οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

".....Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων που έχει, καθαιρέθηκε από τον ελληνικό λαό το βράδυ της Κυριακής και παρά τη βούλησή της, που ήταν να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, αναγκάζεται να επισπεύσει τις εκλογές. Νιώθει ότι βρίσκεται σε απόλυτη κρίση νομιμοποίησης αλλά θέλει να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, λίγες ημέρες, λίγες ώρες τους μοχλούς της εξουσίας. Νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί σε σχέση με πράγματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς το θώρακα της εξουσίας...."

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στη Σία Κοσιώνη

Σ. Κοσιώνη: Να καλωσορίσουμε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο studio του ΣΚΑΙ. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.
Σ. Κοσιώνη: Πριν ζητήσω τα φώτα σας, θέλω να ζητήσω την πολιτική σας εκτίμηση. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση τώρα; Πρώτον, γιατί θέλει να μεταθέσει χρονικά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και, δεύτερον, γιατί σπεύδει να ορίσει νέες ηγεσίες στη Δικαιοσύνη;
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού σοκ από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της πολιτικής ήττας και την αλλαγή που έχει συντελεστεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων που έχει, καθαιρέθηκε από τον ελληνικό λαό το βράδυ της Κυριακής και παρά τη βούλησή της, που ήταν να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, αναγκάζεται να επισπεύσει τις εκλογές. Νιώθει ότι βρίσκεται σε απόλυτη κρίση νομιμοποίησης αλλά θέλει να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, λίγες ημέρες, λίγες ώρες τους μοχλούς της εξουσίας. Νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί σε σχέση με πράγματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς το θώρακα της εξουσίας.
Σ. Κοσιώνη: Τώρα, μας βοηθάτε λίγο να ξεκαθαρίσουμε τι ορίζει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, τι πρέπει να γίνει; Μπορούμε να πάμε με αυτή την κυβέρνηση σε εκλογές; Πρέπει να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση; Εδώ, τι γίνεται;
Ευ. Βενιζέλος: Είναι χαρακτηριστικό, σχολικό θα έλεγα παράδειγμα παραίτησης της κυβέρνησης, επειδή θεωρεί ότι δεν έχει εντολή, ότι δεν έχει πλέον νομιμοποίηση πολιτική. Κανονικά θα έπρεπε να εφαρμοστεί το άρθρο 37 και 38 του Συντάγματος και να πάμε μέσω μίας ταχύρρυθμης εφαρμογής των διαδικασιών αυτών σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση, δεν έχασε την πλειοψηφία λόγω του κακού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.
Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία, για αυτό λοιπόν ο συνταγματικά ανεπίληπτος τρόπος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές είναι η παραίτησή της, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 37 για το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με Πρόεδρο, Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όμως η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν, με μία ίσως εξαίρεση, έχει γίνει μία ευρεία, καταχρηστική χρήση της δυνατότητας να προκηρύσσει η κυβέρνηση εκλογές, να ζητά δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής για την αντιμετώπιση εθνικού ζητήματος. Αυτό έχει γίνει και όταν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά πίσω από την επίκληση του κρίσιμου εθνικού θέματος, που μπορεί να είναι η οικονομία ή η εξωτερική πολιτική, κρύβεται η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στη Βουλή και το εκλογικό Σώμα. Σημασία έχει, εν πάση περιπτώσει, να γίνουν οι εκλογές.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά επειδή έχει προκύψει και αυτό το θέμα με τις ηγεσίες τώρα στη Δικαιοσύνη, μέχρι να προκηρυχθούν και τυπικά οι εκλογές, διαθέτει τις αρμοδιότητες, έχει τις αρμοδιότητες η κυβέρνηση.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν τις διαθέτει.
Σ. Κοσιώνη: Γιατί όχι;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν τις διαθέτει, διότι από την Κυριακή το βράδυ παραδέχτηκε ότι έχει πρόβλημα δυσαρμονίας με το εκλογικό Σώμα.
Σ. Κοσιώνη: Εντάξει, αλλά στις Ευρωεκλογές διαλέγουμε Ευρωβουλευτές.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μα το ερμήνευσε ως σημαντικό το γεγονός και το αποτέλεσμα για τις Εθνικές βουλευτικές εκλογές. Εισέπραξε –και σωστά– ο κ. Τσίπρας το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών, Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών…
Σ. Κοσιώνη: Ως αποδοκιμασία.
Ευ. Βενιζέλος: …ως αποτέλεσμα που τον αποδοκιμάζει. Άρα, επειδή τα πάντα στο Σύνταγμα ερμηνεύονται με αναφορά στις οργανωτικές βάσεις του Πολιτεύματος, στις γενικές αρχές, πρέπει όλα αυτά να τα ερμηνεύσουμε με αναφορά στη δημοκρατική Αρχή, στην Αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Από τη στιγμή λοιπόν που έγινε αυτή η δήλωση του Πρωθυπουργού και η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο ουσιαστικά, δεν μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, παρά μόνο όπου έχουμε διαχείριση τρεχουσών υποθέσεων. Έχει χαθεί το υπόβαθρο και εν προκειμένω αυτό ισχύει και για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, γιατί υπάρχει ένα παράδοξο που ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί. Για ποιο λόγο διασπάται η Αρχή της διάκρισης των εξουσιών και έχουμε ένα πολιτικό όργανο, το Υπουργικό Συμβούλιο, να επιλέγει τους λειτουργούς που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Αυτό γίνεται σε όλα τα πολιτεύματα, γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι ανώτατοι Δικαστές επιλέγονται από τη Γερουσία, γιατί η Δικαιοσύνη εκδίδει αποφάσεις και εκτελούνται οι αποφάσεις στο όνομα του ελληνικού λαού. Άρα πρέπει να έχει και η Δικαιοσύνη μία έστω έμμεση δημοκρατική νομιμοποίηση. Δεν εκφράζει μόνο το Κράτος Δικαίου αλλά και τη δημοκρατική Αρχή.
Σ. Κοσιώνη: Πάντως, αν και είναι διαφορετικές περιπτώσεις, κ. Πρόεδρε, θέλω να σας θυμίσω ότι στις Ευρωεκλογές του 2014 που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε είχε καλέσει τον κ. Σαμαρά να μη διορίσει κεντρικό τραπεζίτη, γιατί θα δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση για πέντε χρόνια. Βεβαίως τότε δεν είχαμε προκήρυξη εκλογών.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, να ολοκληρώσω λίγο τη φράση μου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αν έχεις ένα Υπουργικό Συμβούλιο που δεν εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, αυτό δεν μπορεί να παρέμβει στα θέματα Δικαιοσύνης και να προσδώσει δημοκρατικό κύρος στην επιλογή, πέραν του ότι εκτίθενται και τα πρόσωπα των δικαστών…
Σ. Κοσιώνη: Αναφέρθηκε πριν στο ρεπορτάζ και είναι σωστό αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: …τα οποία μπορεί να είναι υψηλής ποιότητος, μπορεί να συγκεντρώσουν και συναίνεση αλλά εκτίθενται λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης…
Σ. Κοσιώνη: Αλλά στο μεταξύ θα έχουν στιγματιστεί λέτε.
Ευ. Βενιζέλος: …που δείχνει να αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με τη Δικαιοσύνη. Γιατί κυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη, χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη ως μοχλό άσκησης εξουσίας και άσκησης πολιτικών εκβιασμών.
Σ. Κοσιώνη: Το 2014, γιατί ορίστηκε κεντρικός τραπεζίτης;
Ευ. Βενιζέλος: Το 2014 λοιπόν, πρώτον, δεν χάθηκαν οι εκλογές για την κυβέρνηση, διότι αθροιστικά τα κυβερνώντα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, είχαν μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι είχε ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην άνοδό του. Δεν έχασε λοιπόν η κυβερνητική πλειοψηφία τις εκλογές. Δεύτερον, η επιλογή του κ. Στουρνάρα έγινε έξι μήνες πριν τις εκλογές και πεντέμισι μήνες πριν τη διάλυση της Βουλής και, τρίτον, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι Πρόεδρος ή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν είναι δικαστική εξουσία, είναι τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας, είναι όργανο άσκησης πιστωτικής και νομισματικής πολιτικής.
Σ. Κοσιώνη: Μιλήσατε πριν για πιθανή έκθεση προσώπων που, εν πάση περιπτώσει, μπορεί να είναι πολύ ικανά για να καταλάβουν αυτές τις θέσεις, αλλά με όλη αυτή τη φασαρία μπορεί να λάβουν ένα στίγμα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω μήπως, κ. Βενιζέλο, από όλη αυτή την ιστορία, από όλο αυτό τον καυγά εκτίθεται συνολικά η Δικαιοσύνη. Τι θέλω να πω; Τι λέμε; Ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, άρα, σου λέει ο κόσμος που μας παρακολουθεί, προς τι όλος αυτός ο καυγάς, προς τι η σπουδή από τη μία της κυβέρνησης να διορίσει τώρα ηγεσία και προς τι η σπουδή της αντιπολίτευσης να μη διορίσει τώρα ηγεσία, για να τη διορίσει εκείνη μετά;
Ευ. Βενιζέλος: Η αντιπολίτευση δεν δείχνει καμία σπουδή. Η αντιπολίτευση λέει να εφαρμοστεί στο Σύνταγμα, αλλά το Σύνταγμα ερμηνευόμενο σωστά, όχι με τεχνάσματα τα οποία βλέπω ότι χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Τώρα, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Σας θυμίζω ότι το 2015 μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης, την ημέρα που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, επελέγη και η κυρία Θάνου μέσα στη νύχτα, ξημερώματα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ δεν είχε λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου, του κ. Κουτρουμάνου. Άρα έχουμε από τότε ένα πολύ σημαντικό δείγμα.
Σ. Κοσιώνη: Στο μεταξύ ακούσαμε και στο ρεπορτάζ νωρίτερα, πώς μία γενικώς τυπική διαδικασία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είναι τυπική.
Σ. Κοσιώνη: Εντάξει, δεν είναι τυπικό το να εκδοθεί ένα προεδρικό διάταγμα για μία επιλογή;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, και πρέπει να σας πω ότι και στην επιλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας…
Σ. Κοσιώνη: Έχει υπάρξει ποτέ κάποιο μπρος-πίσω στο παρελθόν;
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Δεν εκδόθηκε το διάταγμα για την κυρία Δημητρίου όπως θύμισε η Ιωάννα Μάνδρου προηγουμένως, διότι δεν είχε ακόμη θεμελιωθεί η κατά χρόνον αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αποκτά αρμοδιότητα με την αποχώρηση, 1η Ιουλίου. Την 1η Ιουλίου 2019 θα μας χωρίζουν έξι ημέρες από τις εκλογές.
Σ. Κοσιώνη: Ωραία, έξι ημέρες πριν τις εκλογές, μπορεί ο κ. Παυλόπουλος να βάλει την υπογραφή του στη επιλογή ηγεσίας;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, ο κ. Παυλόπουλος οφείλει να αρνηθεί και να προστατεύσει το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, και να προστατεύσει και την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά. Εδώ, αυτό που έχει πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, όπως σας είπα και στην αρχή, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έχει υποστεί στρατηγική ήττα, γι’ αυτό σας άκουσα και το βράδυ των εκλογών να κάνετε συζήτηση εάν η ήττα είναι στρατηγική.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, σας αναφέραμε, σας μνημονεύσαμε.
Ευ. Βενιζέλος: Η στρατηγική ήττα, το έχω πει εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι μία ήττα που μειώνει υπερβολικά τα ποσοστά, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μικρά, θα καταστούν όμως πολύ μικρά όταν χάσει την ισχύ της εξουσίας, τα δίκτυα, τις επιρροές, τους εκβιασμούς και βεβαίως τώρα βιώνει στο παράδειγμα της δικαιοσύνης, που ήταν το αγαπημένο μου παράδειγμα, τι σημαίνει στρατηγική ήττα.
Σ. Κοσιώνη: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, κ. Πρόεδρε, για τη συζήτηση που είχαμε.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου