οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Οπως εξηγεί «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186». Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Ευ. Βενιζέλος «η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».

Από το site "i-efimerida"




TΟΤΕ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΤΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ
Εξοδος στις αγορές: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί 
γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά από το 2014
Aποδομεί τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξηγεί γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά.

Οπως υπενθυμίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία».

Τονίζει μάλιστα με έμφαση: «Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου».

Επί της ουσίας ο Ευ. Βενιζέλος διερωτάται: «Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι».

Οπως εξηγεί «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Ευ. Βενιζέλος «η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».

Πέραν δε όλων αυτών, «τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014».

Και ο Ευ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

Aπό το site "capital.gr"


Ομόλογο 2014 vs Ομόλογο 2017: Τι λένε οι αναλυτές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές μετά από αναβολή μίας εβδομάδας και μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ως στόχο να πετύχει κάτι... καλύτερο από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014. Το κατάφερε; Οι αναλυτές απαντούν πως "όχι" και μιλούν για μία χειρότερη εικόνα έκδοσης από αυτήν της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έξοδο η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,625% και με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 4,325%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, η νέα έκδοση ομολόγου δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, όσο το αντίστοιχο του 2014. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένοι επενδυτές δεν διατίθενται να αγοράσουν ελληνικό χρέος, διότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτός από τις χαμηλότερες προσφορές σε σχέση με το ομόλογο του 2014 ( 6,5 δισ. ευρώ έναντι 20 δισ. ευρώ) αλλά και το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον (200 επενδυτές σήμερα έναντι 600 επενδυτών το 2014), οι αναλυτές επισημαίνουν και τη σύγκριση του spread που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το spread που είχε επιτευχθεί στην έξοδο προ 3 ετών.

Αναλυτές, βλέποντας τα αποτελέσματα της έκδοσης και το επιτόκιο που "πέτυχε" η Ελλάδα στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, υποστηρίζουν πως το spread του ελληνικού ομολόγου είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι ήταν το 2014, λόγω των αρνητικών αποδόσεων των 5ετών γερμανικών ομολόγων, οι οποίες σήμερα διαμορφωνόταν στο -0,18%, ενώ τον Απρίλιο του 2014 βρισκόντουσαν στο +0,7%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου θα έπρεπε να είχε αγγίξει το 4,2% για να θεωρηθεί ότι είναι ίδια με αυτήν της έκδοσης του 2014.

Επίσης, κάποιοι επενδυτές ίσως και να αποθαρρύνθηκαν από το να συμμετέχουν στην έκδοση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το χρέος της Ελλάδας που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

"Δεδομένων των θεμελιωδών στοιχείων της Ελλάδας, το πρόβλημα με αυτήν την έκδοση ομολόγων είναι ότι ενισχύει την κερδοσκοπία σχετικά με την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν μια σχεδόν αφερέγγυα χώρα" σημειώνει ο αναλυτής της ABN AMRO, Kim Liu και προσθέτει "ανεξαρτήτως από την επιτυχία της έκδοσης, τα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνουν υψηλά".

"Αυτό το βήμα, η έκδοση ομολόγου, μπορεί να θεωρηθεί μόνο συμβολικό, διότι η υπερχρεωμένη χώρα, που ακόμα εξαρτάται από τη χρηματοδοτική βοήθεια, δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω της αγοράς κεφαλαίων" σημειώνει η DZ Bank.

Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου