οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

"...Εισηγούμενος τότε στη Βουλή την σχετική διάταξη ο σύντροφος Σκουρλέτης, είχε επικαλεσθεί την ..."κουλτούρα συνεργασιών που προάγει και παράγει η απλή αναλογική"(....). Εάν αυτό δεν ήταν προκλητικώς υποκριτικό και ψευδεπίγραφο, τότε δεν υπήρχε καμία ανάγκη για δεύτερο γύρο προκειμένου να εκλεγούν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, οι οποίοι δεν επέτυχαν το 50%+1 στον πρώτο γύρο, με τους συνδυασμούς τους. Θα αρκούσε μία "εσωτερική διαβούλευση" ατέρμονη και άγονη τελικώς! Και έτσι φθάσαμε στη διατήρηση του δεύτερου γύρου, που "παρεχώρησε" τότε στη Βουλή ο γαλαντόμος Σκουρλέτης...Ίσως, τότε, να είχε παραβλέψει ή υποτιμήσει ότι τα χειρότερα για το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αργούσαν!..."

Aπό τον ιστότοπο του Τ/Ο Σταθμού 
"STAR Κεντρικής Ελλάδας"


Οι δύο ερωτήσεις που θα έπρεπε
να είχαν τεθεί στον Σκουρλέτη

Kατ' εμφάνισιν "άνετος", πλην προδήλως αμήχανος, ο γραμματεύς του ΣΥΡΙΖΑ, σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης, δεν θα αγωνιούσε χθες το βράδυ παρά να κυλήσει ο χρόνος της χθεσινής του παρουσίας στο στούντιο της κρατικής ΕΡΤ, μαζί με τον πρ. υπουργό της ΝΔ Νίκο Δένδια, ώστε να αποφύγει να κληθεί να απαντήσει στην ερώτηση-φάντασμα που θα έπρεπε πρωτίστως να τού τεθεί ώστε να εξαναγκασθεί να ψελλίσει κάτι, εάν όχι να απολογηθεί, ως θα έδει...

Και αυτή η ερώτηση δεν μπορούσε παρά να αφορά την άμεση προτεραιότητα, δηλαδή το δεύτερο γύρο των περιφερειακών-δημοτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, διότι το ραντεβού των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου απέχει ακόμη...

Και καλά ο συντονιστής συν. Σεραφείμ Κοτρώτσος -η ΕΡΤ προσέχει, ως γνωστόν, ώστε να εξασφαλίζει "αποστειρωμένο" περιβάλλον στους προσκεκλημένους της από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ- αλλά οι λοιποί  δημοσκόποι δεν σκέφθηκαν την απλή-απλούστατη, πλην απολύτως ουσιώδη ερώτηση προς τον Σκουρλέτη, διατελέσαντα αμέσως προηγουμένως Υπουργό Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αναβαθμισθεί(;) σε "νούμερο δύο" του κυβερνώντος Κόμματος:

"Ποιαν έννοια μπορεί να έχει ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών/δημοτικών εκλογών-όπου γίνουν- αφού αφορά μόνον την επιλογή μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών των δύο πρώτων συνδυασμών, αφού οι έδρες στα αντίστοιχα Περιφερειακά/Δημοτικά Συμβούλια έχουν ήδη κλείσει από τον πρώτο γύρο, με απλή αναλογική;"
Και η δεύτερη παρεπόμενη ερώτηση θα μπορούσε να είναι: "Δεν σάς απασχολεί ότι οι Περιφερειάρχες/Δήμαρχοι, οι οποίοι θα εκλεγούν στο δεύτερο γύρο, είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να καταφύγουν σε συναλλαγή κατ' ουσία, όποιο όνομα κι αν δοθεί για παραπλάνηση σε αυτή τη συναλλαγή, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν τα καθήκοντα των αξιωμάτων τους, για τα οποία και εξελέγησαν; "
Η απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης την οποία θέσπισε η απερχόμενη -οσονούπω- Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών "προθύμων" τους, με τον Σκουρλέτη εισηγητή Υπουργό των σχετικών διατάξεων στη ΒτΕ, αναδεικνύει τον τελευταίο σε αδιαμφισβήτητο ΟΛΕΤΗΡΑ του θεσμού αυτού της Δημοκρατίας μας, δίχως να είναι διόλου δυσεξήγητο γιατί το έπραξε.

Οι γνωρίζοντες τα του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζουν ασφαλώς ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά με αντιπροσωπευτικούς, συλλογικούς θεσμούς, όπου ο "πλούτος" των ιδεών και συναφών δράσεών τους ουδέποτε "εξετιμήθη" ώστε να λάβουν πλειοψηφικό χαρακτήρα. Ήσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν περιθώριο στην πραγματική διαπάλη των ιδεών, στο διάλογο και τη σύνθεση για την ίδια τη Δημοκρατία.

Περιθωριακοί, λοιπόν, εκ πεποιθήσεως στο -προσώρας- κυβερνών ακόμη Κόμμα, μπήκαν στον πειρασμό της χρήσεως της ισχύος της πρόσκαιρης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τους, ώστε να "τιμωρήσουν", όσους θεσμούς δεν ελέγχουν, αλλά μπορούν, όμως, να υπονομεύσουν, με ασφαλή, δημοκρατικοφανή κοινοβουλευτικό μανδύα.

Εξ αυτού ακριβώς του λόγου προέκυψε η μεθόδευση επιβολής της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να παραδοθούν βορά στην ακυβερνησία που παράγει-κατά κανόνα- η απλή αναλογική.

Εισηγούμενος τότε στη Βουλή την σχετική διάταξη ο σύντροφος Σκουρλέτης, είχε επικαλεσθεί την ..."κουλτούρα συνεργασιών που προάγει και παράγει η απλή αναλογική"(....). Εάν αυτό δεν ήταν προκλητικώς υποκριτικό και ψευδεπίγραφο, τότε δεν υπήρχε καμία ανάγκη για δεύτερο γύρο προκειμένου να εκλεγούν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, οι οποίοι δεν επέτυχαν το 50%+1 στον πρώτο γύρο, με τους συνδυασμούς τους. Θα αρκούσε μία "εσωτερική διαβούλευση" ατέρμονη και άγονη τελικώς!

Και έτσι φθάσαμε στη διατήρηση του δεύτερου γύρου, που "παρεχώρησε" τότε στη Βουλή ο γαλαντόμος Σκουρλέτης...Ίσως, τότε, να είχε παραβλέψει ή υποτιμήσει ότι τα χειρότερα για το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αργούσαν!

Πώς, λοιπόν, κινδυνεύουν να (μη) λειτουργήσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, είναι περισσότερο από σαφές: Περιφερειάρχης και Δήμαρχος θα υπάρχει μεν, πλην, όμως, απογυμνωμένος σχεδόν από εξουσίες, καθ' ο μέτρο δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει "συμμαχίες", δηλαδή κατανομή θέσεων στους επικεφαλής των λοιπών συνδυασμών (αντιδήμαρχοι κ.ο.κ.).

Αλλά έστω κι αν αυτό εξασφαλισθεί, είναι περισσότερο από βέβαιο πόσο δύσκολη θα είναι η λήψη αποφάσεων για την πληθώρα των θεμάτων που αφορούν την ίδια την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δύσμοιρων πολιτών-δημοτών, στη λειτουργία των Περιφερειακών/Δημοτικών Συμβουλίων. Διότι, ακόμη και απλά πράγματα, όπως η αλλαγή λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού..., κινδυνεύουν να παραπέμπονται στις καλένδες, ελλείψει πλειοψηφίας, πόσο μάλλον τα μεγάλα, όπως η ψήφιση του Προϋπολογισμού...

Με την "υπογραφή" Σκουρλέτη, λοιπόν, Περιφέρειες και Αυτοδιοίκηση παραδίδονται στην ακυβερνησία, με ό,τι- αρνητικό κατά κανόνα- αυτό συνεπάγεται.

Θεραπεία; Προφανώς υπάρχει, με ανατροπή του επιβληθέντος θεσμικού πλαισίου, η οποία μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πράγμα που γνωρίζει το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά αυτό μπορεί και να αργήσει. Μπορεί να αναζητηθεί κάποια ρύθμιση άμεσης ισχύος, προς πρόσκαιρη αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αλλά τίποτε πέραν αυτού, δημοσίως έστω...

Στις ελάχιστες ημέρες πριν από τις κάλπες του δευτέρου γύρου της επόμενης Κυριακής οι υποψήφιοι από χώρους που δεν προέρχονται από τον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναδείξουν το μείζον αυτό θέμα-πρόβλημα, επισημαίνοντας την ανάγκη παραδειγματικής καταψήφισης των ΣΥΡΙΖΑίων υποψηφίων, όλως ιδιαιτέρως των προβεβλημένων, όπως αυτών των Δούρου-Ηλιόπουλου και όχι μόνον. Αλλά και στην έσχατη περίπτωση που-παρ' ελπίδα-κάποιος ΣΥΡΙΖΑίος υποψήφιος επικρατήσει, θα εισπράξει και αυτός το ΑΔΙΕΞΟΔΟ που έχει προκύψει από το Κόμμα του και το οποίο θα κληθεί να διαχειρισθεί.....

Βεβαίως αποτελεί αυτονόητη και επιβεβλημένη υποχρέωση των Κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αναδείξουν στο πολιτικό επίπεδο το θέμα -πρόβλημα με την υπογραφή Σκουρλέτη, ώστε ο πρωτεργάτης του να μην αποφύγει την πολιτική αποδοκιμασία η οποία τού αναλογεί, συνεπώς και την αδήριτη τύχη από την κάλπη των εθνικών εκλογών.

Εθνικών εκλογών στις οποίες σύρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη βαριά προσωπική του -τελικώς- ήττα στο πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, στις οποίος ο ίδιος επέλεξε να δώσει τη διάσταση "ψήφου εμπιστοσύνης" που ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ. Η συνέχεια δεν μπορούσε να είναι διαφορετική!

Για τους λόγους αυτούς ο Σκουρλέτης αποτελεί ΟΛΕΤΗΡΑ γιά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου