οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Προς το παρόν καταγράφουμε δύο προφανείς εξελίξεις. Πρώτον, η επιχείρηση αποδυνάμωσης, αποκαθήλωσης ή ακόμη και ανατροπής του Μητσοτάκη που εξελίχθηκε από πέρυσι το καλοκαίρι και τροφοδοτήθηκε από διάφορα κέντρα με αφορμή τις υποκλοπές, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Μεταπολίτευση» και την υποτιθέμενη υπονόμευση του «κράτος δικαίου» απέτυχε. Οσοι πόνταραν ή συμμετείχαν στο πατιρντί πήγαν κουβά. Δεύτερον, μετά τις εκλογές θα έχουμε μια «ωραία ατμόσφαιρα» στην αντιπολίτευση. Ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, ποιοι θα μπουν, ποιοι θα βγουν, άγνωστο....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 12/06/23

ΤΟΥ Ι.Κ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Λιγότερες από δυο εβδομάδες έμειναν έως τις δεύτερες εκλογές του 2023 και η κόπωση πολιτών και πολιτικών είναι εμφανής.

Λογικό, αν υπολογίσει κανείς ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εννέα μήνες!

Ολες οι έρευνες έως τώρα υπονοούν ότι τα δεδομένα της 21ης Μαΐου δεν έχουν ανατραπεί, ούτε καν έχουν μεταβληθεί. Οι συσχετισμένοι μοιάζουν παγιωμένοι με ελάχιστες αποκλίσεις.

Περισσότερο σασπένς έχει ποιοι και πόσοι θα μπουν στη Βουλή παρά ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.

Θα πάμε έτσι μέχρι τέλους; Κανείς δεν μπορεί να πει, αλλά δεν βλέπω και κανέναν να περιμένει κάτι άλλο.

Απλώς το επίπεδο της συζήτησης γίνεται όλο και πιο χαμηλό με χειρότερο παράδειγμα ότι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες, ο Πνευματικός και η Λινού, καλούνται να «απολογηθούν» προεκλογικά για ζητήματα ιατρικής ηθικής.

Αλλά όλο και πιο επικίνδυνο, αν αναλογιστεί κανείς την καταφανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται στη Θράκη, από ποιους και με ποια σκοπιμότητα.

Υποψιάζομαι λοιπόν πως το μόνο που θα μείνει στην Ιστορία από αυτές τις εκλογές είναι η επόμενη ημέρα.

-Αν ο Μητσοτάκης θα έχει μια καθαρή πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη χώρα.

-Πού θα οδηγηθούν οι υπόλοιποι μετά το δικό τους αποτέλεσμα.

Προς το παρόν καταγράφουμε δύο προφανείς εξελίξεις.

Πρώτον, η επιχείρηση αποδυνάμωσης, αποκαθήλωσης ή ακόμη και ανατροπής του Μητσοτάκη που εξελίχθηκε από πέρυσι το καλοκαίρι και τροφοδοτήθηκε από διάφορα κέντρα με αφορμή τις υποκλοπές, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Μεταπολίτευση» και την υποτιθέμενη υπονόμευση του «κράτος δικαίου» απέτυχε.

Οσοι πόνταραν ή συμμετείχαν στο πατιρντί πήγαν κουβά.

Δεύτερον, μετά τις εκλογές θα έχουμε μια «ωραία ατμόσφαιρα» στην αντιπολίτευση. Ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν, ποιοι θα μπουν, ποιοι θα βγουν, άγνωστο.

Παραγγείλαμε ήδη ποπ-κορν για να το παρακολουθήσουμε.

Η πρώτη εξέλιξη διασφάλισε την πολιτική ομαλότητα. Οι Πρωθυπουργοί βγαίνουν από τις κάλπες και όχι από ημερίδες ανήσυχων συνταγματολόγων.

Η δεύτερη εξέλιξη εξασφαλίζει το θέαμα που είναι πάντα ζητούμενο στην ελληνική πολιτική. Ηδη η επανεμφάνιση της Ζωής υπόσχεται τα καλύτερα.

Επί της ουσίας όμως δεν μπορώ να αποφύγω το μείζον.

Το ερώτημα δηλαδή αν οι έλληνες ψηφοφόροι του 2023 έκλεισαν την άφρονα και καταστροφική παρένθεση που είχε ανοίξει το 2012.

Οι εκλογές του 2019 και οι πρόσφατες της 21ης Μαΐου έδωσαν ήδη μια απάντηση. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν η απάντηση αυτή είναι οριστική.


"ΤΑ ΝΕΑ", 12/06/23
























Υπουλοι αντίπαλοι η έπαρση και ο εφησυχασμός


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Σε «ποσοστά καύσωνα» αποτυπώνεται ο στόχος της ΝΔ για τις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τη σχετική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Κιλκίς το Σάββατο, όταν για άλλη μία φορά έδειξε καθαρά, έστω και χωρίς να μιλά με αριθμούς, ότι διεκδικεί μεγάλο εκλογικό... σαραντάρι ως επαναβεβαίωση και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής της τελευταίας νίκης του.

 Οσο κι αν η κεντροδεξιά παράταξη επιδιώκει τον ισχυρότερο δυνατό «καύσωνα» στην επικείμενη αναμέτρηση, πυκνώνουν οι ανησυχίες για όσα απειλούν στο μεταξύ να «κάψουν» τη νεοδημοκρατική τροχιά προς την κάλπη. Οι επιτελείς του κόμματος δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι αντιμετωπίζουν ως ύπουλο αντίπαλο την έπαρση και τον εφησυχασμό - της προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος. Και αυτό υπό την έννοια ότι μια τέτοια σιγουριά αφενός μπορεί να παρασύρει τα γαλάζια στελέχη (ον κάμερα ή στις συζητήσεις με ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειές τους) σε αλαζονική, αυτάρεσκη στάση, αφετέρου μπορεί να οδηγήσει μερίδα ψηφοφόρων στην ξαπλώστρα της παραλίας αντί για το παραβάν του εκλογικού κέντρου. 

Ενδεικτικό το «ξόρκι» του Μητσοτάκη από την Κατερίνη στη λογική, που ο ίδιος ανησυχεί ότι μπορεί να εμπεδωθεί σε ψηφοφόρους, του «δεν βαριέσαι μωρέ, τελειώσανε όλα, μήπως πάμε να ψηφίσουμε κανένα μικρότερο κόμμα, μήπως πάμε στην παραλία αντί να ψηφίσουμε». Εξού και το διπλό στοίχημα της ΝΔ για το υπόλοιπο της προεκλογικής σεζόν είναι ακριβώς αυτό: να κρατά προσγειωμένα τα στελέχη σε μια «συγκρατημένη» θετική καμπάνια με τον Μητσοτάκη να την παίρνει ο ίδιος πάνω του σε μεγάλο βαθμό και να πείσει τους ψηφοφόρους που στήριξαν τη ΝΔ στις 21 Μαΐου να κάνουν την ίδια επιλογή σε δύο εβδομάδες. «Ελπίζω ότι σε αυτές τις κάλπες θα κερδίσουμε και κάποιους που δεν μας εμπιστεύτηκαν τον Μάιο» είπε ο πρόεδρος του κόμματος κατά την περιοδεία του στον Βορρά, λέγοντας με νόημα ότι οι εκλογές ξεκινούν από το μηδέν «αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό».

Οι κίνδυνοι για τη ΝΔ, πέραν των παρενεργειών από μια αίσθηση σιγουριάς της νίκης, αφορούν επιπλέον τα τυχόν... αυτογκόλ των στελεχών της, που αυτομάτως προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις αλλά και προσφέρουν στους πολιτικούς αντιπάλους πατήματα για αντεπιθέσεις. Περιπτώσεις με χαρακτηριστικά όπως εκείνη του Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος οδηγήθηκε εκτός προεκλογικής κούρσας έπειτα από - το λιγότερο - άστοχες δηλώσεις του για την παράμετρο του κόστους σε θεραπείες ασθενών τελικού σταδίου, δεν ελέγχονται εύκολα κατά την παραδοχή κομματικών παραγόντων. Επιχειρείται όμως... πρόληψη με σαφείς εντολές προς όλους τους υποψηφίους να μείνουν αποκλειστικά εντός της κομματικής γραμμής, καθώς και με τακτικά «σεμινάρια» ενημέρωσης των υποψηφίων για τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης στα πιο «καυτά» πεδία - Υγεία, κράτος, οικονομία κ.λπ.

Θέλουν να αποφύγουν ένα σκηνικό αποδρομής

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ

Οσο πλησιάζουν οι ημέρες για την κάλπη της 25ης Ιούνη και παρά την πρώτη θετική αποτίμηση που γίνεται εντός της Κουμουνδούρου για τη μεταβολή της εικόνας και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τα σενάρια, ακόμη και τα πιο δυσμενή, ζωηρεύουν. Ο κίνδυνος της αποδρομής είναι πάνω στο τραπέζι και το εκλογικό όριο θα είναι πυροκροτητής εξελίξεων για τον όλο χώρο και την επόμενη ημέρα του. Εδώ πολλοί προσθέτουν τα «σήματα αποχώρησης» του Αλέξη Τσίπρα σε συνάρτηση με ένα κακό επίσης ποσοστό. Μια ανάγνωση όχι αμελητέα, για παράδειγμα, θέλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να έχει λάβει τις αποφάσεις του αλλά και να έχει τεράστια ανησυχία για την επόμενη ημέρα και το πώς θα οργανωθούν οι διεργασίες με κέντρο τον ίδιο και χωρίς τον βραχνά μιας ατελείωτης εσωστρέφειας.

Το επανέφερε ο ίδιος χθες: «Αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν θα λιποτακτήσω. Θα μείνω για να κρατήσω το κόμμα ζωντανό, να εγγυηθώ την ανανέωσή του, την ανασυγκρότησή του. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαι για μια ζωή σε αυτή τη θέση. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι στις δύσκολες ώρες του δεν θα το αφήσω, δεν θα το εγκαταλείψω», ήταν το δικό του μήνυμα («Καθημερινή της Κυριακής»). 

Το ποσοστό της κάλπης θα είναι προφανώς κρίσιμο και η συγκράτηση της επίδοσης του Μάη είναι στρατηγική προτεραιότητα και ως αφετηρία ανάταξης αλλά και ως «αερόσακος» σε μια ενδεχόμενη αναδιοργάνωση του χώρου του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη στο νέο τοπίο. 

Το ψυχολογικό όριο του 20% είναι στο κέντρο των επιτελών του Τσίπρα αλλά και εδώ εγγράφεται με έναν τρόπο η νέα τακτική απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, που και πολεμική είναι αλλά και ενεργοποιεί ένα είδος συσπείρωσης της συριζαϊκής βάσης έστω με όρους κομματικού πατριωτισμού.

Για το ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες σε συνέντευξή του (TRT) πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «είχε μια ευκαιρία να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή ως προς αυτό, όταν του τείναμε το χέρι της συνεργασίας για να κάνουμε προοδευτική διακυβέρνηση μέχρι τις 21 του Μάη. Και έλεγε "δεν το θέλω, δεν με ενδιαφέρει"», ενώ συμπλήρωσε με ευθεία βέλη πως ο Ανδρουλάκης «τούτη την ώρα δεν ξέρω αν θα θέλει να είναι σε ένα κυβερνητικό σχήμα συμπληρωματική δύναμη, αλλά σίγουρα είναι μια δύναμη η οποία βοηθάει το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη». Μια στρατηγική πίεσης για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ο μόνος πόλος στην προοδευτική επικράτεια. Χθες πάντως στο ίδιο προγραμματικό mood που βλέπουμε ως στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κάλπη του Μάη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση για το νέο ΕΣΥ.


Μπροστά στην παγίδα της στασιμότητας

ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ένα μεγάλο πλεονέκτημα - πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει η Χαριλάου Τρικούπη για διψήφιο ποσοστό και παράλληλα μείωσε σημαντικά τη διαφορά του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του κόμματος προτιμούν να κρατούν μικρό καλάθι για την επόμενη κάλπη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποβλέπουν στην αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Οι πρώτες μετεκλογικές μετρήσεις δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει την ώθηση μιας πολιτικής δύναμης που βρίσκεται σε άνοδο, ενώ τα μηνύματα που έρχονται ειδικά από την περιφέρεια είναι ιδιαίτερα θετικά για την προσπάθεια που γίνεται. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος; Να μην υπάρξει η αλλαγή που επιδιώκουν. Οχι επειδή το κόμμα θα χάσει δυνάμεις, αλλά επειδή θα μείνει στάσιμο.

Η βασική εκτίμηση στο κεντροαριστερό στρατόπεδο είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει το μομέντουμ και οποιαδήποτε παραμονή στα ίδια επίπεδα των προηγούμενων εκλογών καθυστερεί την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και θα εκτιμηθεί στο σύνολό της στο τέλος του εκλογικού κύκλου, μετά τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε αποδρομή» και το ΠΑΣΟΚ, ως παραδοσιακός εκφραστής των κεντροαριστερών και προοδευτικών πολιτών, μπορεί να ξαναπάρει σταδιακά τη θέση του ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό. «Η προοδευτική δύναμή μας με τον προγραμματικό της λόγο και τις ρεαλιστικές της προτάσεις θα σταθεί εμπόδιο στην παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα είναι κάθε μέρα δίπλα στον πολίτη» ανέφερε στο ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δίνοντας και το στίγμα του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. 

Αυτή η οπτική βασίζεται στο δεδομένο πως στην πράξη το ΠΑΣΟΚ ευνοείται από την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ - εφόσον αυτή καταγραφεί και στη δεύτερη κάλπη, με μείωση των ποσοστών του κάτω από 20%, η παραμονή του τρίτου κόμματος στα ποσοστά του Μαΐου θα σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων ψηφίζουν για αντιπολίτευση, στους οποίους σε αυτή τη φάση έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους.

Παράλληλα, η στασιμότητα για το ΠΑΣΟΚ θα βάζει σφραγίδα και στη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο κεντρώο ακροατήριο και στη ΝΔ. Ενα φλερτ που επί της ουσίας ξεκίνησε το 2012, ως μέτωπο απέναντι στον αποκαλούμενο λαϊκισμό των αντιμνημονιακών δυνάμεων και συνεχίζεται, καθώς με γνώμονα τη σταθερότητα οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι επιμένουν να στρέφονται προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μείνει στάσιμο θα σημαίνει πως δεν κατάφερε να πείσει για την αξιοπιστία και τη συνέπεια του προγράμματός του αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων, το οποίο συνεχίζει να ενδιαφέρει την ηγεσία του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου