Αντισυμβατικό ενδεχομένως, που το επιχειρώ σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, αλλά, εάν μείνουμε στην ουσία του πράγματος, αυτό δεν παύει να έχει το ενδιαφέρον του, με τη διάσταση της οιονεί σκανδαλολογίας, μαζύ και με την ελαφρότητα, που το συνοδεύει, με την περισσή ευκολία εις την απόδοση υποκοριστικών σε δημόσια πρόσωπα, εις τα οποία περιλαμβάνεται βεβαίως και ο-εκάστοτε-Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πράγμα άκομψο κατ' ελάχιστον.
Συμφώνως, λοιπόν, με ανάρτηση του blog “Militaire” της Μεγάλης Δευτέρας, 10ης Απριλίου 2023, ο Διοικητής της ΕΥΠ, Πρέσβυς ε.τ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, αποκαλείται «πράκτωρ Θου.Δου» στον υπερκείμενο τίτλο, όπως και στο συνοδευτικό κείμενο, με την συνοδεία υπόρρητων ισχυρισμών για πιθανή «ανταμοιβή» που θα μπορούσε να προσμετρήσει στην απόδοση βαθμού Πρέσβεως (full ambassador) γιά τις “εξαιρετικές υπηρεσίες” που προσέφερε από τη θέση του στη Διπλωματική Υπηρεσία του Κράτους, όπως αναφέρεται εις το οικείο ΠΔ με τις υπογραφές της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού των Εξωτερικών.
Ο Θεμ. Δεμίρης τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματεύς εις το ΥΠΕΞ το 2019 από την Κυβέρνηση της ΝΔ, με ΥΠΕΞ το Ν. Δένδια, έχοντας αποχωρήσει από την ενεργό Διπλωμαική Υπηρεσία επί των ημερών της προγενέστερης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επί Νικ.Κοτζιά, ως ΥΠΕΞ, εάν δεν απατώμαι, με το βαθμό του Πρέσβεως-Πληρεξουσίου Υπουργού Α.
Η επιλογή στο πρόσωπό του, σε πολιτική θέση, ως Γεν.Γραμματέως του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτομάτως τον καθιστούσε Πρέσβυ εκ προσωπικοτήτων, με βαθμό Πρέσβεως ε.τ. που πρέπει να απονέμεται, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι καθυστέρησε να πράξει η Υπηρεσία και το οποίο έγινε μόλις στις 21/03/23 με το Θ. Δεμίρη εις τη θέση του Δ/ΕΥΠ. Μπορεί να ελέγχεται γιά αυτό ο Θ.Δεμίρης;
Εις ό,τι αφορά το δεύτερο σημείο της ανάρτησης, ότι ο Θ. Δεμίρης “μάλλον δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από μυστικές υπηρεσίες”, όταν ανέλαβε Δ/ΕΥΠ, αυτό μάλλον δεν ελέγχεται ως ακριβές και έγκυρο, δεδομένου ότι, από την προγενέστερη θέση του, ελάμβανε γνώση των άκρων απόρρητων ενημερώσεων της ΕΥΠ προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ. Και γιά να αντιστρέψουμε το πράγμα, πόση περισσότερη εμπειρία (γιά να μην ισχυρισθούμε το αντίθετο...)μπορεί να είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης, Δ/ΕΥΠ επί των 4,5 ετών εξουσίας Τσίπρα, όταν ανέλαβε την ίδια κορυφαία θέση εθνικής ευθύνης;
Κατά τα λοιπά είναι γεγονός, ότι εις την ΕΥΠ, η οποία χαρακτηρίζεται ως "γραφείο συνταξιούχων διπλωματών”, είθισται να τοποθετούνται επικεφαλής είτε ανώτατοι στρατιωτικοί ε.α. ή αντιστοίχως διπλωμάτες. Υπήρξαν ωστόσο και εξαιρέσεις του κανόνος, που οδήγησαν ως Δ/ΕΥΠ είτε τον Πρέσβυ ε.τ. Κων. Μπίκα, εν όσω ήταν εν ενεργεία, είτε, στη δεκαετία 1981-1990 τον Υποπτέραρχο/Αντιπτέραρχο(Ι) Φιλ. Μακέδο. Εις ό,τι αφορά, τελικώς, την επακριβή γνώση των ένδον της ΕΥΠ από τον Πρέσβυ Θ. Δεμίρη, με παραμονή στη θέση του αυτή μόλις 15 ημερών, μάλλον δεν πρέπει να λοιδορείται, λόγω των εμπειριών της προτέρας του θέσεως.
Εις ό,τι αφορά την φράση που τού αποδίδεται στην ακρόαση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής γιά το διορισμό του, συμφώνως με την οποία «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις»,αυτή ελέγχεται γιά το πώς ακριβώς ελέχθη και υπό ποιές προϋποθέσεις, προϊόν επιλεκτικής διαρροής απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιά τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει πει στη Βουλή, ότι, επί ημερών Τσίπρα ως Πρωθυπουργού, είχαν διαταχθεί επί των 4,5 ετών που ήταν ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, άνω των 53.000 νόμιμων επισυνδέσεων, χωρίς ποτέ αυτό να διαψευσθεί.
Ούτως ή άλλως, όπως έχει πει σε συνέντευξή του από το "Militaire" ο εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής και Βουλευτής της ΝΔ. Νικ. Κακλαμάνης, "οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν είναι Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, που προσφέρουν τσάγια".Και ο νοών νοείτω...
Όπως πάντως κι αν έχει το πράγμα, γεγονός είναι ότι η «ρήτρα εμπιστευτικότητας» δεσμεύει δια βίου, όσους έχουν υπηρετήσει εις την ΕΥΠ.
Και τέτοια επιβεβαίωση αυτού του-επιβεβλημένου-κανόνος, έχουν προσφέρει ο Ναύαρχος Λεων. Βασιλικόπουλος και ο Πτέραρχος Χαρ. Σταυρακάκης, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, χωρίς ποτέ να κοινολογήσουν λέξη για τα κορυφαία θέματα εθνικής ασφαλείας που είχαν κληθεί να χειρισθούν, τιμώντας τον όρκο τους…
Έχοντας την τιμή να έχω γνωρίσει πολύ καλά και τους δύο, πολλώ δε μάλλον να με έχουν τιμήσει με την αγάπη τους και τη φιλία τους, επιχειρώ, με την κρατούσα συγκίνηση αυτών την ημερών, αυτήν την αναφορά τιμής.
Αυτά για λόγους στοιχειώδους Δικαιοσύνης και των πραγμάτων ακρίβειας…
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ "Militaire": https://www.militaire.gr/ypoyrgeio-exoterikon-eyp-ena-parasimo-gia-ton-praktora-thoydoy/
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου