οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Η υπερψήφιση του συνδυασμού του Στρατηγού Στεφανή προκύπτει ως μονόδρομος γιά την ερχόμενη Κυριακή, δίχως αστερίσκους και υπεκφυγές. Αμ’ έπος, αμ’ έργον, ώστε να μη χαθεί μία κρίσιμη μάχη, ουσιαστικώς με προοπτική φωτός και τελικώς Δημοκρατίας. Το θέμα αφορά όλους τους συνδυασμούς, που καλούνται ακριβώς να συνταχθούν με την άμεση και συγκεκριμένη αυτή προοπτική, γιά την οποία ο χρόνος εκπνέει στις 7 το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2023....








Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ 

ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μία ιδιόμορφη πολιτική μάχη τελεί εν εξελίξει στο Βόρειο Αιγαίο, στις εκεί περιφερειακές εκλογές, της οποίας η ιδιαιτερότης δεν πρέπει να χαθεί ή έστω να υποβαθμισθεί ως κείμενη μακράν των πολιτικών διεργασιών στο κέντρο των συντελούμενων ζυμώσεων, οι οποίες και τείνουν συνήθως να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Πρόκειται γιά το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την ερχόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ του υποψήφιου Περιφερειάρχη, Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, του οποίου ο συνδυασμός «Νέα Δυναμική» επρώτευσε στον πρώτο γύρο με τελικό ποσοστό 39,98%, λαμβάνοντας 40.140 ψήφους και του ακολουθήσαντος δεύτερου του Κων. Μουτζούρη, απερχόμενου Περιφερειάρχη, του οποίου ο συνδυασμός «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο» συγκέντρωσε ποσοστό 33,81% και 33.952 ψήφους.

Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν κατά σειρά οι συνδυασμοί της Αγλαϊας Κυρίτση (ΚΚΕ) με ποσοστό 13,18% και 13.230 ψήφους,Βασ. Χοχλάκα (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 11,42% και 11.460 ψήφους και Νικ. Μανάβη (ΣΥΡΙΖΑ) με ποσοστό 1,61% και 1.621 ψήφους.

Την απολύτως κρίσιμη ιδιαιτερότητα ακριβώς της συγκεκριμένης πολιτικής αναμέτρησης ήλθε να προσδώσει η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Λέσβο, επιστρέφοντας από τη Βουλγαρία, σε μία κίνηση άμεσης, προσωπικής στήριξης της υποψηφιότητας του Στρατηγού Στεφανή, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Να σας παρακαλέσω αυτές τις έξι μέρες που έμειναν να κάνουμε όλες και όλοι μαζί αυτή την τελική προσπάθεια. Πιστεύω, ότι εάν μας λέγατε πριν από δύο μήνες ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό το οποίο έβγαλε η χθεσινή κάλπη, μάλλον θα λέγατε ότι είμαστε πάλι υπερβολικά αισιόδοξοι.Πετύχαμε, όμως, να μπορέσει ο Αλκιβιάδης και ο συνδυασμός του να μπει καθαρά πρώτος στον δεύτερο γύρο και τώρα, την επόμενη Κυριακή θα πάμε όλοι να τον εκλέξουμε περιφερειάρχη.

Να αφήσουμε στην άκρη παρακαλώ τις όποιες στεναχώριες, τις όποιες πίκρες που πάντα, το γνωρίζω καλά, μπορεί να υπάρχουν όταν μιλάμε για τοπικές εκλογές. Είμαι κι εγώ αρκετά χρόνια στην πολιτική για να ξέρω ότι αυτά συμβαίνουν, αλλά αυτή τη στιγμή να δούμε το μείζονα στόχο και ο μείζονας στόχος δεν είναι άλλος από το να κερδίσουμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Κλείνω λέγοντάς σας «ότι αισθάνομαι και πάλι απόλυτα δικαιωμένος γι’ αυτήν την επιλογή την οποία κάναμε και είμαι σίγουρος ότι το βράδυ της Κυριακής εδώ, στο Βόρειο Αιγαίο, εδώ, στη Μυτιλήνη θα γιορτάσουμε μαζί μια μεγάλη νίκη και ο Αλκιβιάδης θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης»

Η επιλογή στο πρόσωπο του Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ (Στρατού), πρώτου Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στην πρώτη Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, μετέπειτα συμβούλου της τότε Κυβέρνησης γιά θέματα ΄Εβρου και Αγίου Όρους και Υπουργού Εθνικήε ΄Αμυνας στην τελευταία Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου από την Κυβέρνηση, αποτελούσε επιλογή υψηλού ρίσκου. Μία επιλογή η οποία απαιτούσε εμπειρία «ειδικών αποστολών» που μόνον ένας Στρατηγός της δικής του εμπειρίας και ικανότητος θα μπορούσε να διαχειρισθεί, ώστε να φέρει εις πέρας επιτυχώς.

Από πλευράς του ο Στρατηγός, ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα εξής, στην αντιφώνησή του στον Πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη:

«Επί 45 χρόνια, εκείνο το οποίο έκανα ήταν να φροντίζω για την ασφάλεια της χώρας, αλλά τι καλύτερος τρόπος να φροντίζεις για την ασφάλεια μέσα από την πρόοδο και την ευημερία;

Άρα, λοιπόν, και τώρα αυτό θα κάνουμε, θα ασφαλίσουμε τον τόπο μας, εκμεταλλευόμενοι πιστώσεις εθνικές αλλά και πιστώσεις ευρωπαϊκές έτσι, ώστε να θωρακιστούμε. Γιατί η επένδυση, η πρόοδος, είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε ασφαλείς.

Περίεργη η εποχή που ζούμε. Προβλήματα πολλαπλά, η κλιματική αλλαγή μάς φέρνει καθημερινά και μία κρίση να διαχειριστούμε και δυστυχώς η περιφέρεια δεν έχει αναλάβει τα αναγκαία μέτρα που όφειλε και πρέπει να λάβει.

Είναι το πρώτο θέμα που θα ασχοληθούμε την επόμενη μέρα, μαζί με -το έχω πει από την πρώτη στιγμή αυτό- εκείνο το οποίο θέλω και το θέλουμε όλοι, είναι ο πολίτης του Βορείου Αιγαίου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του απέναντι στην περιφέρεια. Να ξέρει ότι όταν θα πάει εκεί θα βρει τον υπάλληλο να τον εξυπηρετήσει, αυτό θα γίνει στην ώρα του, θα έχει ένα χειρισμό και μία αντιμετώπιση με σεβασμό. Όταν θα στέλνει μία επιστολή, θα ξέρει ότι η περιφέρεια θα του απαντά, όταν θα ψάχνει να βρει κάποιον στο τηλέφωνο, θα ξέρει ότι θα τον βρει στην άλλη άκρη του σύρματος.

Αυτό είναι μία δέσμευσή μας, διότι η οργάνωση, η αποτελεσματικότητα, η γρήγορη λήψη απόφασης, η διαχείριση καταστάσεων κρίσεως, είναι κάτι το οποίο έχουμε μάθει να κάνουμε σε όλη μας τη ζωή»


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή στο πρόσωπο του Στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ (Στρατού), πρώτου Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στην πρώτη Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, μετέπειτα συμβούλου της τότε Κυβέρνησης γιά θέματα ΄Εβρου και Αγίου Όρους και Υπουργού Εθνικήε ΄Αμυνας στην τελευταία Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου από την Κυβέρνηση, αποτελούσε επιλογή υψηλού ρίσκου. Μία επιλογή η οποία απαιτούσε εμπειρία «ειδικών αποστολών» που μόνον ένας Στρατηγός της δικής του εμπειρίας και ικανότητος θα μπορούσε να διαχειρισθεί, ώστε να φέρει εις πέρας επιτυχώς.

Μόνον και εκ του γεγονότος ότι ο Στρατηγός έφθασε να υπολείπεται μόλις 3,2 μονάδες από το πλαφόν του 43%+1 ψήφου, με το οποίο και θα εξελέγετο από την πρώτη Κυριακή, φθάνοντας πολύ κοντά στην υπερψήφισή από την πρώτη Κυριακή, μαρτυρεί ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Κων. Μουτζούρης, «αντάρτης» στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2019, είχε προ πολλού υποθηκεύσει την....αποτυχία του και είχε υπονομεύσει τη θέση του, εισπράττοντας την υστέρησή του από την πρώτη θέση, όπως και αποδείχθηκε περίτρανα.

Και επειδή στη ζωή τίποτε δεν γίνεται τυχαία, αλλά όλα έχουν την εξήγησή τους και τις εύλογες συνέπειες που αυτά εγκυμονούν, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έκανε ό,τι χειρότερο μπορούσε, ώστε:

-Και να μην αφήσει κανένα έργο υποδομής στη θητεία του που εκπνέει, σε σειρά τομέων που απαιτούσαν την δράση του, σε μία Περιφέρεια πέντε διάσπαρτων μειζόνων νήσων, που απαιτούν έργα υποδομής μοναδικά κατά νήσο, αλλά σε μία σφαιρική στρατηγική συνδρομής, μέσω αλληλλοσυμπληρούμενων δράσεων. Όπως τόνισε δε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός, ενώπιον του Πρωθυπουργού χθες, από τη Μυτιλήνη, οι απαιτήσεις κινητοποίησης και ανάληψης των απαραίτητων πρωτοβουλιών γιά την κλιματική αλλαγή, σε σχέση με τα προβλήματα που απορρέουν από αυτή, ουδόλως συνάντησαν την ευαισθητοποίηση Μουτζούρη. Συνεπώς και οι πολίτες του Βόρειου Αιγαίου τον έστειλαν στη δεύτερη θέση, προορίζοντας γιά την πρώτη τον Στρατηγό, καίτοι πρώτη φορά εις τα κοινά, σε εκλογική μάχη...

-Και να αποδείξει πόσο ευαίσθητος είναι απέναντι στην ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές παραφυάδες, με την ανοχή έστω του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παρέλειψε, στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2019, να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό του τον γνωστό ακροδεξιό Νικ. Ταλλά, υποψήφιο βουλευτή Λέσβου με το κόμμα Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, το 2012, ενεργό μέλος της «Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης» και εκ των πρωτοστατών, το Δεκέμβριο του 2018 στην ίδρυση της δημοτικής κίνησης «Ελεύθεροι Πολίτες» για την κοινότητα της Μυτιλήνης, που στελεχώθηκε από μέλη της «Πατριωτικής Κίνησης». Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα όσων αποτελούσαν τότε το ψηφοδέλτιο των «Ελεύθερων Πολιτών» βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις τους εναντίον προσφύγων, που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2018 στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, φαίνεται ότι μπορεί να ελπίζει βασίμως στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «στριμώξει» την υποψηφιότητα Στεφανή, όπως ατυχώς ευελπιστεί.....

Σχετικώς η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» (Γ. Κατσίγιαννης) έχει γράψει ότι δέκα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβοαπό τα οποία οκτώ είναι μέλη της εκεί ΝΕ και δύο μέλη του Συντονιστικού της Τοπικής Οργάνωσης, ήλθαν να προτείνουν, όπως υποστηριχθεί εκ νέου ο Κώστας Μουτζούρης ως υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Η εξέλιξη αυτή για τη στήριξη Μουτζούρη, από πλευράς απελπισμένων Συριζαίων, όσο εξωφρενική κι αν ακούγεται, αναδεικνύει, αποδεικνύει μάλλον, την ποιοτική αδυναμία του κομματικού ιερατείου της Κουμουνδούρου σε επίπεδο «βάσης», αφού, με τα απανωτά «καλέσματα» νέων μελών προσχώρησαν προφανώς και πολίτες χωρίς κανένα ιδεολογικό έρμα.

Σχετικώς τα δέκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στη λογική ότι η υποψηφιότητα Μουτζούρη μπορεί να προκαλέσει «ζημιά στον Μητσοτάκη», έχουν αποστειλει επιστολή τους στον Τομέα Αυτοδιοίκησης για στήριξη εκ νέου τον Μουτζούρη, όπως και το 2019 στο δεύτερο γύρο, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «ρεαλιστική», γιατί -όπως οι ίδιοι φέρονται να θυμίζουν- το Κόμμα τους, ως γνωστόν άλλωστε, έχει μείνει πλέον χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νησί.

Με όλα αυτά, λοιπόν, που έχουν καταγραφεί και έχουν στο επίκεντρο τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ακροδεξιάς απόκλισης, έστω και με άρωμα λαϊκισμού, αλλά και με δεδομένες τις σχετικές πολιτικές αναφορές του και συνακόλουθες διασυνδέσεις με την ακροδεξιά, προκύπτει θέμα δημοκρατικής ευθύνης, επιβαλλόμενης ευαισθητοποίησης και τελικώς κινητοποίησης, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2024 να σταλεί στην αντιπολίτευση, με την ψήφο των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.

Συνεπώς η υπερψήφιση του συνδυασμού του Στρατηγού Στεφανή προκύπτει ως μονόδρομος γιά την ερχόμενη Κυριακή, δίχως αστερίσκους και υπεκφυγές. Αμ’ έπος, αμ’ έργον, ώστε να μη χαθεί μία κρίσιμη μάχη, ουσιαστικώς με προοπτική φωτός και τελικώς Δημοκρατίας. Το θέμα αφορά όλους τους συνδυασμούς, που καλούνται ακριβώς να συνταχθούν με την άμεση και συγκεκριμένη αυτή προοπτική, γιά την οποία ο χρόνος εκπνέει στις 7 το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2023.... 

Το «Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο» με επικεφαλής τον Κων. Μουτζούρη, πρέπει να συναντήσει την τύχη άλματος στο κενό!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου