Πέντε κύρια άρθρα, από τα φύλλα της σημερινής Δευτέρας...
|
"TA NEA", 19/03/18 |
|
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 19/03/18 |
|
|
|
|
απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα γίνουν προσλήψεις σε 436 κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, σε 211 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε 93 θέσεις ωρομισθίων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φ», που επικαλείται αρμόδια πηγή, το πρόσθετο ετήσιο κόστος που θα προκύψει για το κράτος υπολογίζεται γύρω στα €24 εκατ., από τα οποία τα €15 εκατ. θα επιβαρύνουν το μισθολόγιο της Δημόσιας Υπηρεσίας. Το θέμα θα αχθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, εκεί όπου η Κυβέρνηση θα καταθέσει αναλυτικό κατάλογο των θέσεων που θα προκηρυχθούν. Το θέμα θα συζητηθεί και η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως στην κυβερνητική πρόταση.
ΓΙΝΕΤΑΙ αντιληπτό, από τα όσα έχουν αναφερθεί, ότι το Υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε πολλά αιτήματα για άνοιγμα θέσεων καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, κάποια τμήματα του κρατικού μηχανισμού υπολειτουργούσαν. Συγκεκριμένα, ενώπιον του Υπουργείου τέθηκαν πέραν των 1.600 αιτημάτων από Υπουργεία, κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες. Μετά από εξέταση όλων των αιτημάτων, το ΥΠΟΙΚ κατέληξε στην πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό και αναμένεται να την προωθήσει -ως είθισται- και στο Κοινοβούλιο. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η πλήρωση των πιο πάνω θέσεων γίνεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, «λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
ΕΙΝΑΙ προφανές πως μετά από τις πολλές πρόωρες αφυπηρετήσεις και το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στις προσλήψεις μετά και από υπόδειξη της Τρόικας, δημιουργήθηκαν κενά. Πολλές υπηρεσίες αντιμετώπιζαν προβλήματα λειτουργίας. Βεβαίως, το ερώτημα που ενίοτε τίθεται σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία είναι κατά πόσο γίνεται σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, στο δημόσιο και τον ημιδημόσιο τομέα. Αυτό το ερώτημα δεν φαίνεται να έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και ο λόγος είναι πως διαχρονικά το πολιτικό σύστημα αρνείται να αγγίξει το πεδίο αυτό. Υπολογίζεται πως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Κύπρου (δημόσια υπηρεσία, εκπαιδευτική υπηρεσία, δυνάμεις ασφαλείας και ωρομίσθιο προσωπικό, έκτακτο προσωπικό κ.λπ.) απασχολούνται περίπου 50.000 άτομα. Ένας σημαντικός αριθμός για το μέγεθος της χώρας.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν σκληρά. Υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αξιοποιούνται σωστά και δημιουργικά. Δεν είναι δική τους ευθύνη αυτό αλλά των προϊσταμένων τους, του συστήματος εν γένει. Την ίδια ώρα, το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με το θέμα της μεταρρύθμισης, η οποία ασφαλώς και αγγίζει και το θέμα του προσωπικού. Άλλωστε, το προσωπικό είναι η κινητήρια δύναμη της Δημόσιας Υπηρεσίας, του κράτους. Μεταρρύθμιση σημαίνει και αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγών. Σημαίνει παράλληλα και εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στα νέα δεδομένα, στα νέα μέσα άσκησης των καθηκόντων τους. Ο εκσυγχρονισμός, η ψηφιακή εποχή πρέπει να αλλάξει δραστικά τον κρατικό μηχανισμό. Συνεπώς, θα πρέπει παράλληλα με τις προσλήψεις -στον βαθμό που δικαιολογούνται- να γίνονται και βήματα μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού στον κρατικό μηχανισμό. Αυτό είναι το μείζον.
"Ο Φιλελεύθερος", 19/03/18
|
"αλήθεια", 19/03/18 |
|
"ΧΑΡΑΥΓΗ", 19/03/18 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου