οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ένα μήνα περίπου μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τα έντονα συναισθήματα της αρχικής περιόδου καταλαγιάζουν αλλά το αποτύπωμα παραμένει στο εθνικό υποσυνείδητο. Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών η ΝΔ επανέκτησε τις μισές απώλειές της. Το εάν επανέλθει πλήρως ή όχι θα φανεί στην συνέχεια. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παρόν. Δεν προβλέπουν το αύριο. Όσο για το κατά πόσο διατηρούνται ή όχι οι πιθανότητες για αυτοδυναμία της ΝΔ στην δεύτερη κάλπη, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Το κατά πόσο είναι εφικτός αυτός ο στόχος θα φανεί στο αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης...







Με βάση τις δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου, ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 φαντάζει δύσκολος, αλλά όχι απίθανος. Στην περίπτωση π.χ. που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει ένα ποσοστό πέριξ του 30%, το ΠΑΣΟΚ ένα 12% και το Μέρα ένα ποσοστό άνω του 4%, εξασφαλίζεται αριθμητικά το απαιτούμενο, εξηγεί στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης. Το ίδιο δύσκολο και ταυτόχρονα πιθανό, όπως λέει, είναι να προκύψει αριθμητικά και το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό και ο επικεφαλής της MARC, ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περιθώριο η ΝΔ να κερδίσει το σύνολο των ψηφοφόρων που έχασε μετά τα Τέμπη, απαντά ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, μετά και την ανάκτηση του 50% των απωλειών, ακόμη και η αυτοδυναμία.

Μιλά για την απουσία κουλτούρας κυβερνήσεων συνεργασίας στο πολιτικό μας σύστημα, ενώ χαρακτηρίζει σκόπιμα ασαφή την πρόταση Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», που αποσκοπεί σε μια ευνοϊκότερη για το ΠΑΣΟΚ κατανομή της γκρίζας ζώνης και θα κριθεί εκ τους αποτελέσματος.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Με βάση την δυναμική των πραγμάτων, τα νούμερα και τα ποσοστά αποχής των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς στην πρώτη κάλπη, πόσο πιθανό είναι το σενάριο σχηματισμού μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» ή κυβέρνησης των ηττημένων, όπως λέγεται, από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέρα25;

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές με απλή αναλογική απαιτείται ένα ποσοστό άνω του 46%. Με δεδομένο πως κανένα κόμμα από μόνο του δεν φαίνεται να το κατορθώνει, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασίες κομμάτων. Με βάση τις δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου, ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 φαντάζει δύσκολος, αλλά όχι απίθανος. Στην περίπτωση π.χ. που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει ένα ποσοστό πέριξ του 30%, το ΠΑΣΟΚ ένα 12% και το ΜέΡΑ25 ένα ποσοστό άνω του 4% εξασφαλίζεται αριθμητικά το απαιτούμενο. Το ίδιο δύσκολο και ταυτόχρονα πιθανό είναι να προκύψει αριθμητικά το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει περιθώριο να κερδίσει η ΝΔ τους ψηφοφόρους που έχασε μετά τα Τέμπη; Διατηρούνται οι πιθανότητες για αυτοδυναμία;

Ένα μήνα περίπου μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τα έντονα συναισθήματα της αρχικής περιόδου καταλαγιάζουν αλλά το αποτύπωμα παραμένει στο εθνικό υποσυνείδητο. Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών η ΝΔ επανέκτησε τις μισές απώλειές της. Το εάν επανέλθει πλήρως ή όχι θα φανεί στην συνέχεια. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παρόν. Δεν προβλέπουν το αύριο. Όσο για το κατά πόσο διατηρούνται ή όχι οι πιθανότητες για αυτοδυναμία της ΝΔ στην δεύτερη κάλπη, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Το κατά πόσο είναι εφικτός αυτός ο στόχος θα φανεί στο αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Το γεγονός ότι το 66% των πολιτών απαντά πως είναι λάθος η πρόταση Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», καθώς και για 3ο πρόσωπο ως πρωθυπουργός, δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι συντονισμένος με το κοινό αίσθημα;

Τα στοιχεία των πρόσφατων ερευνών δείχνουν πως η συγκεκριμένη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ούτε ωφέλησε ούτε έβλαψε το ΠΑΣΟΚ.

Πράγματι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τη θεωρεί λάθος, ωστόσο η πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών, αλλά σε ειδικά κοινά στόχους όπως π.χ. στους αναποφάσιστους ή σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την διακυβέρνηση της ΝΔ, ούτε από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια πρόταση με ρίσκο και λειτουργική ασάφεια, που εξυπηρετεί τον διμέτωπο και αποσκοπεί σε μια ευνοϊκότερη για το ΠΑΣΟΚ κατανομή της γκρίζας ζώνης των ψηφοφόρων. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 50% δηλώνει υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Υπάρχει τέτοια κουλτούρα στο πολιτικό μας σύστημα;

Σίγουρα όχι. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας στο πολιτικό μας σύστημα δημιουργούνται εξ ανάγκης. Επιπροσθέτως, το «50% υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων» ενέχει μια γενικότητα. Εμπεριέχει όλα τα ενδεχόμενα, πιθανά και απίθανα, οποιασδήποτε πολιτικής κατεύθυνσης αθροιστικά. Τα πράγματα γίνονται πιο σαφή όταν ερωτώνται οι πολίτες ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν. Περισσότερο ξεκάθαρο σε ερμηνείες είναι το ποσοστό υποστήριξης των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, όπου οι επιλογές είναι συγκεκριμένες.

Πού προσανατολίζεται η νεολαιίστικη ψήφος; Ο αντισυστημισμός ανιχνεύεται στην νεολαία;

Ο αντισυστημισμός είναι σίγουρα εντονότερος στις νεότερες ηλικίες σε σχέση με τις μεγαλύτερες. Η νέα γενιά δεν αποτελεί προνομιακό χώρο για την ΝΔ. Στις μικρότερες ηλικίες ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα που είχε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ ενισχυμένα εμφανίζονται και τα μικρότερα αντισυστημικά κόμματα καθώς και η διάθεση αποχής.

Ασκείται κριτική στους δημοσκόπους ότι οι έρευνες δεν είναι έγκυρες, επειδή δεν μετρούν την άποψη της νεολαίας. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Είναι κάτι που δεν ισχύει. Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν βελτιώσει τις τεχνικές συλλογής στοιχείων και χρησιμοποιούν, εκτός από σταθερά τηλέφωνα, τα κινητά και τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο. Άλλωστε στην δειγματοληψία υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για αντιπροσωπευτικά δείγματα με βάση τις βασικές κοινωνικοδημογραφικές παραμέτρους του γενικού πληθυσμού. Η κριτική είναι δικαίωμα, αλλά να γίνεται σε υπαρκτά ζητήματα και με μια στοιχειώδη επιστημονική βάση.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου