οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιώργος Ρωμαίος ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πολίτης-υπόδειγμα που άφηνε πάντοτε πρότυπο ήθους και συνεπούς έργου, σε όλες τις θέσεις ευθύνης, όπου κλήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες εις το βίο του, προς την Πατρίδα και το εθνικό συμφέρον...

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ Γ. ΡΩΜΑΙΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ  ΠΡΟΣ 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΥΠ, 
ΠΤΕΡΑΡΧΟ ΧΑΡ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ


Εκείνο το τηλεφώνημα ξημερώματα, της 9ης Οκτωβρίου 1998, από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης της τότε Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Ρωμαίο, εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στον τότε Διοικητή της ΕΥΠ, Πτέραρχο Χαρ. Σταυρακάκη, ήταν δραματικό και επιτακτικό: “Μπάμπη, πρέπει να πάς προσωπικά, όσο γίνεται συντομότερα, στο Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού και να αποτρέψεις απολύτως στον ηγέτη του Κούρδων Οτσαλάν που φθάνει σε λίγο, να μπει στην Ελλάδα, να τού το απαγορεύσεις, να φύγει άμεσα, δίχως να γίνει γνωστό πουθενά”. 

Ο Σταυρακάκης κατευθύνθηκε άμεσα στο Αεροδρόμιο, με την φρουρά του, όπου θα έφθανε από τη Δαμασκό η πτήση των Συριακών Αραβικών Αερογραμμών με τελικό προορισμό τη Στοκχόλμη και την Αθήνα ενδιάμεσο σταθμό, με επιβαίνοντα και τον Οτσαλάν, συνοδευόμενο και με μία από τις γυναίκες-συνοδούς του. 

Με το που έφθασε στο Δυτικό Αεροδρόμιο, ο Οτσαλάν προσπάθησε να κρυφθεί σε μία γωνία, πίσω από μία κολώνα, πριν την είσοδο στην αίθουσα ελέγχου διαβατηρίων, όπου τον ενετόπισε άμεσα ο Σταυρακάκης. Ακολούθησέ μας τού είπε, αφού πρώτα τού τον παρέδωσε Ταξίαρχος των Συριακών Μυστικών Υπηρεσιών που τον συνόδευε και του οποίου η αποστολή είχε λήξει στο σημείο αυτό. Ο Οτσαλάν οδηγήθηκε στο παρακείμενο γραφείο των συνδέσμων της ΕΥΠ, δίχως να αντιληφθεί κανείς την παρουσία του, γιά να ακούσει το Σταυρακάκη να τού λέγει: “Άφησες τους πολεμιστές σου του ΡΚΚ και την κοπάνισες;”. 

Απάντηση δεν έλαβε από τον Οτσαλάν, που επικαλέσθηκε, όμως, ότι δήθεν είχε έλθει, μετά απο ανύπαρκτη βεβαίως, πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης, γιά να λάβει απάντηση από το Διοικητή της ΕΥΠ, ότι δεν συζητείται καν αυτό, με την παρουσία του να συνιστά “τεράστιο πρόβλημα γιά την Ελλάδα”. Ζήτησε, επίσης, να μιλήσει τηλεφωνικώς, από το κινητό του, “στους συντρόφους του” πράγμα το οποίο ο Σταυρακάκης τού το απέκλεισε, αρπάζοντάς του το τηλέφωνο από τα χέρια. “Ούτε καν να το σκέπτεσαι” τού είπε κοφτά, όπως είπε και στη σύνοδό του, άλλωστε πάντοτε συνοδευόταν από γυναίκες. 

 Όλα αυτά γίνονταν σε ανοικτή γραμμή του Διοικητή της ΕΥΠ με το Ρωμαίο, από τον οποίο υπήρχε ρητή εντολή να φύγει το ταχύτερο δυνατό από την Ελλάδα, με τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα. Στο μεταξύ ήσαν σε εξέλιξη γιά το πού θα πήγαινε ο Οτσαλάν, με διαβουλεύσεις στις οποίες μετείχε ο Ταγματάρχης της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, προσκεκλημένος του Δοικητή της ΕΥΠ. 

Ο Σταυρακάκης έστειλε άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας, σε αρμόδιο παράγοντα της Ρωσικής Πρεσβείας, προκειμένου να εκδώσουν διαβατήριο του Οτσαλάν, με οποίο θα έφευγε με προορισμό τη Ρωσία. Με το που γύρισε πίσω ο μοτοσυκλετιστής με το διαβατήριό του, με τη μουτζουρωμένη σφραγίδα στη φωτογραφία του, είχε ετοιμασθεί και το ναυλωμένο από την ΕΥΠ αεροπλάνο με το οποίο θα έφευγε, όπως και έγινε. 

Όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο με τον Οτσαλάν και όλα πήγαν καλά, ο Σταυρακάκης τηλεφώνησε στο Ρωμαίο γιά να τον ενημερώσει, εισπράττοντας την ευαρέσκεια, εξ ονόματος της όλης Κυβέρνησης, γιά το αίσιο τέλος της πρώτης περιπέτειας με τον Κούρδο ηγέτη, μέσω του ανακουφισμένου Ρωμαίου. 

Μόνον οι τοίχοι στο πρώτο υπόγειο του Δυτικού Αερολιμένα Αθηνών τον είχαν δει, κανείς δεν μίλησε από την φρουρά του Σταυρακάκη και τους αστυνομικούς του εκεί κλιμακίου της ΕΥΠ, όπως τούς είχε ορκίσει.

Ήταν η πρώτη περιπέτεια με τον Οτσαλάν γιά την Ελλάδα.

Παρέθεσα τα προηγούμενα, θέλοντας κι εγώ να να συμβάλω στην απόδοση της οφειλόμενης τιμής και αναγνώρισης προς το πρόσωπο του δημοσιογράφου-διανοουμένου  Γιώργου Ρωμαίου, προσωπικότητας του δημόσιου βίου, που αποχαιρετούμε αύριο, Τετάρτη-1η Μαρτίου 2023, από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου, στις 14:30.

Ο Γιώργος Ρωμαίος ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πολίτης-υπόδειγμα που άφηνε πάντοτε πρότυπο ήθους και συνεπούς έργου, σε όλες τις θέσεις ευθύνης, όπου κλήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες εις το βίο του, προς την Πατρίδα και το εθνικό συμφέρον.

Ας είναι ελαφρό το χώμα της Αττικής γης που θα τον σκεπάσει…

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου