οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

"....Και τι δεν ακούγεται στο παρασκήνιο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνουν καρφιά ακόμα και για το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας, με το επιχείρημα ότι άνοιξαν οι πόρτες για φθαρμένα πρόσωπα του βαθέος ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο δεν βοήθησαν το κόμμα, αλλά επέδρασαν αρνητικά, όπως και πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ. Επίσης, άλλοι εξοργίστηκαν με την πληροφορία ότι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, και μάλιστα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης. Οι φυγόκεντρες τάσεις είναι εμφανείς και υπάρχει όχι απλά απώλεια ψυχραιμίας, αλλά και πτώση ηθικού. Αρνητικό σημάδι ήταν και η διάψευση των Οικολόγων Πράσινων στα όσα είπε ο Τσίπρας για τα περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με το ζοφερό κλίμα συνδέθηκε και η αποχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου από την ΚΟ του κόμματος...."

 Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/05/19

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«O σώζων εαυτόν σωθήτω». Με αυτή την κλασική φράση περιγράφουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα μετά τη δεινή ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές. Το κλίμα παραμένει βαρύ και έχουν βγει στο παρασκήνιο τα μαχαίρια, με εκατέρωθεν βολές για τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές, για τις επιλογές προσώπων σε δήμους και περιφέρειες κ.ά. Και όσο είναι μπροστά η κάλπη των βουλευτικών τόσο αυξάνεται η ένταση, καθώς η προοπτική της ήττας φέρνει αντιμέτωπους πολλούς βουλευτές που θα δώσουν μάχη για την επανεκλογή τους.


Η οριστική απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την επέτειο της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από το δημοψήφισμα. Μετά από πολλά χρόνια κάλπες εθνικών εκλογών θα στηθούν στην καρδιά του καλοκαιριού και η μηχανή του χρόνου γυρίζει στο 1928, όταν υπήρξε εκλογική αναμέτρηση στις 19 Αυγούστου.

Η κυβερνητική δικαιολογία για κάλπες στις 7 Ιουλίου, αντί στις 30 Ιουνίου, είναι ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η διαδικασία των Εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να μην υπάρξει άμεσα διάλυση της Βουλής, αλλά αυτό να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου.

Η ηττοπάθεια είναι κυρίαρχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία για το εάν μπορεί να ανατραπεί η διαφορά των 9,5 μονάδων. «Είναι πάρα πολύ δύσκολα» λένε έμπειρα στελέχη. Δεν είναι λίγοι όσοι, παρά την επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι και να δοθεί το μήνυμα του συντεταγμένου κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών, προχωρούν σε άμεση αποδόμηση του αφηγήματος του Μεγάρου Μαξίμου για τα αίτια της ήττας. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που μίλησε για ένα κομμάτι στο Μέγαρο Μαξίμου που έχει αλαζονική συμπεριφορά και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα «να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον Τσίπρα».

Παράλληλα, η αναφορά του Νίκου Φίλη ότι ένας από τους λόγους της ήττας ήταν και «το ζήτημα του ύφους της εξουσίας» σχολιάζεται με ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, με πάρα πολλούς να βάζουν στο στόχαστρο στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, αλλά και πρόσωπα από τον πυρήνα του Μαξίμου (Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης), ενώ βολές καταγράφονται στο παρασκήνιο και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προσυπέγραψε το σχέδιο των παροχών, επιτείνοντας την εικόνα μιας πανικόβλητης κυβέρνησης.

Pasokification. Και τι δεν ακούγεται στο παρασκήνιο και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ρίχνουν καρφιά ακόμα και για το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας, με το επιχείρημα ότι άνοιξαν οι πόρτες για φθαρμένα πρόσωπα του βαθέος ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο δεν βοήθησαν το κόμμα, αλλά επέδρασαν αρνητικά, όπως και πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ. Επίσης, άλλοι εξοργίστηκαν με την πληροφορία ότι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, και μάλιστα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

Οι φυγόκεντρες τάσεις είναι εμφανείς και υπάρχει όχι απλά απώλεια ψυχραιμίας, αλλά και πτώση ηθικού. Αρνητικό σημάδι ήταν και η διάψευση των Οικολόγων Πράσινων στα όσα είπε ο Τσίπρας για τα περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με το ζοφερό κλίμα συνδέθηκε και η αποχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου από την ΚΟ του κόμματος.

Ο «βολικός εχθρός». Την ίδια στιγμή, σε μια αναζήτηση του «βολικού εχθρού», στοχοποίησαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τα όσα είπε για το Συνταξιοδοτικό και με αιχμή την αναφορά του στη συρρίκνωση των περιθωρίων χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα.

«Πρόκειται για το διαβόητο Ασφαλιστικό Πινοτσέτ» σημείωσε το Μέγαρο Μαξίμου και ταύτισε πλήρως τον κεντρικό τραπεζίτη με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με την επισήμανση πως πρόκειται για σκληρές ταξικές πολιτικές.

Είναι σαφές από την τοποθέτηση και του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί στα ενδότερα του πρωθυπουργικού επιτελείου, δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική και τη δημόσια ρητορική. Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στο δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» και θα κινηθεί στη γραμμή ότι ο Μητσοτάκης έχει το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Μόνο που αυτή η στρατηγική δέχεται επικρίσεις τόσο από στελέχη όσο και από δημοσιογράφους φίλα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι, όπως σημειώνουν, αυτό το δίλημμα ετέθη και στις ευρωεκλογές, οι απόψεις του προέδρου της ΝΔ είναι γνωστές για μια σειρά θεμάτων, όπως οι εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό, το Δημόσιο κ.ά., αλλά παρ' όλα αυτά κατέκτησε την πρώτη θέση, αυξάνοντας τα ποσοστά του.

Επίσης, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα σχετίζονται και με την κατανομή των εδρών. Και αυτό διότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις βουλευτικές εκλογές, περίπου το 60%-70% των σημερινών βουλευτών δεν θα επανεκλεγεί, και στη νέα ΚΟ οι μισοί περίπου εκτιμάται ότι θα είναι νέα μέλη, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, δηλαδή ως επί το πλείστον πασοκογενείς, ενώ προωθούνται και πολλά νέα στελέχη, καθώς επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρούσα ΚΟ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ 
ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Μπροστά στο εκλογικό τσουνάμι για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση παίζει τα τελευταία της «θεσμικά παιχνίδια» με φόντο τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Με βάση τον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού και ενώ ουσιαστικά είναι σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές, σχεδιάζεται - οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα - να προχωρήσει η κυβέρνηση στον ορισμό νέου Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αν και η θητεία της απερχόμενης ηγεσίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά (Alpha) είπε με νόημα «ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνονταν οι εκλογές στις 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου».

Η φράση αυτή, που αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης, προκάλεσε την έκρηξη της ΝΔ και αυτό διότι εάν η επιλογή γίνει και το προεδρικό διάταγμα δημοσιευθεί, δεν υφίσταται συνταγματικός τρόπος ακύρωσης των επιλογών. Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποίησε την «υπό προθεσμία» κυβέρνηση, όπως τη χαρακτήρισε, να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, πολύ περισσότερο σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Μια αντίστοιχη ενέργεια είχε γίνει και το 2016, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε την Ξένη Δημητρίου για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πριν από τη λήξη της θητείας της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα πριν από τις 30 Ιουνίου. Τώρα εάν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών, ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος εάν θα υπογράψει ή όχι το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Για την παρούσα περίπτωση όμως τίθεται το ερώτημα από νομικούς και πολιτικούς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύναται να υπογράψει σχετικό προεδρικό διάταγμα από την 1η Ιουλίου. Μάλιστα προτάσσουν το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση, όταν η εκλογική νομοθεσία απαγορεύει ακόμα και τις απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο.

Το σχέδιο αυτό συναντά την αντίδραση όχι μόνο πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αλλά και κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας, όπως των ομότιμων καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου και Αντώνη Μανιτάκη. Ο μεν Αλιβιζάτος υποστηρίζει («Καθημερινή») ότι θα ήταν αντίθετο όχι μόνο προς το πνεύμα, αλλά και προς το γράμμα του Συντάγματος, εάν η σημερινή κυβέρνηση, ως οιονεί υπηρεσιακή, επίσπευδε να επιλέξει τον επόμενο Πρόεδρο και τον επόμενο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο δε Μανιτάκης μιλά για προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος και καταδολίευσή του και θέτει το ζήτημα του διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.


Με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, εξάλλου, δεν θα υπάρξει παραίτηση του Πρωθυπουργού, ούτε της κυβέρνησης, αλλά θα οριστεί μόνο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, όπως είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.


"ΤΑ ΝΕΑ", 29/05/19

...από την "Εφ.Συν"

"Εφ.Συν", 29/05/19

ΤΩΝ ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι αποδίδουν την εκλογική αποτυχία στις μνημονιακές πολιτικές, όμως υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για λάθη στην επικοινωνία και στην πολιτική τακτική.

Δύο απόψεις έχουν εκφραστεί ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα της προηγούμενης Κυριακής αναφορικά με το τι πήγε λάθος. Η μία άποψη θεωρεί βασική αιτία της ήττας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες κόστισαν στον κόσμο, και παράλληλα υποστηρίζει πως τα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας που εφαρμόζονται σταδιακά από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο δεν εμπεδώθηκαν επαρκώς από τους πολίτες. Μια άλλη άποψη, που εκφράζεται από λιγότερα στελέχη, αναφέρεται σε ζητήματα επικοινωνιακής και πολιτικής τακτικής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία ήττα σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία στρώματα. Εδώ δεν κατορθώσαμε να αναδείξουμε τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, άμεσα και έμμεσα, γι’ αυτά τα μεσαία στρώματα», είπε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ News 247. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής τού έκανε ερωτήματα διαβάζοντας «Εφ.Συν.» και ειδικότερα το χθεσινό ρεπορτάζ για τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα, λοιπόν, που θίξαμε από την εφημερίδα περί επικοινωνιακού «φουσκώματος» της σκανδαλολογίας από κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα, ο κ. Σκουρλέτης συμφώνησε, λέγοντας ότι «κακώς υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες προσπάθησαν εν τοις πράγμασι να υποκαταστήσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης.

Αυτό λοιπόν ο αντίπαλος το αξιοποίησε τα μάλα. Ηταν λάθος». Σε ερώτημα περί υπεροψίας από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Μπορεί να χάθηκε ορισμένες φορές το μέτρο, μπορεί να υπήρξαν άστοχες δηλώσεις, αλλά νομίζω -και αυτό αφορά πρώτα από όλα τον πρωθυπουργό, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών μας- ήταν άνθρωποι οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στους πολίτες, τους δέχτηκαν, μίλησαν, γύρισαν όλη την Ελλάδα. Μόνο αλαζονεία δεν δείχνει κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά του, μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι κανείς στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε προβλέψει ήττα με τόσο μεγάλη διαφορά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος και αποφασισμένος να υπερασπιστεί ιδέες και προγράμματα. Εχουμε τη δυνατότητα να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα», ενώ αρνήθηκε πως υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων γύρω από τον πρωθυπουργό για την ήττα.
Παρέμβαση Κοτζιά

Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ανέλυσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να λες ότι δεν συμβαίνει τίποτα» και εκτίμησε πως σημαντική «αιτία για το ποσοστό που αντικρίσαμε την Κυριακή το βράδυ είναι η αποχή κόσμου προερχόμενου από την παλιά Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω αυτή η απόφασή τους να ήταν μόνο ένα μήνυμα διδαχής απέναντι σε όλους μας. Ελπίζω να βρούμε τον τρόπο να τους κινητοποιήσουμε. Εχει μεγάλη σημασία ο Αλέξης ο Τσίπρας και το επιτελείο του να πείσουν αυτό το κομμάτι του κόσμου να εγκαταλείψει τη θέση της αποχής και να συνδράμουν ενεργά στη μάχη».

«Χρειάζεται αλλαγή ρότας», υποστήριξε ο Νίκος Κοτζιάς, έκανε λόγο για φαινόμενα «αλαζονείας» και ζήτησε «να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό! Μόνο ο λαός έκανε λάθος; Αυτοί που έκαναν λάθος εκτιμήσεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποδόμησε την άποψη που εξέφρασαν ορισμένοι πως δήθεν έφταιξε και η Συμφωνία των Πρεσπών για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι «μύθος», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλύτερα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας από άλλες περιφέρειες στη χώρα, σημειώνοντας τα αποτελέσματα της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης, όπου η μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο της επικράτειας.

Στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε και ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο υποστήριξε ότι έπρεπε να είχε αποχωρήσει «συντεταγμένα και πολύ νωρίτερα» από την κυβέρνηση, όπως επίσης «συντεταγμένα και πιο νωρίς» έπρεπε να γίνει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.

Αποχώρηση Μεγαλοοικονόμου

Μέσα σε όλα είχαμε χθες και την αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ της βουλευτίνας -προερχόμενης από την Ενωση Κεντρώων- Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. «Φεύγω γιατί κάποιος είπε “τώρα δεν σε έχουμε ανάγκη, είμαστε 152”», δήλωσε σε συνέντευξή της χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν είχε θέσει όρους για το ψηφοδέλτιο στη Β’ Πειραιά, τους οποίους δεν δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μεγαλοοικονόμου απάντησε: «Δεν έβαλα κανέναν όρο». Ακόμη, επέμεινε ότι η απόφασή της δεν έχει καμία σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου