οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

"...Η δεδηλωμένη θα δοκιμάζεται σε κάθε ευκαιρία, αφού η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται εφεξής να τη διασώσει ακόμη και σε νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου και αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φουντώνει τους φόβους για την κυβερνητική συνοχή, ενώ ούτως ή άλλως υποβόσκει δυσαρέσκεια για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Παράπονα έχουν εκφραστεί, άλλωστε, αρκετές φορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στα κομματικά όργανα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που δεν τιμά την Αριστερά. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αποστροφή του Σάκη Παπαδόπουλου από του βήματος της Βουλής: «Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι "θα πάμε μαζί για να δώσουμε τη μάχη του έργου που κάνουμε στις επόμενες εκλογές". Με τέτοια τερτίπια, δεν πάει πολύ. Και νομίζω ότι αυτή η προειδοποίηση πρέπει να απευθυνθεί. Οι καθαρές κουβέντες κάνουν και τους καθαρούς φίλους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/09/17

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/09/17
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
Αρρυθμίες στην κυβερνητική συνοχή προκαλούν οι «ιδεολογικές αποκλίσεις» των δύο κομμάτων σε συγκεκριμένες πολιτικές, μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να υποδυθεί το δεκανίκι του Μαξίμου

Του Αιμίλιου Περδικάρη
Πολλαπλές συνέπειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιφέρει η πολιτική ντρίμπλα της αντιπολίτευσης, η οποία αφήνει «γυμνό» τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιπτώσεις διαφοροποίησης του κυβερνητικού εταίρου. Οι παρενέργειες στον κυβερνητικό συνασπισμό από την κίνηση της ΔΗΣΥ που ακολούθησαν ΝΔ και Ποτάμι άρχισαν να καταγράφονται ήδη από προχθές το βράδυ στη Βουλή, καθώς η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και η «ανταρσία» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν άρον άρον στην απόσυρσή της.

Στην ουσία, η δεδηλωμένη θα δοκιμάζεται σε κάθε ευκαιρία, αφού η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται εφεξής να τη διασώσει ακόμη και σε νομοσχέδια με τα οποία συμφωνεί. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αμηχανία στο Μαξίμου και αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φουντώνει τους φόβους για την κυβερνητική συνοχή, ενώ ούτως ή άλλως υποβόσκει δυσαρέσκεια για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Παράπονα έχουν εκφραστεί, άλλωστε, αρκετές φορές από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στα κομματικά όργανα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που δεν τιμά την Αριστερά. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αποστροφή του Σάκη Παπαδόπουλου από του βήματος της Βουλής: «Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι "θα πάμε μαζί για να δώσουμε τη μάχη του έργου που κάνουμε στις επόμενες εκλογές". Με τέτοια τερτίπια, δεν πάει πολύ. Και νομίζω ότι αυτή η προειδοποίηση πρέπει να απευθυνθεί. Οι καθαρές κουβέντες κάνουν και τους καθαρούς φίλους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΟΠΤΙΚΕΣ...». Το πρόβλημα που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και επιχείρησε να το «γυρίσει» σε ΝΔ και ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τους για υποκριτική στάση. «Η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τον χαρακτήρα της απόλυτης ιδεολογικής σύγκλισης. Σε μια σειρά από ζητήματα υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές. Η κυβερνητική αυτή συνεργασία έχει έναν κύριο σκοπό. Να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα Μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και να βοηθήσει έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη από την περίοδο εκείνη και μετά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεχόμενος παράλληλα ότι υπάρχουν «αποκλίσεις σε ιδεολογικά ζητήματα», ενώ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στην προκειμένη περίπτωση λέγοντας πως η τροπολογία «ρύθμιζε ένα δικονομικό ζήτημα και δεν ήταν τροπολογία ουσίας».
Με επίθεση στη ΝΔ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αναφέροντας μάλιστα ότι «η δεδηλωμένη είναι ακλόνητη και η συνοχή της κυβέρνησης απόλυτα αρραγής». Ο ίδιος φρόντισε να διευκρινίσει πως «η τροπολογία θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τού Συμβουλίου της Ευρώπης και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη θρησκευτικής και όχι εθνικής μειονότητας» - αφήνοντας, ουσιαστικά, ανοικτό παράθυρο για μια αναδίπλωση των ΑΝΕΛ.
Οπως γράψαμε και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εξαρχής έντονη ενόχληση του ΥΠΕΞ για την τροπολογία καθώς και απειλή καταψήφισής της ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίνα Κασιμάτη.

Εκνευρισμός και για τον Σαρωνικό
Το βαρύ κλίμα και ο εκνευρισμός που, ούτως ή άλλως, υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώθηκαν και στη χθεσινή «εσωτερική» σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας για το οικολογικό έγκλημα στον Σαρωνικό. Με το Μαξίμου - διά του Τζανακόπουλου - να εξακολουθεί να καλύπτει απόλυτα τον Παναγιώτη Κουρουμπλή («δεν υπάρχει δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), περίπου 50 βουλευτές «ανέκριναν» τον υπουργό και τον έφεραν σε αρκετά δύσκολη θέση ως προς τις πράξεις και τις παραλείψεις του για το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Σύμφωνα με παρισταμένους στη σύσκεψη, που συνομίλησαν με «ΤΑ ΝΕΑ», αν και δεν υπήρξε βουλευτής που έθεσε ευθέως θέμα παραίτησης Κουρουμπλή, οι βουλευτές της Β' Αθήνας και της Β' Πειραιά μετέφεραν την αγωνία των ψηφοφόρων και των τοπικών στελεχών και στο σύνολό τους μίλησαν για λάθος επικοινωνιακή διαχείριση. «Περάσαμε κάτω από τον πήχη», «θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε όταν βγαίνουμε στα κανάλια» είπαν μεταξύ άλλων στον υπουργό, χρεώνοντάς του καθυστερήσεις και ζητώντας να δοθεί έμφαση στα επόμενα βήματα και όχι στο τι έγινε (ή δεν έγινε) τις προηγούμενες ημέρες. Πιεστικές ήταν και οι ερωτήσεις για τις αποζημιώσεις των πληγέντων αλλά και για τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις πλοίων. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, διαψεύδουν σ' αυτή τη φάση το ενδεχόμενο μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Της Μυρτώς Λιαλιούτη

Το αντιπολιτευτικό μέτωπο στη Βουλή μπορεί να μη συγκροτήθηκε κατόπιν συντονισμένων παρασκηνιακών ενεργειών, αλλά οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, και Χαριλάου Τρικούπη, Σεβαστουπόλεως, όπως και από την Πειραιώς διαμηνύουν στο Μαξίμου πως όσα συνέβησαν προχθές το βράδυ θα έχουν συνέχεια: έστω κι αν κάθε κόμμα αποφασίζει τις κινήσεις του για τους δικούς του λόγους, δεν πρόκειται να διευκολύνουν ξανά το έργο της κυβέρνησης και «ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μόνος του για να τα βγάλει πέρα με τον Καμμένο», όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη από τον αντιπολιτευτικό άξονα.

Η πρωτοβουλία να μην προσφερθεί κοινοβουλευτικό στήριγμα στην κυβέρνηση ανήκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα υπερψήφιζε την τροπολογία σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης. Η απόφαση για καταψήφιση, η οποία εκφράστηκε επισήμως τόσο από τον εισηγητή Θόδωρο Παπαθεοδώρου όσο και από τον κοινοβουλευτικό γραμματέα Βασίλη Κεγκέρογλου, καταδεικνύοντας τις πολιτικές διαφοροποιήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, ήταν απολύτως συνειδητή και θα ισχύει στο εξής για κάθε νομοσχέδιο που δεν θα υπερψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Τα στελέχη της ΔΗΣΥ γνωρίζουν πως οι ψήφοι τους χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από την κυβέρνηση για να περάσουν διατάξεις που οι ΑΝΕΛ αρνούνταν να αποδεχτούν, όπως, για παράδειγμα, το σύμφωνο συμβίωσης. Αποφάσισαν, επομένως, να σταματήσουν να παρέχουν «προοδευτική ανοχή» σε μια κυβέρνηση που επέλεξε τον κυβερνητικό της εταίρο χωρίς να λάβει υπόψη τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά. «Ή η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη ή όχι, εμείς δεν πρόκειται πλέον να στηρίξουμε τις τυχοδιωκτικές συμπεριφορές της» τόνισε χθες από πλευράς ΔΗΣΥ ο Γιάννης Μανιάτης.
Η ΝΔ, η οποία δεν θα υπερψήφιζε έτσι κι αλλιώς την τροπολογία, αποφάσισε να ακολουθήσει σ' αυτήν την κίνηση, προσβλέποντας σε ζητήματα που θα ανοίξουν στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δεν μπορούν πια να προσφέρουν άλλοθι στην κυβέρνηση, που βασίζεται στις ψήφους τους κάθε φορά που υπάρχει διαφωνία από την πλευρά των ΑΝΕΛ. «Προχθές το βράδυ στη Βουλή η κυβέρνηση ουσιαστικά απώλεσε τη δεδηλωμένη, καθώς απέσυρε την τροπολογία, γιατί δεν την ψήφιζε ο κ. Καμμένος» δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πλέον η στάση του κόμματος θα είναι απόλυτη: τίποτα δεν θα υπερψηφίζεται από τη ΝΔ αν δεν έχει την κυβερνητική πλειοψηφία.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Με επιμέρους διαφοροποιήσεις, πάντως, θα κινηθεί εντός του αντιπολιτευτικού άξονα Το Ποτάμι, το οποίο αποφάσισε να εξετάζει κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά. «Τα δικαιώματα για μας δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά παράλληλα δεν θα αφήσουμε να διαιωνίζονται στη χώρα μας ανισότητες και διακρίσεις (...). Καλούμε και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην παρασυρθούν σε μια λογική "όχι σε όλα", στερώντας από συνανθρώπους μας δικαιώματα κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» ανακοίνωσε χθες η Σεβαστουπόλεως, με το βλέμμα στραμμένο στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου - εκεί όπου η νέα στρατηγική της αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε πραγματική δοκιμασία. Παρότι σε ΝΔ και ΔΗΣΥ είναι κάθετοι όσον αφορά την εφαρμογή της, στη Συμπαράταξη φαίνεται πως υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για λίγες, συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου