οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Με ένα «πέναλτι» δύο δόσεων, δηλαδή με την καταβολή δύο μηνών, οι δικαιούχοι που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις και τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ακρίβειας θα έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 70, 100, 120 δόσεων. Για παράδειγμα, για ένα έτος, και κατά τη διάρκεια των κρίσεων, εάν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει δόσεις έχει απολέσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εάν πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις μπορεί να επανενταχθεί ξεκινώντας από τη δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής. Οι μηνιαίες που είχαν μείνει απλήρωτες θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης. Δηλαδή, η ρύθμιση θα επεκτείνεται χρονικά. Στην τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις....

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικές σελίδες)


"ΤΑ ΝΕΑ", 15/02/23

"                                                    ΤΑ ΝΕΑ", 15/02/23


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για το θέμα των εταιρειών διαχείρισης, των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών έχουν ξεφύγει από το όριο μιας κανονικής συζήτησης. Για παράδειγμα κεντρικό θέμα στον δημόσιο διάλογο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι το ερώτημα γιατί να μην έχουν οι δανειολήπτες τον πρώτο λόγο στην αγορά του δανείου τους από τα funds. Να μπορούν και αυτοί να αγοράσουν το δάνειό τους στη χαμηλή τιμή που το αγόρασαν τα funds από τις τράπεζες. Τι λένε αυτοί που απευθύνουν αυτό το ερώτημα, ότι κάποιος που δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει έως τώρα τις δόσεις του δανείου του θα έχει ξαφνικά τη δυνατότητα να αγοράσει όλο το δάνειό του έστω και σε χαμηλότερη τιμή; Δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει δόσεις των 200 και 300 ευρώ τον μήνα, αλλά έχει... κάπου στην τσέπη του 50.000 και 100.000 για να αγοράσει το δάνειό του; Τρέλα.

Κι όμως αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται. Και κάποιοι τη θεωρούν κανονική. Τους φαίνεται φυσιολογικό να «τσουβαλιάζουν» τις λίγες περιπτώσεις πρώτης κατοικίας πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών με τις πολλές περιπτώσεις των επιχειρηματικών αποτυχιών και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι πρώτοι αν είχαν την πρόνοια να μη βάλουν υποθήκη και το σπίτι τους βρίσκονται ήδη στο επόμενο επιχειρηματικό τους εγχείρημα. Οι δεύτεροι περιμένουν να δουν πώς θα επωφεληθούν από τη «φασαρία».

Η «φασαρία» δεν φούντωσε όμως τυχαία. Προφανώς ενόψει εκλογών πληγές του παρελθόντος θα έρχονταν ξανά στο προσκήνιο. Ολο αυτό έπρεπε να το είχε προβλέψει η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προειδοποιούσε από το περασμένο καλοκαίρι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης να τρέξουν τις εντάξεις στον εξωδικαστικό. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν αρκούσαν. Χρειαζόταν να εξασφαλιστεί ένας μίνιμουμ τρόπος λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, που διαδέχτηκαν τις τράπεζες στη διαχείριση 86 δισ. προβληματικών δανείων. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο επικοινωνίας με τους δανειολήπτες. Να μην έχουν ξεχωρίσει τους ευάλωτους από τους υπόλοιπους και την πρώτη κατοικία από τα υπόλοιπα υποθηκευμένα ακίνητα. Ολα αυτά θα έπρεπε να είναι σαφή και δημόσια δεδομένα. Και μη λένε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα όλα αυτά τα στοιχεία. Ολες οι διασυνδέσεις τραπεζών και κράτους επιτρέπουν να υπάρχει διαθέσιμη η πραγματική οικονομική εικόνα κάθε Ελληνα σε πραγματικό χρόνο.


Πλέον εκεί όπου έχει φτάσει το θέμα η κυβέρνηση πρέπει τρέξει. Να δει αν θα προχωρήσει για παράδειγμα στη δημιουργία του Φορέα Ακινήτων για τον οποίο ακούμε μία τριετία, αλλά δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Υποτίθεται ότι με τη σύστασή του, ο οφειλέτης που δεν συναινεί στην πώληση ή ανταλλαγή της κατοικίας του με άλλη χαμηλότερης αξίας και προφανώς δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το παλιό του δάνειο, θα μπορεί να παραδίδει το ακίνητο στον Φορέα και θα εξακολουθεί να διαμένει σε αυτό, πληρώνοντας ενοίκιο και μάλιστα με επιδότηση ενοικίου. Στο μεσοδιάστημα εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο το λεγόμενο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα με επιδότηση ενοικίου έως 210 ευρώ. Ξέρετε πόσοι έχουν υπαχθεί σε αυτό; Μόλις 20 συμπολίτες μας. Για να μην αδικούμε τους δανειολήπτες, το ακούσαμε πουθενά ότι υπάρχει; Ακόμα και αν δεν το ακούσαμε επειδή μπορεί να μη μας αφορούσε, οι ενδιαφερόμενοι και κυρίως οι (τηλε)δικηγόροι τους το γνωρίζουν; Και αν το γνωρίζουν γιατί δεν το αναφέρει κανείς στον δημόσιο διάλογο;























ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Με στόχευση το ακροατήριο των μεσαίων οικονομικά στρωμάτων και των ευάλωτων, και υπό την πίεση των ανατιμήσεων, ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες από την Κοζάνη σήμα ελαφρύνσεων φορο-βαρών μέσω ρυθμίσεων για τους πληγέντες της ακρίβειας μετά τη δοκιμασία της πανδημίας.

Για τα παλαιά χρέη προβλέπεται αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες προς το Δημόσιο και αφορά οφειλές άνω των 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα δόσεων, αλλά αδυνατούσαν να το εξυπηρετούσαν. Σε αυτούς θα δίνεται ευκαιρία επανένταξης στις ρυθμίσεις αυτές που έφταναν μέχρι τις 120 δόσεις. Για την επανένταξη θα απαιτείται η πληρωμή δύο δόσεων. «Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν», ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη και πρόσθεσε ότι καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις «θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει».

Δημιουργείται νέο σχήμα ρύθμισης έως 72 δόσεις για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά των κρίσεων (πανδημία και ακρίβεια) και θα περιλαμβάνει την αναγνώριση των συνεπών οφειλετών που λόγω της συγκυρίας αδυνατούσαν να πληρώσουν. Οπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργούς, η νέα ρύθμιση αφορά τους «συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια».

Επίσης έρχονται βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό για περισσότερες ρυθμίσεις οφειλών προς τις τράπεζες, αλλά και χρέη προς Εφορία και Ταμεία.

Πώς θα λειτουργεί

Με ένα «πέναλτι» δύο δόσεων, δηλαδή με την καταβολή δύο μηνών, οι δικαιούχοι που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις και τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ακρίβειας θα έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 70, 100, 120 δόσεων. Για παράδειγμα, για ένα έτος, και κατά τη διάρκεια των κρίσεων, εάν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει δόσεις έχει απολέσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Εάν πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις μπορεί να επανενταχθεί ξεκινώντας από τη δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής. Οι μηνιαίες που είχαν μείνει απλήρωτες θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης. Δηλαδή, η ρύθμιση θα επεκτείνεται χρονικά. Στην τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Τι ισχύει για συνεπείς

Με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία να φτάνουν στα 113,4 δισ. ευρώ και με τους απλήρωτους φόρους στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 να ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προωθεί νέα ρύθμιση. Θα αφορά μόνο τους συνεπείς και συγκεκριμένα αυτούς που δημιούργησαν χρέη για πρώτη φορά λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 36-72 δόσεων. Εξαιρούνται, δηλαδή, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και αυτοί που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και τις έχασαν, μολονότι μπορεί να χτυπήθηκαν από την ακρίβεια. Αυτοί μπορούν να επανενταχθούν στην παλαιά τους ρύθμιση (με δύο δόσεις μαζί).

Δάνεια και εξωδικαστικός

Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει τροπολογία ώστε να βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών. Το βασικό πλαίσιο αλλαγών που προωθείται αναμένεται να προβλέπει:

-Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή - ακόμα και με χρέος προς μία τράπεζα από ένα δάνειο. Ή θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές μόνο προς δήμους.

-Διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης.

-Καθορίζεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς τράπεζας-servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.

-Το επιτόκιο σταματάει να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και γίνεται σταθερό στο 3%


Εως 300 ευρώ σε όσους δεν πήραν αύξηση 
7,7% από την 1η Ιανουαρίου

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Κλιμακωτό από 200 έως 300 ευρώ (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και της αύξησης που έλαβαν πρόσφατα) θα είναι το εφάπαξ επίδομα (μπόνους) προσωπικής διαφοράς. Θα αφορά τους 900.000 συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς ή είδαν μικρή αύξηση, όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.


Το επίδομα θα καταβληθεί μέχρι τέλος Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή στους δικαιούχους συνταξιούχους. Την έκτακτη οικονομική βοήθεια οι συνταξιούχοι θα τη δουν κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, χωρίς να χρειαστεί καμία αίτηση και χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μπόνους θα είναι οριζόντιο για 140.000-150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800-1000 ευρώ, οι οποίοι:

-δεν έλαβαν καμία αύξηση, καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά, ούτε επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, ενώ δεν υπήρξε κανένα όφελος από την κατάργηση της εισφοράς. Για τις πιο υψηλές συντάξεις, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς αφορά αυτούς που αφενός δεν έλαβαν αύξηση από 1ης Ιανουαρίου, αφετέρου δεν έλαβαν «δώρο» Χριστουγέννων, δεν κέρδισαν τίποτα ή κέρδισαν ελάχιστα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Προκαταβολές για επικουρικές

Παράλληλα, για 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους θα δοθούν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν ως και τα 8.000 ευρώ. Θα τα πληρωθούν ως τις 15 Μαρτίου - χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου - και ισούνται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου