οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

"...Μέχρι τον Ιούνιο, η κυβέρνηση φανταζόταν την ελάφρυνση του χρέους περίπου σαν την Αποκάλυψη. Υποθέτω ότι κάπως έτσι φαντασιώνεται και την έξοδο από τα μνημόνια: σαν την Εξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο – ένα λαμπρό συριζαϊκό Πάσχα! Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και στους κόλπους των θεσμών ήδη παίζουν στοιχήματα για το πόσο θα τραβήξει η τρίτη. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα παίξει στις καθυστερήσεις και, δεδομένου ότι δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν αποκλείεται να τη σύρει μέχρι το καλοκαίρι. Ετσι, όμως, δεν θα του βγει το αφήγημα και οι αγορές δεν θα τρέξουν να δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο. Η έξοδος δεν θα «βγαίνει» και ο πειρασμός να πετάξει την καυτή πατάτα στον Κυριάκο θα είναι μεγάλος. Κοινώς, ο Τσίπρας δεν έχει πείσει για την ειλικρινή του μετάλλαξη. Είναι και κάτι υποθέσεις σαν αυτές του Γεωργίου που δεν βοηθούν καθόλου..."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/08/17



ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Η Μπριζίτ έρχεται...

Δυνατά γέλια έβαλε προ ημερών μια γνωστή συντροφιά στη Σύρο –συνήθεις ύποπτοι, ο Γιάννης Στουρνάρας και η γειτόνισσά του στα Τρία Λαγγόνια Κλοντίν Ριπέρ, πρώην σύζυγος του Γάλλου διπλωμάτη Ζαν Μορίς Ριπέρ και στενή συνεργάτις του Ολάντ με επαφές στα άδυτα των Ηλυσίων– με την «είδηση» ότι ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν έκαναν διακοπές στην Πάρο. Ομολογουμένως πολύ μακριά από τη Μασσαλία, όπου έκανε διακοπές το γαλλικό προεδρικό ζεύγος. Η Μπριζίτ, πάντως, μάλλον θα συνοδεύσει τον σύζυγό της στην επίσκεψη στην Αθήνα. Το Προεδρικό ήδη προετοιμάζει τις λεπτομέρειες της επίσημης υποδοχής και του δείπνου.

In memoriam

Στη μνήμη του επιτίμου θα είναι αφιερωμένη η διάλεξη που οργανώνει το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνεργασία με την ομότιμη έδρα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις 12 Σεπτεμβρίου. Τη διάλεξη, για την παρακαταθήκη της αρχαίας Ελλάδας στη Δημοκρατία –θέμα back to basics που θυμίζει πολύ τις ιδέες του εκλιπόντος– θα δώσει ο κάτοχος της έδρας, καθηγητής Τζοσάια Ομπερ, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόθεσή του είναι να οργανώνει κάθε χρόνο μία διάλεξη της έδρας στη μνήμη του πατέρα του.

Με ένα tweet

Στους Ευρωπαίους συνομιλητές του, το Μέγαρο Μαξίμου παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Yποθέτω ότι η γραμμή αυτή είναι σε συνεννόηση με τον Νίκο Κοτζιά, όπως συνέβη και με το Κυπριακό – το τελευταίο «ναυάγιο», για το οποίο πληροφορούμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με Βρυξέλλες χρεώνει απευθείας στον Νίκο Αναστασιάδη. Πάντως, για το Σκοπιανό φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει ακόμη συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο. Εκτός αν εξαγοράσει τη σιωπή του με ένα tweet.

Σαλονικιώτικη πρωτοπορία

Στον αέρα, με κίνδυνο να μην πραγματοποιηθούν φέτος, βρίσκονται τα Δημήτρια, το ετήσιο φεστιβάλ πολιτισμού της συμπρωτεύουσας, το οποίο επί των ημερών του Γιάννη Μπουτάρη έδωσε αίγλη στη Θεσσαλονίκη και ανοίχτηκε σε νεότερες γενιές καλλιτεχνών. Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα και τις δαπάνες των εκδηλώσεων. Η παράνοια είναι ότι σε άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ήδη εγκριθεί ο μισός προϋπολογισμός. Στην τελευταία συνεδρίαση πληροφορούμαι ότι ακούστηκαν πολλά και διάφορα από τη μείζονα αντιπολίτευση, όπως «γιατί το τάδε σχήμα παίρνει τόσα λεφτά». Το καλύτερο ακούστηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη συλλογή Κωστάκη, «ρωσική πρωτοπορία», λόγοι για τους οποίους στο πρόγραμμα υπάρχει και σκέλος «revolution in art»: «Γιατί αφιερώνετε εκδήλωση στη ρωσική επανάσταση και όχι, ας πούμε, στον χορό του Ζαλόγγου;». Μετά άρχισαν τα «γιατί έχετε κλασική μουσική και όχι τζαζ» και η αντιπολίτευση δεν έδωσε θετική ψήφο. Το ίδιο, βεβαίως, έκαναν και κάποιοι της παράταξης Μπουτάρη, που ψήφισαν λευκό για να δείξουν τη δύναμή τους. Το μέλλον του φεστιβάλ, το οποίο υποτίθεται ότι αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, κρίνεται σε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα. Μένει να φανεί αν η σαλονικιώτικη πρωτοπορία θα περιοριστεί στην κουλτούρα της μπουγάτσας.

Η μεγάλη Εξοδος

Ομολογουμένως η Αριστερά έχει μια τάση προς τη Βίβλο (δεν εννοώ μόνο τις καταστροφές) και ευρύτερα το μεταφυσικό... Μέχρι τον Ιούνιο, η κυβέρνηση φανταζόταν την ελάφρυνση του χρέους περίπου σαν την Αποκάλυψη. Υποθέτω ότι κάπως έτσι φαντασιώνεται και την έξοδο από τα μνημόνια: σαν την Εξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο – ένα λαμπρό συριζαϊκό Πάσχα! Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και στους κόλπους των θεσμών ήδη παίζουν στοιχήματα για το πόσο θα τραβήξει η τρίτη. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα παίξει στις καθυστερήσεις και, δεδομένου ότι δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν αποκλείεται να τη σύρει μέχρι το καλοκαίρι. Ετσι, όμως, δεν θα του βγει το αφήγημα και οι αγορές δεν θα τρέξουν να δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο. Η έξοδος δεν θα «βγαίνει» και ο πειρασμός να πετάξει την καυτή πατάτα στον Κυριάκο θα είναι μεγάλος. Κοινώς, ο Τσίπρας δεν έχει πείσει για την ειλικρινή του μετάλλαξη. Είναι και κάτι υποθέσεις σαν αυτές του Γεωργίου που δεν βοηθούν καθόλου...

Drama queen

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η δραματική επανεμφάνιση της Ρένας Δούρου, που θα ζήλευε και η Κατίνα Παξινού. Σημαίνει αυτό ότι υπάρχει επαναπροσέγγισή της με τον Τσίπρα; Ενδοσυριζαϊκή πηγή επιμένει ότι ουδέποτε η περιφερειάρχης ήταν σε διαφορετική γραμμή. Δεν είναι δα και μαλωμένοι... Απλώς η Δούρου ξέρει πότε να μπαίνει στο κάδρο και με τις πυρκαγιές δεν την έπαιρνε να μείνει εκτός. Κυρίως, ξέρει πότε να βγαίνει από το κάδρο.

Το Grexit και οι εκλογές

«Ο Σόιμπλε και οι άλλοι ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ», δήλωσε προ ημερών ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πράγματι. Μόνο που ο Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και επικεφαλής τότε του SPD, γνώριζε ότι ο Σόιμπλε θα έριχνε το Grexit στο τραπέζι του ιστορικού Eurogroup της 11ης Ιουλίου του 2015. Τα υπόλοιπα ήταν για να κατευναστεί η εσωκομματική λύσσα που ξέσπασε στο SPD με αφορμή το Grexit και η επαναφορά τους για ευνόητους προεκλογικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου