οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Αν θέλει να είναι υποψήφιος (ο Κ. Καραμανλής) θα είναι. Αν δεν θέλει, ουδείς θα μπει στον κόπο να προσπαθήσει να τον μεταπείσει (να είναι).. Αν αποφασίσει να μην είναι, δεκάρα δεν δίνει κανείς για το τι είδους δήλωση θα κάνει προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του. Για κάποιον που έχει χρηματίσει 5½ χρόνια πρωθυπουργός και εν συνόλω 12 χρόνια αρχηγός του κόμματος με το οποίο αναδείχθηκε πρωθυπουργός, το τελευταίο που περιμένει κανείς είναι να υπονομεύσει την παράταξή του παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Η απόφαση να μην είναι υποψήφιος, συνεπάγεται αυτόματη απόσυρση και από την πολιτική, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις του είδους «υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας»...

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 18-19/02/23


 
Το... θρίλερ των εκλογών

Αισθανόμουν από ημερών να βαραίνει κάτι τη διάθεση του αναγνωστικού μου κοινού, κάτι που δεν του επιτρέπει να απολαύσει το προτελευταίο Σαββατοκύριακο της τρελής Αποκριάς. Είπα να αναζητήσω την αιτία, και έπειτα από ένα σύντομο γκάλοπ που έκανα εδώ γύρω στην περιοχή, εντόπισα τι φταίει, και θα σπεύσω αμέσως να δώσω εξηγήσεις. Γιατί το τελευταίο που θα ήθελα είναι να βαρύνει κι άλλο το κλίμα, και να χαθεί και το επόμενο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου, το οποίο είναι και το τελευταίο για φέτος.

Ενα όνομα θα αναφέρω, και ελπίζω να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα του θέματος: Καραμανλής, Κώστας Καραμανλής, του Αλέκου. Και πιο συγκεκριμένα τι θα κάνει. Θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές ή θα αποσυρθεί από το προσκήνιο, και θα αφιερωθεί στο αγαπημένο σπορ της αναζήτησης εκλεκτών χασαποταβερνών ανά τα Μεσόγεια;

Αναζήτησα τον έγκυρο περί αυτά Αντώναρο, αλλά δεν τον βρήκα. Και δεν επέμεινα κιόλας, διότι μετά, με ενημέρωσαν, ότι δεν είναι πια και τόσο κοντά με τον αρχηγό - καθόλου δε. Αναζήτησα άλλον, βουλευτής αυτός, δικός του υποτίθεται, αλλά απ' ό,τι κατάλαβα από τα συμφραζόμενα δεν τον ενδιαφέρει κανένας Καραμανλής, παρά μόνο το πώς θα εκλεγεί.

Και ύστερα έπεσα πάνω στην «πηγή», που μου τα εξήγησε όλα με το νι και με το σίγμα που λένε:

- Πρώτον, δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία συνάντηση Μητσοτάκη - Καραμανλή, προκειμένου να συζητηθεί οτιδήποτε σχετικά με το τι θα κάνει ο δεύτερος. Πολύ περισσότερο, κάποιο δείπνο. Μήνες έχουν να συνομιλήσουν, έστω και τηλεφωνικά.

- Δεύτερον, αν θέλει να είναι υποψήφιος θα είναι. Αν δεν θέλει, ουδείς θα μπει στον κόπο να προσπαθήσει να τον μεταπείσει (να είναι).

- Τρίτον, αν αποφασίσει να μην είναι, δεκάρα δεν δίνει κανείς για το τι είδους δήλωση θα κάνει προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του.

- Τέταρτον, για κάποιον που έχει χρηματίσει 5½ χρόνια πρωθυπουργός και εν συνόλω 12 χρόνια αρχηγός του κόμματος με το οποίο αναδείχθηκε πρωθυπουργός, το τελευταίο που περιμένει κανείς είναι να υπονομεύσει την παράταξή του παραμονές μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

- Πέμπτον, η απόφαση να μην είναι υποψήφιος, συνεπάγεται αυτόματη απόσυρση και από την πολιτική, χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις του είδους «υποψήφιος πρόεδρος Δημοκρατίας»...

Εκτον δεν υπάρχει. Εύχομαι ολόψυχα, να έδωσα τις απαντήσεις που έπρεπε για να το γιορτάσετε όπως πρέπει, μακριά από παρόμοια άγχη και σκοτούρες...

Τα νομικά πρόσωπα...

Σήμερα ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι είμαστε πρωτοεισακτέοι φοιτητές νομικού τμήματος, και καλούμαστε να ενημερωθούμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Για να μην τα λέω εγώ, και νομιστεί από κάποιον ότι δεν διαθέτω τις απαραίτητες γνώσεις για να διδάξω, θα παραχωρήσω το έργο αυτό, στο συνήθως σοβαρό και αντικειμενικό Wikipedia. Αντιγράφω:

«Τα νομικά πρόσωπα με βάση τον τρόπο ίδρυσης και τον σκοπό για τον οποίο ιδρύονται και επιδιώκουν διακρίνονται σε:

1 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ): Χαρακτηρίζονται εκείνα των οποίων ο σκοπός αφορά την εξυπηρέτηση και την επιτέλεση κάποιας κρατικής λειτουργίας ή υπηρεσίας. Πρότυπο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου είναι (κατά λειτουργία) η ίδια η Πολιτεία (το Κράτος). Αλλα χαρακτηριστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι και περιφέρειες), η Εκκλησία της Ελλάδος, το ΝΑΤ, το ΙΚΑ κ.λπ. και

2 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ): Χαρακτηρίζονται εκείνα που ιδρύονται από ιδιώτες και συνεπώς ακολουθούν τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου.

Συνήθως τα ΝΠΔΔ ιδρύονται από το κράτος με ιδιαίτερους κανόνες και αναλαμβάνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις ανεξάρτητα από αυτό με βάση τους όρους του νόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο κράτος είναι απαραίτητα και δημοσίου δικαίου. Αντίθετα τα ΝΠΙΔ τα ιδρύουν ιδιώτες και ρυθμίζονται από το ιδιωτικό Δίκαιο.

Κυριότερες κατηγορίες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κατά το ελληνικό Αστικό Δίκαιο και Εμπορικό Δίκαιο είναι: Σωματεία (Σύλλογοι), Ιδρύματα, Εταιρείες, Συνεταιρισμοί».

... και τα μουσεία

Εντάξει ως εδώ; Ωραία. Πάμε παρακάτω. Προ ημερών η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, τα πέντε μεγαλύτερα τέλος πάντων, μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Γιατί έγινε αυτό; Για να γίνουν πιο λειτουργικά, και να ξεφύγουν από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τα κρατούν καθηλωμένα, λες και πρόκειται για μερικές ακόμη δημόσιες υπηρεσίες. Προκύπτει από πουθενά, από όσα εκτέθηκαν παραπάνω περί ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, ότι ξεπουλιούνται οι θησαυροί της χώρας σε ιδιώτες, επειδή τα πέντε μουσεία (Αρχαιολογικό Αθηνών, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Αθηνών και το Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης) μεταβάλλονται σε αυτόνομες νομικές οντότητες, σε ΝΠΔΔ;

Από πουθενά. Μόνο στο μυαλό εργατοπατέρων ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών, μπορεί να γεννηθεί τέτοια στρεβλή ιδέα - και γεννήθηκε! Εξού και τα έκλεισαν τη Δευτέρα τα μουσεία, διαμαρτυρόμενοι για αυτό που δεν υπάρχει, και ανήκει στην κατηγορία «να 'χαμε να λέγαμε»...

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Και έρχομαι τώρα στη θέση επί του θέματος του «έλα με φόρα» προέδρου. Υποστήριξε με θέρμη, και αυτός και οι δικοί του, το περί ξεπουλήματος των θησαυρών της χώρας, λόγω της μετατροπής των πέντε μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν του ζητάει κανείς να γνωρίζει νομικά (παρότι θα μπορούσε να αναζητήσει τη σημασία του όρου ΝΠΔΔ στο Διαδίκτυο πριν κάνει δηλώσεις). Αλλά έχει δίπλα του, τον Μιχάλη Καλογήρου, δικηγόρο το επάγγελμα. Εχει και επικουρικό τον γνωστό Μαντζουράνη. Ενα ερώτημα να τους απηύθυνε, θα του έλεγαν τι ανοησία είναι αυτό που υποστηρίζει...

Δεν το έκανε. Διότι τα ξέρει όλα, ως γνωστόν...

(Σημειωτέον ότι όπως μου έλεγε πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ουδείς εκ των εργαζομένων στα πέντε μουσεία χάνει τη δουλειά του. Οσοι επιθυμούν να παραμείνουν εργαζόμενοι στα μουσεία, θα παραμείνουν. Οσοι δεν θέλουν να εργαστούν με το καινούργιο καθεστώς, θα απορροφηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο και ανήκουν. Τελειωμένα πράγματα).

Ενα δραστήριο προξενείο

Για τα προξενεία της χώρας μας ανά τον κόσμο, έχουμε την εικόνα ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που ασχολείται με βίζες, ταξιδιωτικά έγγραφα και πού και πού και με τη βοήθεια σε κάποιον Ελληνα που αναξιοπαθεί εκτός πατρίδος. Υπάρχουν όμως και προξενεία, όπως αυτό της Νέας Υόρκης, τα οποία αναπτύσσουν ευρύτερο πολιτιστικό και πολιτικά παρεμβατικό ρόλο. Και δεν είναι μόνο γιατί στη Νέα Υόρκη χτυπάει η καρδιά της ομογένειας, αλλά γιατί το συγκεκριμένο προξενείο οργανώνει και προγραμματίζει εκδηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και των πολιτών της αμερικανικής μεγαλόπολης.

Παράδειγμα τελευταίο, ένα πλέγμα εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας - στη Νέα Υόρκη, δε, από έλληνες γονείς.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη γνωστή παράσταση «Γράμματα και Μνήμες» της Μαρίας Κάλλας με τη Μόνικα Μπελούτσι, την οποία παρακολουθήσαμε και εμείς εδώ, το καλοκαίρι, στο Ηρώδειο. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Beacon Theater στο Broadway, και αποτέλεσε μια αποθέωση για την ελληνίδα κορυφαία σοπράνο.

Στη διάρκεια του 2023 θα πραγματοποιηθούν επίσης ένα κοντσέρτο για τη Μαρία Κάλλας σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo, μία διάλεξη, καθώς και μία έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο της μεγάλης τραγουδίστριας της όπερας.

Στα άμεσα σχέδια του δραστήριου γενικού προξένου κυρίου Ντ. Κωνσταντίνου είναι να υπάρξουν εκδηλώσεις κάθε μήνα, οι οποίες θα προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό, ταυτόχρονα, με τις γενικότερες δράσεις του προξενείου. Για παράδειγμα, για τον Απρίλιο, προωθείται η καθιέρωση του «Ελληνικού Μήνα», κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις με άξονες τον τουρισμό σε συνδυασμό με τη μεσογειακή γαστρονομία, και την ελληνική οινοποιία.

Και πρέπει να του πιστωθεί το γεγονός ότι έπειτα από διαβουλεύσεις με τα αντίστοιχα προξενεία της Αρμενίας και της Κύπρου, θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη δράσεις και εκδηλώσεις για την πληρέστερη ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης σχετικά τη Γενοκτονία των Αρμενίων (24 Απριλίου) και των Ποντίων (19 Μαΐου).

Καλά είναι αυτά να γίνονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου