οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Οι πύραυλοι αυτοί χαρακτηρίζονται από αναλυτές ως «game changer», ως παράγοντας δηλαδή που «αλλάζει το παιχνίδι», λόγω της αποτελεσματικότητας και της ευκολίας χρήσης τους, αλλά και του μεγάλου βεληνεκούς, που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα.Σύμφωνα με το Μega, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 17 συστήματα για τα οχήματα του στρατού ξηράς, 9 συστήματα για τα ελικόπτερα Apache και 8 συστήματα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα πολύ ακριβές όπλο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα, και διαθέτει σύστημα ελέγχου πορείας σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, μπορεί να αλλάξει τη διαδρομή του ή να ακυρώσει την αποστολή κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ μπορεί να χτυπήσει πολλούς διαφορετικούς στόχους.



 









Η Ελλάδα συμφώνησε με το Ισραήλ,

παίρνει τους πυραύλους SPIKE -
Ομπρέλα για τα νησιά του Αιγαίου


Oλοκληρώθηκε η υπογραφή των συμφωνιών με το Ισραήλ, για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων Spike Nlos και για γενικότερη ενίσχυση του στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Η αγορά των προηγμένης τεχνολογίας αντιαρματικών συστημάτων από το Ισραήλ εγκρίθηκε μετά από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εν λόγω συμφωνίες αφορούν:

α. Προμήθεια αντιαρματικού (Α-Τ) Πυραυλικού Συστήματος Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NMT για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς

β. Προμήθεια Πυραυλικών Συστημάτων NLOS SPIKE για τα Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) "ΑΗ-64Α» του Στρατού Ξηράς

Πώς οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS, που παίρνει η Ελλάδα, αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο

γ. Προμήθεια Συστημάτων Διεύθυνσης Βολής - Κατευθυνομένων /Βλημάτων (ΣΔΒ-Κ/Β) για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων (Κ/Φ) τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ και Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Μk-V του Πολεμικού Ναυτικού

δ. Περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α.

Γιά τη συγκεκριμένη προμήθεια, απαιτήθηκε  μακρόχρονη εντατική διαβούλευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ώστε να επέλθει σύγκλιση επί των όρων της διαπαγματευόμενης συμφωνίας, κυρίως επί των οικομομικών της πτυχών, ως προς το ύψος των βιομηχανικών επιστροφών υπέρ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την έκταση/ύψος των απαιτηθησομένων εργασιών συντήρησης των εν λόγω συστημάτων στην Ελλάδα. Από πηγή που μετέσχε εντατικώς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, προς την τελική τους φάση, γίνεται γνωστό ότι το ύψος των βιομηχανικών επιστροφών που ήταν αρχικώς κάτω από 5% του όλου πακέτου των 370 εκατ. ευρώ, τελικώς, συνεπεία των επιτυχών χειρισμών της Ελληνικής πλευράς, θα ανέλθει περί το 11%, σε αυτό δε το πλαίσιο συνεφωνήθη να αυξηθεί έναντι των αρχικών προτάσεων, και το ποσοστό συντηρήσεων των εν λόγω οπλικών συστημάτων επί Ελληνικού εδάφους, όπως και το εύρος αυτών, με συνέπεια την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, επί τεχνολογιών αιχμής τελευταίου επιπέδου. Σ.Χ.Μ.

Ισραήλ: Ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας για τη συμφωνία με την Ελλάδα -«Αποτιμάται στα 370 εκατ. ευρώ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρει:

«Συμφωνία εξαγωγών άμυνας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των πυραύλων ''Spike'' της Rafael. Η συμφωνία αποτιμάται σε περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ»

Δείτε τη σχετική ανάρτηση από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ:



Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν είτε από πλοία είτε από ελικόπτερα τύπου Apache, αλλά ακόμα και από αυτοκίνητα, ενώ λειτουργούν και με τη βοήθεια drone, για να πλήξουν στόχους με πολύ μεγάλη ακρίβεια σε ξηρά και σε θάλασσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου