"ΤΑ ΝΕΑ", 19/03/18
Φώφη Γεννηματά
«Προχωράμε χωρίς άλλους πειραματισμούς»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σκιαγράφησε την επόμενη μέρα για την παράταξη και κάλεσε τα μέλη σε «εκλογική ετοιμότητα»
Της Μυρτώς Λιαλιούτη
«Το θέλουμε. Μπορούμε. Προχωράμε»: με το σύνθημα εκκίνησης για μια νέα εποχή στην Κεντροαριστερά και με φόντο ένα πολύχρωμο ρόδο, η Φώφη Γεννηματά έκλεισε το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Το πολύχρωμο ρόδο αποτελεί το σήμα: η επικεφαλής του νέου φορέα σκιαγράφησε την επόμενη μέρα για την παράταξη και κάλεσε τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής σε «εκλογική ετοιμότητα». Απαντώντας στις κρούσεις τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Γιάννη Δραγασάκη, έκανε λόγο για καθυστερημένες παρεμβάσεις υπέρ των συνεργασιών, καθώς «οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπευθύνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα οκτώ χρόνια μέσα στην κρίση».
Για πρώτη φορά, ωστόσο, η Γεννηματά ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει μια «προοδευτική προγραμματική συμφωνία», εξειδικεύοντας πώς το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να συμμετάσχει, μετά τις εκλογές, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ενα από τα σημεία στα οποία θα βασιστεί είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος «χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς», καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για πολιτική σταθερότητα - με το βλέμμα στον εκλογικό νόμο -, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ανά πάσα στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018, προαναγγέλλοντας συγκρότηση επιτροπής ψηφοδελτίων και λειτουργία ενιαίου τομέα αυτοδιοίκησης που θα προετοιμάσει τον νέο φορέα για τις αυτοδιοικητικές του 2019.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Παράλληλα, μετά το επιτυχές πρώτο βήμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, από σήμερα ξεκινάει και η προσπάθεια οργανωτικής ενοποίησης του νέου φορέα. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται ο ορισμός του νέου γραμματέα και της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο των έξι και την Εκτελεστική Γραμματεία, αποτελούν το «ενιαίο πολιτικό κέντρο» - με το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως όλα δείχνουν, να κρατά κυρίαρχο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Η ενοποίηση θα είναι και επικοινωνιακή, με ενιαίο γραφείο και εκπρόσωπο Τύπου, αλλά και λειτουργική. Από εδώ και πέρα, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες (που θα παραμείνουν ώς έχουν μέχρι τις εκλογές), θα συνεδριάζουν μαζί μια φορά τον μήνα, ενώ τα συντονιστικά τους μια φορά την εβδομάδα. Οι διαδικασίες ξεκινούν από «κάτω προς τα πάνω» και θα αποφασιστούν και επισήμως από την Κεντρική Επιτροπή ώς τα τέλη Απριλίου.
Ο ορισμός της Κεντρικής Επιτροπής χωρίς εκλογές, ωστόσο, αποτέλεσε σημείο συζήτησης και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητά τη μετονομασία της σε Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή. Φυσικά, κανένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου δεν προσπέρασε τη δυσκολία του εγχειρήματος. Από τον Γιώργο Καμίνη, που επισήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» έως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής «να μην απογοητεύσει τον κόσμο της λογικής και της μετριοπάθειας», όλοι έθεσαν ζήτημα εξωστρέφειας, ζητώντας ενιαία φωνή και έκφραση εντός και εκτός Βουλής. «Στην πολιτική μπήκα για οκτώ χρόνια. Ηδη έχω κλείσει τα τέσσερα. Ας δεσμευτούμε, Νίκο, εμείς οι νεότεροι, ότι θα δώσουμε με την προσωπική μας στάση το παράδειγμα της ανανέωσης», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το θέμα των θητειών των βουλευτών, που επανέφερε ο Ανδρουλάκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, πρώτη φορά μπροστά σε πασοκικό κοινό, απευθύνθηκε στο σώμα ως «φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι, κυρίες και κύριοι - τα λέω όλα για να καλύψω τους κεντρώους και τους αριστερούς. Οι συνεργασίες φέρνουν λύσεις. Η σύνθεση φέρνει δύναμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Με ξεκάθαρη θέση υπέρ ενός «μετώπου δημοκρατίας κατά του διαρκούς πραξικοπήματος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάστηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Εγώ, που μαζί με πολύ λίγους άλλους έζησα το 1989 στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ως νομικός του παραστάτης, δικαιούμαι να πω ότι όταν έχεις τέτοια ανοιχτά μέτωπα, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρούς, δευτερεύοντες και παρεξηγήσιμους διαδικαστικούς χειρισμούς δήθεν διαφοροποίησης» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνοντας στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ο Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη για «καθαρή πολιτική γραμμή» από εδώ και πέρα, σχολιάζοντας πως η πολιτική αυτονομία «σε συνθήκες πόλωσης» απαιτεί μεταξύ άλλων συγκεκριμένη θέση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τη «διαμόρφωση και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης» και την προστασία και αναστήλωση των «εκβιασμένων θεσμών», αποκλείοντας μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να είναι ένας πολιτικός οργανισμός που λειτουργεί θεσμικά, συλλογικά, δημοκρατικά. Χωρίς εσωστρέφεια και οργανωτισμούς, (...) χωρίς το άγχος των ίσων αποστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά για το μέλλον του νέου φορέα.
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ Μπορεί στο Ποτάμι να μην έχουν μεγάλη πείρα από κεντροαριστερά συνέδρια, όμως μαθαίνουν γρήγορα. Την Παρασκευή, οι Ποταμικοί διαχύθηκαν στον χώρο και γι' αυτό στην υποδοχή του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ακούστηκαν όσο θα περίμενε κανείς. Το Σάββατο, όμως, παίρνοντας παράδειγμα από το «πέταλο» του Νίκου Ανδρουλάκη, έπιασαν εξώστη σχεδόν απέναντι από το βήμα. Το αποτέλεσμα; Ενα ηχηρό χειροκρότημα για τον επικεφαλής του Ποταμιού στο τέλος της ομιλίας του. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά είκοσι φορές χειροκροτήθηκε από το σώμα των συνέδρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας τον χαιρετισμό του. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατευθείαν από το αεροδρόμιο, δεν χρησιμοποίησε την προσφώνηση «σύντροφοι» προς τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, όπως έκανε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ο Γιάννης Δραγασάκης, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. Στο κυλικείο του ΣΕΦ εντοπίστηκε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη να παρακάμπτει την - τεράστια, είναι η αλήθεια - ουρά για έναν καφέ. «Φώφη, γερά, μπροστά κι αριστερά» ήταν το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε για τη Γεννηματά όταν ανέβηκε για τη δευτερολογία της - αποτέλεσμα των «μικρών» συνέδρων, κάτω των 35, στα αριστερά του βήματος, που φώναζαν ρυθμικά. Προφανώς δεν προέτρεπαν την πρόεδρο να «στρίψει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν όμως μια μικρή αναφορά στη φράση του εκπροσώπου Τύπου και γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ το περασμένο καλοκαίρι. Μέχρι και ένα τέταρτο πριν από την αποκάλυψή του, το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής, το ρόδο, βρισκόταν ακόμα υπό διαπραγματεύσεις. Η ομάδα επικοινωνίας, σε τακτική συνεννόηση με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, συζητούσε πίσω από την εξέδρα, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στο χρώμα. Τελικά, ανατέθηκε σε τρία νέα παιδιά να κάνουν τα αποκαλυπτήρια: τον Ορέστη Κορλό, τη Μαρία Δαμανάκη - απλή συνωνυμία με την πρώην επίτροπο και πρόεδρο του ΣΥΝ - και τον Ηλία Πατλάκα, οι οποίοι θα αναλάβουν και τις επόμενες μέρες να εξηγήσουν δημοσίως την ιδέα πίσω από το σύμβολο. Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπήρχαν για τον αναλογικό ορισμό της Κεντρικής Επιτροπής, οι ψίθυροι στο ΣΕΦ είχαν να κάνουν με το αν η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη θα κατέθετε ψήφισμα στο προεδρείο για εκλογή του οργάνου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, υπήρξε όμως η σκέψη να συζητηθεί το θέμα που έθεσε ο ευρωβουλευτής για τις θητείες των βουλευτών (τέσσερις ολοκληρωμένες από το 2005). Αυτό προξένησε πολλές - έντονες, κατά στιγμές - συζητήσεις στην πρώτη σειρά, την ώρα της ομιλίας του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Στο τέλος όμως, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, «η πρόταση αφέθηκε για να εξειδικευτεί στην πορεία».
ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΔΟ
Του Κωνσταντίνου Ασημακόπουλου*
Οταν πριν από μερικούς μήνες η Φώφη Γεννηματά πήρε την πρωτοβουλία να επανασυσπειρώσει τον πολύπαθο πολιτικό χώρο των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, πολλοί ήταν αυτοί που είτε προδίκαζαν την αποτυχία του εγχειρήματος ή μειδιούσαν αμήχανα. Και όμως. Το Κίνημα Αλλαγής πήρε σάρκα και οστά στο ιδρυτικό Συνέδριό του, με χιλιάδες συνέδρους να δίνουν το έναυσμα για την επανάκαμψη της δημοκρατικής παράταξης.
Τα στιγμιότυπα του Συνεδρίου ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, ωστόσο το κλείσιμο των εργασιών του με την παρουσίαση του νέου συμβόλου είχε έντονη σημειολογία. Το ρόδο του Κινήματος Αλλαγής, λοιπόν, ήρθε στην πολιτική ζωή αργά το βράδυ του Σαββάτου και ο σκοπός του είναι να σηματοδοτήσει τις ελπίδες των προοδευτικών πολιτών. Ενα σύμβολο υπόκειται πάντοτε στην υποκειμενική ανάγνωση του κοινού, αλλά σε κάθε περίπτωση το ρόδο του Κινήματος Αλλαγής έχει ταυτότητα και σαφές πολιτικό στίγμα. Συμβολίζει τις αξίες και τις παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης και σε αυτό αντανακλώνται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης.
Τίποτα δεν βρίσκεται τυχαία στο σύμβολο. Το ίδιο το ρόδο, εκτός του ότι αποτελεί διεθνώς το έμβλημα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, εμπερικλείει τα ελπιδοφόρα μηνύματα της προόδου και της δημοκρατίας. Το πράσινο χρώμα συμβολίζει τις ιστορικές παρακαταθήκες της δημοκρατικής παράταξης όπως εκφράστηκαν πολιτικά από μαζικές κοινωνικές πλειοψηφίες σε όλες τις σύγχρονες ιστορικές περιόδους της χώρας, ενώ τα κόκκινα πέταλα του ρόδου αντανακλούν τις αξίες της Κεντροαριστεράς. Φυσικά η προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής έχει ξεκάθαρα εθνικό σκοπό, καθώς διαχρονικά η προοδευτική δημοκρατική παράταξη τοποθετούσε τη χώρα πάνω από το οποιοδήποτε κομματικό ή πολιτικό συμφέρον.
Το Κίνημα Αλλαγής, όπως αποτυπώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη, εκφράζει τους Ελληνες του μόχθου, της εργασίας και της προκοπής που τόσα χρόνια σηκώνουν την οικονομία στις πλάτες τους. Και ακριβώς αυτό συμβολίζουν τα πεζά γράμματα που συνοδεύουν το σύμβολο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύμβολο του Κινήματος Αλλαγής προέρχεται από τα σπλάγχνα της παράταξης, καθώς στην περίοδο του προσυνεδριακού διαλόγου κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις από τους συμμετέχοντες και κυρίως από τους νέους.
Σε κάθε περίπτωση, τα σύμβολα έχουν μικρή σημασία μπροστά στις υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις που έχει ανάγκη η χώρα απέναντι στον λαϊκισμό και στη συντήρηση και το Κίνημα Αλλαγής οφείλει και μπορεί να τα καταφέρει.
*Μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ και της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου