οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

"... «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;» αναρωτιέται εμφατικά ο Πρωθυπουργός. Για τον Τσίπρα, το Grexit θα ήταν αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής πολιτικής του Σόιμπλε. «Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή» ανέφερε, παρομοιάζοντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πικρό φάρμακο που «κλείνεις τη μύτη σου και το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος». «Είμαστε σε διαρκείς διαπραγματεύσεις και συνεχή αναζήτηση για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο πρόγραμμά μας και το Μνημόνιο» σχολιάζει για τη σημερινή κατάσταση ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας ως σημείο-κλειδί τον Αύγουστο του 2018, κατά τον οποίο η χώρα θα βγει από την εποπτεία...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"  και την "ΕΣΤΙΑ"


                                                                "ΤΑ ΝΕΑ", 25/07/17


«ΕΒΑΛΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ»
Τραγική ομολογία του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», για τις μεγάλες αστοχίες της διακυβέρνησής του το πρώτο επτάμηνο του 2015

«Εκανα λάθη, μεγάλα λάθη» ομολoγεί τραγικά ο Αλέξης Τσίπρας, δυόμισι χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία. Στην πρώτη του συνέντευξη εδώ και αρκετό καιρό στην εφημερίδα «Guardian», o Πρωθυπουργός κάνει εκτενείς αναφορές στην πολιτική της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015 έως το δημοψήφισμα, ενώ σχολιάζει τις πληροφορίες που τον θέλουν να ετοιμάζει κρυφό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Παράλληλα, υπερασπίζεται την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, ενώ δεν διστάζει να αναφέρει στη δημοσιογράφο πως «αν βγει στον δρόμο και ρωτήσει για την κυβέρνηση, πολλοί θα τους αποκαλέσουν "ψεύτες", όμως κανείς δεν θα πει ότι είναι διεφθαρμένοι, άτιμοι ή ότι βάλανε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι». Στην αρχή, ο Πρωθυπουργός μιλάει με αυτοκριτική διάθεση. «Οταν ήρθα σ' αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία, καμία ιδέα πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Πιστεύω πως τώρα έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχα αρχικά» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Με την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης να κυριαρχεί στις ερωτήσεις, ο Τσίπρας παραδέχεται πως το μεγαλύτερό του λάθος ήταν η τοποθέτηση λάθος ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά.

Ο Βαρουφάκης και ο Σόιμπλε. Οταν ερωτάται αν αυτό που λέει αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη, το αρνείται, αναφέροντας πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν η σωστή επιλογή για την αρχική «στρατηγική σύγκρουσης» που ακολούθησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο Πρωθυπουργός φάνηκε να μη θέλει να αναφερθεί παραπάνω στον Βαρουφάκη, όμως, παρ' όλ' αυτά, εκείνος εξηγεί πως ο Βαρουφάκης «επιχειρεί να γράψει Ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Ισως θα έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν ορισμένες αλήθειες... Οταν φτάσαμε να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως plan B, ήταν τόσο ασαφές, που δεν άξιζε τον κόπο να το συζητήσουμε. Ηταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό». Για τη σχέση Βαρουφάκη - Σόιμπλε, δε, ο Τσίπρας σχολιάζει πως ο Σόιμπλε ήταν το «άλτερ έγκο» του έλληνα ομολόγου του: «Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πάρα πολύ και ακόμα τον σέβεται».

Σύγκρουση χωρίς Grexit. Παράλληλα, ο Τσίπρας επιχείρησε να διευκρινίσει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, ακόμα και εκείνης που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, δεν ήταν ποτέ η έξοδος από το ευρώ. Αντίθετα, βασίστηκε σε στρατηγική σύγκρουσης εντός της εντολής που είχαν λάβει, μιας που η έξοδος από την ευρωζώνη και κατ' επέκταση από την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι, ακόμα - ισχυρίζεται ο Τσίπρας - κι όταν η χώρα βρισκόταν λίγο πριν από τη χρεοκοπία. «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;» αναρωτιέται εμφατικά ο Πρωθυπουργός.
Για τον Τσίπρα, το Grexit θα ήταν αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής πολιτικής του Σόιμπλε. «Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή» ανέφερε, παρομοιάζοντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πικρό φάρμακο που «κλείνεις τη μύτη σου και το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
«Είμαστε σε διαρκείς διαπραγματεύσεις και συνεχή αναζήτηση για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο πρόγραμμά μας και το Μνημόνιο» σχολιάζει για τη σημερινή κατάσταση ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας ως σημείο-κλειδί τον Αύγουστο του 2018, κατά τον οποίο η χώρα θα βγει από την εποπτεία. Παράλληλα, εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον, λέγοντας πως «σιγά σιγά αυτό που κανένας δεν πιστεύει ότι θα συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση... και στο τέλος αυτό θα κριθεί». Ερωτώμενος για την κληρονομιά που θα αφήσει, δείχνει να πιστεύει ότι δεν θέλει να μείνει γνωστός για τη ρήξη του 2015, αλλά για το ότι «κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο στον οποίο είχε οδηγηθεί από όσους τη χρεοκόπησαν» και «προχώρησε με ένα πρόγραμμα βαθιάς μεταρρύθμισης».


"ΕΣΤΙΑ", 25/07/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου