οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Οδύνη για τον αδόκητο θάνατο της Αρετής Μιχιώτη, μιας γυναίκας από την οποία δεν έλειψε ποτέ η ειλικρινής και ουσιαστική ευαισθησία για τον άνθρωπο, σε εποχές όπου η πλειοδοσία του φαίνεσθαι υπερτερεί και τελικώς επικρατεί εις βάρος της ουσίας των πραγμάτων, όπως θα έπρεπε...



ΑΡΕΤΗ ΜΙΧΙΩΤΗ (1929- 2023)

Mία τόσο ενάρετη Αρετή, μία δυναμική Αρετή, μία Αρετή-βράχος στις πολλές και ποικίλες δυσκολίες που γεύθηκε στο βίο της, δίχως να υποστείλει στιγμή το αγωνιστικό της φρόνημα, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.

Οδοντίατρος στο επάγγελμα, η Αρετή Μιχιώτη, το γένος Κακαλέτση, γεννημένη στην Δράμα, μαζί με τον αξέχαστο σύζυγό της, Νίκο Μιχιώτη, γιατρό-παθολόγο, που έφυγε από τη ζωή το 2014, είχαν αναδείξει την επαγγελματική τους στέγη στο Αιγάλεω, στην οδό Ελλησπόντου 14, σε σημείο ακόμη και δωρεάν υποδοχής και περίθαλψης ανθρώπων του πόνου, γιατροί των πτωχών, που δεν είδαν ποτέ την ιατρική που ασκούσαν ως πηγή πλουτισμού.

Με αγνή πίστη στις αρχές και τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, από τις γραμμές της Αριστεράς και οι δύο, η Αρετή Μιχιώτη και ο Νίκος Μιχιώτης, ο Νίκος Μιχιώτης και η Αρετή Μιχιώτη. Πλήρωσαν βαρύ τίμημα και εδίδαξαν πρότυπα, που ακόμη πολλοί θυμούνται και τιμούν στο Αιγάλεω.

Περισσότερο από μισό αιώνα πορεύθηκε μαζί με το σύζυγό της η Αρετή Μιχιώτη, σταθερή συμπαραστάτης στο πλευρό του, στις αμέτρητες δυσκολίες που γεύθηκε για τα πολιτικά του πιστεύω. Η σύλληψή του από τη χούντα των συνταγματαρχών, μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ήταν το τελευταίο «ραντεβού» του με την αυθαιρεσία, από όπου η Αρετή Μιχιώτη περίμενε καρτερικά και αγόγγυστα την απόλυσή του.

Η Αρετή Μιχιώτη φεύγει από τη ζωή, «τυλιγμένη» στην απέραντη φροντίδα των παιδιών της, του Στέφανου, Συμβούλου Διοίκησης και του Θανάση, Καθηγητή Διοίκησης στο ΕΑΠ, των συζύγων τους αντιστοίχως, Πελαγίας, ξενοδόχου και Μαρίας, ιατρού-καρδιολόγου και των εγγονιών της, Αναστασίας-Αρετής Νίκου, Νικόλα και Ροδάνθης-Αρετής. Δεν την άφησαν στιγμή μόνη στις δύσκολες δοκιμασίες που πέρασε τους τελευταίους μήνες, με την ίδια πάντοτε αποφασιστικότητα και βούληση από την ίδια να τις αντιμετωπίσει στα ίσια.

Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, πολλοί θα είναι αυτοί που θα βρεθούν στο Αιγάλεω, στις 11:00,  στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου, για το ύστατο χαίρε στην Αρετή Μιχιώτη, τιμώντας, στο πρόσωπό της, τη συνέπεια σε αρχές και αξίες, που ήλθε να σηματοδοτήσει το πέρασμά της από τη ζωή.

Ο υπογράφων, ως Μηχιώτης και εγώ, εκφράζω την οδύνη μου για τον αδόκητο θάνατο της Αρετής Μιχιώτη, μιας γυναίκας από την οποία δεν έλειψε ποτέ η ειλικρινής και ουσιαστική ευαισθησία για τον άνθρωπο, σε εποχές όπου η πλειοδοσία του φαίνεσθαι υπερτερεί και τελικώς επικρατεί εις βάρος της ουσίας των πραγμάτων, όπως θα έπρεπε. 

Εμείς οι ζώντες, οι περιλειπόμενοι, αναλογιζόμαστε το κενό από τέτοιες βαρειές απώλειες που δεν είναι αναπληρώσιμες και αναζητούμε τον δρόμο, ώστε τέτοιες υποθήκες, όπως της Αρετής Μιχιώτη που μάς άφησε να πιάνουν τόπο.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου