οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

"...Η ήττα στις εθνικές εκλογές θα είναι οδυνηρότερη γιατί οι καιροσκόποι θα τον εγκαταλείψουν για να στραφούν στη ΝΔ που κερδίζει. Μετά, θα έχει τον καιρό ο ίδιος και η αυτάρεσκη ομάδα νεαρών που τον περιστοιχίζει να προσπαθήσει να μάθει πεντέξι πράγματα για τον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο και τις πολιτικές πραγματικότητες της εποχής μας. Η ταυτόχρονη επίκληση Βελουχιώτη και Χριστού, οι απειλές κατά των αντιπάλων, το μοίρασμα κατοστάρικων και η εξαγορά χειροκροτητών Ρομά, η αναγόρευση του χυδαιολόγου τραμπούκου Πολάκη σε πρότυπο - όλα αυτά δεν συνιστούν κανενός είδους ανωτερότητα. Ούτε ηθική ούτε πολιτική ούτε προσωπική...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/05/19
"ΕΦΗΜΕΡΑ",
του Δημήτρη Ψυχογιού

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε κατά κράτος τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι δεν θα κέρδιζε κανένα από τους μεγάλους δήμους και καμιά περιφέρεια, ήταν δεδομένο· πολλοί πιστεύαμε ότι, καίτοι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία, θα υποχρεωνόταν τελικά να προκηρύξει και εθνικές εκλογές για τις 26 Μαΐου, γιατί δεν θα προλάβαινε να αναταχθεί ως τον Οκτώβριο από τέτοια ήττα. Οι εκλογολόγοι του Μαξίμου τα ήξεραν αυτά - αλλά φαίνεται έπεισαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι μέσω των ευρωεκλογών θα μπορούσε να ανατρέψει την ήττα στις αυτοδιοικητικές: θα τις μετέτρεπε σε προσωπική αναμέτρηση με τον μηδαμινό «Κούλη» που ο μεγάλος αρχηγός μπορούσε να τον δείρει με τα χέρια στην τσέπη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την απέραντη πίστη στο προσωπικό του αστέρι, ήταν φυσικά έτοιμος να πειστεί ότι μπορεί να κατατροπώσει τον «είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς σε εμένα», τον άνθρωπο που είχε κληρονομήσει τη θέση του ηγέτη ενώ ο ίδιος την είχε κατακτήσει. Ο ίδιος προσωπικά, ο νικητής των τριών αναμετρήσεων του 2015, ο εκλεκτός των μεγαλοαστικών σαλονιών, των καγκελαριών, των προεδρικών μεγάρων και των σοσιαλδημοκρατικών συνάξεων, θα αντιστάθμιζε την ήττα του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα επιβεβαίωνε το χάρισμα και το χρίσμα που του απέδιδαν διάφοροι οικογενειακώς σιτιζόμενοι διανοούμενοι.

Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε πανηγυρικά, από τον εαυτό του, από το σύνδρομο του αθάνατου νικητή, που υποτιμά τον αντίπαλο αλλά και την πραγματικότητα: μοίρασε υποσχέσεις, αλλά δεν μπορούσε να δώσει αυτά που υποσχέθηκε - και κυρίως όσα μας στέρησε με την τυχοδιωκτική πολιτική του.

Η ήττα στις εθνικές εκλογές θα είναι οδυνηρότερη γιατί οι καιροσκόποι θα τον εγκαταλείψουν για να στραφούν στη ΝΔ που κερδίζει. Μετά, θα έχει τον καιρό ο ίδιος και η αυτάρεσκη ομάδα νεαρών που τον περιστοιχίζει να προσπαθήσει να μάθει πεντέξι πράγματα για τον πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο και τις πολιτικές πραγματικότητες της εποχής μας. Η ταυτόχρονη επίκληση Βελουχιώτη και Χριστού, οι απειλές κατά των αντιπάλων, το μοίρασμα κατοστάρικων και η εξαγορά χειροκροτητών Ρομά, η αναγόρευση του χυδαιολόγου τραμπούκου Πολάκη σε πρότυπο - όλα αυτά δεν συνιστούν κανενός είδους ανωτερότητα. Ούτε ηθική ούτε πολιτική ούτε προσωπική.

Πρέπει να δουλέψει πολύ η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να καταφέρει να γίνει όχι ανώτερη αλλά απλώς ανεκτή. Δεν θα τη σώσει ούτε τυχόν 20% στις εθνικές εκλογές: αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, πρέπει να ξεπεράσει την αυταρέσκεια και την εκδικητικότητά της, πρέπει να αξιοποιήσει εκπαιδευτικά και αναστοχαστικά, όπως υπέδειξε και ο Νίκος Φίλης, την αναγκαστική αργία στην οποία οδηγείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου