οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μαντζουράνης είναι νεοεισερχόμενος. Δεν γνωρίζει την περιοχή, δεν έχει «πυρήνες» και το μόνο «ατού» που διαθέτει είναι αυτό του δικηγόρου τού αρχηγού, πρωτίστως (και της κομματικής νομενκλατούρας, δευτερευόντως). Τίποτε άλλο. Φοβάται λοιπόν ότι η τοποθέτηση του Τζουμάκα στην ίδια περιφέρεια με αυτόν θα του κόψει πολλές ψήφους, και ειδικά τις προερχόμενες από τη δεξαμενή των πρώην πασόκων. Και αγωνιά. Και τον έχουν καταλάβει ανασφάλειες. Εκτός από την αχαριστία που αισθάνεται να του πληγώνει την καρδιά. Μαχαίρι στην πληγή. Γιατί πιστεύει ότι η υποψηφιότητα Τζουμάκα είναι μια προσωπική απόφαση του «έλα με φόρα» προέδρου. Και ναι, νιώθει ό,τι και οι απατημένοι σύζυγοι: ότι του την «έφερε». Υπουλα, δε. Χωρίς να τον ενημερώσει καν....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 23/02/23

Μέγα σφάλμα

Η αχαριστία δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως πολλοί πιστεύουν, στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα τα οποία αναγνωρίζει η χριστιανική θρησκεία. Η αχαριστία είναι «αμάρτημα» στις μεταξύ των ανθρώπων σχέσεις, και ειδικά εκείνες τις σχέσεις που τις χαρακτήριζε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μέχρι που προέκυψε ένα στοιχείο που άνοιξε την κερκόπορτα στην ψυχοφθόρα αχαριστία. Το συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος όταν εκείνος τον οποίο εμπιστευόταν και θεωρούσε δικό του άνθρωπο, επειδή τον υπηρετούσε με πάθος και ανιδιοτέλεια, εν τέλει τον έκανε να αισθάνεται προδομένος. Διότι του την «έφερε», κατά το κοινώς λεγόμενο. Τον πλήγωσε, τον ακύρωσε, τον υπονόμευσε. Και κάπως έτσι γκρεμίστηκε η εμπιστοσύνη, αποχώρησε η φιλία, εξανεμίστηκε ο θαυμασμός, θρυμματίστηκε το πάθος για προσφορά, η διάθεση χαλί να γίνω να με πατήσεις. Κυριάρχησε η απογοήτευση, εμφανίστηκε ο θυμός, ακολούθησε η οργή και έπειτα, ως επιστέγασμα όλων αυτών, η άρνηση. Και η παραδοχή πως «όλοι ίδιοι είναι». Τίποτε δεν αναγνωρίζουν.

Περί των πολιτικών ομιλώ. Και δη των πολιτικών αρχηγών. Οι οποίοι δεν είναι να τους έχεις εμπιστοσύνη.

Ούτε να αφήνεσαι να σε παρασύρουν τα συναισθήματά σου γι' αυτούς. Σφάλμα. Μέγα.

Προεδρική αχαριστία

Εκανα τις σκέψεις αυτές αφότου πληροφορήθηκα το «δράμα» του γνωστού Μαντζουράνη, ο οποίος αφού υπηρέτησε με ηρωισμό, πάθος και αυταπάρνηση τον «έλα με φόρα» πρόεδρο, από ετών, ως μυστικοσύμβουλος και δικηγόρος, έφτασε η στιγμή να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την αχαριστία. Την προεδρική αχαριστία. Και παρότι πολύπειρος στην πολιτική, νιώθει τώρα προδομένος, με το αίσθημα της αχαριστίας να έχει εγκατασταθεί βαθιά μέσα του και να μην τον αφήνει να δει ψύχραιμα τα πράγματα. Οτι για τους πολιτικούς αρχηγούς τα κολλητιλίκια είναι πρόσκαιρα και μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Κι όσο πιο πολύ σε χρησιμοποιούν και εσύ σπεύδεις, εκών άκων, να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν, που λέει ο λόγος, να τους υπηρετείς με ενθουσιασμό, τόσο μειώνεται η εκτίμηση που σου έχουν.

Τούτου δοθέντος, αντιλαμβάνομαι πλήρως τι έπαθε ο Μαντζουράνης διαβάζοντας τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και διαπιστώνοντας ότι στον Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών, πλην εκείνου ως υποψηφίου, αναφερόταν και το όνομα του Στέφανου Τζουμάκα. Μια συντριβή έπαθε. Δεν το περίμενε ποτέ ότι ο «έλα με φόρα» πρόεδρος θα του έκανε τέτοιο «χουνέρι». Ο Τζουμάκας, που τώρα στα γεράματα αποφάσισε να είναι πάλι υποψήφιος βουλευτής, παίζει σε δικό του γήπεδο - εκεί στα νότια εκλεγόταν επί χρόνια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Μαντζουράνης είναι νεοεισερχόμενος. Δεν γνωρίζει την περιοχή, δεν έχει «πυρήνες» και το μόνο «ατού» που διαθέτει είναι αυτό του δικηγόρου τού αρχηγού, πρωτίστως (και της κομματικής νομενκλατούρας, δευτερευόντως). Τίποτε άλλο. Φοβάται λοιπόν ότι η τοποθέτηση του Τζουμάκα στην ίδια περιφέρεια με αυτόν θα του κόψει πολλές ψήφους, και ειδικά τις προερχόμενες από τη δεξαμενή των πρώην πασόκων. Και αγωνιά. Και τον έχουν καταλάβει ανασφάλειες. Εκτός από την αχαριστία που αισθάνεται να του πληγώνει την καρδιά. Μαχαίρι στην πληγή. Γιατί πιστεύει ότι η υποψηφιότητα Τζουμάκα είναι μια προσωπική απόφαση του «έλα με φόρα» προέδρου.

Και ναι, νιώθει ό,τι και οι απατημένοι σύζυγοι: ότι του την «έφερε». Υπουλα, δε. Χωρίς να τον ενημερώσει καν.

Κρίμα τον καημένο, τον… λυπάμαι! Ας μην τον πάρει από κάτω, όμως, και ας κοιτάξει να αυτοπροστατευτεί από τη «γλώσσα» του Τζουμάκα. Φαντάζομαι ότι θα γνωρίζει ποια γνώμη έχει γι' αυτόν - για το «βρώμικο '89» μιλάω…

Εξόφθαλμη προώθηση

Εχω νέα όμως για τον γνωστό Μαντζουράνη: δεν είναι μόνος του στη χορεία των πικραμένων από την κατάρτιση των συνδυασμών. Το μακρύ χέρι του αρχηγού, ας πούμε, προσπαθεί με χειρουργικές κινήσεις να ευνοήσει στην Εύβοια έναν του στενού περιβάλλοντός του βουλευτή, έναντι ενός άλλου κυρίου, με όλη τη σημασία της λέξεως, βουλευτή και πρώην υπουργού.

Σταματώ να μιλώ με γρίφους και δίνω το «στόρι» με ονόματα, αλλά χωρίς διευθύνσεις:

ο «έλα με φόρα» πρόεδρος έχει, λέει, αδυναμία σε βουλευτή Εύβοιας ονόματι Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, δικηγόρο στο επάγγελμα, 40άρη, τον οποίο εξ αυτού του λόγου το (κομματικό) σύστημα σπρώχνει με όλα τα μέσα εις βάρος του ετέρου βουλευτή Εύβοιας και φίλου Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι τηλεοράσεις, τι νομοσχέδια, τι παρεμβάσεις - Χατζηγιαννάκης παντού.

Το καινούργιο, το εντελώς εξόφθαλμο με την προώθηση του Χατζηγιαννάκη είναι διά χειρός τού «έλα με φόρα» προέδρου και έχει να κάνει με τον συνδυασμό του κόμματος στην Εύβοια. Ο Αποστόλου εκλέγεται κυρίως από ψηφοφόρους της Βόρειας Εύβοιας - εκεί είναι η μεγάλη δεξαμενή των ψήφων του. Τι έκανε ο αρχηγός; Του τοποθέτησε σφήνα, στο ψηφοδέλτιο, τον Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη Βόρεια Εύβοια.

Τι στόχο είχε αυτό; Να κόψει ψήφους ο Κεδίκογλου από τον Αποστόλου, ο οποίος στις εκλογές του 2019 βγήκε πρώτος, αφήνοντας πίσω του τον Χατζηγιαννάκη, περί τις 3.000 ψήφους. Μικρό δεν το λες το νούμερο για να καλυφθεί εύκολα, αλλά η προσπάθεια θα γίνει, διότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, πληροφορούμαι εγκύρως, ότι στην Εύβοια ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει έναν βουλευτή και ο αρχηγός θέλει, ως φαίνεται, αυτός να ονομάζεται Χατζηγιαννάκης, και όχι Αποστόλου.

Εξού και αγνόησε και τον Φίλη, ο οποίος έκανε τον πανικό για να μην είναι υποψήφιος ο Κεδίκογλου.

Δράμα…

Στενάχωρα είναι όλα αυτά, θλίβομαι…

Η ερμηνεία της αποχώρησης

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Βαγγέλης ο Αντώναρος να ερμηνεύει τον Κ. Καραμανλή και δίνει δυο νότες ευθυμίας στη ζωή μας. Τον ερμηνεύει παρότι έχει μερικά χρόνια να τον συναντήσει - για ένα διάστημα δεν του επιτρεπόταν να περνάει όχι έξω από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην Παν. Κυριακού, αλλά και από το απέναντι πεζοδρόμιο. Ο Βαγγέλης όμως, ακάματος ερμηνευτής του προέδρου, δεν έδειξε ποτέ διάθεση εξ αυτής της αντιξοότητας να υποστείλει τη σημαία του αυθεντικού εκφραστή του «καραμανλισμού», ακόμη κι όταν πήγε βόλτα στην Κουμουνδούρου. Ετσι, λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε βάση στην ερμηνεία σκέλους της δήλωσης απόσυρσης του Καραμανλή, που αφορά το από πού αποσύρεται. Οπως μας ενημέρωσε λοιπόν, ο Καραμανλής αποσύρεται από τον κοινοβουλευτισμό, όχι από την πολιτική. Εκεί παραμένει, μην κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε κάτι διαφορετικό.

Τι θέλει να μας πει ο ποιητής με τον δικό του τρόπο; Οτι ο Καραμανλής μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας!!

Ο μπαγάσας, βουλωμένο γράμμα διαβάζει.

(Γιατί δεν ξεκινάει από κάτι πιο χαλαρό, Βαγγέλη μου; Να τεθεί, ας πούμε, επικεφαλής των πρώην νεοδημοκρατών και νυν εφαψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Να μιλάτε κι εσείς από άλλη βάση μαζί τους…)

Δελτίο στα λαχανικά

Αντιγράφω ως έχει είδηση από το εξωτερικό δελτίο:

«Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά διατίθενται με δελτίο σε δύο από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας μετά από μια εγχώρια αγροτική κρίση που οδήγησε σε ελλείψεις που θα διαρκέσουν εβδομάδες. Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι το "δελτίο λαχανικών" θα εξαπλωθεί καθώς και άλλες αλυσίδες, καθώς οι ελλείψεις αποδίδονται στις κακές καιρικές συνθήκες, τα ζητήματα μεταφορών στην Ισπανία και το Μαρόκο, αλλά και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας για τους παραγωγούς».

Η είδηση αναφέρει ακόμη ότι οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί, και όσο για μένα, αν το αναφέρω εδώ, είναι για να καταλάβουμε ότι μπορεί κάποιος να πετροβολάει ελεύθερα τον Αδωνη, αλλά ας ρίξει και μια ματιά στο τι συμβαίνει κι αλλού. Οχι πως θα του λύσει το πρόβλημα, αλλά να αναγνωρίσει τουλάχιστον ότι εμείς δελτίο στα λαχανικά δεν έχουμε.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου