οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατανοήσει ούτε τα μισά από όσα έχουν συντελεσθεί στην ελληνική οικονομία». Και πώς να κατανοήσει όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή οικονομική παιδεία και εμπειρία σε ανώτατο επίπεδο, αναλίσκεται στα ήκιστα, παραβλέπει την πραγματική οικονομία και προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους με φαιδρότητες περί ιδιωτικοποίησης του νερού και ότι ο Ελληνας πολίτης εξαναγκάζεται να ψηφίσει Ν.Δ. λόγω αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων και... προπαγάνδας....

Τρεις επιστολές από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

                                                      "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/04/

1. Hταν και είναι η οικονομία

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθώντας την οικονομική πολιτική των κομμάτων δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απορία μου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διδαχθεί κάτι ή έχει καταλάβει τη συμφορά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και στην Ελλάδα γενικότερα. Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατανοήσει ούτε τα μισά από όσα έχουν συντελεσθεί στην ελληνική οικονομία». Και πώς να κατανοήσει όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή οικονομική παιδεία και εμπειρία σε ανώτατο επίπεδο, αναλίσκεται στα ήκιστα, παραβλέπει την πραγματική οικονομία και προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους με φαιδρότητες περί ιδιωτικοποίησης του νερού και ότι ο Ελληνας πολίτης εξαναγκάζεται να ψηφίσει Ν.Δ. λόγω αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων και... προπαγάνδας.

Ο Γ. Σεφέρης είχε πει ότι «αυτόν τον θίασο έχουμε, με αυτόν πρέπει να ανεβάσουμε το έργο». Ο θιασάρχης αυτού του θιάσου καλείται να επιλέξει και να χαράξει οικονομική πολιτική, όταν ο ίδιος δεν είναι σε θέση να καταλάβει το δημοσίευμα του Le Point το οποίο τον λοιδορεί και αυτός δηλώνει αφελώς ότι τον... αποθεώνει.

Βεβαίως οι πολίτες δεν έχουν καμία όρεξη να υποστούν ακόμη μια φορά τον θίασο - μπουλούκι, ο οποίος μοναδικό σκοπό έχει να καταλύσει μια ευνομούμενη δημοκρατία (οι περίφημοι αρμοί της Διοίκησης) και να εμπιστευθεί την καθοδήγηση της οικονομίας σε ανεπαρκούς ικανότητας πρόσωπα και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο όπου τα σύννεφα πυκνώνουν και τα μηνύματα περί παγκοσμίου ύφεσης φθάνουν από παντού.

Χ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ. μηχανικός


2. Το τροπάριο της Κασσιανής και ο Ν. Γ. Πολίτης

Κύριε διευθυντά,

Στο άρθρο του της Μ. Τετάρτης με τίτλο «Τη μεγάλη Τετράδη» ο κ. Παντελής Μπουκάλας μάς θυμίζει την ένσταση του Ν. Γ. Πολίτη για την αξία του γνωστού τροπαρίου της Κασίας (Κασσιανής). Ο αρθρογράφος συμφωνεί και αναφέρει ως λογοτεχνικό σφάλμα τους στίχους «ων εν τω παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα τω φόβω εκρύβη» γιατί μας μετακινούν από το ανθρώπινο στο βιβλικό.

Γνώμη μου είναι πως αυτή είναι μια ωραία εικόνα της ποιήτριας, που λέει για την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή» πως καταφιλεί τα πόδια του Κυρίου και είναι αυτά τα πόδια που τρόμαξαν με τον κρότο τους την Εύα. Δεν είναι ο Κύριός της και ο βιβλικός Θεός της; Είναι παράλογος ο συνειρμός; Τι να πούμε τότε για τη σύγχρονη ποίηση; Τον θαυμασμό του κόσμου για το τροπάριο τον βρίσκει «ακατανόητο» ο Ν. Γ. Πολίτης, όμως πολλές φορές έχουμε δει έργα που οι πνευματικοί ταγοί τα έχουν απορρίψει, ενώ ο κόσμος τα έχει αγκαλιάσει, να καταξιώνονται με τον χρόνο. Πλήθος τα παραδείγματα.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,
Φαρμακοποιός Αθήνα


3. Το περιβάλλον (μας) και περί ιδεολογιώ


Κύριε διευθυντά

Δύο λόγοι με κάνουν σήμερα να σας απευθύνω αυτή την επιστολή. Ο πρώτος είναι οι επικείμενες εκλογές. Ο δεύτερος, που αποτελεί περισσότερο αφορμή παρά αιτία, είναι η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών Ε.Ε. 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Μαζί, η αίσθηση που προκάλεσε και η επικείμενη «κομματικοποίηση» του ζητήματος του νερού, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί έμμεσα το νερό και με τους δε να απαντούν πως αυτό αποτελεί κατάφωρο ψέμα.

Δεν ήταν λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό καθαυτό που προκάλεσε αίσθηση. Κι αυτό γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι το διάβασαν. Φυσικά αυτό δεν είναι παράλογο, αφού το νομοσχέδιο έχει 357 σελίδες και είναι ελάχιστα κατανοητό για κάποιον ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί εις βάθος με την περιβαλλοντική νομοθεσία στη χώρα μας. Η όλη συζήτηση περί του νομοσχεδίου ξεκίνησε γιατί το ζήτημα της διαχείρισης παροχής νερού στο οποίο αναφέρεται «κομματικοποιήθηκε», συζητήθηκε δηλαδή ως ακόμη ένα ζήτημα που διαχωρίζει τη μια παράταξη από την άλλη. Μα πώς θα μπορούσε ένα ζήτημα σαν την καθολική πρόσβαση στο νερό να είναι ζήτημα ιδεολογίας;

Το νερό φυσικά δεν είναι το μόνο. Στη χώρα μας, κακά τα ψέματα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πρώτα απ’ όλα ζητήματα πολιτικής ιδεολογίας. Ποτέ δεν συζητούνται για την ουσία τους. Με άλλα λόγια, δεν συζητείται ποτέ η πραγματική σημασία που έχει να κάνουμε ανακύκλωση, να μειώσουμε την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, να αυξήσουμε την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συζητούνται πάντοτε σε σχέση με κάποιο άλλο ζήτημα, το οποίο είναι «όντως» φλέγον(;). Τα περιβαλλοντικά και επισιτιστικά ζητήματα στη χώρα μας δεν βρίσκονται μέσα στο λεγόμενο «παράθυρο του Οβερτον», στα ζητήματα δηλαδή που συζητούνται στην πολιτική σκηνή μιας χώρας και πάνω στα οποία δομείται το πολιτικό ντιμπέιτ.

Γράφω λοιπόν σήμερα για να πω το αυτονόητο: τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι σαν τα ζώδια. Δεν έχει κανείς μας την επιλογή να αποφασίσει αν τα πιστεύει ή όχι. Η μόλυνση του περιβάλλοντος επιφέρει επισιτιστική ανασφάλεια, επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού και δυσμενείς συνθήκες επιβίωσης. Αυτά με τη σειρά τους επιφέρουν την επιδείνωση της οικονομίας. Και δυστυχώς, η γενικευμένη μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι μακριά. Οταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, κανένα δικαίωμά μας δεν θα μπορεί να προστατευθεί. Καμία πολιτική ιδεολογία δεν θα έχει σημασία.

Κι αν ακόμη η σκέψη που σχηματίζεται στο μυαλό κάποιων αναγνωστών είναι «έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα σαν χώρα από το να σώσουμε τα δέντρα», έχω να σας πω πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι από μόνη της αυτοσκοπός.

Δεν είναι απλά ένα από τα δεκάδες θέματα που πρέπει να λύσουμε. Είναι μια συνιστώσα την οποία πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι πολιτικοί αρχηγοί κάθε φορά που προτείνουν ένα νομοσχέδιο, σε κάθε ψήφο, σε κάθε πράξη τους, σε κάθε πολιτικό τους λόγο.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα όλων μας.

Μπορούμε (και πρέπει) να τα πάμε καλύτερα.

ΕΛΕΝΑ ΔΟΥΒΙΚΑ,
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δικαίου Ιατρικής, Επισιτιστικής και Περιβαλλοντικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris 1 Panthéon Sorbonne), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Δίκαιο της Υγείας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris 1 Panthéon Sorbonne), απόφοιτος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université Paris 1 Panthéon Sorbonne)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου