οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

«Εκείνο που μπορώ να σάς πω είναι ότι από τους 198 που συμμετείχαν στην αποστολή δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ένας, ούτε μία», αναφέροντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, περίπου 30 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, είναι νέοι και έκαναν για πρώτη φορά τόσο μακρυνό ταξίδι και επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, ανάμεσά τους στην αποστολή και 24 γυναίκες σε κρίσιμα πόστα…





















ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 
ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ “ΠΟΝΤΟΥΣ” 
ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΔ

H είδηση για τον επανάπλου της Φ/Γ «ΨΑΡΑ», την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, που σήμανε και την ολοκλήρωση της συμμετοχής του δεύτερου Ελληνικού πολεμικού πλοίου στην Ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση aspides στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν «χώρεσε»(…), δεν κρίθηκε ουσιώδης να τύχει επαρκούς προβολής από ημέτερα μέσα ενημέρωσης. Ιδίως μάλιστα στους «ειδικευμένους» ιστοτόπους περί τα στρατιωτικά πράγματα, που αρέσκονται μάλλον να κινδυνολογούν, κατά τα κριτήρια της συνήθους μονομέρειας που τούς διακατέχει και τούς κυριαρχεί, παρά για να μεταφέρουν την πραγματικότητα πληροφορώντας το κοινό τους, προκρίνοντας μάλλον να αποτυπώνουν γεγονότα κατά πώς «συμφέρει».

Για την σχετική τελετή, ενώπιον του «πρώτου Κυβερνήτη» του ΠΝ, που δεν είναι άλλος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, η σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ είχε αναφέρει τα εξής: Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), περατούμενης της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Μετά τον κατάπλου της Φ/Γ ΨΑΡΑ στο ΝΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επέβη στο πλοίο συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, και καλωσόρισαν τον Κυβερνήτη καθώς και το πλήρωμα της Φ/Γ, συγχαίροντας τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.

Τέτοια λόγια, όπως τα προηγούμενα, οφειλόμενα εξ ορισμού γιά μία –άλλη μία- επιτυχώς περαιωθείσα αποστολή του ΠΝ, χάρις στον υψηλό επαγγελματισμό του Προσωπικού του, θα έπρεπε να τα βλέπει κανείς στα ΜΜΕ κατά μείζονα λόγο. Όχι γιά λόγους δημοσίων σχέσεων, αλλά γιά λόγους προβολής του κόπου, της συνεπούς πρσπάθειας όσων υπηρετούν το ΠΝ, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του καθήκοντος γιά την επιτυχή υλοποίηση της αποστολής που τούς ανατίθεται κάθε φορά από την Πατρίδα, την οποία έχουν επιλέξει να υπηρετούν ευόρκως.

Υπό το πρίσμα των προηγουμένων, δεν χωρεί βεβαίως δεύτερο λόγο, ότι συνιστά επιβαλλόμενη επιλογή από την πλευρά της κορυφής της ηγεσίας του ΠΝ, Αρχηγού ΓΕΝ συνοδευόμενου απο τον Αρχηγό Στόλου, να ανεβούν πρώτοι την κλίμακα των Φ/Γ “ΥΔΡΑ” και “ΨΑΡΑ”, με το που έδεσαν τα δύο πολεμικά πλοία στη βάση τους, επιστρέφοντας από την Ερυθρά Θάλασσα. Και βεβαίως να φωτογραφηθούν με το σύμπαν πλήρωμά τους, στην πρύμνη, μπροστά από τη Σημαία, στο χώρο προσνήωσης/απονήωσης του Ε/Π των πλοίων.

Αλλά και δικαίως διερωτάται κανείς: Πού πήγαν όλοι αυτοί οι τόσο σφόδρα ανησυχούντες γιά τα πληρώματα των δύο πολεμικών πλοίων, την αποστολή των οποίων επέλεγαν να βλέπουν με τα πιό μαύρα χρώματα, περίπου σαν….”αναλώσιμους” σε διατεταγμένη αποστολή,; Λούφαξαν…

Βεβαίως επρόκειτο και θα πρόκειται γιά πολεμική αποστολή και γιά το εκάστοτε πολεμικό μας πλοίο στην επιχείρηση aspides, πράγμα που δεν παρέλειψε να τονίσει εμφατικώς την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, ενώπιον των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, στην τελετή απόπλου της Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία αντικατέστησε τη Φ/Γ «ΨΑΡΑ» στην επιχείρηση aspides.

Eξ ου και είπε, απευθυνόμενος προς το πλήρωμα του τρίτου Ελληνικού πλοίου που έχει σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα:

“Οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς. Είναι κι αυτός όρος για την εθνική μας επιβίωση. Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντας μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα.Αν θέλετε, ο ορίζοντάς μας ακόμα λόγω του μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η Υποσαχάρια Αφρική.

Η παρουσία σας λοιπόν εκεί, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.Και, επίσης, όπως έκανα και με τους συναδέλφους σας τις δύο φορές που βρέθηκα στην ίδια θέση πριν από εσάς, δεν θα σας κρύψω αυτό που ήδη ξέρετε, ότι η Πατρίδα σας στέλνει σε μια περιοχή που υπάρχει κίνδυνος, σε μια ζώνη κινδύνου.

Όμως αυτό συναρτάται με το καθήκον απέναντι σε αυτήν την Πατρίδα. Και όπως σας είπα και πριν, η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι συνθήκη για να επιβιώσει. Οι σκέψεις μας, οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας, στις περιπολίες σας. Όπως και στις δύο άλλες φρεγάτες, θα έρθω να σας δω στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα ήθελα να σας ευχηθώ, καλή επιτυχία και καλή επιστροφή.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο, αν όλα πάνε καλά, με τη βοήθεια του Θεού θα είσαστε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα”.























Επειδή, όμως, κάποια λόγια αποτελούν ό,τι πιο ευθύβολο για την πραγματική κατάσταση στο ΠΝ συνεπεία του υπαρκτού προβλήματος από τις παραιτήσεις στελεχών, μεταφέρω αυτολεξεί την απάντηση του μέχρι τις 22/09/24 Κυβερνήτη της Φ/Γ «ΨΑΡΑ» Αντιπλοιάρχου Παν. Σάσσαρη ΠΝ, με φρέσκια την εμπειρία του από τη λήξασα αποστολή του πλοίου του, στην επιχείρηση aspides.

Aπαντώντας στην σχετική ερώτηση του καλού συναδέλφου Βασίλη Νέδου, στο ολοσέλιδο θέμα του από την χθεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (Κυριακή, 29/09/24),αφού αναφέρει ότι «το Ναυτικό είναι τα καράβια, όλοι υπάρχουμε για τα καράβια, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα» τονίζει εμφατικώς «εκείνο που μπορώ να σάς πω είναι ότι από τους 198 που συμμετείχαν στην αποστολή δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ένας, ούτε μία», αναφέροντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, περίπου 30 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, είναι νέοι και έκαναν για πρώτη φορά τόσο μακρυνό ταξίδι και επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, ανάμεσά τους στην αποστολή και 24 γυναίκες σε κρίσιμα πόστα…

Πρόκειται για ολοσέλιδο θέμα, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που αξίζει όντως να διαβασθεί ολόκληρο, από την πρώτη λέξη μέχρι την τελευταία. Άραγε-διερωτώμαι ευλόγως- όλοι αυτοί που θορυβούν και δαιμονολογούν για τα θέματα των ΕΔ δεν θε έπρεπε να επιζητούν τέτοια θέματα ουσίας, αντί της προσφιλούς τους καταγγελιολογίας;

Μιάς, πάντως, αναφερόμαστε στο ΠΝ αποτελεί προδήλως επιβράβευση του όλο και αναδυόμενου ρόλου του, όπως αναδείχθηκε και με τη συμμετοχή του Κλάδου αυτού των ΕΔ στην Ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση aspides, η ανακοινωθείσα επιλογή από την Κυβέρνηση (Πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ) να ασκήσει η Ελλάςτην επιλογή (option) για την πρόσκτηση από την Ελλάδα και τέταρτης Φρεγάτας «Belb@rra» από τη Γαλλία.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά βεβαίως και εις το πρόσωπο του σημερινού Αρχηγού ΓΕΝ, ό οποίος πιστώνεται ότι, από τη σημερινή του θέση, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ, βλέποντας επι των ημερών του ως Α/ΓΕΝ την Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ», πρώτη από τίς τέσσερις Φ/Γ «Belb@rra» να εντάσσεται ετοιμοπόλεμη στον Στόλο τον επόμενο χρόνο, ικανή να υποδεχθεί υπερσύγχρονα ναυτικά στρατηγικά βλήματα scalp naval, πολλώ δε μάλλον οι υπόλοιπες τρεις που θα ακολουθήσουν της ίδιας κλάσης, σε συνδυασμό με άλλες ενισχύσεις του ΠΝ σε μέσα και εξοπλισμούς, εμφανείς ή μη (Ε/Π «Romeo» κ.ο.κ.)

Με όλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταγράφουν την περαιτέρω ενίσχυση του ιδιαίτερου βάρους του ΠΝ, χάρις στους χειρισμούς της σημερινής ηγεσίας του Κλάδου αυτού των ΕΔ, κερδίζοντας πόντους στο πλαίσιο του κοινού στοιχήματος αποστολής των ΕΔ και τελικώς στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ισχύος τους, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Και με πρόδηλο, σε σχέση με αυτά, ότι η εποχή «υποβάθμισης» του ρόλου του ΠΝ που είχε φανεί ότι επιδιωκόταν στο παρελθόν, υπό την προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, στο όνομα ενός ασφυκτικού ελέγχου σε αυτό το επίπεδο, που έτεινε να συμπιέσει το ρόλο και τις δραστηριότητες των τριών Κλάδων των ΕΔ, να αποτελεί οριστικώς παρελθόν, ακόμη και στο επίπεδο της σημερινής ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και βεβαίως σε επίπεδο γενικότερης Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου