οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

"...Στο μεταξύ ανάγεται πλέον στα όρια της μεταφυσικής η επιμονή του Πρωθυπουργού, του «άχαστου» Αλέξη, να πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές την 7η Ιουλίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη θα έχουν επιδοθεί στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά για να πληρωθεί η πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2018, και άρα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε δυσμενέστερο του υπάρχοντος κλίμα για την κυβέρνηση. Πληροφορίες που συνέλεξα από διάφορες πηγές, αναφέρουν ότι η απόφαση δεν συνδέεται τόσο με τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, και ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά στην προσπάθεια, λέει, του «άχαστου» Αλέξη να ανασυνθέσει τη σχέση του με την Αριστερά!...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (πρωτοσέλιδο+εσωτερικές σελίδες)

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/05/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/05/19


"Ερημος, βαρύς και μόνος"

Σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται ο πρόεδρος Τσίπρας, πληροφορούμαι εξ εγκύρου, όπως πάντα, πηγής (ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου με ενημέρωσε χθες το μεσημέρι με χίλιες προφυλάξεις από ένα σταθερό τηλέφωνο, εικάζω περιπτέρου - υπάρχουν ακόμη;! Φοβάται πολύ τελευταία...). Κατά την πηγή μου, το αδιέξοδο του προέδρου είναι τόσο διάχυτο και εμφανές, ώστε να παραμένει την επομένη της συντριπτικής ήττας των εκλογών, Δευτέρα, επί ώρες κλεισμένος στο γραφείο του, αρνούμενος να δεχθεί συνεργάτες, αλλά και να συνομιλήσει στο τηλέφωνο.

Η επίσημη δικαιολογία του ιδιαίτερου γραφείου του - πάντα κατά τον άνθρωπό μου - αναφορικά με την επιλογή του κ. Τσίπρα να παραμείνει κλεισμένος στο γραφείο και στις σκέψεις του, ήταν ότι «προετοιμαζόταν για την απογευματινή ομιλία στα στελέχη» (πρόκειται για την ομιλία που εκφώνησε την περασμένη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο σε υπουργούς, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας).

Ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αρνήθηκε κάθε συνεργασία και ειδικά από τους δυο θεωρούμενους ως κύριους υπεύθυνους για την ήττα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο και τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη - ο τελευταίος δέχεται τα πυρά του συνόλου σχεδόν των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγορούν ότι με τις λανθασμένες εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα, την επιθετικότητα που επέδειξε κατά της Κεντροαριστεράς («το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να μην εισέλθει στη Βουλή») και τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ακρότητες που έκανε με βάση τα δήθεν έγκυρα «αποτελέσματα» μετρήσεων που διέθετε, αποκοίμισε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση!

Ο μόνος που φέρεται να συνομίλησε με τον «έρημο, βαρύ και μόνο» Πρωθυπουργό τη «μαύρη Δευτέρα» της 27ης Μαΐου είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει μία σχέση ανάλογη εκείνης πατέρα με γιο. Ο κ. Φλαμπουράρης λέγεται ότι συνέστησε στον Πρωθυπουργό «να ηρεμήσει», να αξιοποιήσει το ταξίδι στις Βρυξέλλες «για να σκεφθεί ψύχραιμα», και επιστρέφοντας να πάρει αποφάσεις με «κρύο αίμα».

Υποστηρίζεται εγκύρως ότι παρά τις ενέσεις ηθικού από τον κ. Φλαμπουράρη, ο κ. Τσίπρας είναι σε ιδιαίτερα άσχημη ψυχολογική κατάσταση η οποία επιτείνεται από τους φόβους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου θα είναι ακόμη χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι φόβοι του κ. Τσίπρα έχουν να κάνουν με την πιθανότητα να κατηγορηθεί μελλοντικά ότι κατέστρεψε με τις επιλογές του την πρώτη σοβαρή και ουσιαστική δυνατότητα που δόθηκε στην Αριστερά να κυβερνήσει τη χώρα.

Κατά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο συνομίλησα χθες, λίγο πριν από την έναρξη της ταραχώδους συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αισθάνεται «να πέφτει στους ώμους του βαρύ ιστορικό φορτίο αναφορικά με την τύχη όχι τη δική του, αλλά της Αριστεράς στην Ελλάδα». Και υποστήριξε ότι «σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε τη χώρα, γνωρίζω ότι άλλη μία φορά αισθάνθηκε ανάλογα. Ηταν όταν αποχώρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την Αριστερή Πρωτοβουλία. Ενιωσε βαθιά υπεύθυνος έναντι της ιστορίας για τη διάσπαση του κόμματος, και είχε τότε, τον Αύγουστο του 2015, στενοχωρηθεί αφάνταστα. Μήνες έκανε να το ξεπεράσει, αν το ξεπέρασε ποτέ».

Οι αναφορές αυτές συμπίπτουν απολύτως με πληροφορίες από άλλες πηγές ότι το βράδυ της Κυριακής η ψυχολογική κατάσταση του κ. Τσίπρα ήταν τόσο άσχημη, που κατά την αποχώρησή του από την Κουμουνδούρου διατυπώθηκαν ώς και ερωτηματικά για το αν θα μπορούσε να αντέξει ψυχολογικά το βάρος της συντριπτικής ήττας του στις εκλογές...

Οι φόροι και η επέτειος

Στο μεταξύ ανάγεται πλέον στα όρια της μεταφυσικής η επιμονή του Πρωθυπουργού, του «άχαστου» Αλέξη, να πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές την 7η Ιουλίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη θα έχουν επιδοθεί στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά για να πληρωθεί η πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2018, και άρα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε δυσμενέστερο του υπάρχοντος κλίμα για την κυβέρνηση. Πληροφορίες που συνέλεξα από διάφορες πηγές, αναφέρουν ότι η απόφαση δεν συνδέεται τόσο με τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, και ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά στην προσπάθεια, λέει, του «άχαστου» Αλέξη να ανασυνθέσει τη σχέση του με την Αριστερά!

Πώς θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι από όλες τις αριστερές κινήσεις και κόμματα χαρακτηρίζεται ως «νέα Δεξιά»; Με τη διοργάνωση μιας μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης στην Πλατεία Συντάγματος την 5η Ιουλίου προπαραμονή, ώστε μαζί με την τελική ομιλία του για τις βουλευτικές εκλογές να γιορταστεί και η επέτειος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015!!!

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει τα αντιδεξιά σύνδρομα των πολιτών που ψήφισαν Οχι στο δημοψήφισμα (ανεξάρτητα από το τι έπραξε εκείνος στη συνέχεια...) για να αποτραπεί η παλινόρθωση της Δεξιάς στη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως μου ελέχθη δε, θεωρεί ότι με την προσωπική του γοητεία και τον λόγο του θα το επιτύχει...

Δίκοπο μαχαίρι

Κανείς βέβαια δεν πέθανε από αισιοδοξία - το αντίθετο. Αλλά όλο αυτό μοιάζει δίκοπο μαχαίρι. Γιατί μπορεί εκείνος να επιχειρήσει να ξαναφέρει κοντά του τους ψηφοφόρους που του γύρισαν την πλάτη (και δεν ήταν λίγοι - ένα εκατομμύριο), αλλά είναι βέβαιος ότι θέλει πραγματικά να το κάνει; Διότι η 5η Ιουλίου είναι η επέτειος της μεγαλύτερης κυβίστησης που έκανε εν μια νυκτί πρωθυπουργός της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες (κυβίστηση=κωλοτούμπα, στην καθομιλουμένη). Και μετά - εξ αυτού του λόγου - γνώρισε την αποθέωση διεθνώς, καθώς η απίθανη, δίκην Ιωάννη Μελισσανίδη, του ολυμπιονίκου, κυβίστηση καθιερώθηκε στην παγκόσμια διεθνή ορολογία ως kolotoumba!

Θεός...

Προεδρικό στοπ

Με ρωτούν πολλοί και διάφοροι τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν η κυβέρνηση του στείλει πακέτο με το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου - ορίσει δηλαδή νέο πρόεδρο και νέο εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ενημερωτικά αναφέρω ότι υφίσταται ισχυρή πιθανότητα οι επιλογές της κυβέρνησης να είναι δύο κυρίες...) στη θέση των αποχωρούντων λόγω ορίου ηλικίας κ. Πέππα και κυρίας Δημητρίου.

Μετά λόγου γνώσεως, τους παρέπεμψα στα όσα είχαν λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2016, όταν η σπουδή της κυβέρνησης να αποκαθηλώσει την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για να τοποθετήσει στη θέση της την έχουσα τη στήριξη του «ιερατείου» της Δικαιοσύνης Πολυξένη Δημητρίου. Η κυβέρνηση (διά του απίθανου εκείνου Παρασκευόπουλου, πατρός του γνωστού νόμου για τα πανηγύρια) επιχείρησε να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυρία Κουτζαμάνη, μία εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της, στις 30 Ιουνίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να συναινέσει σε αυτό το θεσμικό παράδοξο, δεν υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα του ορισμού της κυρίας Ξένης Δημητρίου, παρά μόνο την 1η Ιουλίου αφού είχε λήξει κανονικά η θητεία της κυρίας Κουτζαμάνη.

Τώρα πώς αυτά τα «παιδιά», και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, που τότε κατείχε τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου (και γνωρίζει εκ των πραγμάτων άριστα το πώς λειτούργησε ο Πρόεδρος Προκόπης), αποπειρώνται να επιβάλουν πραξικοπηματικά τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου όντας κυβέρνηση σε αποδρομή, είναι να απορείς. Αλήθεια...






                          "ΤΑ ΝΕΑ", 30/05/19



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Εμμένει στα παιχνίδια με τους θεσμούς η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή φράση επιφανούς στελέχους της αντιπολίτευσης, και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, συνταγματολόγους, αλλά και τον έντονο προβληματισμό σημαντικού τμήματος των δικαστών και των εισαγγελέων, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θέλει να υπάρξει αλλαγή φρουράς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι υπάρχει και σήμα προς το Μέγαρο Μαξίμου από την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμμένει - και αυτό έγινε σαφές και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου και επικυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις μελών του οργάνου, όπως ο Νίκος Φίλης.

Η μέχρι στιγμής απόφαση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνουν οι αλλαγές στην κορυφή της Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, νωρίτερα από τη λήξη της θητείας τους που είναι στις 30 Ιουνίου και βέβαια πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με την ημερομηνία που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για κίνηση που θα στιγματίζει προσεχώς το κυβερνητικό παρελθόν τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης - του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου και του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου -, η οποία θα εισηγηθεί τις επίμαχες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πραξικόπημα». Εν μέσω έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση ότι αυτή η κίνηση είναι «πραξικόπημα» και προειδοποίησης της ΝΔ προς τον Τσίπρα να μην προβεί σε αλλαγές επειδή η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον νομιμοποίηση μετά τις ευρωεκλογές, το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα είναι, όπως διατυπώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι υπάρχει έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέονται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. «Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία και δεν επιθυμούμε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται διότι στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη Novartis, το ΚΕEΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας Ευάγγελο Βενιζέλο, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στον διορισμό νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει προαναγγελία διάλυσης της Βουλής. Ο ίδιος επισημαίνει ότι από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκλογών, αναγνωρίζοντας τη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, χάνει και τυπικά αυτή την αρμοδιότητα. Παράλληλα, σημείωσε (Σκάι) ότι τυπικά το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα, ενώ επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Προβληματισμός. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος υπάρχει προβληματισμός από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την εμμονή στο θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα θύμισε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ την παλαιότερη πρότασή της για κατάργηση της επιλογής των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι εφόσον είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση και διευκρίνισε πως δεν του αρέσει να βλέπει πρακτικές που ο ίδιος είχε καταγγείλει, παραπέμποντας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Εξι ανοιχτοί φάκελοι για υποθέσεις που, πέραν της όποιας ποινικής διάστασης, έχουν αναμφίβολα πολιτικό πρόσημο βρίσκονται στα χέρια εισαγγελέων και δικαστών. Πρόκειται για υποθέσεις που ειδικά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρέθηκαν κατ' επανάληψη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Και επειδή, με βάση το δικονομικό σύστημα, οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν ακόμα… ωριμάσει, ώστε να παραπεμφθούν στο ακροατήριο, είναι βέβαιο ότι θα παραμένουν εκκρεμείς και στον δρόμο μέχρι τις κάλπες για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές, είναι ότι και πάλι η Δικαιοσύνη κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων. Και υπενθύμιζαν προς κάθε κατεύθυνση πως το αυτονόητο είναι οι εισαγγελείς και δικαστές με νηφαλιότητα να προχωρήσουν στα επόμενα δικονομικά στάδια, με οδηγό τον νόμο και τη συνείδησή τους, αφήνοντας έτσι τη Δικαιοσύνη που υπηρετούν έξω από το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης.

Υπόθεση Novartis. Υπό αυτά τα δεδομένα, ως υπ' αριθμόν ένα υπόθεση με πολιτικό αντίκτυπο θεωρείται η έρευνα για τη Novartis που διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μαζί με τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αποτίμηση των φακέλων που αφορούν μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΤΣΙΤΗ. Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται εδώ και καιρό, όπως είναι γνωστό, τα δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος» που αφορούν τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, ενός προσώπου που φέρεται ότι είχε στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Παράλληλα, έρευνα για την υπόθεση διενεργεί και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχοντας διαβιβάσει σχετικά αιτήματα στο εξωτερικό και με βάση τις απαντήσεις ενημερώνει αρμοδίως τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΕΛΠΝΟ. Βαρύτατα κακουργήματα έχει αποδώσει η Εισαγγελία Διαφθοράς εις βάρος πέντε ατόμων για τις «παράνομες προσλήψεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη προσωποποιημένη για απιστία από κοινού σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις και σύσταση συμμορίας.

ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν δεκάδες τραπεζικά στελέχη και πρώην υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων ώς το 2011 σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ), τα οποία είχαν δοθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων.

ΜΑΤΙ. Στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οπως είναι γνωστό, μετά τη διενέργεια πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων κατά της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, των δημάρχων της περιοχής, υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΜΑΝΔΡΑ. Περίπου 16 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισαν τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος εννέα προσώπων. Μεταξύ των προσώπων που διώκονται είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου καθώς και δήμαρχοι της περιοχής.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί η κυβέρνηση (έστω να σκεφτεί) να επιλέξει την ηγεσία ανώτατου δικαστηρίου στην περίοδο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Η απάντηση είναι όχι και συνάγεται αβίαστα από το Σύνταγμα, παρά το ότι δεν υπάρχει ρητή συνταγματική απαγόρευση.


Πρώτον, δεν είναι κατά θέμα αρμόδια: από τη στιγμή της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης της παραίτησης της κυβέρνησης και της διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών, των οποίων μάλιστα πλέον γνωρίζουμε τη δήλη ημερομηνία, έχουμε εισέλθει σε οιονεί προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση οφείλει να απόσχει από πολιτικές αποφάσεις που θα δέσμευαν τη διάδοχό της και θα προδιέθεταν για τη λειτουργία των θεσμών.

Δεύτερον, δεν διαθέτει ουσιαστική νομιμοποίηση: εφόσον ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι λόγω του μεγέθους της ήττας στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, και πάντως ζητεί να αναβαπτιστεί σε αυτή, δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις που συνδέονται με θεσμικές/πολιτειακές λειτουργίες.

Τρίτον, δεν είναι κατά χρόνο αρμόδια: η θητεία των δικαστών των οποίων συζητείται η αντικατάσταση λήγει στις 30 Ιουνίου και μόνο τότε η κυβέρνηση θα αποκτούσε, εάν δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, και μάλιστα στο τέλος της, θεσμικό δικαίωμα να ασχοληθεί, χωρίς να εγείρει υπόνοιες μεροληψίας, με την αναπλήρωση των αποχωρησάντων.

Τέταρτον, θα έκαμπτε τη δικαστική ανεξαρτησία: επιλογή ανώτατων δικαστών από εν αποδομή Υπουργικό Συμβούλιο, με Βουλή εκτός λειτουργίας, εν μέσω προεκλογικού αγώνα και παρά την έγερση μείζονος θεσμικού ζητήματος από την πολιτική και επιστημονική κοινότητα, θα δημιουργούσε τεκμήριο πολιτικής παρέμβασης και θα δυσκόλευε την ανεπηρέαστη εκτέλεση των καθηκόντων τους από τους έτσι επιλεγέντες.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, η Κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και υπόκειται στον έλεγχό της. Επομένως, έως τη διάλυση της Βουλής, η Κυβέρνηση που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης διαθέτει πλήρεις τις αρμοδιότητές της. Για τον ίδιο όμως λόγο, μετά τη διάλυση της Βουλής, η Κυβέρνηση ασκεί τις αρμοδιότητές της για τα τρέχοντα και όσα δεν επιδέχονται αναβολή.


Η προαγωγή σε κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης γίνεται με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η έκδοση του διατάγματος μπορεί να γίνει μόνο αφού κενωθεί η προς πλήρωση θέση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργικό Συμβούλιο δρουν ως σύνθετο όργανο και επομένως πρέπει να σχηματίσουν σχετική βούληση κατά τον χρόνο έκδοσης του διατάγματος.

Κατά συνέπεια, εάν υπάρχει κενή θέση πριν από την (εξαγγελθείσα) διάλυση της Βουλής, το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την πλήρωσή της (ανεξαρτήτως των ζητημάτων θεσμικής δεοντολογίας που μπορεί να ανακύψουν). Εάν όμως η θέση κενωθεί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου (με την αφυπηρέτηση ανώτατων δικαστικών στις 30 Ιουνίου), τίθεται ζήτημα. Διότι ακόμη κι αν το Υπουργικό Συμβούλιο υποβάλει την πρότασή του από τώρα, κρίσιμος χρόνος κατά τον οποίο πρέπει να υπάρχει σχετική βούληση της Κυβέρνησης είναι η 1η Ιουλίου, δηλαδή χρόνος στον οποίο η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα τρέχοντα και τα έκτακτα. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα διασαφήνισε ότι, σε αίτηση ακυρώσεως κατά διατάγματος προαγωγής, ελέγχεται δικαστικά εάν η προαγωγή έγινε σύμφωνα με το Σύνταγμα (ΟλΣτΕ 435/2019).

Θα μου πείτε, τι γίνεται σε χώρες που ζουν για μήνες με υπηρεσιακές κυβερνήσεις; Η λύση εκεί είναι συναινετική διαχείριση. Η συναίνεση έχει τη δύναμη να καθιστά ζητήματα για τα οποία εμείς αντιδικούμε, «τρέχοντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου