οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

ΠΩΣ ΕΨΗΦΙΣΑN ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 27 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ¨, 27/05/19

"ΤΑ ΝΕΑ¨, 27/05/19

"ΤΑ ΝΕΑ¨, 27/05/19
ΑΥΣΤΡΙΑ

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελαρίου Κουρτς είναι ο θριαμβευτής των ευρωεκλογών στην Αυστρία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη σκιά της Υπόθεσης Iμπιζα, του σκανδάλου διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ, από την αντικαγκελαρία και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του με το ÖVP. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ÖVP απέσπασε 34,5% (+7,5%), ενισχύοντας τη θέση του Κουρτς ενόψει της αναμενόμενης για σήμερα κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν δεύτεροι με 23,5% (-0,6%) και το FPÖ τρίτο με 17,5% (-2,2%). Οι Πράσινοι απέσπασαν 13,5% (-1%) και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟS 8%.

Βέλγιο

Τριπλές εκλογές

Στο Βέλγιο χθες δεν διεξήχθησαν μόνο ευρωεκλογές, αλλα και ομοσπονδιακές και περιφερειακές. Στις ευρωεκλογές οι Πράσινοι εκμεταλλεύθηκαν μια ισχυρή εμφάνιση στις τοπικές εκλογές και ανέβασαν το ποσοστό του 6,6% που είχαν λάβει το 2014. Οπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Βέλγιο έχει το ακροδεξιό του κόμμα, το Vlaams Belang που συγκέντρωσε περίπου 14,5% στη Φλάνδρα.

Βουλγαρία

Νίκη του Μπορίσοφ

Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, με ποσοστό 30,5 - 32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 23,2 - 25,4%, βρέθηκαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας απέσπασε ποσοστό 12,8 - 13,6%. Η νίκη προσφέρει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπορίσοφ μία ανάσα έπειτα από ένα σκάνδαλο αναφορικά με αγορές πολυτελών ακινήτων σε χαμηλές τιμές.

Δανία

Ακροδεξιά καθίζηση

Η καθίζηση του ακροδεξιού κόμματος του Δανέζικου Λαού είναι η μεγάλη είδηση από τις ευρωεκλογές σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα. Στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα αυτό είχε κάνει την έκπληξη τερματίζοντας πρώτο με 26,6%. Τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν ξεπερνά το 11,8%. Γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον εάν λάβει κάποιος υπ' όψη του ότι στη Δανία θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι με 23,6% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 20,6% και οι Σοσιαλιστές με 13%.

Εσθονία

Αντιευρωπαϊστές

Μια μικρή αύξηση της συμμετοχής στις χθεσινές ευρωεκλογές στην Εσθονία έφερε ανακούφιση στους αρμοδίους που φοβούνταν ότι τα χαμηλά ποσοστά των περασμένων ευρωεκλογών (36,62%) θα έπεφταν ακόμα περισσότερο. Τελικά χθες προσήλθε στις κάλπες το 37,2% των Εσθονών. Το βαθιά αντιευρωπαϊκό Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση κατάφερε να στείλει έναν ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες, να κάνει παρέα στους εκλεκτούς του Ματέο Σαλβίνι και της Μαρίν Λεπέν.

Κροατία

Συμμετοχή στο 32%

Η Κροατική Δημοκρατική Eνωση της προέδρου της χώρας Κολίντα Γκραμπάρ - Κιτάροβις, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, έρχεται πρώτο κόμμα με 23,43% που του δίνει 4 έδρες στην Eυρωβουλή. Στο δεύτερο νεαρότερο κράτος-μέλος της ΕΕ - και ένα από τα 6 που δεν είναι ακόμα μέλη της ζώνης του Σένγκεν - η συμμετοχή ήταν και αυτή τη φορά μικρή - έφθασε το 32%, δηλαδή 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τις ευρωεκλογές του 2014. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 18,38% εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές και το κόμμα του ανεξάρτητου δικαστή Μίσλαβ Κολάκουσιτς με 8,2% παίρνει μία έδρα.

Λετονία

Υψηλή η αποχή

Μόλις 54% των Λετονών θεωρούν την ΕΕ «κάτι καλό», ενώ το 39% αδιαφορεί προς αυτήν, άρα δεν είναι τυχαίο και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές ευρωεκλογές. Παρότι η οικονομία της Λετονίας αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, η χώρα δοκιμάστηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 πέφτοντας σε βαθιά ύφεση που την υποχρέωσε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Ενότητας φαίνεται να έρχεται πρώτο, ενώ καλή προβλέπεται η εμφάνιση της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας.

Λιθουανία

Είχαν και προεδρικές

Οι Λιθουανοί δεν ψήφισαν χθες μόνο για τις 11 έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά είχαν και τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μεταξύ των κεντροδεξιών υποψηφίων Γκιτάνας Ναουσέντα και Ινγκριντ Σιμονιτέ. Για τις ευρωεκλογές οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Το συντηρητικό TS/LKD αγγίζει το 25% των προβλέψεων και οι Αριστεροί και Πράσινοι του LVSZ το 22% - τα δύο αυτά κόμματα κερδίζουν από 3 έδρες. Οι Σοσιαλδημοκράτες έπονται με 11% και δύο ευρωβουλευτές.

Λουξεμβούργο

Το μεγάλο ερώτημα

Οι κάτοικοί του είναι οι πιο φιλευρωπαίοι από όλους τους Ευρωπαίους, αφού 89% αυτών νιώθουν ευρωπαίοι πολίτες. Επιπλέον το Λουξεμβούργο είναι ιδιαίτερα πολυπολιτισμικό: το 16% του πληθυσμού είναι Πορτογάλοι, το 7,6% Γάλλοι, το 3,6% Ιταλοί, το 3,6% Βέλγοι και το 2,2% Γερμανοί. Παρ' όλα αυτά ώς αργά χθες το βράδυ το μικρό Λουξεμβούργο, μία από τις τρεις επίσημες έδρες των ευρωπαϊκών θεσμών, υπήρχαν σοβαρές πιθανότητες να προσφέρει το 8,28% των ψήφων και μία από τις έξι έδρες του στο Ευρωκοινοβούλιο σε ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, το ADR.

Μάλτα

Εργατικών θρίαμβος

Ως τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στην ιστορία της Μάλτας χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα. Βάσει των εκτιμήσεων, οι σοσιαλδημοκράτες Εργατικοί αποσπούν 55% των ψήφων και 4 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το συντηρητικό Εθνικιστικό Κόμμα ποσοστό 37% και 2 έδρες. «Είναι μία ψήφος εναντίον όσων σκέφτονται αρνητικά. Είναι μία ψήφος εναντίον εκείνων που κάνουν τον κόσμο να φοβάται για ανύπαρκτα προβλήματα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μουσκάτ.

Ολλανδία

Πολυκομματική παρουσία

Την πρώτη θέση κατέλαβε το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκεντρώνοντας το 18,1% (5 έδρες), ενώ δεύτερο ήρθε το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) με 15% (4 έδρες), και τρίτο το CDA με 12,3% (4 έδρες). Το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) κατέλαβε την τέταρτη θέση με 11% (3 έδρες), αφήνοντας πίσω έστω και για λίγο τους Πράσινους που έφτασαν στο 10,5% (3 έδρες) των ψήφων. Τις υπόλοιπες επτά έδρες που κατέχει η Ολλανδία στο Ευρωκοινοβούλιο καταλαμβάνουν άλλα μικρότερα κόμματα.

Πολωνία

Ηττα για
τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό

Μια αναμενόμενη νίκη στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έδωσαν οι ψηφοφόροι στην Πολωνία έναντι του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού - μιας συνεργασίας πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάλυπταν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, από την κεντροδεξιά Πλατφόρμα των Πολιτών έως τη σοσιαλδημοκρατική Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία. Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη συγκεντρώνει ποσοστό 42,4% έναντι 29,1% του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού. Το αριστερό κόμμα Wiosna συγκεντρώνει 6,6% και το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό Konfereracja 6,1%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν συγκεντρώνουν ποσοστό 5%, το όριο που απαιτείται για την είσοδο στην Ευρωβουλή.

Πορτογαλία

Ιστορικό χαμηλό

H προσέλευση των πορτογάλων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, μόλις 33,67%. Κι όμως χθες έπεσε και άλλο - φθάνοντας σε ιστορικό χαμηλό και σ' ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται πρώτο και προβλέπεται να κερδίσει τελικά ποσοστό περίπου 33%. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι δεύτεροι με ποσοστό περίπου 22% και ακολουθούν το Αριστερό Μπλοκ με 10,5%, το Κομμουνιστικό Κόμμα με περίπου 8%, το Λαϊκό Κόμμα με 6% και οι Οικολόγοι με 5%. Το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό για τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο οποίος επιζητά την επανεκλογή του στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.

Ρουμανία

Το τίμημα

Συμμετοχή - ρεκόρ, για τα χαμηλά πάντως δεδομένα της χώρας, σημειώθηκε σε αυτές τις εκλογές. Υστερα από τις επικρίσεις για τις υπονομευτικές, όπως χαρακτηρίζονται, μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ρουμανική κυβέρνηση στο δικαστικό σύστημα, ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων (PSD) καλείται να αντιμετωπίσει και τον ισχυρό ανταγωνισμό του συντηρητικού, αντιπολιτευόμενου Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (NLP). Kαι οι δύο πολιτικές δυνάμεις συγκεντρώνουν το 25,8%, το PSD όμως σημείωσε ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS με 24%.

Σλοβακία

Επιθυμία για αλλαγή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού Πέτερ Πελεγκρίνι, την πρώτη θέση (20,1%) κατέλαβε το φιλελεύθερο PS/Spolu, ενώ το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του αρχηγού της κυβέρνησης, το SMER-SD, υποχώρησε στη δεύτερη θέση (15,7%). «Αποδεικνύεται ότι οι πολίτες ήθελαν αλλαγή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το δείχνουν. Συγχαίρω το PS/Spolu για τη νίκη του. Συγχαίρω επίσης τα άλλα κόμματα που κατάφεραν να κερδίσουν έδρες. Λυπάμαι μόνο που επιβεβαιώνεται μια άνοδος των εξτρεμιστικών δυνάμεων» δήλωσε ο σλοβάκος πρωθυπουργός.

Σλοβενία

Ντέρμπι των τρίτων

Με ποσοστό συμμετοχής ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με το 2014 διενεργήθηκαν χθες οι εκλογές στη Σλοβενία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την πρώτη θέση φαινόταν να κερδίζει η συμμαχία των SDS και SLS εξασφαλίζοντας έτσι από δύο έως τρεις έδρες, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) μία έως δύο. Η κατανομή των υπόλοιπων εδρών (επί συνόλου οκτώ) αναμένονταν να κριθούν στο παραπέντε.

Σουηδία

Μένουν στην κορυφή

Οι Σοσιαλδημοκράτες - το κυβερνών κόμμα στη Σουηδία - θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας καθώς φέρεται να συγκεντρώνουν το 25,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Υπήρχαν φόβοι ότι θα καταρρεύσουν λόγω της σταθερής απώλειας ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογικές μάχες, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Ομως εκείνο που σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο είναι το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, καθώς κερδίζει περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες και υπολείπεται μόλις μιας μονάδας του Μετριοπαθούς Κόμματος που έλαβε το 17,6% των ψήφων.

Τσεχία

Χωρίς ψηφοφόρους

Το ποσοστό των πολιτών που τελικά δεν θα αδιαφορούσαν και θα επέλεγαν να ψηφίσουν ήταν ευθύς εξαρχής το βασικότερο ζητούμενο όσον αφορά τις ευρωεκλογές στην Τσεχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει μόλις το 18%. Και όπως πολλές φορές συμβαίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές, η αποχή ευνοεί τους ευρωσκεπτικιστές. Ετσι στις δημοσκοπήσεις το λαϊκιστικό Κίνημα Ανικανοποίητων Πολιτών παρουσιαζόταν ως φαβορί με 31%.

Φινλανδία

Δεν επιβεβαιώθηκαν

Το συγκυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού διατήρησε τελικά τις δυνάμεις του στην Ευρώπη κατακτώντας την πρώτη θέση με ποσοστό 20,1%, ποσοστό που του δίνει 3 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τις 13 συνολικά ευρωπαϊκές έδρες της χώρας, δύο έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες που επίσης συμμετέχουν στην κυβέρνηση και σημείωσαν άνοδο τεσσάρων μονάδων στο 16,1%, αλλά και το εθνολαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών με 13,3%, που όμως στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν έτοιμο να καταλάβει ακόμα και την πρώτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου