οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Από τα γραφόμενα στην επιστολή του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος ήταν προπαιδευόμενος στο Κ.Ε. Παλάσκας το 1956 και, 67 χρόνια μετά, διατηρεί άσβεστη την αγάπη του για το Π.Ν. και την εκτίμησή του για άξιους αξιωματικούς. Πιθανώς η αναφορά του στον ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη να είναι το μεγαλύτερο παράσημο και η πιο σημαντική ευαρέσκεια που πήρε ο ναύαρχος στη λαμπρή του σταδιοδρομία. Και αυτή είναι η δικαίωση ενός αξιωματικού....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/02/23

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/02/23


Προοδευτικοί και συντηρητικοί

Κύριε διευθυντά

Η πολιτική διάσταση της έννοιας του προοδευτικού και του συντηρητικού ανθρώπου γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει. Πραγματικά όμως; Ας κάνω μια προσπάθεια να το αναλύσω μέσω της δικής μου σκοπιάς.

Η πορεία της ζωής ενός συντηρητικού είναι ανεπηρέαστη από τον χρόνο, αυστηρά και στενά οριοθετημένη. Αντιθέτως, ο προοδευτικός κολυμπάει σε άγνωστα νερά, χαρτογραφεί νέους τρόπους σκέψης, καινοτομεί. Ο συντηρητικός είναι αυτός που παρατηρεί τα τρένα της εξέλιξης να περνούν από μπροστά του και αδιαφορεί παντελώς για το είδος του φορτίου εξέλιξης που αυτά μεταφέρουν. Ο προοδευτικός είναι αυτός που έχει τη νεανική –ανεξαρτήτως ηλικίας– τόλμη, το θάρρος και τη γενναιότητα να επιβιβαστεί πηδώντας στο κάθε τρένο εξέλιξης ενώ αυτό είναι εν κινήσει. Ο συντηρητικός, όσο κι αν περπατά, παραμένει στο ίδιο σημείο. 

Ωσπου το τέλος του να διαδεχθεί την αρχή του. Αυτός που τελικά ήταν δέσμιος και των δύο, της αρχής και του τέλους. Ποτέ όμως της μέσης. Προοδευτικός είναι αυτός που η συνείδησή του δεν επαναπαύεται, αλλά παραμένει διαρκώς σε εγρήγορση. Προοδευτικός είναι η κάθε σύγχρονη αγωνίστρια και ο κάθε σύγχρονος αγωνιστής. Είναι ο καλλιτέχνης που αντιδράει ενάντια στην υποτίμηση του πτυχίου του, η φοιτήτρια από την επαρχία που παλεύει για τα δικαιώματά της και για μια αξιοπρεπή ζωή. Προοδευτικός είναι αυτός που δεν φοράει παρωπίδες και ωτοασπίδες. Η ακροάτρια της ποιοτικής μουσικής, από όποιο είδος και όποια εποχή και αν προέρχεται. Η ερωτευμένη νεαρή που θα έκανε τα πάντα για να μετατρέψει τον έρωτα σε αμοιβαίο. Προοδευτικός είναι ο παππούς και η γιαγιά που κρατιούνται χέρι χέρι στο πεζοδρόμιο. Προοδευτικός είναι αυτός που ασφαλίζει μια για πάντα, με ατσάλινο καπάκι, το πηγάδι της λήθης. Αυτός που δεν ξεχνάει τον Αλκη, τον Φύσσα, τη Σμύρνη, την προσφυγιά. Γιατί η μνήμη του παρελθόντος είναι το θεμέλιο του μέλλοντος.

Η Μποφίλιου θα έλεγε ότι προοδευτικός είναι αυτός που «έχει το θάρρος να πει το έλα» και αυτός που «έχει το θάρρος να φανεί ο λόγος». Οσον αφορά τον συντηρητικό; «Τίποτα σημαντικό, ζει μονάχα εν λευκώ». Εγώ θα πω ότι ο συντηρητικός του σήμερα δεν έχει θέση στο αύριο. Αύριο, όμως, θα έχει γίνει μέρος του χθες. Αντιθέτως, ο προοδευτικός αποτελεί μέρος του παρόντος. Εχει όμως την αποκλειστικότητα του μέλλοντος. Εσύ;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΗΓΑΝΑΣ
Σκιάθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου