Eννέα κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Τετάρτης
"ΤΑ ΝΕΑ", 21/03/18 |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/03/18 |
Το σκάνδαλο της Προανακριτικής
Ξεπερνά τα όρια της φαρσοκωμωδίας η διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής για το σκάνδαλο της Novartis,με την τακτική που ακολουθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Επιβεβαιώνονται έτσι με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι ανησυχίες που εξέφραζε η αντιπολίτευση ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ουσιαστικά η διερεύνηση του σκανδάλου, αλλά η στοχοποίηση και η ομηρία συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της.
Μετά από πέντε συνεδριάσεις η πλειοψηφία της Προανακριτικής αποφάσισε να καλέσει τους 9 κατηγορούμενους - ο κ.Βενιζέλος έχει ήδη μιλήσει με δική του πρωτοβουλία - για να ...εκφράσουν την άποψη τους αν η επιτροπή έχει δικαίωμα να ερευνήσει τις καταγγελίες σε βάρος τους! Δηλαδή πρώτα τους κατηγορούν, τους στοχοποιούν, τους παραπέμπουν και στη συνέχεια αναρωτιούνται αν μπορούν να ασχοληθούν μαζί τους....
Απόφαση που οδήγησε στην αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε "μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης".
Από τη μια η κυβέρνηση μιλά δηλαδή για τεράστιο σκάνδαλο, συνεχίζει να κατηγορεί πρώην υπουργούς με συνεχείς διαρροές σε φιλικά της μέσα ενημέρωσης κι από την άλλη αρνείται να προχωρήσει στην ουσία του σκανδάλου και να διερευνήσει όλες τις πτυχές του, όπως απαιτούν και δικαίως οι δέκα κατηγορούμενοι, αλλά και όλη η αντιπολίτευση.
Με προσχηματικές διαδικασίες, κρατά ζωντανό ένα θολό σκηνικό, με μάρτυρες αμφίβολης αξιοπιστίας με μοναδικό σκοπό να συντηρεί μια ατμόσφαιρα σκανδάλων και να αφήνει να αιωρείται μέχρι τις εκλογές μια σκιά διαφθοράς σε σημαντικά στελέχη της αντιπολίτευσης.
Αγγίζει τα όρια του πολιτικού παραλογισμού οι δέκα βουλευτές που κατηγορούνται να απαιτούν να προχωρήσει η Προανακριτική στην πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου και η κυβέρνηση που κόπτεται για την κάθαρση και αγωνίζεται υποτίθεται κατά της διαφθοράς να θέλει να κλείσει το θέμα ως παραγεγραμμένο και να στείλει πίσω το φάκελο στη Δικαιοσύνη, που το έστειλε στη Βουλή ως αναρμόδια...
Μπορεί να βολεύει την κυβέρνηση να συντηρείται και να αιωρείται συνεχώς ένα κλίμα σκανδαλολογίας απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους της. Δεν βολεύει όμως ούτε τη χώρα, ούτε την κοινωνία. Με τόσα εθνικά προβλήματα ανοιχτά, με το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο σε εξέλιξη, ο διχασμός και η πόλωση που επιδιώκει η κυβέρνηση, μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί...
"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση
"ΕΣΤΙΑ", 21/03/18 |
"Φιλελεύθερος", 21/03/18 |
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 21/03/18 |
"Η ΑΥΓΗ", 21/03/18 |
"Εφ.Συν", 21/03/18 |
"ΕΘΝΟΣ", 21/03/18 |
δεκανίκια, χωρίς την κρατική στήριξη. Άλλωστε αυτό, η κρατική παρουσία, ήταν προσωρινή, μεταβατική και σίγουρα όχι μόνιμη. Από προχθές ξεκίνησαν οι ενέργειες για τη διαδικασία πώλησης και μέχρι τις 29 Μαρτίου στις 12 μ. θα είναι στη διάθεση των επενδυτών τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας για να υποβάλουν προσφορές για το σύνολο της τράπεζας ή στοιχεία του ενεργητικού και των υποχρεώσεων. Με βάση τα στοιχεία, η ΣΚΤ έχει 13,79 δισ. δάνεια, καταθέσεις 12,55 δισ., ΜΕΔ 6,4 δισ. και μετοχική αξία 1,2 δισ.
ΑΜΕΣΩΣ μετά το τέλος του πρώτου χρονοδιαγράμματος θα δοθεί επαρκής χρόνος σε εν δυνάμει επενδυτές να μελετήσουν τα δεδομένα. Η διαφορά από την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι ότι η τωρινή έχει εν πολλοίς δύο σκέλη: Προσφέρεται η επιλογή της αγοράς του συνόλου της τράπεζας, είτε μέρος ή το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων. Έχουν ήδη αναλυθεί τα σενάρια που έχουν ενώπιόν τους οι επενδυτές.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως ο «κύβος ερρίφθη» και μέχρι το καλοκαίρι ιδιώτης επενδυτής θα έχει είτε το καλό κομμάτι της ΣΚΤ, δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε το κακό, που περιλαμβάνει τα προβληματικά δάνεια, ή το σύνολο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως η Συνεργατική Κεντρικη Τράπεζα θα αλλάξει οριστικά και τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.
ΤΟ μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την κυπριακή οικονομία είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον Συνεργατισμό αλλά όλες σχεδόν τις τράπεζες. Είναι πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε επί τούτου στο Προεδρικό, στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών, το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας.
ΓΙ' ΑΥΤΟ και θα πρέπει να δοθούν λύσεις και στο συντομότερο καθώς δεν υπάρχει πολυτέλεια για την όποια καθυστέρηση. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις έγκαιρα και μελετημένα. Είναι πρόδηλο πως όσο δεν μειώνονται τα ΜΕΔ θα παραμένει ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Συνεπώς θα πρέπει να γίνουν κινήσεις τώρα, οι οποίες να μην είναι σπασμωδικές, αλλά αποτελεσματικές.
Η ΑΛΛΑΓΗ πλεύσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είναι, λοιπόν, ένα γεγονός. Είναι πορεία χωρίς επιστροφή. Προέχει, κατά την άποψή μας, η ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση πραγμάτων και η αποφυγή κινήσεων που θα θυματοποιήσουν ανθρώπους. Ο Συνεργατισμός έχει παράδοση στον τόπο. Δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς από το πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν σεβάστηκε τον θεσμό αυτό. Κινήθηκε και σε αυτή την περίπτωση στη λογική των πελατειακών σχέσεων και αξιοποίησε τον Συνεργατισμό ως όχημα για εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων. Αυτό κόστισε και σαφώς το πλήρωσε ο Συνεργατισμός διαχρονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου