οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Γεώργιος ποινικοποιεί ουσιαστικώς μία κοσμική διαδικασία γιά την εκλογή του επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας, σε σχέση με τις προηγηθείσες της εκλογής του συμμαχίες γιά την απαραίτητη πλειοψηφία την οποία και απέσπασε, σιωπώντας τότε, αλλά κινούμενος δικαστικώς σήμερα, εναντίον του εκλεκτού δημοσιογράφου στην Κύπρο, Αριστείδη Βικέτου....

 


ΟΤΑΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ 
ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟ 2022

Παράξενες, βεβαίως δε εξόχως δύσπεπτες και εξ ορισμού θλιβερές καταστάσεις, τελούν εν εξελίξει στην Κύπρο, όπου η ίδια η ελευθεροτυπία ευρίσκεται εν αμύνη και μάλιστα με βάλλοντα τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο. Με βαλλόμενο, προσωπικώς από τον επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας, έναν εκ των πλέον εγκρίτων δημοσιογράφων στη Μεγαλόνησο, τον Αριστείδη Βικέτο, θητεύσαντα στην Κυπριακή δημοσιογραφία με εξαιρετικό αποτύπωμα για σαράντα χρόνια.

Φαίνεται, ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με τη βεβαιότητα της εκλογής του εις το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Εκκλησίας από το 2022 εις τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, βεβαίως και της εξ αυτής ισχύος, θέλει να εννοεί τη διαδικασία μιάς τέτοιας εκλογής, φύσει κοσμικής, ως περίπου μεταφυσική, ενδεχομένως ακόμη και ως βυζαντινό άβατο. Πράγμα που φαίνεται ότι είναι και στις-άδηλες έστω…-προθέσεις του να το επιβάλει, εάν συντρέξουν τέτοιες προϋποθέσεις….

Ακριβώς δε εκ του γεγονότος ότι η εκλογή Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Εκκλησίας δεν αποτελεί κλειστή διαδικασία, αλλά ανοικτή-καταστατική λειτουργία, η οποία απαιτεί συγκλίσεις και τελικώς αριθμητικούς συσχετισμούς που οδηγούν στην εκλογή του επικεφαλής της, όλα τα σχετικά εμπίπτουν στην σφαίρα της διαφάνειας των πραγμάτων: Εις ό,τι αφορά, λοιπόν, το Μακαριώτατο όλοι γνωρίζουν, πώς, με ποιές συμπλεύσεις, εξελέγη…

Αλλά τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «ενοχλείται» όταν τέτοια ουσιώδη δεν παραπέμπονται στη λήθη, όπως ενδεχομένως θα ήθελε, ο ίδιος μάλιστα ο οποίος ουδόλως ενοχλείτο, όταν η σχετική ειδησεογραφία περί των θετικών συσχετισμών υπέρ του προσώπου του εις την Ιερά Σύνοδο ετύγχανε ευρύτατης προβολής από τα ΜΜΕ στην Κύπρο, προ της εκλογής του όμως. Διότι τότε οι προτεραιότητες ήσαν άλλες, από την επιτυχή εξασφάλιση του αρχιεπισκοπικού θρόνου που ακολούθησε…

Είναι τύποις νόμιμο αυτό το οποίο επιχειρεί ο κ.κ. Γεώργιος; Ενδεχομένως και ναι, εάν και θα έχει ενδιαφέρει να γίνει γνωστό εάν, με την ενέργειά του να στραφεί νομικώς εναντίον του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου, συμβουλεύθηκε-έστω-την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Εκκλησίας ή-αντιθέτως-το έπραξε αυτοβούλως, πράγμα το οποίο τον εκθέτει έτι περαιτέρω…

Είναι ηθικό, ακόμη, αυτό που επιχειρεί ο Μακαριώτατος, συνεκτιμώντας και το τίμημα της αγωγής, ύψους έως 100.000 ευρώ που διεκδικεί από τον εναγόμενο δημοσιογράφο, πλέον των δικαστικών εξόδων; Πώς, με ποιά βαρύτητα και συνακόλουθα κριτήρια απετίμησε σε αυτό το ύψος την εις βάρος του «βλάβη»; Και επιπλέον, όλη αυτή η συνεπαγόμενη επιβάρυνση θα καλυφθεί από την Κυπριακή Εκκλησία της οποίας προΐσταται, τελικώς από το ποίμνιο αυτής;

Βασανιστικά, πράγματι, τα προηγούμενα ερωτήματα εις ό,τι αφορά το Μακαριώτατο. Αλλά και μάλλον ήσσονος σημασίας εις την κρίση του, εις την οποία επεβάρυνε να ανοίξει κατόπιν εορτής μέτωπο με τα ΜΜΕ της Κύπρου και δη με δημοσιογράφο του οποίου οι σχέσεις με την Εκκλησία είναι ισχυρές και ευρέως εκτιμώμενες, βασιζόμενες σε θέσεις αρχών, ακεραιότητας προθέσεων και διακριτών θέσεων, διόλου αλληλοεξαρτώμενων ή σκοπιμοτήτων.

Με τη γεωγραφική απόσταση που μάς χωρίζει από την Κύπρο, συνεπώς με περίσσευμα ανεξάρτητης κρίσης και διόλου τοπικιστικών συμψηφισμών κ.ο.κ., αυτό που έχω να πω εις το Μακαριώτατο είναι: Δεν θα σάς βγει σε καλό η πολεμική που ανοίξατε με την Κυπριακή δημοσιογραφία, εις το πρόσωπο του Αριστείδη Βικέτου. Και θα πρέπει, έγκυρα και υπεύθυνα, να απεμπλακείτε από την άγονη διαδικασία που ανοίξατε… Άλλωστε η καταλλαγή και το φιλεύσπλαχνον αποτελούν στοιχειώδη πρόνοια των εκκλησιαστικών πραγμάτων, των οποίων αποτελείτε κορυφαίο θεσμικό θεματοφύλακα…

Ως προς τα τελευταία, διαβάζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος εκαλείτο μέχρι την περασμένη Δευτέρα, 01/07/2024, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα τα περί έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του ιδίου, ως Μητροπολίτη Πάφου και του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία, πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές κατά το έτος 2022. Αυτά δηλαδή γιά τα οποία ο Μακαριώτατος εμφανίζεται σήμερα εγκαλών….

Εξ άλλου, σε δήλωσή του ο δικηγόρος Λάρνακας Πάρις Λοΐζου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου να καταχωρίσει αγωγή δυσφήμησης κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου “αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι της Ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης ως ορίζει μεταξύ άλλων το Άρθρο 19 του Συντάγματος και το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ”.

Παρατίθεται, εν συνεχεία, το πλήρες κείμενο της σχετικής δήλωσης:

“Το Δικηγορικό μας γραφείο έλαβε χθες 27/06/2024 εντολή όπως εμφανιστεί και εκπροσωπήσει τον κ. Αριστείδη Βικέτο σε υπόθεση δυσφήμησης που καταχώρησε εναντίον του μετά την επίσκεψη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου στις 13/05/2024 ο Αρχιεπόσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Εκείνο που θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι η ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου μου έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, γιατί αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι της Ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης ως ορίζει μεταξύ άλλων το Άρθρο 19 του Συντάγματος και το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ .

Η ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου αποτελεί μεγάλο πλήγμα έναντι όλου του Δημοσιογραφικού κόσμου της Κύπρου, διότι δεν πρέπει να λησμονούμε τις δυσκολίες που πέρασαν οι δημοσιογράφοι στην χώρα μας μέχρι να φτάσουν σε ένα Δημοκρατικό επίπεδο ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης μόλις λίγο μετά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Ας μού επιτραπεί να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά , που ασκήθηκε εναντίον του εντολέα μας αγωγή για δυσφήμιση στα 40 και πλέον χρόνια του στον χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας και μάλιστα από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, πράγμα το οποίο ουδέποτε έπραξε ο προκάτοχός του , κύριος Χρυσόστομος Β’, εναντίον λειτουργών του Τύπου και των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως.

Είμαι βέβαιος ότι οι δικηγόροι του Αρχιεπισκόπου θα τον έχουν ενημερώσει ότι, όταν κάποιος καταχωρεί μια αβάσιμη αγωγή εις βάρος ενός που έχει δίκαιο, θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη αργά ή γρήγορα.

Καλώ τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι την Δευτέρα 1/07/2024 να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα τα περί έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία που έλαβαν χώρα πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές κατά το έτος 2022”


Γιά το ίδιο θέμα, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

SLAPP η αγωγή Αρχιεπισκόπου κατά Βικέτου

"Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου η αγωγή περί δυσφήμισης την οποία καταχώρησε πρόσφατα κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Στις στρατηγικές-προειδοποιητικές αγωγές, που διεθνώς έχουν κωδικοποιηθεί ως slapps, προκειμένου να σταματήσει η δημοσιογραφική διερεύνηση ενός θέματος, μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί ταγοί. Πρώτη φορά ένας εκκλησιαστικός ταγός μετέρχεται τέτοια πρακτική.

Ο Αριστείδης Βικέτος είναι δημοσιογράφος με σαραντάχρονη πείρα στον κλάδο και μέλος της ΕΣΚ από το 1988, διατέλεσε δε μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης για δύο θητείες, το 1992-94 και το 2016-19. Είναι γνωστός για τον διερευνητικό χαρακτήρα των δημοσιευμάτων του, για το πάθος του για την αλήθεια και για την αυστηρότητα των κρίσεων του.

Ο σεβαστός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα μπορούσε να διαψεύσει τον συνάδελφο Αριστείδη Βικέτο για τα όσα του καταλογίζει περί σύναψης μυστικής συμφωνίας με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Αντ΄ αυτού προσέφυγε στα Δικαστήρια εγκαλώντας τον δημοσιογράφο όσο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Tv που φιλοξένησε τις απόψεις του.

Ο συνάδελφος Αριστείδης Βικέτος και ο σταθμός Alpha Tv, έχουν την αμέριστη στήριξη της Ένωσης Συντακτών στον δικαστικό αγώνα, που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει. Η δημοσιογραφική έρευνα δεν μπορεί ούτε να παρεμποδίζεται, ούτε να παρασιωπάται

Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο να αναθεωρήσει την αρχική στάση του και να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που του τίθενται δημοσίως"


Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

«Χάσαμε 1 εκατομμύριο ψήφους», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. Λάθος. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι κορυφαίοι της ΝΔ είναι ότι αυτό το εκατομμύριο δεν ήταν ποτέ δικό τους. Δικό τους είναι το 18,8% και το 27,8% που πήρε ο Σαμαράς. Το επιπλέον, ως το 41% που πήρε ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι κεντρώοι που δανείζουν την ψήφο τους όχι στη ΝΔ, αλλά στον Κυριάκο -αυτοί που οι νεοδημοκράτες αποκαλούν περιφρονητικά kyriakistas. Το 41% είναι οι κομματικά άστεγοι κεντρώοι πολίτες που θεωρούν καλύτερο πολιτικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από όλους τους άλλους νεοδημοκράτες και τον στήριξαν για να μην υπερισχύσει ποτέ ξανά η Δεξιά του παρελθόντος και η ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχειώδης αριθμητική....







Είναι αργά για δάκρυα Αντώνη

Ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γ. Φιλιππάκης δημοσίευσε χτες ένα άρθρο με θέμα την παρουσία του κ. Σαμαρά στην εκδήλωση για το βιβλίο του κ. Κοττάκη για τον Κώστα Καραμανλή τον β’. Σημειώνει ο εκδότης ότι η εμφάνιση του κ. Σαμαρά στην εκδήλωση κάθε άλλο παρά τιμητική ήταν για τον ίδιο. Ποιος το λέει αυτό; Ο εκδότης του κ. Κοττάκη…

Θα μας επιτρέψετε να παραθέσουμε ορισμένα σημεία του σημαντικού αυτού άρθρου. Το οποίο στην πραγματικότητα δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτά που εδώ και χρόνια υποστηρίζει ο κ. Φιλιππάκης και τα έντυπά του. Τι δείχνει όμως ο κ. Φιλιππάκης με το άρθρο του; Ότι αυτός παραμένει σταθερός στις θέσεις. Τίμιο εκ μέρους του. Δεν αλλάζει απόψεις επειδή ο κ. Σαμαράς δέχτηκε την πρόσκληση και παραβρέθηκε σε μία παρουσίαση βιβλίου.

Ο κ. Φιλιππάκης κατηγορεί τον κ. Σαμαρά για ΠΑΣΟΚολατρεία, «που άρχισε από τη στήριξη της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1995, με την εκλογή Στεφανόπουλου, και έφτασε στο απόγειό της με την περίφημη συγκυβέρνηση-σφιχτό εναγκαλισμό του 2012».
Τον κατηγορεί επίσης για τη μετάλλαξη της ΝΔ, όπως χαρακτηριστικά λέει «από κόμμα που εξέφραζε τον Ελληνα νοικοκύρη και τις πιο λαϊκές τάξεις, σε ένα νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «μισθοφόρων» προερχόμενων από τον ΛΑΟΣ, το Ποτάμι και το σημιτικό ΠΑΣΟΚ».

Γράφει και άλλα ο κ. Φιλιππάκης περί συμπόρευσης του κ. Σαμαρά με την ολιγαρχία, για καταστροφή της χώρας από το PSΙ και για… εμμονή του στην υπόθεση της Novartis. Ειδικά για την Novartis, ο κ. Φιλιππάκης γράφει απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά: «η πρότασή του για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει και την κατάργηση των αποφάσεών της που δεν τον βολεύουν; Γιατί, αν θυμόμαστε καλά, ούτε η υπόθεση Novartis χαρακτηρίστηκε σκευωρία, ούτε ερευνήθηκε το πόρισμα Τουλουπάκη περί υπάρξεως τροχήλατων βαλιτσών, οι οποίες φαίνεται πως ακόμη… αγνοούνται κάπου μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου»!

Και ο κ. Φιλιππάκης καταλήγει με ερωτήματα φωτιά για τον κ. Αντώνη Σαμαρά: «Ακόμα, πάντως, κι αν είχε μετανοήσει πραγματικά για όλα τα πεπραγμένα του -εμείς δεν συγχωρούμε, ο Θεός μόνο-, γιατί παραμένει στο κόμμα αυτό έχοντας ψηφίσει και με τα δυο χέρια τα περισσότερα νομοθετήματα-τερατουργήματα; Αυτό ισχύει και για όλους τους βουλευτές που εμφανίσθηκαν προχθές κάνοντας δήθεν τους αντιστασιακούς…

Θα σας απαντήσουμε εμείς γιατί παρέμεινε και τώρα «επαναστάτησε»! Γιατί απώλεσε κάθε ελπίδα να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας ή Ευρωπαίος επίτροπος ή έστω επίτροπος του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Γιατί περίμενε να βυθιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές για να υιοθετήσει ιδέες και αρχές που απεύχετο μετά βδελυγμίας. Ευχαριστούμε, κύριε Σαμαρά, που μας διαβάζετε ανελλιπώς. Ξέραμε ότι κάποτε θα σας φανούν χρήσιμα όσα θαρραλέα υποστηρίζουμε από την πρώτη μέρα έκδοσής μας. Δεν σας ευχαριστούμε όμως γιατί, ενώ υποδύεστε οψίμως τη συνείδηση της παράταξης, αποτελείτε τον Εφιάλτη της».

Πολύ αργά για δάκρυα, Αντώνη…

Έτσι καταλήγει το εξαιρετικό άρθρο. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνεί και ο κ. Σαμαράς. Για την σπουδαιότητα του άρθρου ο λόγος.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Θανάσης Μαυρίδης




Μια στοιχειώδης πρώτη διαπίστωση: τον Μητσοτάκη τον κυνηγάει λυσσαλέα η Ακροαριστερά, η Αριστερά, η Ακροδεξιά, η Δεξιά, η μισή ΝΔ -με δυο πρώην πρωθυπουργούς να σέρνουν τον χορό-, αλλά αυτός παίρνει άνετα 41% ή στα χειρότερά του διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο κόμμα. Τους έχει προβληματίσει αυτό τους διώκτες του;

Σε κάποια φάση νόμισα ότι ο Σαμαράς θα καλούσε σε επιστράτευση, ακούγοντάς τον στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Γιατί τόσο μίσος, αναρωτήθηκα. Δική τους είναι η παράταξη, δικός τους ο πρωθυπουργός που έχει σαρώσει σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις έχει κατέβει, έχει στηρίξει οικονομικά και γεωστρατηγικά τη χώρα, πέρασε πανδημία και υβριδική επίθεση από Τουρκία αλώβητος, επενδύει (έστω δειλά) σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, αποδεκάτισε την αντιπολίτευση στα αριστερά του. Γιατί έχει εκνευρίσει τόσο τους προκατόχους του;

«Χάσαμε 1 εκατομμύριο ψήφους», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. Λάθος. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι κορυφαίοι της ΝΔ είναι ότι αυτό το εκατομμύριο δεν ήταν ποτέ δικό τους. Δικό τους είναι το 18,8% και το 27,8% που πήρε ο Σαμαράς. Το επιπλέον, ως το 41% που πήρε ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι κεντρώοι που δανείζουν την ψήφο τους όχι στη ΝΔ, αλλά στον Κυριάκο -αυτοί που οι νεοδημοκράτες αποκαλούν περιφρονητικά kyriakistas. Το 41% είναι οι κομματικά άστεγοι κεντρώοι πολίτες που θεωρούν καλύτερο πολιτικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από όλους τους άλλους νεοδημοκράτες και τον στήριξαν για να μην υπερισχύσει ποτέ ξανά η Δεξιά του παρελθόντος και η ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχειώδης αριθμητική.

Με ποιους θα συμμαχήσει η ΝΔ, αν χρειαστεί, αναρωτήθηκε φωναχτά ο κ. Σαμαράς. Καλύτερα να μας εξηγούσε ο ίδιος, που συνεργάστηκε (και καλώς) με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (δηλαδή με διεύρυνση στο «φαντασιακό κέντρο» που τώρα αφορίζει), με ποιον θα έπρεπε να συνεργαστεί τώρα η ΝΔ; Με τον Νατσιό; Τον Βελόπουλο; Ή την Λατινοπούλου; Ποιος είναι ο φιλορώσος της καρδιάς τους;

«Είναι επιτυχημένο το επιτελικό κράτος με τους ανακυκλούμενους υπουργούς και τους απαξιωμένους βουλευτές;», αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.

Ενοχλεί προφανώς που παραμένουν ανέγγιχτοι η Μενδώνη, ο Πιερρακάκης, ο Σκέρτσος, ο Γεραπετρίτης. Καλώς ή κακώς αυτοί οι άνθρωποι της «διεύρυνσης» αποδίδουν. Και σχηματίζουν καλή ομάδα δίπλα στον Άδωνι, τον Βορίδη και τα «σπλάχνα» της ΝΔ, όπως η Όλγα, ο Δένδιας, ο Χατζηδάκης. Τους ίδιους υπουργούς εμπεριείχε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012. Εκτός αν θεωρούνται απώλειες για την παράταξη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Νικολόπουλος!

Στο πλαίσιο της σαμαρικής πλατφόρμας καταγγέλθηκε η ισότητα στο γάμο, η woke κουλτούρα, η διολίσθηση της Ευρώπης, η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και την οικογένεια. Υπάρχουν και σωστά στοιχεία στην κριτική, που πρέπει να μας προβληματίσουν. Ειπώθηκαν ωστόσο με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιεί ο Μπαρντελά, ο Βελόπουλος, ο Νατσιός. Δηλαδή ιδεολογική περιχαράκωση σε μια περίκλειστη Ευρώπη. Αυτή είναι η ΝΔ που οραματίζονται οι πρώην;

Η σημαντικότερη, σημειολογικά, «δήλωση» του κ. Σαμαρά ήταν ότι πήγε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο διώκτης του δημοσιογράφος Κοττάκης με καλεσμένη την διώκτριά του Βασιλική Θάνου. Ο εχθρός του εχθρού μου είναι δικός μου φίλος! Οι διώκτες του κ. Σαμαρά τον «στόλισαν» βέβαια κανονικά την επομένη: μια ημέρα μετά την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, η εφημερίδα «Δημοκρατία» [όπου και ο Κοττάκης] επανέφερε το σενάριο με τις «τροχήλατες βαλίτσες» Σαμαρά στο Μαξίμου (Novartis) και τον χαρακτήρισε βασικό υπεύθυνο για τη μετάλλαξη της ΝΔ. «Από κόμμα που εξέφραζε τον 'Ελληνα νοικοκύρη και τις πιο λαϊκές τάξεις [ο Σαμαράς το μετέτρεψε] σε ένα νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «μισθοφόρων» προερχόμενων από τον ΛΑΟΣ, το Ποτάμι και το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν, καθώς φαίνεται, φανατικός θαυμαστής από πάντα».

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» κάρφωσε μάλιστα στην καρδιά τον κ. Σαμαρά εξηγώντας γιατί επαναστάτησε τώρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Γιατί απώλεσε κάθε ελπίδα να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας ή έστω Ευρωπαίος Επίτροπος ή έστω επίτροπος του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Καλαμάτα». Το ίδιο άρθρο τον αποκαλεί «Εφιάλτη» της παράταξης και όχι συνείδηση. «Πολύ αργά για δάκρυα, Αντώνη...», καταλήγει.

Συμπέρασμα, λάθος εχθρούς και φίλους επιλέγει ο κ. Σαμαράς. Πήγε να κάνει την «επανάσταση» με αυτούς που τον κατηγορούν ότι δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για την ιδεολογία, αλλά για την κυριαρχία στο κόμμα και την πρόσβαση στη νομή της εξουσίας. Υπέροχη παγίδα του έστησε και ο αποτραβηγμένος της Ραφήνας, ο οποίος αφού του παρέδωσε την εκδήλωση για ένα δικό του βιβλίο, τον άφησε μόνο του ανεπανόρθωτα να εκτεθεί.

Είναι τώρα στο χέρι του κ. Μητσοτάκη να κάνει την υπέρβαση. Για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ένα σοβαρό εσωκομματικό μέτωπο ανοίγει στη ΝΔ. Ανεξαρτήτως προθέσεων, εμβέλειας και στόχων. Πού θα οδηγήσουν αυτές οι εξελίξεις θα κριθεί από την ικανότητα Μητσοτάκη, στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο, να επιλέξει πρόσωπα και πολιτικές: από τις προγραμματικές δηλώσεις στη ΔΕΘ, τον χειρισμό των βαρονιών της ΝΔ, ως την επιλογή προέδρου Δημοκρατίας και την άσκηση σοβαρής και αποτελεσματικής πολιτικής, όλο το πεδίο είναι δικό του.