οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

"....Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μου (διάβαζε ο πολύ θλιμμένος από την Κυριακή άνθρωπός μου στο Μαξίμου…), κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης υπό τον «άχαστο» Αλέξη στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές, προκρίθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί ένα ικανό σχέδιο αντεπίθεσης. Και πως ακόμη και μία επιπλέον ημέρα προεκλογικού αγώνα, πόσω μάλλον μία εβδομάδα, μπορεί να αποβεί θετική για την προσπάθεια που θα γίνει, προκειμένου η ήττα να είναι περισσότερο διαχειρίσιμη. Επειδή όμως γνώριζαν εκ των προτέρων πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει στα ξεκούδουνα - έτσι, χωρίς κάποια αιτία -, εφευρέθηκε (μια ευγενική χορηγία Γαβρόγλου στον «αγώνα») η μη ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Και κάπως έτσι πήραν, κυριολεκτικά από τη «σημαία», μιας εβδομάδας παραμονή στην εξουσία και αντιστοίχως παράταση από την έξοδο…"

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 29/05/19

Υποπτη καθυστέρηση-I


Φυσικά ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που καθορίζει τις εξελίξεις. Βεβαίως η κυβέρνηση, που ακόμη διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή (αυτή χάρη στην πλειοψηφία - κουρελού), είναι εκείνη η οποία έχει τη θεσμική ικανότητα αλλά και το δικαίωμα να ορίσει την ημερομηνία των προσεχών εθνικών εκλογών. Αλλά εδώ είναι προφανές ότι κάτι «παίζεται» με την ημερομηνία των εκλογών. Με βάση τις συνταγματικές επιταγές, οι εκλογές θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου. Αλλά η κυβέρνηση, και ειδικότερα το περί τον Τσίπρα επιτελείο, επικοινωνιακό, διαχείρισης της κρίσης κ.λπ., αποφάσισε να στηθούν οι κάλπες στις 7 Ιουλίου. Μία εβδομάδα αργότερα, με το αστείο επιχείρημα ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Προς τι η αναβολή; Διότι προφανώς κάτι «στήνουν» πάλι.

Ρώτησα, έμαθα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μου (διάβαζε ο πολύ θλιμμένος από την Κυριακή άνθρωπός μου στο Μαξίμου…), κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης υπό τον «άχαστο» Αλέξη στο Μέγαρο Μαξίμου προχθές, προκρίθηκε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί ένα ικανό σχέδιο αντεπίθεσης. Και πως ακόμη και μία επιπλέον ημέρα προεκλογικού αγώνα, πόσω μάλλον μία εβδομάδα, μπορεί να αποβεί θετική για την προσπάθεια που θα γίνει, προκειμένου η ήττα να είναι περισσότερο διαχειρίσιμη.

Επειδή όμως γνώριζαν εκ των προτέρων πως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει στα ξεκούδουνα - έτσι, χωρίς κάποια αιτία -, εφευρέθηκε (μια ευγενική χορηγία Γαβρόγλου στον «αγώνα») η μη ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Και κάπως έτσι πήραν, κυριολεκτικά από τη «σημαία», μιας εβδομάδας παραμονή στην εξουσία και αντιστοίχως παράταση από την έξοδο…

Υποπτη καθυστέρηση II

Ας δούμε λοιπόν το παραμύθι που έστησαν για να ακυρώσουν τις εκλογές στις 30 Ιουνίου και να τις μεταθέσουν στις 7 Ιουλίου, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά η αποχή θα βλάψει τη ΝουΔου του Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για την Παρασκευή 28 Ιουνίου είναι προγραμματισμένος ο Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, για το Σάββατο 29 Ιουνίου η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και για την 1η Ιουλίου η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Και υπάρχει και ένα ακόμη μάθημα, στην κατηγορία των Ειδικών Μαθημάτων, τα Ιταλικά, στο οποίο τα παιδιά θα κληθούν να εξεταστούν την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Για τους μαθητές που εξετάζονται την 1η και τη 2α Ιουλίου, όπως είναι φυσικό και λογικό, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα - δεν ενοχλούνται καν από τις εκλογές, αν αυτές πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου. Μπορούν κανονικά να δώσουν τις εξετάσεις τους, οι εκλογές θα έχουν τελειώσει. Φυσικά ούτε και για τους μαθητές που εξετάζονται την Παρασκευή 28 Ιουνίου τίθεται θέμα. Προσέρχονται κανονικά στα εξεταστικά τους κέντρα, εξετάζονται και τελειώνει το πράγμα. Αν υπάρχει, που δεν νομίζω να υπάρχει, ζήτημα, είναι για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν το Σάββατο στις 29 Ιουνίου. Ωραία. Πόσες αίθουσες ενός σχολείου χρησιμοποιούνται ως εκλογικά κέντρα; Μία; Δύο; Τρεις; Ολόκληρο το υπόλοιπο σχολείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των παιδιών. Οσο για εξεταστικά κέντρα; Ενα στην έδρα καθεμιάς των δεκατριών περιφερειών της χώρας, και αν! Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου τα δύο πανεπιστήμια, το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, διαθέτουν από ένα τμήμα, υπάρχουν δύο εξεταστικά κέντρα!!! Η δε διάρκεια εξέτασης των παιδιών στο ειδικό μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, είναι 30 λεπτά! Μόνο!

Πώς είναι δυνατόν να αναβάλλονται κατά μία εβδομάδα οι εθνικές εκλογές, υποβάλλοντας σε τέτοια δοκιμασία τη χώρα και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων για κάτι τόσο απλό, όπως είναι το συγκεκριμένο; Δεν θα μπορούσε, ας πούμε, ακόμη και να αναβληθεί για την Τρίτη ή την Τετάρτη η συγκεκριμένη εξέταση;

Κάτι «στήνουν», δεν μου το βγάζετε από το μυαλό…

Unfair

Συνέχεια επί του προηγουμένου: θεωρώ ότι αυτό που «στήνουν» δεν έχει σχέση προφανώς με το ότι θέλει να έχει άνεση χρόνου για να τοποθετήσουν «οικεία» πρόσωπα στην κορυφή της Δικαιοσύνης και ειδικότερα στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - διότι αυτά τους «καίνε»!

Υποθέτω ότι δεν θα επιχειρήσουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση που είναι πλέον να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις αυτού του χαρακτήρα, οι οποίες θα δεσμεύσουν τους επόμενους για σοβαρό χρονικό διάστημα. Θα είναι παντελώς unfair και προφανώς δεν θα γίνει και αποδεκτό...

Χαμένη αξιοπρέπεια

Εγώ απ' όλη αυτή την υπόθεση των ευρωεκλογών και κυρίως του αποτελέσματος που προέκυψε από τις κάλπες, εκείνους που πραγματικά λυπάμαι είναι όσους έστησαν αυτήν τη «γέφυρα» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει πάνω της η Προοδευτική Συμμαχία. Τους οικτίρω. Οχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά αρκετοί από αυτούς τώρα στα γεράματα έγιναν αποδέκτες της χλεύης πολλών και διαφόρων, αρχής γενομένης από παλιούς συντρόφους και φίλους. Θα μου πεις, άμα επιχειρείς κάτι τέτοιο εις βάρος τού (πολιτικού) χώρου που σε ανέδειξε, σε στήριξε, σε έκανε νοματαίο, και από αυτό πέρασες μια ζωή χαρισάμενη, είναι φανερό ότι αποκτάς σταδιακά τις ισχυρές αντοχές ενός παχύδερμου, ας πούμε - δεν σε αγγίζει τίποτε.

Υπ' αυτή την έννοια, μόνο θλίψη μού προκάλεσε το γεγονός ότι τη νύχτα των εκλογών στην Κουμουνδούρου ανάμεσα στους παθιασμένους «ζαίους» που χειροκροτούσαν υποστηρικτικά τον ηττημένο «άχαστο» Αλέξη βρισκόταν ως χειροκροτητής και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, πρώην υφυπουργός ΠΑΣΟΚ. Ελιωσε να χειροκροτάει τον Τσίπρα. Αλλά και προχθές στην ομιλία Τσίπρα διέκρινα και τον Τζουμάκα μεταξύ των τεθλιμμένων συγγενών και φίλων που παρευρίσκονταν στην «κηδεία» και τον επευφημούσαν - τι τρέλα - για τη συντριβή. Στο δε εξαιρετικό iefimerida.gr του Χρήστου Ράπτη, του φίλου μου, διάβασα ότι ο Γιάννης Ραγκούσης έτρωγε τα νύχια, που λέει ο λόγος, από την αγωνία το βράδυ της Κυριακής για το εκλογικό αποτέλεσμα στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που τσαντίστηκαν οι άλλοι και φώναζαν «τι θέλει επιτέλους αυτός εδώ».

Οι φουκαράδες δεν έχουν καταλάβει ότι τα συριζοπαλίκαρα, μόλις τελειώσει όλο αυτό στις εθνικές εκλογές, θα τους πετάξουν όπως την τρίχα από το ζυμάρι (εσύ, Στέφανε Τζουμάκα, την ξέρεις την παροιμία, τη λέμε στην Ηπειρο…).

Συμπέρασμα: η αξιοπρέπεια στην πολιτική τελικά αποδεικνύεται είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία…

Ιστορία

Μιλώντας για παροιμίες, μετέτρεψα - κακώς! - χθες τον αφορισμό «η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανένα» σε παροιμία, και δη παράγωγο της λαϊκής σοφίας. Πολύ διαβασμένος αναγνώστης μου (με τιμούν κάτι τέτοιες περιπτώσεις...) με ενημέρωσε χθες ότι πρόκειται για μια φράση του φασίστα υπουργού Εξωτερικών του Μουσολίνι, Γκαλεάνο Τσιάνο, την οποία εκστόμισε μετά την καταστροφή των Ιταλών, στο αλβανικό μέτωπο, από τις ελληνικές δυνάμεις.

Αποκαθιστώ ασμένως την ιστορική πραγματικότητα και απολογούμαι προς τούτο…

Παρεξήγηση

Στο μεταξύ, ξεμύτισε στο ξέφωτο και ο διαστημικός επισκέπτης Νίκος Παππάς, ο υπουργός του τίποτα, ο οποίος μας ενημέρωσε χθες μέσω του κομματικού σταθμού για την πρωτότυπη ανάλυση που έχει κάνει και σύμφωνα με την οποία «πολλά μπορεί να έχουν παίξει ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα» και πως «ο κόσμος έχει προβλήματα, και όταν έχει προβλήματα, ο πρώτος που θα κατηγορήσει και από τον οποίο θα ζητήσει λογαριασμό είναι η κυβέρνηση». Παρακάμπτω εντελώς την επιθυμία να φωνάξω «τι ακούω, Θεέ μου» και θέλω να προειδοποιήσω τον Νίκο τον Παππά για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να παρεξηγηθεί από τον «άχαστο». Διότι, εξ όσων ενθυμούμαι, μας ενημέρωσε ότι ο λαός ευθύνεται που δεν αντελήφθη εγκαίρως και επαρκώς ότι δεν έχει πια προβλήματα, του τα έχει επιλύσει όλα ο ίδιος αυτοπροσώπως (ο «άχαστος», παιδιά, ο «άχαστος», συγκεντρωθείτε) και οι συνάδελφοι του Νίκου. Το μόνο που μπορώ να δεχθώ γι' αυτή την αβλεψία του Νίκου είναι ότι επειδή το προηγούμενο διάστημα τον είχε εκτοξεύσει ο «άχαστος» στο Διάστημα, του ήταν δύσκολο να παρακολουθήσει την... κοσμογονία που συντελούνταν επί της Γης, στην ωραία μας χώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου