οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Εξαιρετικός, συγκινητικός από την ανθρωπιά των λόγων του, ο γιός σμίλεψε γιά τη μάννα του την εικόνα μιάς μοναδικής προσωπικότητας, χαράζοντας πρότυπα και χτίζοντας ισχυρές αξίες, ανεξίτηλες στον χρόνο....


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΝΝΑ
Από το Γιώργο Διον. Πουκαμισά


Ο ΚΑΣΤΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ
ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ


Ιερός Ναού Αγίου Ιωάννη Ρέντη, 30 Ιουλίου 2024

 

 Αποχαιρετούμε σήμερα τη μητέρα μας τη Διαμάντω, με οδύνη. 

Το πένθος μας είναι βαθύ.
 Εζησε 72 χρόνια εδώ στα χώματα τα παχειά του Ρέντη.
 Γεννήθηκε στη Κούλουρη, τη Σαλαμίνα, και πολύ μικρή, νύφη, έφτασε εδώ
στα περιβόλια των Πουκαμισαίων.
 Γνώρισε αντιξοότητες φοβερές, ίσως όμως συνήθεις για την Ελλάδα και τα μέρη εδώ, δίπλα στο ποτάμι, της εποχής εκείνης.


Δημιούργησε με τον πατέρα μας,  το Διονύση, μιά στιβαρή οικογένεια.
 Ηταν ο ασάλευτος βράχος της οικογένειάς μας.
 Αυστηρή, δωρική, με υψηλή αίσθηση αξιοπρέπειας και με ήθος, όπως άρμοζε στις γυναίκες του καιρού εκείνου, σπουδαία και ακάματη νοικοκυρά μέχρι τα βαθειά γεράματα, προστατευτική μητέρα. 

Συχνά η στάση της απέπνεε μεγαλείο.
 Εζησε χαρές και δράματα. Την δολοφονία του αδελφού μας του Σπύρου, πριν 12 χρόνια. Αντεξε, από σκληρό μέταλλο. Από πατέρα Αρβανίτη και μητέρα Μεγαρίτισσα.


Κατοίκησε 26 και πλέον χρόνια, όπως ανένδοτα το ήθελε, μόνη στο σπίτι της, το πατρικό μας, το κάστρο της. Και δεν θέλησε ποτέ να μετακινηθεί. Συντροφιά της οι αναμνήσεις της, καλές και πικρές, τα λιβάνια κι οι νηστείες, τα πυκνά τηλεφωνήματα συγγενών, που όλο λιγόστευαν στο διάβα των χρόνων, οι συχνές επισκέψεις μας.

Νοιαζόταν πολύ για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια της, μέχρι τέλους, μέχρι την προηγούμενη του θανάτου της.

Φίλοι μου Ο ΚΑΣΤΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΑΠΕΣΥΡΘΗ. Θα πάει να βρεί τον αδικοχαμένο Σπύρο, το Διονύση, τους αδελφούς της, τις συνυφάδες της.
 

Μαμά, την πίκρα μας, θα την γλυκαίνει η αγαθή σου ανάμνηση, η θαλπωρή με την οποία θέρμανες την ψυχή μας, το παράδειγμα ήθους, πνεύματος ανεξαρτησίας, αγώνα, τιμής και τιμιότητας με τα οποία και προσωπικά με όπλισες.
 

Καλό Παράδεισο, Αδαμαντία.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Πλήρης ημερών, είχε κλείσει τα 92 χρόνια της, η Αδαμαντία Πουκαμισά είδε πολλά στο βίο της, στην ίδια την οικογένειά της, τον κύκλο της και την τοπική κοινωνία του Ρέντη, από όπου ποτέ δεν μετακινήθηκε. Και είναι από εκεί ομοίως και η ώρα του ύστατου χαίρε, την ερχόμενη Τρίτη-30 Ιουλίου 2024, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη- Ρέντη, στην ομώνυμη πλατεία, στις 11:00...


ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ, in memoriam (1932-2024)

Μνημείου Δικαίου μετ’ εγκωμίων….

Δοκιμασία βαρεία, από αυτές που συγκαταλέγονται στις απολύτως μη αναπληρώσιμες, διέρχονται από την περασμένη Πέμπτη-25 Ιουλίου 2024, ο Γιώργος και η Χριστιάνα Πουκαμισά, όπως και οι οικογένειες τους, που είδαν να φεύγει από τη ζωή η σεβαστή τους μητέρα, Αδαμαντία, στο σπίτι της στον Άγιο Ιωάννη-Ρέντη.

Πλήρης ημερών, είχε κλείσει τα 92 χρόνια της, η Αδαμαντία Πουκαμισά είδε πολλά στο βίο της, στην ίδια την οικογένειά της, τον κύκλο της και την τοπική κοινωνία του Ρέντη, από όπου ποτέ δεν μετακινήθηκε.

Και είναι από εκεί ομοίως και η ώρα του ύστατου χαίρε, την ερχόμενη Τρίτη-30 Ιουλίου 2024, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη- Ρέντη, στην ομώνυμη πλατεία, στις 11:00.

Φίλος ετών του Γιώργου Πουκαμισά, που μού έκαμε την τιμή να μου εμπιστευθεί την έκδοση διαδοχικών του βιβλίων από τη δική μου «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», κρατώ στην μνήμη μου το σεβασμό του στην εκλιπούσα μητέρα του, που επισκεπτόταν συχνότατα στο σπίτι της, ακόμη και εκτός προγράμματος, κάθε φορά που τού τηλεφωνούσε για να τον δει. «Γρήγορα,μητέρα, θα είμαι κοντά σου», τον είχα ακούσει να τής λέγει και βεβαίως να σπεύδει….

Καμάρωνε η Αδαμαντία Πουκαμισά, για το γιό της το Γιώργο, για την επιτυχή σταδιοδρομική του εξέλίξη ως Διπλωμάτη του Ελληνικού κράτους. Κι από την άλλη, δεν συμβιβάσθηκε ποτέ με το βίαιο, αδόκητο θάνατο του άλλου γιού της, του Σπύρου Πουκαμισά, το 2012, φαρμακοποιού στου Ρέντη, θύματος άγριας δολοφονίας έξω από το φαρμακείο του για τις εισπράξεις της ημέρας. Οι δράστες είχαν συλληφθεί και καταδικάσθηκαν αυστηρότατα, αλλά ο Σπύρος της δεν μπορούσε να γυρίσει στη ζωή, ζούσε, όμως, με το όνομά του…

Αντιλαβάνομαι ότι ο Γιώργος και η Χριστιάνα Πουκαμισά θα χρειασθούν πολλή δύναμη και απόθεμα ψυχικής αντοχής για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη απώλεια, γι’ αυτή τη μάννα που χάνουν, μετά τον πατέρα τους Διονύσιο. Τούς εύχομαι, όμως, το ισχυρό απόθεμα ενάρετης προσωπικότητας της μητέρας τους που έφυγε , να τούς οδηγεί στο βίο τους, φωτίζοντας ισχυρά πρότυπα ζωής.

Γαίαν έχοι ελαφράν η Αδαμαντία Πουκαμισά….

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης



Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ο Κυβερνήτης προέβη σε περιορισμό του χρόνου παροχής αφαλαττωμένου ύδατος γιά τις λοιπές ανάγκες τους, συνεπεία προβλήματος στο σύστημα αφαλάττωσης του Α/Γ, εν πλω προς την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, όπου δεν ήταν βέβαιο, ότι θα μπορούσε να εφοδιαστεί το πλοίο με νερό, λόγω και των εκεί συνθηκών καθαριότητας κ.λ.π., οπότε, σε τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε το νερό να επαρκούσε μέχρι τον επόμενο κατάπλου, στο Σπλιτ Κροατίας. Ωστόσο το πλοίο εφοδιάστηκε με νερό με τον κατάπλου στην Αλεξάνδρεια και βεβαίως αποκαταστάθηκε άμεσα και η ομαλή ροή αφαλαττωμένου νερού στο Α/Γ...

 





















ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ-ΝΕΡΑΚΙ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ Α/Γ «ΧΙΟΣ»


Η...άδολη, ακάματη και ασυμβίβαστη «φωνή της Βάσης του Ναυτικού» με τη συνήθη μιλιταίρε εκδοχή της από το φερώνυμο site εξειδικευόμενο στην εργώδη αντιπολίτευση επί των πάντων και καταγγελτικό λόγο γενικώς, «χτύπησε» πλείονες φορές της μιάς τα τελευταία 24ωρα.

Αφορμή ήταν το ετήσιο εκπαιδευτικό ταξίδι (ΘΕΠ) των μαθητών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) επί του Α/Γ «ΧΙΟΣ» του ΠΝ, πού άρχισε στις 18 Ιουλίου 2024, σε συνέχεια σχετικής τελετής απόπλου, ενώπιον του Αρχηγού ΓΕΝ. Γιά να ακολουθήσει την επομένη, 19 Ιουλίου 2024, η αναχώρηση των Ναυτικών Δοκίμων, γιά το αντίστοιχο εκπαιδευτικό ταξίδι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με προηγηθείσα ανάλογη τελετή, ομοίως ενώπιον του Α/ΓΕΝ.

Το συγκεκριμένο site, το οποίο αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως «γνώστης των πάντων», υπαρκτών ή μη, σκοπίμως διογκούμενων ή εντέχνως αποσιωπώμενων, κατά τα συμφέροντα της «αλήθειας», την οποία μεθοδεύει να προβάλλει δημιουργώντας σύγχυση ή και (ψευδο)προβλήματα, αυτή τη φορά επιλέγει το θέμα του...νερού των μαθητών ΣΜΥΝ, ενδεχομένως δε και της τροφοδοσίας τους στον 45ήμερο εκπαιδευτικό πλού τους, που μόλις άρχισε...

Να αγνοούν άραγε ή να «αγνοούν» οι τόσο ανησυχούντες γιά το...νερό των μαθητών της ΣΜΥΝ, ότι σε κάθε πλοίο του ΠΝ το παρεχόμενο νερό προς πόση είναι αποκλειστικώς «εισαγόμενο», δηλαδή εμφιαλωμένο, σφραγισμένο και συσκευασμένο σε ειδικές παλέτες στο πλοίο προ του απόπλου τους, βεβαίως και εις ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ΘΕΠ της ΣΜΥΝ; Εάν δεν το ξέρουν, ας το μάθουν, εάν το ξέρουν και το αποσιωπούν εντέχνως, ας γνωρίζουν ότι το θέμα δεν αποτελεί αυστηρό απόρρητο, ώστε να αποκρύπτεται...

Γράφουν ακόμη οι μιλιταίρε «ανταποκριτές», ότι από το δεύτερο 24ωρο του πλού του Α/Γ «ΧΙΟΣ», συνεπεία της αυξημένης χρήσης νερού από τους 150 επιβαίνοντες μαθητές της ΣΜΥΝ (οι μισοί από τους 300 που υπολογίζονται γιά λόγους εντυπωσιασμού, ώστε να μεγεθυνθεί το πράγμα) γιά όλες τις ανάγκες τους, ΠΛΗΝ του πόσιμου νερού, ο Κυβερνήτης προέβη σε περιορισμό του χρόνου παροχής αφαλαττωμένου ύδατος γιά τις λοιπές ανάγκες τους, συνεπεία προβλήματος στο σύστημα αφαλάττωσης του Α/Γ, εν πλω προς την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, όπου δεν ήταν βέβαιο, ότι θα μπορούσε να εφοδιαστεί το πλοίο με νερό, λόγω και των εκεί συνθηκών καθαριότητας κ.λ.π., οπότε, σε τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε το νερό να επαρκούσε μέχρι τον επόμενο κατάπλου, στο Σπλιτ Κροατίας. Ωστόσο το πλοίο εφοδιάστηκε με νερό με τον κατάπλου στην Αλεξάνδρεια και βεβαίως αποκαταστάθηκε άμεσα και η ομαλή ροή αφαλαττωμένου νερού στο Α/Γ.

Και ακόμη είναι απολύτως εξοργιστικός ο υπαινιγμός γιά την επάρκεια και σε τροφοδοσία, όπως διατυπώνεται ευσχήμως, λες και οι υπαινισσόμενοι γνωρίζουν τα πάντα και μπορούν ασφαλώς να «τοποθετούνται», ψαρεύοντας στα νερά της ανακρίβειας, ακόμη και της ψευδολογίας, ενίοτε και απροσχημάτιστης!

Δεν προξενεί εντύπωση ότι οι θορυβήσαντες γιά τα προηγούμενα, γιά τα οποία πληροφορούν επιλεκτικώς και ανακριβώς, απέφυγαν να δώσουν και την εικόνα της προναναφερθείσης συνέχειας: Ενδεχομένως, προκειμένου να προκαλέσουν ανησυχία στις οικογένειες των επιβαινόντων μαθητών της ΣΜΥΝ, ώστε να προσφεύγουν αγωνιώντες στην Σχολή τους ή στην προϊστάμενη της ΣΜΥΝ, Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης. Βεβαίως, γιά το πλήρες του πράγματος, εάν υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα αφαλάττωσης ύδατος του πλοίου του προ του απόπλου του, ο Κυβερνήτης του Α/Γ «ΧΙΟΣ» ώφειλε να το είχε αναφέρει ιεραρχικώς, γιά τα δέοντα...

Κατά τα λοιπά, στο πλαίσιο τού ίδιου κλίματος καταγγελιολογίας, επιδιώκουν να «δέσουν» το θέμα με εισαγγελικού χαρακτήρα ερωτήσεις εντυπωσιασμού, προφανώς εκτός θεμιτού πεδίου κριτικής διά των ΜΜΕ, όπως γιά την επιλογή του Α/Γ «ΧΙΟΣ», όπως γιά το ΘΕΠ των μαθητών της ΣΜΥΝ,... στιβαζόμενων στα αμπάρια του «ΧΙΟΣ». Δεν είναι οι πρώτοι που το «υπέστησαν», αλλά και δεν κομίζουν γλαύκαν οι μιλιταίρε ενιστάμενοι, αγνοώντας ή αποσιωπώντας έστω, ότι το Εκπαιδευτικό «ΑΡΗΣ» που διέθετε το ΠΝ γιά τον σκοπό αυτό έχει προ πολλού παροπλισθεί οριστικώς, ως εκ τούτου δε αναζητούνται ενδιάμεσες λύσεις γιά τα απολύτως απαραίτητα εκπαιδευτικά ταξίδια των αυριανών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του ΠΝ.

Ωστόσο, γιά λόγους πληρότητος, θα έπρεπε να παραθέσουν και τη διάσταση της κατάλληλης μετατροπής ενός Πλοίου Γενικών Υπηρεσιών, εξ αυτών που έχει προσφέρει στο ΠΝ ο Εφοπλιστής-Υποναύαρχος ε.τ. Π.Λασκαρίδης, ώστε να δύναται να αξιοποιηθεί ως Εκπαιδευτικό πλοίο του ΠΝ, που έχει από καιρού αναδείξει ο νυν Α/ΓΕΝ, από την εποχή ακόμη που ήταν Στόλαρχος. Συνεπώς υπάρχει αναγνώριση του προβλήματος, το οποίο, όμως, απαιτεί χρόνο γιά να λυθεί...

Στο ίδιο πλαίσιο εξ άλλου, επιχειρείται και θόρυβος γιά τη διάθεση του «μοναδικού» (;) αγγειοχειρουργού στο ΝΝΑ στον εκπαιδευτικό πλού της ΣΝΔ, ως επιλογής-προκρίματος ότι το ΓΕΝ αναζητεί ευκαιρία γιά την ενοποίηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (!!!), με την σκόπιμη δημιουργία τυχόν κενού που θα παρεπέμπετο να καλυφθεί από το 401ΓΣΝΑ ή το 251ΓΝΑ, όσο ο αναφερόμενος αγγειοχειρουργός απουσιάζει. Το ακριβές είναι όμως, ότι το «κενό» του Αγγειοχειρουργού έγινε το πολύ γιά 10 ημέρες, οπότε θα καλυφθεί. Συνεπώς σπέκουλα γιά το τίποτε, γιά ένα θέμα που δεν συζητεί καν το ΠΝ, δηλαδή την ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Τελευταίο, αλλά όχι και ακροτελεύτιο, η επίκληση στη διαφοροποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μεταξύ των αυριανών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του ΠΝ, με....λογοπαίχνιο λέξεων και σε αντιπαράσταση με τα ακολουθούμενα στον Στρατό Ξηράς: Θα αρκούσε το απλό ερώτημα, εάν έχουν τη στοιχειώδη αντιληπτική ικανότητα και κρίση των πραγμάτων, προκειμένου να δουν το απλό-απλούστατο, τις μεγάλες διαφορές στη δομή και λειτουργία αυτών των Κλάδων των ΕΔ, παντού...Όπου δεν θα παύσει ποτέ και πουθενά η πυραμυδωτή Δομή Διοίκησης από Αξιωματικούς στις θέσεις ευθύνης μέχρι και την κορυφή και Υπαξιωματικούς.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης



Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαιώνιση του σημερινού status quo, με την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού. Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας. Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα...


Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών
Γ. Γεραπετρίτη, στην εκπομπή της ΕΡΤ
«Συνδέσεις», στον Κ. Παπαχλιμίντζο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια δύσκολη μέρα, ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τον Ελληνισμό. Γιατί ναι μεν γιορτάζουμε μεθαύριο τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, όμως ήταν μια άλλη επέτειος. Μια μαύρη μέρα μνήμης και τιμής φυσικά στην Κύπρο. Και το ερώτημα μου το εξής. Πενήντα χρόνια μετά από την εισβολή, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για επανένωση του νησιού και έχουν αποτύχει όλες. Εσάς τι σας έχει κάνει να πιστεύετε ότι θα μπορούσε η δική σας κυβέρνηση, φυσικά με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, να πετύχει αυτό τον στόχο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το Κυπριακό κύριε Παπαχλιμίντζο είναι ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ήταν διαχρονικά και θα παραμείνει. Πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν σε μια φάση σχετικής ακινησίας, αδράνειας, όπου το Κυπριακό δεν συζητείτο στα διεθνή φόρα. Είχε περιέλθει σε μία σχετική ύπνωση. Έκτοτε έχουμε μία σειρά από γεγονότα, τα οποία επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής, στην πρώτη γραμμή της διεθνούς παράστασης. Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πλέον έχει προτεραιοποιηθεί το θέμα του Κυπριακού. Με την προσωπική φροντίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διόρισε Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία κατέθεσε και την έκθεσή της.

Από την άλλη πλευρά, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2023 περιελήφθη ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί το Κυπριακό σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του. Άρα πλέον αποτελεί μείζονα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα του Κυπριακού. Εξ αυτού του λόγου και επειδή γίνεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για ένα χρόνο, έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό. Το πρώτο βήμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά μόνο το βήμα διαλόγου, δηλαδή οι δύο ηγέτες να καθίσουν να συζητήσουν, στο πλαίσιο πάντοτε που προσδιορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (20.07.2024)

Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα στέκεται με σεβασμό στην ιερή μνήμη των πεσόντων, συμμερίζεται το δράμα για τους αγνοουμένους και τους εκτοπισμένους και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι πολέμησαν γενναία για την υπεράσπιση της Κύπρου. Και δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου.

Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διαιώνιση του σημερινού status quo, με την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού.

Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας. Η επίλυση του Κυπριακού ήταν και θα παραμείνει ύψιστη εθνική προτεραιότητα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πιστεύουν και το διακηρύσσουν. Ο Tayyip Erdogan όχι απλά δεν το πιστεύει. Φαίνεται ότι λέει ότι όλο αυτό έχει τελειώσει. Και ήταν πολύ σκληρός στις δηλώσεις του, και το Σάββατο και χθες. Αλλά μας έχει συνηθίσει έτσι κι αλλιώς τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς έχει βάλει τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών και δεν τη βγάζει από το τραπέζι.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική πλευρά συν τω χρόνω έχει περιέλθει σε μία πιο ακραία γραμμή, σε μία γραμμή κυριαρχικής ισότητας, που θα σήμαινε πρακτικά τον χωρισμό του νησιού. Εκείνο το οποίο εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να υπάρξει συζήτηση. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το να θέτεις αυτή τη στιγμή κάτι ως προϋπόθεση, το οποίο είναι εκτός πλαισίου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μη αποδεκτό. Έχουμε την αίσθηση και τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα επόμενα βήματα θα φέρουν μια μεγαλύτερη κινητικότητα. Θέλω να σας πω κύριε Παπαχλιμίντζο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται στην προτεραιότητα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία έχει αναπτύξει τις πάγιες αυτές θέσεις της. Παραμένει όμως το γεγονός ότι χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση, ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει. Οπότε θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει τα μέρη να καθίσουν, να συζητήσουν και από αυτό να υπάρξει μια βιώσιμη, αποδεκτή και αμοιβαία ωφέλιμη λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε και μια συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από δέκα μέρες στη Νέα Υόρκη. Το επόμενο βήμα λοιπόν ποιο είναι; Με την κυρία Holguin να καθίσει στο τραπέζι ο Μητσοτάκης, με τον κ. Erdogan ή κάτι άλλο;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το πρώτο βήμα θα έπρεπε να είναι ότι οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, να καθίσουν να συζητήσουν οι ίδιοι, υπό την αιγίδα προφανώς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την προσωπική φροντίδα της Προσωπικής Απεσταλμένης. Στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, προφανώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες. Ούτως ή άλλως τον τελευταίο χρόνο θέλω να σας εξομολογηθώ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, έτσι ώστε να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και αυτό είναι κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Θεωρούμε ότι η αδράνεια και η ακινησία ποτέ δεν παράγουν κίνηση. Αντιθέτως, εάν βρισκόμαστε σε μία διαρκή κινητικότητα, μπορεί να έρθει η λύση την οποία όλοι επιδιώκουμε και η οποία είναι η επανένωση του νησιού.

Ποια είναι η διαφορά; Με ρωτήσατε γιατί θεωρούμε ενόσω τις περασμένες δεκαετίες, τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να υπάρξει επανένωση του νησιού, ότι σε αυτή τη συγκυρία θα μπορούσε η κινητικότητα αυτή να οδηγήσει και σε πιο απτά αποτελέσματα. Η απάντηση είναι αφενός μεν ότι υπάρχει αυτή η προτεραιοποίηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, αφετέρου διότι υπάρχει μία σχετική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να συζητούμε χωρίς κατ’ ανάγκην να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί το γεγονός ότι σε θεμελιώδη ζητήματα υπάρχουν διαφορές ουσίας. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να συζητούμε και για δύσκολα ζητήματα. Και γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Και η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να είναι διαφορετική, παρά μόνο μία συζήτηση η οποία θα ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως σε αυτές τις συζητήσεις υπάρχει κάτι καινούργιο, κάτι που είπε Tayyip Erdogan ότι το έθεσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό στην τελευταία του συνάντηση. Είπε ο Tayyip Erdogan σε Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα στην Άγκυρα ότι εγώ είπα στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατ’ αρχάς να βάλει το Νίκο Δένδια θέση του - θα επιθυμούσα ένα σχόλιο γι’ αυτό -, αλλά του είπε επίσης ότι δεν περίμενα από εσένα κάτι αντίστοιχο. Και αν του απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι όχι. Κατάλαβε δηλαδή ο Erdogan ότι δεν θα υπάρξει κάποια αντίστοιχη δήλωση σαν αυτή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή κύριε Παπαχλιμίντζο. Οι ελληνικές θέσεις είναι διατυπωμένες από δεκαετίες, είναι πάγιες και δεν έχουν αλλάξει. Εμείς δεν διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική και ιδίως τις εθνικές μας θέσεις επί τη βάσει της συγκυρίας. Για τον λόγο αυτό εμείς πάντοτε επισημαίνουμε και αναδεικνύουμε την ιστορική ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή και την παράνομη κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία βρίσκονται εκεί. Από την άλλη πλευρά, πάντοτε επιδιώκουμε το βήμα του διαλόγου. Ένα βήμα το οποίο θα πρέπει πάντοτε να έχει στοιχεία διαβουλευτικότητας και να έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Άρα η θέση μας είναι ομόθυμη, εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και από το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι στη συζήτηση, η οποία μπορεί να γίνεται μεταξύ των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, μπορούν ασφαλώς να συζητούνται ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι το Κυπριακό. Θέλω όμως να σας πω ότι ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε παραχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Οι θέσεις μας δεν είναι μόνο ελληνικές θέσεις, κύριε Παπαχλιμίντζο, οι θέσεις μας είναι ευρωπαϊκές θέσεις. Και είναι και θέσεις οι οποίες συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Εξ αυτού, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία θέση στην οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε τα δίκαιά μας, όχι επειδή εκφράζουν το δικό μας συναίσθημα ή εκφράζουν τη δικιά μας πάγια θέση, αλλά επειδή αποτελούν ακριβώς το απόσταγμα του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση εκ μέρους της Τουρκίας. Θέλω να σας πω ότι όσα έχουν διαμορφωθεί συν τω χρόνω και εν πολλοίς έχουν παγιωθεί, δημιουργούν πράγματι ένα πλαίσιο μεγάλης συνθετότητας για να υπάρξει συζήτηση. Η θέση του Πρωθυπουργού και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής. Εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε κάθε διάθεση και νομίζω επεσήμανε και ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο για καλό μπορεί να είναι για το θέμα του Κυπριακού. Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε ότι ουδέποτε θα γινόταν η οποιαδήποτε παραχώρηση στα θεμελιώδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, για να επανέλθω στις δηλώσεις Erdogan στους δημοσιογράφους, όταν υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο αυστηρή και πιο σκληρή απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση προς την Άγκυρα για αυτές ακριβώς τις δηλώσεις;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπήρξε μια απάντηση, η οποία ήταν η προσήκουσα. Εγώ κύριε Παπαχλιμίντζο δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια της σκληρής απάντησης, ούτε μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με δεδομένα και εκφράζεται με πάγιες θέσεις, οι οποίες έχουν έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν.

Και να σας πω και κάτι άλλο. Εγώ αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους ισχύος. Διότι είναι σημαντικό να μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε, να βρισκόμαστε στο βήμα του διαλόγου. Από την άλλη πλευρά, για να μπορείς να συζητήσεις και να έχεις ισχύ, θα πρέπει να έχεις διαμορφώσει και συνθήκες ισχύος.

Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ισχυρή διπλωματική θέση, έχοντας αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Έχει μία πολύ ισχυρή οικονομία, έχει μία πολύ ισχυρή άμυνα. Αναπτύσσουμε το σύνολο της πολιτικής μας κατά τρόπον ώστε η εξωτερική πολιτική να ασκείται με όρους ισχύος.

Θέλω να σας πω το εξής, επειδή ακούω πολλές φορές ότι η Ελλάδα ασκεί μια εξωτερική πολιτική καταλλαγής. Δεν υπάρχει πιο ανώφελη συζήτηση από αυτή την οποία γίνεται μεταξύ σκληρής και ήπιας πολιτικής, μεταξύ εκείνων οι οποίοι είναι οι διαλλακτικοί και οι πατριώτες. Αυτό το έχουμε πληρώσει πολύ στο παρελθόν. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να πράττουμε κύριε Παπαχλιμίντζο είναι η εξωτερική πολιτική μας να είναι εξωτερική πολιτική ισχύος. Να μπορούμε να εισακουόμαστε από τις μεγάλες δυνάμεις, από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, να έχουμε παραστάσεις, να βρισκόμαστε ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου παράγεται το σύνολο της διεθνούς πολιτικής, να μπορούμε να έχουμε καίριες θέσεις παντού. Και εξ αυτού του λόγου να μπορούμε να έχουμε μία ισχυρή θέση όταν συζητούμε.

Και θα μου επιτρέψετε επίσης να πω, επειδή έχω μελετήσει διαχρονικά και την ιστορία του Κυπριακού, αλλά και τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα αυτά. Πράγματι εκφράστηκαν και πάλι οι θέσεις όπως εκφράστηκαν και από την τουρκική και από την ελληνική πλευρά. Και θέλω να εξάρω ιδίως το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την τραγωδία της Κύπρου, Έλληνας Πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λευκωσία στη μαύρη αυτή επέτειο. Και αυτό πέρα από υψηλός συμβολισμός, είναι και μια μεγάλη διεθνής δήλωση, η οποία γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση.

Θέλω όμως να σας πω το εξής. Οι πάγιες θέσεις εκφράστηκαν και από τις δύο πλευρές. Στο παρελθόν κύριε Παπαχλιμίντζο από την τουρκική πλευρά, έχουμε δει πολύ σκληρότερες δηλώσεις. Και νομίζω ότι και εσείς αν καταφύγετε στο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο είναι πολύ πλούσιο, θα δείτε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ήταν - εσείς θα τις χαρακτηρίζατε - πάρα πολύ σκληρότερες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις της Τουρκίας δεν βρίσκονται απέναντι σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο.

Εγώ θέλω κατηγορηματικά να πω στον ελληνικό λαό ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της. Θα συνεχίσουμε με φρόνηση να ασκούμε την εξωτερική πολιτική. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στις εθνικές μας θέσεις. Με σθένος, πειθώ και με αρωγό το Διεθνές Δίκαιο πιστεύουμε ότι οι θέσεις αυτές θα δικαιωθούν και θα οδηγηθούμε σε μια επανένωση του νησιού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από την Κύπρο, να πάμε σε δύο άλλα θέματα, να δούμε και τις θέσεις μας και τι μπορεί να γίνει στο εξής. Οι θέσεις μας αμφισβητούνται από δύο γείτονες: την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Να ξεκινήσω με την Αλβανία γιατί προχθές ο Φρέντη Μπελέρης, αφού ορκίστηκε τελικά ευρωβουλευτής, πήρε την άδεια, επέστρεψε στις φυλακές όπου συνεχίζει να κρατείται στην Αλβανία. Εκεί, λοιπόν, δεν έχουμε πετύχει τον στόχο μας, που ήταν η απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι ο στόχος μας έχει να κάνει πρωτίστως με τη διασφάλιση των δικαίων της εθνικής μας μειονότητας. Έχει να κάνει με τη διασφάλιση της εφαρμογής του κράτους δικαίου από μία χώρα, η οποία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τα ζητήματα αυτά, τα ανέδειξε σε όλα τα φόρα. Αντιλαμβανόμαστε τη θέση που έχει η Ελλάδα να μπορεί να ασκεί ουσιαστική επίδραση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, κατά την τελευταία διετία, τον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την καταδίκη του Φρέντη Μπελέρη, υπήρχαν σοβαρότατες αμφιβολίες τόσο σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και τις συνθήκες, εντός των οποίων έγινε η δίκη αυτή. Εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό. Ήταν πράξη καλής θέλησης, νομίζω, η άδεια που δόθηκε στον κύριο Μπελέρη, όχι μόνο να ορκιστεί, αλλά και να παρασταθεί στο σύνολο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κύριος Μπελέρης έχει υποβάλει και ένα αίτημα για μείωση της ποινής του, έτσι ώστε να καταστεί απευθείας ελεύθερος. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πάρα πολύ κοντά το ζήτημα αυτό, αναδεικνύει τα ζητήματα, τα οποία αναφύονται. Και να είστε σίγουρος ότι εκείνα τα οποία θα είναι τα οφειλόμενα θα γίνουν και με το παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η εκτίμησή σας είναι, για παράδειγμα, ότι οι επικείμενες εκλογές – διότι θα γίνουν εκλογές ξανά, δυστυχώς, στο Δήμο της Χειμάρρας - θα γίνουν με καθεστώς δημοκρατικό, ελεύθερο, όπως τέλος πάντων ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, το κράτος δικαίου.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Έχουμε εκλογές στις 4 Αυγούστου στον Δήμο Χειμάρρας, κύριε Παπαχλιμίντζο. Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι θα είναι δύο οι υποψήφιοι, οι οποίοι αμφότεροι είναι ελληνικής καταγωγής. Εμείς παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αλλά είναι και απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί τη διενέργεια των εκλογών αυτών και του ΟΑΣΕ. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι οι εκλογές αυτές θα είναι αντικείμενο της προσοχής και από την Ελλάδα και από τη διεθνή κοινότητα. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο και το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει είναι ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν υπό όρους δημοκρατικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην άλλη, λοιπόν, βόρεια γείτονά μας, τη Βόρεια Μακεδονία. Εξακολουθεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας στα χαρτιά να είναι Βόρεια Μακεδονία, στα λόγια να είναι Μακεδονία. Έτσι θα πάει το πράγμα από εδώ και πέρα; Δεν ξέρω αν έρθετε σε επαφή ή θα δείτε τον ομόλογό τον καινούργιο στο Υπουργείο Εξωτερικών και αν προσδοκάτε κάτι.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς να πάρουμε τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει συμφωνηθεί και έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια. Κατά τούτο παράγει έννομα αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν από καμία από τις δύο χώρες. Μάλιστα δε, η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ρητώς ότι το ζήτημα του ονόματος, δηλαδή ο τίτλος της Βόρειας Μακεδονίας, δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, ούτε καν με συμφωνία των μερών. Πρόκειται για μία διάταξη, η οποία παραμένει αιώνια. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σαφής παραβίαση εκ μέρους της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας. Θα μου επιτρέψετε δε να πω, ότι δεν στέκει σε καμία νομική βάσανο το επιχείρημα ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτειακός ηγέτης να αναφέρεται, πέραν του τυπικού πλαισίου, σε άλλο όνομα για τη χώρα του. Διότι αυτό στην πραγματικότητα θα συνιστούσε μία ευθεία παραβίαση. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός μιας χώρας, όταν βρίσκεται σε δημόσιο λόγο, να επικαλείται ιδιωτική αυτονομία. Αυτά δεν στέκουν, ούτε στο εσωτερικό Συνταγματικό Δίκαιο, ούτε στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαίρως είχαμε τοποθετηθεί ότι έχει σημαντικά προβλήματα και νομικά και πολιτικά. Αυτήν όμως τη στιγμή δεσμεύει τους πάντες και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε. Ήδη, κύριε Παπαχλιμίντζο, έχω κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρχει συνολική, καθολική ενημέρωση όλων των εταίρων μας και όλων των διεθνών οργανισμών. Και μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σοβαρή ανησυχία εκ μέρους όλων για τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, εφόσον υπάρξει συνέχεια σε αυτήν την πολιτική, η οποία ευθέως αντιβαίνει τις διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας, τότε η ελληνική πλευρά έχει τα μέσα εκείνα για να μπορέσει να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Μέσα τα οποία είναι τόσο διμερή όσο και πολυμερή σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ρώτησα για το Κυπριακό. Δεν σας ρώτησα όμως, γιατί το υπόλοιπο κομμάτι των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Tayyip Erdogan. Θα τα ξαναπούν, αν δεν κάνω λάθος, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αυτό ήταν  προγραμματισμένο, στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Μετά από ενάμιση χρόνο που υπάρχει αυτή η σχετική νηνεμία τέλος πάντων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μήπως κρίνει η κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα να πάει και λίγο παραπέρα το πράγμα; Και για να είμαι καθαρός, μπορεί αυτό το λίγο παραπέρα να είναι να κάτσουν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη να πουν μήπως ήρθε η ώρα να δούμε αν είναι ώριμες συνθήκες να βάλουμε στο τραπέζι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια επίλυση;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει μια διαρκής αποτίμηση και αξιολόγηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πράγματι υπάρχουν ορισμένες παλινδρομήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι βασικές θέσεις των μερών δεν αλλάζουν εύκολα.

Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι έχουν υπάρξει σοβαρά βήματα σε ό,τι αφορά τις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών. Υπάρχει μια θετική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών, οι οποίες κυρίως κινούνται στο εμπορικό πεδίο. Συμφωνίες οι οποίες παράγουν αμοιβαία ωφέλιμα αποτελέσματα. Υπάρχει μια καλή συνεννόηση στο επίπεδο του μεταναστευτικού, έτσι ώστε η παράτυπη μετανάστευση να καταπολεμηθεί στην πηγή της.

Η συνεργασία παράγει στην πραγματικότητα και συλλήψεις των διακινητών, των εμπόρων του ανθρώπινου πόνου. Υπάρχει μια πολύ καλή διπλωματία των πολιτών. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δώσαμε το πρόγραμμα της επιτόπιας θεώρησης για Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά μας. Θέλω να σας πω ότι το μέτρο αυτό έχει γίνει πάρα πολύ ένθερμα δεκτό από τους κατοίκους των νησιών, τους Έλληνες, οι οποίοι βλέπουν και την τοπική οικονομία να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι όμως πολύ σημαντικό και οι πολίτες των χωρών να έρχονται σε μία απευθείας επαφή. Αυτό δημιουργεί και συνθήκες αμοιβαίας κατανόησης.

Καταλαβαίνουμε βεβαίως, ότι τα μεγάλα και ουσιώδη, τα υποκείμενα προβλήματα, τα οποία αναπαράγουν και πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις, ακόμη δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι. Και ομιλώ κυρίως, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι κάτι το οποίο επανειλημμένως έχουμε πει ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα θέλαμε να συζητηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, δεν είναι ώριμες ακόμα…

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η ωριμότητα των συνθηκών συνδυάζεται τόσο με την εφαρμογή των συμφωνιών, όσο και με την ενδιάθετη βούληση και την επιθυμία των μερών. Οι ίδιοι οι ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα κάνουν την αποτίμηση και θα προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα.

Θέλω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση, παραμένοντας πιστή στις θεμελιώδεις γραμμές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα έχει δυσκολίες. Όμως θέλω να σας εξομολογηθώ - και κάνοντας μία αποτίμηση της ιστορίας νομίζω αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά - ότι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μακραίωνη ειρήνη, ευημερία, και περιφερειακή και διμερή, είναι να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες και βεβαίως με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και είναι επιθυμία μας στο επόμενο διάστημα να υπάρξει συζήτηση. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν κλείσουμε, θέλω να σας ρωτήσω το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί, χθες το βράδυ είχαμε την αιφνιδιαστική, ίσως όχι αιφνιδιαστική για κάποιους, απόσυρση του Joe Biden από την κούρσα για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο οποίος υπήρξε, ας το πούμε έτσι, ένα πρόσωπο με το οποίο είχε αναπτύξει καλές σχέσεις στον Λευκό Οίκο η ελληνική κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα, είναι φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, ο Donald Trump. Δε σας λέω να κάνετε εκλογική ανάλυση, αλλά είναι μια σοβαρή πιθανότητα να επανέλθει στον Λευκό Οίκο ο Donald Trump, με πολλούς στην Αθήνα να λένε ότι εδώ έρχεται κάποιος, ο οποίος γνωρίζουν πολύ καλά, για παράδειγμα, ότι έχει και μια προσωπική πολύ καλή σχέση με τον Tayyip Erdogan. Και δεν το κρύβει κιόλας, το λέει, ο φίλος μου ο Erdogan.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Να κάνω επί της αρχής το σχόλιο σε ό,τι αφορά την απόσυρση από τη διεκδίκηση της δεύτερης θητείας του Προέδρου Biden. Νομίζω ότι ήταν μία επιλογή, ενδιάθετη, σοβαρή, υπεύθυνη επιλογή εκ μέρους του Προέδρου. Και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μία πολύ προσωπική επιλογή. Όπως έγραφε ο Nietzsche, η μεγαλύτερη τέχνη είναι να μπορείς να αποχωρείς στην κατάλληλη στιγμή. Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο υπέταξε την όποια ματαιοδοξία για μία δεύτερη θητεία, προς χάριν του καλού, όπως το αντιλαμβανόταν, του κόμματος και της πατρίδας του ο Πρόεδρος Biden.

Θέλω να σας πω, σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ότι είναι βαθιά εδραιωμένες αυτή τη στιγμή. Βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις εκλογές. Η όποια καλή προσωπική σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ ενός ηγέτη και ενός άλλου δεν επηρεάζει τη θεσμική διμερή σχέση που αναπτύσσεται. Υπάρχουν συμφωνίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές και πολυεπίπεδες.

Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, η πολιτική σωφροσύνης και σύνεσης, επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε σε ότι αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλες τις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Είναι όμως βαθύτατη πεποίθησή μου, και σας το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν αρνητικά οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει τους διαύλους εκείνους για να ομιλεί, όχι μόνο με τα επιτελεία των πολιτικών ηγετών, αλλά να ομιλεί και με την υπηρεσία, τη διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών. Άρα, οι σχέσεις μας αυτές θα παραμείνουν καλές και θα ενδυναμωθούν έτι περαιτέρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο, προσωπικό, θέλω να ρωτήσω γιατί τώρα το θυμήθηκα. Είναι αρκετά δημοσιεύματα, το τελευταίο διάστημα, που εμπλέκουν και το όνομά σας στη σεναριολογία για τον πιθανό επόμενο Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πράγματι λοιπόν, πιθανόν να μετακομίσετε από τη Βασιλίσσης Σοφίας στις Βρυξέλλες στο Berlaymont;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Για να σας είμαι ειλικρινής, θεωρώ απολύτως αμετροεπές όταν βρίσκομαι σε μία θέση, η οποία περιποιεί τη μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε σε έναν πολίτη, το να ηγείται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της ελληνικής διπλωματίας, να συζητώ καν για τέτοια ζητήματα. Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά ανοικτά θέματα, εθνικά θέματα μεγάλης σημασίας, τα οποία θα πρέπει να τα επιμεληθούμε. Θα παραμείνω πιστός στη θέση μου ως Υπουργού Εξωτερικών και ελπίζω το επόμενο διάστημα να έχουμε θετικά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα τα οποία μας απασχολούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ελπίζουμε και εμείς και το ευχόμαστε. Να είστε καλά, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν σήμερα εδώ στις «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ».

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουμε έτσι την κοινή μας προσπάθεια, έχοντας όχημα τους αδερφικούς δεσμούς μας, την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα διεθνή φόρα, και προφανώς με τον διαρκή συντονισμό των ενεργειών μας. Πάντοτε με εσάς, φίλε Πρόεδρε, να έχετε τον πρώτο λόγο, αλλά με την Ελλάδα να στέκεται σταθερά και ενεργά στο πλευρό σας. Σε ένα ρόλο που δεν είναι μόνο δική μου επιλογή, είναι επιλογή του έθνους, είναι τελικά επιλογή της ίδιας της ιστορίας. Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιτρέψτε μου να κλείσω τον χαιρετισμό μου στη σημερινή μας σύναξη, όχι με ένα ακόμα σύνθημα, αλλά με μία δέσμευση: Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη Μεγαλόνησο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.....


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 
ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Μακαριότατε, φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγαπητέ μου Νίκο, κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές, συμπατριώτες και αδερφοί μου της Κύπρου,

Είμαι σήμερα εδώ, βαθιά συγκινημένος, εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα απανταχού της γης, για να επαναλάβω ενώπιόν σας δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τις ζωές μας: «Δεν ξεχνώ».

Αλλά και για να προσθέσω σε αυτές τρεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε, αγωνιζόμαστε, με σχέδιο και συνεργασία, μέχρι την τελική δικαίωση.

Κυρίως, όμως, με ακλόνητη πίστη μέσα μας, γιατί είναι περίεργο πράγμα η καρδιά, όπως μας δίδαξε ο ποιητής Κώστας Μόντης. Όσο τη σπαταλάς, τόσο περισσότερη έχεις.

Έχοντας όπλο, λοιπόν, αυτή την περήφανη καρδιά και με οδηγό την ωριμότητα του χρόνου, συναντάμε τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής. Σε μία συγκυρία η οποία μας καλεί να μετρήσουμε τα βήματα που κάναμε μπροστά, ζυγίζοντας, ωστόσο, και τις στιγμές που μας κράτησαν πίσω, ώστε τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα του σήμερα.

Σε μία μέρα όχι μόνο οδύνης γι΄ αυτούς που χάθηκαν και τιμής γι΄ αυτούς που έπεσαν, όσο σε μία αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις.

Γυρίζουμε με περίσκεψη αλλά και με το βάρος του εθνικού αναστοχασμού σε εκείνες τις στιγμές που τόσο ακριβά πλήρωσαν η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα: στους επίορκους πραξικοπηματίες της χούντας, που άνοιξαν το δρόμο για το μεγάλο δράμα.

Όμως, ταυτόχρονα κοιτάμε μπροστά, αντλώντας δυνάμεις από την οδυνηρή εμπειρία που μεσολάβησε, ώστε τα λάθη να μην επαναλαμβάνονται και οι σκοτεινές ώρες να μην σκεπάζουν τις κατακτήσεις που ακολούθησαν.

Γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι στον μισό αιώνα που πέρασε αυτό το νησί στην άκρη της Μεσογείου έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία, στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του «Αττίλα». Έχοντας στο πλευρό της την Αθήνα, η Λευκωσία διατήρησε ζωντανό εδώ και σχεδόν τρεις γενιές το αίτημα της επανένωσης της χώρας.

Στο μεταξύ, η Κύπρος, με τη βοήθεια της Ελλάδας, έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς, ξεπερνώντας πολλαπλές κρίσεις, βελτιώνοντας την καθημερινότητα της κοινωνίας της.

Η πληγή, ωστόσο, εξακολουθεί να αιμορραγεί. Ο βορράς του τόπου μένει αιχμάλωτος της κατοχής. Η γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη. Υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και πρόσφυγες. Ενώ εδώ κοντά συνεχίζει να προκαλεί το μόνο τείχος του καιρού μας, το οποίο διχοτομεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια φωτογραφία ενοχής αυτών που το προκάλεσαν, ταυτόχρονα, όμως, και μια απόδειξη ανοχής όσων επιτρέπουν να διατηρείται ακόμα. Είναι μια ανοχή που δεν πρέπει να καταλήξει σε λήθη.

Απέναντι σε όλα αυτά, η θέση μας είναι σαφής: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα και η επιδίωξή μας παραμένει μια: η Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και Κύπριοι και Ευρωπαίοι, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στην προοπτική αυτή, οι δύο εθνικοί πόλοι είμαστε πιο ενωμένοι όσο ποτέ, κάτι που -πρέπει να το παραδεχθούμε- δεν υπήρξε ανέκαθεν σταθερό δεδομένο στον κοινό αγώνα.

Τώρα, όμως, η εμπειρία μας «χαλύβδωσε» τη συνεργασία. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουμε το χρεοκοπημένο δόγμα ότι η ακινησία παράγει κίνηση. Ούτε, βέβαια, συμβιβαζόμαστε με την μοιρολατρική διαπίστωση πως κάθε νέος χρόνος θα είναι ίδιος ή χειρότερος από τον προηγούμενο -και είμαι σίγουρος ότι τα λόγια αυτά εκφράζουν απόλυτα και τον καλό μου φίλο Νίκο.

Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθάει και στην πρόοδο του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, όμως, στο πλαίσιο του διαλόγου, αναδεικνύουμε συστηματικά το εθνικό μας θέμα.

Και είμαι ειλικρινής, και προς την Άγκυρα, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση: το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε.

Το αντίθετο θα έλεγα. Η Ελλάδα πλέον συνομιλεί με όλους ως ένα κράτος ισχυρό σε όλα τα πεδία: οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, άλλος δρόμος από αυτόν τον οποίον συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως διαπίστωσα και στην τελευταία μας συνάντηση, πριν από λίγες μέρες. Ο δρόμος, δηλαδή, της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει η Ειδική Απεσταλμένη, η κυρία Holguín.

Άλλωστε, μόνο όποιος δεν έχει δίκιο, μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο. Όταν, μάλιστα, προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Αναφέρομαι ασφαλώς σε μια κατεύθυνση από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει και η Ευρώπη γιατί η Κύπρος αποτελεί πλέον κομμάτι της, αποτελεί το φυσικό της ανατολικό σύνορο.

Έτσι, κάθε απειλή εναντίον της γίνεται ταυτόχρονα κίνδυνος για την ήπειρό μας αλλά και για όλο τον δυτικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι προ ημερών η επανεκλεγείσα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Roberta Metsola, τάχθηκε ρητά υπέρ της ενιαίας και ελεύθερης Κύπρου.

Το ίδιο έπραξε και σήμερα με δήλωση της η επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen.

Κυρίες και κύριοι, πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και τον γαλάζιο ουρανό της Μεγαλονήσου τον σκέπασαν τα γκρίζα αεροπλάνα των εισβολέων.

Έτσι, το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου πατήθηκε, με βαρύ τίμημα χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, με εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους από τον ίδιο τους τον τόπο. Με την Λευκωσία ακρωτηριασμένη. Με την φυλακισμένη Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά, δίπλα στα ερείπια της. Ένα εθνικό τραύμα που πονά και θα πονά.

Όμως, όπως είπα, δεν είμαστε εδώ, σήμερα, μόνο για να θρηνήσουμε και για να τιμήσουμε. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Να μετατρέψουμε το θυμό και τη θλίψη μας σε ρεαλιστική ενέργεια, προβάλλοντας το Κυπριακό ως μία εκκρεμότητα που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, ως ένα απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής και κατοχής, κάτι που δυστυχώς και στις μέρες μας βρίσκει αυταρχικούς μιμητές, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία.

Όμως, κυρίες και κύριοι, στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου δεν επιτρέπονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γι΄ αυτό κι ενώ δεν τρέφω ψευδαισθήσεις, θεωρώ ότι καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί.

Έχω εμπιστοσύνη και στο Δίκαιο, αλλά κυρίως έχω αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας, γιατί υπάρχει πάντοτε ελπίδα. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα, όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του Ελληνισμού, ούτε όμως και της διεθνούς κοινότητας, η οποία, όπως βλέπουμε, εξακολουθεί και αντιδρά και να μην αναγνωρίζει αυτό το τεχνητό κατασκεύασμα στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Αργά ή γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με «μαύρες» επετείους, με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν την πολύ σημαντική, κ. Πρόεδρε, συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλειά της, με ψηφίσματα, τα οποία καλούν σε διχασμό. Και, βεβαίως, δεν μπορούμε να αγνοούμε το γενικό αίτημα για δικοινοτικές συνομιλίες στο δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού.

Χωρίς, λοιπόν, να λείπει το συναίσθημα -πώς θα μπορούσε άλλωστε σε μία μέρα όπως η σημερινή;- Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα. Τα δύο κράτη μας ανήκουν στον δυτικό κόσμο, συμβαδίζουν με πυξίδα τις αξίες του.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που συναντά συχνά το εθνικό μέτωπο. Κάθε λύση άλλωστε, το ξέρουμε, προϋποθέτει και γενναίες και τολμηρές αποφάσεις. Γι΄ αυτό και ποτέ δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες. Είναι όλοι, είμαστε όλοι, πιστεύω, στο ίδιο μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό.

Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουμε έτσι την κοινή μας προσπάθεια, έχοντας όχημα τους αδερφικούς δεσμούς μας, την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα διεθνή φόρα, και προφανώς με τον διαρκή συντονισμό των ενεργειών μας.

Πάντοτε με εσάς, φίλε Πρόεδρε, να έχετε τον πρώτο λόγο, αλλά με την Ελλάδα να στέκεται σταθερά και ενεργά στο πλευρό σας. Σε ένα ρόλο που δεν είναι μόνο δική μου επιλογή, είναι επιλογή του έθνους, είναι τελικά επιλογή της ίδιας της ιστορίας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιτρέψτε μου να κλείσω τον χαιρετισμό μου στη σημερινή μας σύναξη, όχι με ένα ακόμα σύνθημα, αλλά με μία δέσμευση: Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές και να γυρίσει η σταθερότητα και η ειρήνη στη Μεγαλόνησο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί μπορεί «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί», όπως έγραφε ο Σεφέρης, όμως κι εκείνος ήταν βέβαιος, όπως όλοι μας, «στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμη».

Σας ευχαριστώ».


Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά την έναρξη της συνάντησής τους είχαν τον παρακάτω διάλογο:

Νίκος Χριστοδουλίδης: Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, φίλε Κυριάκο, θέλω να σε ευχαριστήσω γι΄ αυτή την ιστορική -γιατί πρόκειται για ιστορική- επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του προεδρικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Η παρουσία σου εδώ δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, είναι περισσότερο ουσιαστικής και -μπορώ να μιλήσω από την εμπειρία μου αυτούς τους μήνες που είμαι στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας- θεωρώ ότι αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της προσωπικής μας σχέσης, μιας σχέσης που ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια, ο αλληλοσεβασμός, η συζήτηση όλων των θεμάτων, όπως αρμόζει σε δύο αδελφικά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης, είναι ημέρα τιμής, την ίδια στιγμή όμως είναι και ημέρα περισυλλογής. Πενήντα χρόνια είναι πολλά, είναι πάρα πολλά και ως πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκα λίγο πριν την εισβολή, μεγάλωσα σε μία πατρίδα υπό κατοχή, νιώθω έντονα την υποχρέωση να πράξω ό,τι είναι δυνατό, για τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Και πραγματικά πιστεύω ότι, ναι, μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις λύσεις, έχει τις απαντήσεις, ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θέλω να σε καλωσορίσω στην Κύπρο, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την εδώ παρουσία σου.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνεχίσει να είναι και μετά την λύση του Κυπριακού, και θα μπορεί με την επανένωση, με την επίλυση, να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της. Καλωσόρισες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο, με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης σε μια ημέρα με πολύ βαρύ συμβολισμό, για να στείλουμε και εμείς το μήνυμα μαζί με εσάς, ότι δεν ξεχνούμε αυτό το οποίο έγινε πριν από 50 χρόνια.

Εσύ μόλις είχες γεννηθεί, εγώ ήμουν λίγο μεγαλύτερος αλλά μια από τις πρώτες αναμνήσεις μου, 6 χρονών παιδί ήμουν, ήταν οι αναμνήσεις από τον «Αττίλα», χαραγμένες για πάντα στην μνήμη μου, όπως είναι χαραγμένα εκείνα τα γεγονότα όλου του Ελληνισμού.

Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, την αμέριστη στήριξη μας στη νέα προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να επανενωθεί το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή.

Θέλω να εξάρω κι εγώ το επίπεδο των πολιτικών αλλά και προσωπικών μας σχέσεων. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα σε αυτόν τον βαθμό τα τελευταία 50 χρόνια.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, με έναν νέο ρεαλισμό, αναστοχαζόμενοι και αυτά τα οποία έγιναν τα παιδικά χρόνια, μαθαίνοντας όλοι από τα λάθη μας αλλά και απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιμονή μας να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα και να μην ξεχαστεί ποτέ αυτό το οποίο έγινε πριν από 50 χρόνια. Νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση στον Ελληνισμό να κάνουμε ακόμα μια μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα.

Θα έχουμε, όπως είπες, στο πλευρό μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιολογώ ως πολύ σημαντική και την δήλωση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και την δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής σήμερα που στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν και πάλι τις συζητήσεις. Οι επόμενοι μήνες, όντως, θα είναι κρίσιμοι, και, όπως είπα, η στήριξη της Ελλάδος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι όχι απλά δεδομένη αλλά θα είναι και αμέριστη.

Και πάλι ευχαριστώ εκ μέρους της συζύγου μου αλλά και όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για την μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την τόσο σημαδιακή μέρα, μαζί σας.

Και νομίζω ότι έχει και μια αξία να είναι μια αντίστιξη μεταξύ σεμνότητας αυτής της τελετής η οποία θα λάβει χώρα σε λίγο και αυτών που έγιναν στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη ξεναγήθηκαν στο έργο «Νήματα», που έχει επιμεληθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

H ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των στελεχών της ΕΛΑΣ -και τους συγχαίρω- να εξιχνιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν σοκάρει όλους. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται. Ειδικά στη Μύκονο όπου βρέθηκε αυτή τη βδομάδα ο αρμόδιος Υπουργός μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, δεσμευόμαστε -όπως αποδείξαμε και πέρυσι ότι μπορούμε να το κάνουμε- πως θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας που νομίζουν ότι ορίζουν την τύχη του πανέμορφου αυτού νησιού. Το κράτος θα επιβάλει τη νομιμότητα και στη Μύκονο αλλά και οπουδήποτε αλλού οι σκιές της νύχτας νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν το σκοτάδι....




Μητσοτάκης: 
Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ώρο 
-Θα επιβάλουμε τη νομιμότητα στη Μύκονο

Tην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου έκανε στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον αποτροπιασμό του για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα παντού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Μητσοτάκης: Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook για το κυβερνητικό έργο



«Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Η πολιτική βία είναι μη αποδεκτή στις δημοκρατικές κοινωνίες. Του εύχομαι πλήρη και γρήγορη ανάρρωση, όπως και σε όσους από τους παρευρισκόμενους τραυματίστηκαν, αλλά και συλλυπητήρια στην οικογένεια του ανθρώπου από το πλήθος που σκοτώθηκε.

Την εβδομάδα αυτή ίσως στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας να ήταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όμως έχω πολλά «εγχώρια» πράγματα να σας πω και ελπίζω κάποιο από αυτά να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

«Το κράτος θα επιβάλει τη νομιμότητα και στη Μύκονο αλλά και οπουδήποτε αλλού»

Θα ξεκινήσω με την ασφάλεια και τη μάχη που δίνουμε κατά της παραβατικότητας, όποια μορφή κι αν λαμβάνει, όπου κι αν βρίσκεται. H ανομία και η διάχυτη ατιμωρησία πληγώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και πλήττουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό και έχουν μεγάλη σημασία για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες των στελεχών της ΕΛΑΣ -και τους συγχαίρω- να εξιχνιάσουν αποτρόπαια εγκλήματα που μας έχουν σοκάρει όλους. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται. Ειδικά στη Μύκονο όπου βρέθηκε αυτή τη βδομάδα ο αρμόδιος Υπουργός μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, δεσμευόμαστε -όπως αποδείξαμε και πέρυσι ότι μπορούμε να το κάνουμε- πως θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας που νομίζουν ότι ορίζουν την τύχη του πανέμορφου αυτού νησιού. Το κράτος θα επιβάλει τη νομιμότητα και στη Μύκονο αλλά και οπουδήποτε αλλού οι σκιές της νύχτας νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν το σκοτάδι.

Νομιμότητα παντού με δραστικές παρεμβάσεις και σε χώρους όπου γίνονταν ανεκτές καταφανώς παράνομες συμπεριφορές, όπως στα Πανεπιστήμια. Θυμίζω την πρόσφατη εκκένωση κατάληψης που υπήρχε από το 2016 (!) σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Νομιμότητα και στις φυλακές με τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους, όπως οι προχθεσινοί στον Κορυδαλλό με πολλά παράνομα ευρήματα. Ανταποκρινόμαστε έτσι στην απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώνοντας την επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τους Δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης, σε περιοχές όπου καταγράφεται εγκληματική δραστηριότητα.

« Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα»

Περνάω σε μια αναγκαία αποκατάσταση της αλήθειας: ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους επιθεωρητές εργασίας με τη βοήθεια και της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που εφαρμόσαμε πιλοτικά τα προηγούμενα χρόνια και πλέον επεκτείνεται σε όλη την αγορά εργασίας.

ΔΕΝ αλλάζει το ωράριο απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες, το έχετε διαπιστώσει όσοι και όσες εργάζεστε σε αυτούς τους τομείς. Ξαναλέω, αφορά μόνο επιχειρήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας και φυσικά ισχύουν στο ακέραιο τα πάγια ήδη νομοθετημένα χρονικά όρια εργασίας, χωρίς να διαταράσσεται το ανώτατο όριο της υπερωριακής εργασίας που έχει πλαφόν τις 150 ώρες ετησίως.

Για αυτό η επιπλέον βάρδια την 6η ημέρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχει προσθήκη υπερεργασίας και υπερωρίας. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με τη συναίνεση του εργαζομένου και αμείβεται με 40% παραπάνω αμοιβή και με 115% αν η βάρδια συμπίπτει με Κυριακή.

Ως προς την τετραήμερη εργασία, να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα 4ήμερης εργασίας με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», ακριβώς γιατί θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια και ευελιξία στον εργαζόμενο, με υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα αντί για εργασιακή ζούγκλα, ανομία, ασυδοσία, αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Έχουμε αποδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει στην αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει στην ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι προστατεύουμε τον εργαζόμενο, μειώνοντας ταυτόχρονα το μη μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, κάτι που λειτουργεί ως κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Θέλουμε οι Έλληνες εργαζόμενοι να έχουν καλύτερες -από κάθε άποψη- συνθήκες απασχόλησης, μεγαλύτερη προστασία καθώς και ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με στόχο τη στήριξη της νέας οικογένειας.

«Επεκτείναμε την ειδική άδεια μητρότητας και το επίδομα γέννησης»

Γι’ αυτό και επεκτείναμε την ειδική άδεια μητρότητας και το επίδομα γέννησης και σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΜΜΕ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Υπογράφηκε προ ημερών η σχετική υπουργική απόφαση που τους δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουν την 9μηνη άδεια (οι εργοδότες δεν μπορούν να τους την αρνηθούν) και τα συνακόλουθα επιδόματα (γέννησης, λοχείας, κύησης και μητρότητας) που συνολικά φτάνουν λίγο πάνω από τις 13.000 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει και αναδρομική ισχύς από τον Νοέμβριο του 2022.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέριμνά μας είναι και φέτος να μην μείνει εκτός κανένα παιδί. Γι’ αυτό αυξήσαμε στα 361,2 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό για την κάλυψη 173.000 vouchers που θα δοθούν και σε άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών, ενώ προβλέψαμε αυξημένη μοριοδότηση για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Σας έγραψα πριν από 3 βδομάδες για το Thessaly και Evros Pass, μια δράση της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα και οφείλω να πω ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον. Την Τρίτη, λοιπόν, αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι της δράσης, οι οποίοι ανέρχονται στους 35.000!

Να έρθω τώρα στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης να αναλάβει τα έξοδα στέγασης δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες σε φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίων -για τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη 2024-2025 και 2025-2026. Συγκεκριμένα στην Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο), στη Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα) και Θράκη (Δράμα, Διδυμότειχο, Ξάνθη).Υπολογίζεται ότι έτσι θα διατεθούν κλίνες για 650-700 δικαιούχους -πρώτη φορά σε τόσο εκτεταμένη μορφή- η οποία δίνει σημαντική οικονομική ανάσα στις οικογένειες και στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια στέγασης.

«Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Συνεχίζω με τον χώρο του Αθλητισμού και το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», την ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία καταχωρίζονται τα μέλη των Λεσχών Φιλάθλων των αθλητικών σωματείων, των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών, των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών και των νόμιμων παραρτημάτων τους. Έτσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση των μελών κάθε Λέσχης Φιλάθλων, κάτι που θα συμβάλλει σε αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχο κάθε λειτουργίας τους. Οι Λέσχες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν κάθε χρόνο έως τις 20 Αυγούστου τα στοιχεία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί από το Υπουργείο Αθλητισμού η απαραίτητη Βεβαίωση περί Νόμιμης Λειτουργίας. Αν δεν ανταποκρίνονται ή το κάνουν πλημμελώς θα αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας των γραφείων και των Παραρτημάτων της Λέσχης από τρεις μήνες ή και οριστικά στην περίπτωση του τρις …εξαμαρτείν.

Μένω στον χώρο, για να σας πω ότι το νέο σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτοποίησης φιλάθλων επεκτείνεται και στο μπάσκετ. Από τις 16 Σεπτεμβρίου όλοι οι αγώνες της Basket League, του Κυπέλλου Ελλάδας και των διεθνών διοργανώσεων θα διεξάγονται αποκλειστικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Από τις 17 Αυγούστου -με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου δηλαδή, το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο. Άρα, όλοι οι φίλαθλοι θα ταυτοποιούν το εισιτήριό τους -είτε απλό, είτε διαρκείας- μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet. Για την ψηφιακή ταυτοποίηση, θα απαιτείται να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr) και να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή.

«Ενίσχυση του κράτους δικαίου»

Σταθμό για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας αποτελεί η νέα μεταρρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστικό σώμα να έχει -για πρώτη φορά - λόγο στην επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Ήταν μία από τις πάγιες συστάσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα που έως σήμερα έμενε ανεφάρμοστη. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή και ελπίζω αυτή η καίριας σημασίας διάταξη να υπερψηφιστεί από την αντιπολίτευση, ώστε να αποδείξουν τα κόμματα στην πράξη το ενδιαφέρον τους για το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας.

Νέα πλατφόρμα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Θα περάσω στη νέα πλατφόρμα που δημιούργησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης (https://bfi.oe-e.gr) για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες για όλες τις πηγές χρηματοδότησης από κρατικές ενισχύσεις, αλλά και να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις όποιες υποχρεώσεις τους. Ένας πλοηγός, δηλαδή, στα πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε δράσεις που ενδιαφέρουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τις προϋποθέσεις και τους όρους για την αξιοποίησή τους.

Αυξάνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr

Και μιας και αναφέρθηκα σε ψηφιακές πλατφόρμες, ας δούμε και τι νέο έχουμε από το ψηφιακό κράτος. Ήδη οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr έχουν αυξηθεί κατά 300 περίπου μέσα σε ένα χρόνο, υπερβαίνοντας πλέον τις 1800.
Ξεκινώ από την εφαρμογή «Digispect» για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτοψιών και καταγραφής των κτηρίων που έχουν πληγεί από μία φυσική καταστροφή. Έτσι, οι αρμόδιοι μηχανικοί θα μπορούν να διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοψιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Συνεχίζω με την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, όπου πλέον τα αρχεία σε 30 Υποθηκοφυλακεία σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμα στο archive.ktimatologio.gr για έρευνα πρώτου επιπέδου. Θυμίζω ότι το εγχείρημα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και θα χρειαστεί άλλος ένας χρόνος για να ψηφιοποιηθούν και τα 390 καταστήματα της χώρας (περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες!). Όμως το έργο θα ολοκληρωθεί.

Διαθέσιμοι μέσω του gov.gr είναι πλέον περίπου 5.000 τίτλοι σπουδών (πτυχία πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών από το 2022 και μετά) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι το 21ο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, του οποίου οι απόφοιτοι μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους μέσω του ptyxia.gov.gr

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Κλείνοντας τη σημερινή ανασκόπηση, ας θυμηθούμε πόσο ξεχωριστός είναι ο φετινός Ιούλιος για τη χώρα μας, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την έναρξη της Μεταπολίτευσης. Ο σημαντικός αυτός πολιτικός κύκλος ξεκίνησε με το εθνικό τραύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Έξελίχθηκε όμως σε περίοδο πολιτικής σταθεροποίησης, στη διάρκεια της οποίας αποφύγαμε πολέμους, εμφυλίους και πολιτειακές εκτροπές που είχαν σημαδέψει τα πρώτα 150 χρόνια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το βίωμα της μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, παρουσιάζεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, την οποία σας προτείνω να επισκεφτείτε. Ένας διαφορετικός αναστοχασμός, μια διαφορετική ματιά στην πολιτική ιστορία της νότιας Ευρώπης.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους!»

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Σε αυτές όμως τις χαρμόσυνες στιγμές των χρυσών γενεθλίων, ο νους μας ταξιδεύει και σε εκείνους τους συναδέλφους οι οποίοι, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» δεν είναι σήμερα μαζί μας. Δεν τους ξεχνάμε ποτέ και πάντα θα τους είμαστε ευγνώμονες για την θυσία τους! Τιμή και δόξα λοιπόν για όλους, Ιπταμένους και Tεχνικούς που είχαν την τύχη να ιπταθούν και να υποστηρίξουν τον Φαντομά όλα αυτά τα 50 χρόνια.....



F-4 PHANTOM στην Αεροπορία: Μια συγκλονιστική αποτίμηση μισού αιώνα προσφοράς



Του Αντιπτεράρχου(Ι) ε.α. Γιώργου Σκαρλάτου


Ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο για την ιστορία των F-4 PHANTOM έγραψε στην επέτειο των 50 ετών υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία, ένας πολύ αγαπημένος φίλος που ήταν στη μικρή ομάδα των πρώτων αεροπόρων που μετέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπαιδεύτηκαν στον τύπο. πρόκειται για τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία Γιώργη Σκαρλάτο! Στη διήγησή του που εντοπίσαμε σε έκδοση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, δεν λείπει η πικρία που δεν επετράπη η χρήση του σαρωτικού πλεονεκτήματος που έδιναν κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. η ιστορία θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά…

Έχοντας εκπαιδευτεί με τα πρώτα πληρώματα των νέων, τότε, α/φών F-4 στην Αεροπορική Βάση της USAF στο Homestead της Φλώριδας την άνοιξη του 1974 και έχοντας υπηρετήσει:

– Ως Κυβερνήτης, στην «μεικτή», θα έλεγα 339-338 Μοίρα, κατά την διάρκεια των δραματικών Κυπριακών γεγονότων το καλοκαίρι του 1974 και στη συνέχεια στην 338Μ μέχρι τον Μάιο του 1976.
– Ως Εκπαιδευτής Πτήσεως, ΤΑ και Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 339Μ από το 1979 μέχρι τον Ιούλιο του 1981.
– Ως Διοικητής στην 338Μ από τον Ιούλιο του 1981 μέχρι τον Απρίλιο του 1983.

– Ως εκπαιδευτής προκεχωρημένων ελιγμών (advanced maneuvers), μετά την άφιξη στην Ανδραβίδα του πρώτου Mobile Training Team της Αμερικανικής Αεροπορίας το 1982.
– Ως ο Δεύτερος Διοικητής του ΚΕΑΤ, (μετά την απρόσμενη και αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώτου Διοικητού και από τους πρωτεργάτες ιδρύσεως του ΚΕΑΤ, Σπύρου Κοντομάρη) από τον Σεπτέμβριο του 1985 έως τον Οκτώβριο του 1987.
– Ως Αξιολογητής των α/φών F-4 SRA στην Αεροπορική Βάση Terre Haute της Ινδιάνας των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 1991 και…

Έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 1500 ώρες πτήσης με το μαχητικό θρύλο F-4 η φετινή επέτειος των 50 χρόνων επιχειρησιακής εκμετάλλευσης και της αποφασιστικής συμβολής του στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας με πλημμυρίζει με ανάμεικτα συναισθήματα αγάπης, θαυμασμού και συγκίνησης για το α/φος που έμελλε να αποδειχτεί σταθμός για την Αεροπορική μας Ιστορία, αφού έγινε η αιτία και ο οδηγός για την αναμόρφωση των επιχειρησιακών τακτικών της Εναέριας Μάχης και κατέστη η αιχμή του Δόρατος στην Αεροπορική Ισχύ της Πατρίδας μας.

F-4 Φάντομ !!! Το Μαχητικό Αεροσκάφος Σταθμός σε κάθε Αεροπορία που εντάχθηκε! Το αεροσκάφος που ανέτρεψε στο Βιετνάμ την αρχική ισχνή αναλογία καταρρίψεων του 2:1 υπέρ της Αμερικανικής πλευράς σε… 10:1! Ένα αποτέλεσμα που οφείλεται αποκλειστικά στις μοναδικές δυνατότητες και επαναστατικές για την εποχή επιδόσεις του Φαντομά!!!

Η μεγάλη υπερηχητική ταχύτητα, η ευελιξία, η δυνατότητα μεταφοράς μεγάλης μάζας πυρός και έξυπνων όπλων σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά συστήματα ναυτιλίας, το radar για έρευνα στον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα καθώς και η ικανότητα ακριβούς σκόπευσης και κατεύθυνσης των όπλων με τη χρήση Η/Υ, διαμόρφωσαν μια νέα Επαναστατική Σχολή επιχειρησιακής σκέψης που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της εναέριας μάχης σε επίπεδο πρωτόγνωρο και ξεχωριστό που προβληματίζει τον κάθε αντίπαλο.

Και ακριβώς, αυτές οι ξεχωριστές του επιδόσεις και το άριστο αποτέλεσμα ήταν που διαμόρφωσαν τις άρρηκτες σχέσεις… ΕΡΩΤΑ μεταξύ του Φάντομ και των Αεροπόρων Μαχητών που το πέταξαν και συνεχίζουν να το πετούν αλλά και των Τεχνικών που το υποστήριζαν και το υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα.

Σε αυτή τη γιορτινή διάθεση από τα Χρυσά Γενέθλια του Φάντομ δεν προτίθεμαι να επαναλάβω ιστορικά στοιχεία από την ένταξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των Φάντομ, αλλά ούτε και θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες επιδόσεων, σε χαρακτηριστικά ηλεκτρονικού εξοπλισμού ή τον οπλισμό που δύναται να φέρει το F-4.

Για τους ενδιαφερόμενους απλώς σημειώνω πως υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές που καταγράφονται σε δύο αξιόλογες και συλλεκτικές εργασίες των αγαπητών Φαντομάδων, Αντιπτεράρχων (Ι) ε.α. Κοσμά Βούρη και Γιώργου Γερούλη, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική σελίδα του Σ.Α.Σ.Ι. και μπορούν να τις συμβουλευτούν. Θα συμπληρώσω όμως πως επί πλέον των μοναδικών χαρακτηριστικών και ακαταμάχητων για την εποχή επιδόσεων του Φάντομ, οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επαναστατική αναβάθμιση του επιχειρησιακού τρόπου σκέψεως και στις τακτικές της εναερίου μάχης για την Πολεμική μας Αεροπορία ήταν:

– Η για πρώτη φορά εκπαίδευση στην αλλοδαπή ενός μεγάλου αριθμού πληρωμάτων και τεχνικών που θα στελέχωναν τα νέα αεροσκάφη. Η εκπαίδευση δε των Ιπταμένων με τις κατά μέσον όρον 80 ώρες πτήσης που συμπλήρωσαν συνέβαλε να καταστούν με απόλυτη επιτυχία πλήρως ετοιμοπόλεμοι και στους δυο ρόλους του α/φους.

– Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη μετάλλαξη του επιχειρησιακού τρόπου σκέψεως της Π.Α. ήταν το γεγονός ότι οι εκπαιδευτές μας στις Η.Π.Α. δεν ήταν οι απλοί εκπαιδευτές πτήσεως αλλά ήταν οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» βετεράνοι από τον πόλεμο στο Βιετνάμ που μόλις είχε τελειώσει. Σε αυτούς λοιπόν οφείλουμε την άριστη ρεαλιστική εκπαίδευση αλλά και την επιθετικότητα που κληρονομήσαμε, αφού με νωπές ακόμη τις εμπειρίες τους από τον Πόλεμο μερίμνησαν να μας μεταλαμπαδεύσουν πως το μαχητικό α/φος ΔΕΝ είναι για… FLY TO FLY, αλλά είναι το κυρίαρχο μέσο για… FLY TO FIGHT!!!

Μια ιστορική συλλεκτική φωτογραφία από την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1974 στο Μαϊάμι! Παρόντα είναι σχεδόν όλα τα πληρώματα που εκπαιδεύτηκαν στα F-4 Phantom με τους επικεφαλής, Αντισμηνάρχους τότε, Σ. Κοντογιάννη, (+)Χ. Αγγελόπουλο, Π. Μπαλέ, και (+)Σ. Σκρέκα, πλαισιωμένα από τον αιδεσιμότατο και τις τοπικές αρχές της Ελληνικής Ομογένειας καθώς και τα παιδιά με τις Εθνικές τους ενδυμασίες

Με αυτή λοιπόν την… προίκα και πλήρως ετοιμοπόλεμοι στους δύο ρόλους επιστρέψαμε το καλοκαίρι του 1974 πανέτοιμοι και με ηθικό στα ουράνια για να αποδείξουμε πως και εμείς, με το F-4 το νέο μας μαχητικό, είμαστε από… την γενιά του Ικάρου που με τόλμη και αποφασιστικότητα θέλουμε και μπορούμε να εκπληρώσουμε με επιτυχία το καθήκον μας.

Στο πλαίσιο αυτό και πέραν της… (μη) εμπλοκής μας στην τραγωδία της Κύπρου, ξεκινήσαμε αμέσως ασκήσεις Dissimilar με άλλους τύπους α/φών στις διάφορες Πτέρυγες Μάχης, προκειμένου να μοιραστούμε το νέο πνεύμα τακτικών στην εναέρια μάχη και τους τακτικούς σχηματισμούς, ώστε να σταματήσει η Αεροπορία μας να πετά… «σαν περιστεράκια σε κλειστούς σχηματισμούς!!!». Συνέχεια βεβαίως αυτής της πρωτοβουλίας των Φαντομάδων, ήταν η δημιουργία του ΣΟΤ και του ΚΕΑΤ αργότερα που αποδείχθηκαν χρήσιμα και διαχρονικά επιτυχή εργαλεία για την εκπαίδευση των Αεροπόρων Μαχητών μέχρι σήμερα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί και η επιπρόσθετη εκπαίδευση των πληρωμάτων στους προχωρημένους ελιγμούς της εναέριας μάχης (advanced maneuvers) με πολύ χαμηλές ταχύτητες, κάτω των 225 knots και πολύ ακραίες έως και μηδενικές γωνίες προσβολής (ΑοΑ), καθώς και προσβολές στόχων με ελιγμούς πολύ χαμηλού ύψους και υψηλών +Gs (Low Apex Attack), ως επίσης και νυχτερινές ναυτιλίες χαμηλού ύψους με προσβολές στόχων.

Η εκπαίδευση αυτή είχε ως αφετηρία την αποδέσμευση από την USAF του απορρήτου γι’ αυτούς τους ελιγμούς, μετά την παράδοση των α/φων F-4 στην Εθνική Φρουρά (National Guard) των ΗΠΑ, και την άφιξη στην 117ΠΜ του κλιμακίου Αμερικανών εκπαιδευτών (Mobile Training Team / ΜΤΤ) τον Απρίλιο του 1982.

Ενδιαφέρον είναι να σημειωθεί πως η όλη εκμετάλλευση του ΜΤΤ, με την σύμφωνη γνώμη και του τότε Σμηνάρχου Δκτου 117ΠΜ, αειμνήστου Αθανασίου Μακρή, έγινε με την ευθύνη και επίβλεψη της 338Μ. Στο πλαίσιο αυτό αρχικά πιστοποιήθηκαν, ως εκπαιδευτές προχωρημένων ελιγμών, τρεις εκπαιδευτές της Μοίρας οι οποίοι, με την ανοχή της… Πτέρυγας, διατήρησαν την διαθεσιμότητα αυτή μέχρι να… “πειστεί” το ΑΤΑ να συμπεριλάβει τους εν λόγω προχωρημένους ελιγμούς στην βασική εκπαίδευση των Φαντομάδων.

Στη συνέχεια οι αρχικοί τρεις εκπαιδευτές της 338Μ πιστοποίησαν εκπαιδευτές των άλλων Μοιρών F-4 και του ΣΟΤ, ώστε να γενικευτεί η εκπαίδευση στους προχωρημένους ελιγμούς και να πειστούν οι Φαντομάδες, ότι το F-4 ελέγχεται και στις ακραίες ανώμαλες καταστάσεις, ακόμα και με μηδενική ταχύτητα! Χρήσιμο δε είναι να τονιστεί πως έκτοτε η ΠΑ απολαμβάνει μηδενικό δείκτη ατυχημάτων από καταστάσεις πτήσεως «εκτός ελέγχου»!

Και όλα αυτά χάριν του α/φους Σταθμού, του α/φους θρύλου, του Μοναδικού F-4 που έδωσε νέα πνοή και νέο αέρα στα Ελληνικά φτερά και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά, να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν τον γέρο-Αετό που φρόντισε να αλλάξει το… ράμφος του. Πραγματικά δοξάζω τον Πανάγαθο που με αξίωσε να ζήσω αυτό το όνειρο και σήμερα να είμαι παρών μαζί σας για να γιορτάσουμε τα 50 Χρόνια Προσφοράς αυτού του θρύλου που είχαμε την τύχη να ενισχύει το Ελληνικό Οπλοστάσιο της Αποτροπής και της Ειρήνης όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτές όμως τις χαρμόσυνες στιγμές των χρυσών γενεθλίων, ο νους μας ταξιδεύει και σε εκείνους τους συναδέλφους οι οποίοι, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» δεν είναι σήμερα μαζί μας. Δεν τους ξεχνάμε ποτέ και πάντα θα τους είμαστε ευγνώμονες για την θυσία τους! Τιμή και δόξα λοιπόν για όλους, Ιπταμένους και Tεχνικούς που είχαν την τύχη να ιπταθούν και να υποστηρίξουν τον Φαντομά όλα αυτά τα 50 χρόνια.

Το μοναδικό αυτό μαχητικό α/φος διπλού ρόλου, συνεχίζει και σήμερα να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις και γι’ αυτό ευχόμαστε και στους σημερινούς Φαντομάδες, Ιπταμένους και Τεχνικούς που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον… έρωτά τους με το F-4, να είναι πάντοτε Καλόχρονοι και Σιδεροκέφαλοι!!!

Ο διάσημος Αμερικάνος συγγραφέας, Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ, περιγράφοντας τη σχέση των Αεροπόρων Μαχητών με το μαχητικό τους αεροσκάφος είχε εμφατικά καταγράψει πως… «δεν υπήρξαν ή θα υπάρξουν γυναίκες ή άλογα που να είναι τόσο αγαπητά όσο ένα μαχητικό αεροσκάφος! …και αυτοί οι άνθρωποι που τα αγαπάνε μένουν πάντα πιστοί ακόμα και αν τα αφήσουν για να πετάξουν με άλλα αεροσκάφη!!!»

Και ποιητική αδεία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε… «μένουν πάντα πιστοί μέχρι να έρθει η στιγμή να πετάξουν σε άλλους… γαλαξίες»!!!

Ο αντιπτέραρχοςΓεώργιος Σκαρλάτος, στο τελευταίο του πόστο ως εν ενεργεία αξιωματικός, αυτό του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ

Ο τότε υπαρχηγός ΓΕΑ, υποπτέραρχος Γεώργιος Σκαρλάτος, με τον επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Κόλιν Πάουελ