική αποδοκιμασία», έλεγε το κείμενο του βουλεύματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αμφισβήτησε συλλήβδην, με μια οργισμένη αποστροφή: «Προβαίνω με το κείμενο αυτό σε επιστημονική και λογική κριτική και σε επιστημονική αποδοκιμασία του συγκεκριμένου βουλεύματος για τους λόγους που εξήγησα και οι οποίοι το καθιστούν λογικά ασύντακτο, αντιφατικό και αναιτιολόγητο».


Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων. Η «σκευωρία Νοβάρτις» ήταν κυρίαρχη ρητορική επιλογή των τελευταίων χρόνων. Τι εμπόδισε τους δέκα πολιτικούς που διασύρθηκαν να είναι κορυφαίοι στην εξιχνίαση της υπόθεσης και στη στήριξη του κατηγορητηρίου; Γιατί κατέρρευσε; Υπήρξε ανικανότητα ή ήταν επιλογή; Πρόκειται για λογικά ασύντακτες, αντιφατικές και αναιτιολόγητες εξελίξεις ή υπήρξε μεθόδευση; Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν - διότι οι πολίτες δεν δίνουν συγχωροχάρτια σε όσους φαλκιδεύουν τη δημοκρατία. Ούτε σε όσους για οποιουσδήποτε λόγους τούς ανέχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου