οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

"...Αν το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ανέλθει στο 6%, τότε η αυτοδυναμία θα είναι δυνατή για το πρώτο κόμμα με ποσοστό 38%. Κατ’ αναλογία, η συνέχεια είναι τέτοια που μπορεί να δώσει θεωρητικά αυτοδυναμία με ποσοστό 34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα αθροιστικά λάβουν 16%. Ενδιάμεσα των σεναρίων αυτών, οι συνδυασμοί (άθροισμα ποσοστού κομμάτων εκτός Βουλής – ποσοστό αυτοδυναμίας) είναι: 7%- 37,6%, 8%-37,2%, 9%-36,8%, 10%-36,4%, 11%-36%, 12% -35,6%, 13%-35,2%, 14%-34,8%, 15%-34,4%. Ως ένα από τα «χειρότερα» για το πρώτο κόμμα, σενάρια είναι να χαμηλώσει πολύ το άθροισμα των ποσοστών που θα λάβουν τα εκτός Βουλής κόμματα: ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση που το άθροισμα αυτό φθάσει μόλις το 3%, τότε για την αυτοδυναμία θα απαιτείται το πρώτο κόμμα να λάβει το 39,2% των ψήφων. Η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές «ανέβηκε» σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μονάδες και για να φθάσει στο 39,2% θα πρέπει να κερδίσει άλλες σχεδόν 6 μονάδες...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/05/19

ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Την «μπάλα» χαμηλά κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της ευρείας νίκης της Ν.Δ., καθώς, όπως διεμήνυσε χθες στους τομεάρχες του κόμματος, η Ν.Δ. θα μπει στη μάχη για τις εθνικές εκλογές με την ίδια στρατηγική «μετριοπάθειας και ειλικρίνειας» και με «ήπιο» λόγο. Ωστόσο, καθίσταται σαφές από τα μηνύματα που εξέπεμψε χθες στα στελέχη του ότι επιδιώκει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα θέσει ως διακύβευμα των εκλογών και μια ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να μη συρθεί σε δεύτερες εκλογές.

Εξάλλου, σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει χαρακτηρίσει «καταστροφικό» για τη χώρα το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και προσφυγής σε δεύτερες κάλπες με απλή αναλογική. Ταυτόχρονα, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι ο ίδιος, ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις την επομένη των εκλογών. Το ζήτημα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ., ζητώντας, ωστόσο, από τα στελέχη του να είναι προσεκτικά στον δημόσιο λόγο τους και να μη θέτουν ποσοτικούς στόχους. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς εδώ και πολύ καιρό τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή νίκη», σημείωσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ).

«Μένουμε σε αυτό που έχουμε πει, ότι ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, περιέγραψε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, περιγράφοντας τον δρόμο της μετριοπάθειας και εκπέμποντας το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα μπει στον πειρασμό της παροχολογίας. «Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε υποσχέσεις, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες για όσα έχουμε υποσχεθεί και μπορούμε να υλοποιήσουμε, διότι γι’ αυτό ακριβώς μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Και το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύθηκαν τη Νέα Δημοκρατία μόνο για τις βασικές της δεσμεύσεις, αλλά και για «ένα άλλο ήθος και ύφος διακυβέρνησης». Οπως είπε, «κατορθώσαμε και να περιθωριοποιήσουμε την Ακροδεξιά και να διευρύνουμε την απήχησή μας προς το Κέντρο».

«Μεγάλη επιτυχία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ως «μεγάλη επιτυχία» για τη Ν.Δ. το γεγονός ότι κατέγραψε υψηλά ποσοστά και προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στους νέους (17-24), ακροατήριο προβληματικό μέχρι σήμερα για τη Ν.Δ. Ο ίδιος σχολίασε ότι αυτό αποδεικνύει ότι το κόμμα έχει μέλλον και δεν απευθύνεται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως του καταλογίζουν οι αντίπαλοί του.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα στην Ε.Ε. και στο ΕΛΚ και θεωρεί «αδιαπραγμάτευτη» τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν από τον κ. Βέμπερ. Εξάλλου, θα μετάσχει σήμερα στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.
Δύο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία έδωσε ακόμη έμφαση: στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προαναγγέλλοντας ότι θα περιοδεύσει εκεί, αλλά και στα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς δόθηκε το στίγμα ότι δεν πρέπει να του επιτραπεί να αλιεύσει ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα.

Επικράτηση Ν.Δ. σε όλες τις κατηγορίες
Η ανάλυση των exit polls δείχνει καθολική επικράτηση της Ν.Δ. σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2015. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η Ν.Δ. υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 9,7%. Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η Ν.Δ. επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά, ενώ σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη Ν.Δ. ενώ το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη κατηγορία που έχασε η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της Ν.Δ. με 26% διαφορά





Ο πήχυς και το στοίχημα της αυτοδυναμίας


TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ


Η ευρεία νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της Κυριακής και το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε εκ των πραγμάτων βάζουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας το ενδεχόμενο να επιτύχει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές της 30ής Ιουνίου. Ενα από τα βασικά «κλειδιά» για την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά εκείνα τα κόμματα τα οποία δεν θα υπερβούν το όριο (3%) εισόδου στη Βουλή. Οσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο χαμηλότερο θα είναι το «ταβάνι» που θα πρέπει να αγγίξει το πρώτο κόμμα προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ειδικότερα: Αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φθάσει το 5%, τότε αυτοδυναμία θα έχει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 38,4%. Με αυτό ως «αφετηρία», ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα λαμβάνουν επιπλέον τα κόμματα που θα μείνουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, θα «πέφτει» και το αναγκαίο για αυτοδυναμία ποσοστό του πρώτου κόμματος, κατά 0,4%.


Τούτων δοθέντων, επί παραδείγματι, αν το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ανέλθει στο 6%, τότε η αυτοδυναμία θα είναι δυνατή για το πρώτο κόμμα με ποσοστό 38%. Κατ’ αναλογία, η συνέχεια είναι τέτοια που μπορεί να δώσει θεωρητικά αυτοδυναμία με ποσοστό 34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα αθροιστικά λάβουν 16%. Ενδιάμεσα των σεναρίων αυτών, οι συνδυασμοί (άθροισμα ποσοστού κομμάτων εκτός Βουλής – ποσοστό αυτοδυναμίας) είναι: 7%- 37,6%, 8%-37,2%, 9%-36,8%, 10%-36,4%, 11%-36%, 12% -35,6%, 13%-35,2%, 14%-34,8%, 15%-34,4%. Ως ένα από τα «χειρότερα» για το πρώτο κόμμα, σενάρια είναι να χαμηλώσει πολύ το άθροισμα των ποσοστών που θα λάβουν τα εκτός Βουλής κόμματα: ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση που το άθροισμα αυτό φθάσει μόλις το 3%, τότε για την αυτοδυναμία θα απαιτείται το πρώτο κόμμα να λάβει το 39,2% των ψήφων. Η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές «ανέβηκε» σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μονάδες και για να φθάσει στο 39,2% θα πρέπει να κερδίσει άλλες σχεδόν 6 μονάδες.


Υπενθυμίζεται ότι στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, ως πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστά 36,34% και 35,46% αντιστοίχως, με τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων τότε να κινούνται ανάμεσα στο 8,62% και 6,4%. Γι’ αυτό δεν είχε κοινοβουλευτική αυτοδύναμη πλειοψηφία, και χρειάστηκε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι στις πρώτες εκ των δύο προαναφερομένων εκλογές η Βουλή ήταν επτακομματική (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Χ.Α., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ), ενώ στις επόμενες προστέθηκε και η Ενωση Κεντρώων.


Στην παρούσα φάση και ενόψει των επικείμενων, πρώτων μεταμνημονιακών, εθνικών εκλογών, τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: πρώτον, μοιάζουν να «εξαφανίζονται» βασικοί συντελεστές της τελευταίας τετραετίας, δηλαδή το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ. Δεύτερον, δείχνουν τάσεις εισόδου δύο νέοι παίκτες, οι οποίοι στο πρόσωπο των Βελόπουλου-Βαρουφάκη επιδιώκουν να κερδίσουν έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν και οι δύο το επιτύχουν, τότε θα έχουμε εκ νέου 7κομματική Βουλή, εξέλιξη που δείχνει να «ανεβάζει» τον πήχυ για το ποσοστό που θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία στη ΝΔ



Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου