οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Πλήρης είναι, μάλιστα, η αδιαφορία των διεκδικητών του 13ου και 14ου μισθού για τη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και συνετή δημοσιονομική διαχείριση σε συνθήκες ύψιστης, παγκόσμιων οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αβεβαιότητας με αναπόφευκτο κόστος και για τη χώρα μας. Σκόπιμη αγνόηση κινδύνων. Αρκεί να πέσει ο Μητσοτάκης. Μετά τον ενάρετο κύκλο που εγκαινιάστηκε το 2019 με την πολλαπλή ήττα του, ο λαϊκισμός εκ δεξιών και ευωνύμων εμφανίζεται εκ νέου θρασύς, χυδαίος και απειλητικός. Κι αυτή τη φορά, αν καταφέρει να ανατρέψει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και πρόοδο που απολαμβάνει η χώρα και που κατακτήθηκε με ιδρώτα και αίμα, θα συμπαρασύρει τα πάντα, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της...

 



















Δύο πόρτες έχει η ζωή: Η απειλή 
του δημοσιονομικού εκτροχιασμού


Το πώς μια κοινωνία που πέρασε από την εφιαλτική εμπειρία της χρεοκοπίας, των Μνημονίων, της λιτότητας και της λαϊκιστικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (του πολιτικού συνονθυλεύματος των νεοσταλινικών του ΣΥΡΙΖΑ και των νεοακροδεξιών των ΑΝ.ΕΛ.) μόλις πριν από 10 χρόνια βρίσκεται ξανά στο κατώφλι να διαπράξει τα ίδια λάθη αποτελεί μέγιστη πολιτική και ερμηνευτική πρόκληση. Σκιαγραφώ ορισμένες πτυχές της.

Κατ’ αρχάς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά κυρίως αυτές που είχαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας αλλά και για τη σωτηρία της, ήτοι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προφανώς δε θέλησαν ούτε να ερευνήσουν τα πραγματικά γεγονότα της καταστροφικής διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε να συζητήσουν ψύχραιμα και με διάθεση αυτοκριτικής τις πρωταρχικές οικονομικές και πολιτικές αιτίες της χρεοκοπίας. Το τίμημα που πλήρωσε η χώρα από άποψη οικονομική και θεσμική ήταν βαρύτατο. (βλ. το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη, ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ-ΕΛΛΑΔΑ 2007-2019, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2025)


Χάθηκε η ευκαιρία για μια αναγκαία άσκηση εθνικής αυτογνωσίας. Η χώρα, βέβαια, έπαψε να είναι το μαύρο πρόβατο διεθνώς. Αντίθετα, αποτελεί, πλέον, ένα πολύ καλό παράδειγμα. Έχει κερδίσει με το σπαθί της τη διεθνή της φερεγγυότητα. Έχει εγκαινιάσει έναν ενάρετο κύκλο συνεχούς προόδου. Οι νοοτροπίες, όμως, δεν έχουν αλλάξει. Γιατί, άραγε, η «κοινωνία» θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση; Ποιος γιαλός άραγε δεν είναι γι’ αυτήν στραβός για να αρμενίζει άνετα κι αμέριμνα; Μυστήριο. Το γνωστό είναι ότι πάθαμε αλλά δε μάθαμε.

Κατά δεύτερο λόγο, οι πολίτες είναι οικονομικά αναλφάβητοι και απαίδευτοι στα βασικά. Κι επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλειοδοτούν σε παροχές και φυσικά δεν έχουν καμιά διάθεση υπεύθυνης στάσης, εναπόκειται στην κυβέρνηση να επωμιστεί το καθήκον της ορθής ενημέρωσης των πολιτών.

Οφείλει να εξηγήσει με απλά και «λαϊκά» λόγια τα βασικά οικονομικά δεδομένα και τις λειτουργίες της οικονομίας κι όχι απλώς να αναλίσκεται σε κουραστική παράθεση γενικών στατιστικών στοιχείων, αληθών μεν και ευνοϊκών αλλά δύσκολα κατανοητών στο μέσο πολίτη. Επί παραδείγματι, τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί πρέπει να μειώνουμε το χρέος, ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί περιορισμοί, γιατί δεν πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε, πώς διαμορφώνονται οι μισθοί, σε τι επίπεδο θα ήταν οι συντάξεις χωρίς τη γενναία συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού κ.τ.λ. Δεν επεκτείνομαι.

Πολλά πρέπει να εξηγούνται με απλά, κατανοητά λόγια. Φυσικά, τίποτα από τα ανωτέρω δεν ενδιαφέρουν τον απλό πολίτη εάν δε μεταφράζονται σε απτά αποτελέσματα προς βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και γενικότερα των συνθηκών του διαβίωσης και της καλύτερης, ποιοτικότερης προσφοράς των δημοσίων αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, περιβάλλον κ.τ.λ.). Προς το παρόν μάλιστα τον ενδιαφέρει η τιμή των αμνοεριφίων και το κόστος της πασχαλινής τραπέζης, θέματα με τα οποία άλλωστε ασχολούνται εδώ και καιρό όλα τα ΜΜΕ, ως είθισται.

Θα πρέπει η κυβέρνηση συνάμα να υπενθυμίσει στο ανυπόμονο κοινό ότι η χώρα χρεοκόπησε κατά 2/3 λόγω του ασφαλιστικού. Ας ρωτήσουν τον κ. Γιαννίτση, πρόσφατο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της δημοκρατίας. Ας θυμηθούν τα κόμματα τις αντιδράσεις της εκλογικής τους πελατείας, την προειδοποίηση του Κ. Σημίτη στη Βουλή για την επερχόμενη έλευση του ΔΝΤ εις ώτα μη ακουόντων, τις προειδοποιήσεις, εις μάτην, του τότε κεντρικού τραπεζίτη Γ. Προβόπουλου για το πραγματικό υπέρογκο έλλειμμα, τα ψευδή στατιστικά στοιχεία που υποβάλαμε στην ΕΕ (Greek statistics) για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τον υπέρογκο δανεισμό για τη χρηματοδότηση των αμοιβών στο δημόσιο και τις χιλιάδες των προσλήψεων, τη σοβαρή απώλεια ανταγωνιστικότητας και τα συναφή.

Να υπενθυμίσει επίσης ότι παρά τις ύβρεις και τις επιθέσεις κατά των τραπεζών το κράτος ήταν εκείνο που χρεοκόπησε, η δική του φερεγγυότητα κατακρημνίστηκε. Τα ομόλογά του έγιναν σκουπίδια. Το κράτος γκρεμοτσακίστηκε κι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.

Μια νέα επίπλαστη ευημερία με ελλείμματα και δανεικά αποτελεί επιλογή νέας χρεοκοπίας. Η χώρα έχασε το 25% και πλέον του ΑΕΠ της. Χρειάστηκε μια δεκαετία για να βγει από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της. Μόλις τώρα το ΑΕΠ έφτασε εκείνο του 2008, (237,57 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) μολονότι είναι λάθος να εκλαμβάνεται το έτος εκείνο ως βάση σύγκρισης, όπως υποκριτικά γίνεται, λόγω της τότε επίπλαστης ευημερίας με δανεικά και της επικείμενης χρεοκοπίας. Μολονότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας είναι διπλάσιοι αυτών της Ευρωζώνης η απόσταση που χάθηκε καλύπτεται πολύ αργά, για τον απλούστατο λόγο ότι στο μεταξύ διάστημα των δικών μας λαϊκιστικών πειραμάτων οι άλλες χώρες προχώρησαν.

Επομένως, η υστέρηση ήταν διπλή. Ακόμα κι αυτές οι χώρες που βρέθηκαν σε ανάλογη δύσκολη θέση με τη δική μας, διότι κατάφεραν με πολιτική συναίνεση επί των βασικών να εξέλθουν γρήγορα από τα μνημόνια και την κρίση ενώ εμείς σχεδιάζαμε την έξοδο από το ευρώ και σύγκρουση με την ΕΕ πριν την κωλοτούμπα. (βλ. Τάκης Παππάς, ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΧΩΡΑ, Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ, 2024)

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σκωπτικά την κυβέρνηση ότι η χώρα είναι μόλις μπροστά από τη Βουλγαρία στην ΕΕ των 27. Πράγματι, με όρους αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, είναι ουραγός. Κατέχει την προτελευταία θέση με 70 μονάδες έναντι 66 της Βουλγαρίας και 77 της αμέσως υπερκείμενης Λετονίας. Με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, διπλάσιο μάλιστα του μέσου όρου της Ευρωζώνης, θα χρειαστούμε ίσως 20 χρόνια για να φτάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ, διότι και οι άλλες χώρες προχωρούν. Μας έχουν ξεπεράσει όλες οι χώρες της πρώην κομμουνιστικής σοβιετικής αυτοκρατορίας κι ας εντάχτηκαν στην ΕΕ αργότερα από εμάς. Προφανώς, κάτι έκαναν και κάνουν καλύτερα από εμάς. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάποια μαγική ράβδο για να μειώσουμε ταχύτερα την απόσταση, δεν έχουν παρά να μας την αποκαλύψουν.

Οι γενιές της Μεταπολίτευσης στην ουσία έφαγαν το ψωμί των παιδιών τους αλλά συστηματικά αρνούνται την ευθύνη τους, συλλογική και ατομική. Αποφεύγουν κάθε αυτοκριτική αποτίμηση και θεώρηση των πεπραγμένων και της συμπεριφοράς τους. Είναι πιο εύκολος ο δρόμος της μετάθεσης ευθυνών. Κι αυτόν κυρίως έχουν ακολουθήσει.

Πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Το αιώνιο βολικό παραμύθι.

Θεώρησα αναγκαία τα ανωτέρω ως εισαγωγή ενώπιον των απεργιακών κινητοποιήσεων της ερχόμενης Τετάρτης, στις 9 Απριλίου, που οργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ακόμα και όλες οι ενώσεις της Πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και άλλων. Άπαντες συνωθούνται πλέον κάτω από το σύνθημα διεκδίκησης του 13ου και 14ου μισθού. Αγνοούν πλήρως τις προειδοποιήσεις όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του πλέον αρμόδιου, του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ότι η παροχή τους θα συνεπαγόταν δαπάνη που θα εκτροχίαζε δημοσιονομικά τη χώρα και θα την οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια ξανά στα βράχια.

Αγνοούν την πραγματικότητα. Και φυσικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις αναμένονται οι αναγκαίες δόσεις συνθημάτων για το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς και η καθιερωμένη ιεροτελεστική δράση των βάνδαλων και βίαιων μπαχαλάκηδων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλων των αποχρώσεων, πλειοδοτούν σε παροχές. Δεν κοστίζει τίποτα. Τζάμπα μάγκες. Κι ενώ κόπτονται για τις ανισότητες, αδιαφορούν αν οι παροχές αυτές προς τους δημοσίους υπαλλήλους τις αυξάνουν αντί να τις μειώνουν σε σχέση με άλλα «λαϊκά στρώματα» χαμηλότερου εισοδήματος. Και δεν εννοώ τους 400.000 και πλέον ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισούς περίπου, που πριν τη θέσπιση τεκμαρτού εισοδήματος δήλωναν ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ ούτε την παραοικονομία που υπολογίζεται σε 30% με 35% της επίσημης, που κι αυτή εξ ορισμού αυξάνει αφανώς τις ανισότητες.

Χαρακτηριστική της σημερινής κατάστασης είναι η τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που με μια απίθανη Ανακοίνωσή της (31/3) θεωρεί ότι τα πλεονάσματα που δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της θα πρέπει να μοιραστούν στους δημοσίους υπαλλήλους με τον 13ο και 14ο μισθό. Ως δημόσιοι υπάλληλοι κι αυτοί, είναι σύνηθες να αποφασίζουν σχεδόν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, για το ύψος των αποδοχών τους, πάντοτε συν κάτι «ψιλά» αναδρομικά.

Κι αυτή τη φορά, βέβαια, για να μην φανεί και τόσο συντεχνιακό το θέμα, το επικαλούνται υπέρ όλων των δημοσίων υπαλλήλων, για όλο το «λαό» του Δημοσίου. Δίκαια κι απλόχερα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία τι θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί τους. Εύχομαι να διαψευσθώ. Διότι, στην ουσία, οι δικαστικοί καταργούν το δικαίωμα της κάθε κυβέρνησης να ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική που επιλέγει. Καταργούν ένα από τα μεγαλύτερα κεκτημένα της χρεοκοπίας, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Πλήρης είναι, μάλιστα, η αδιαφορία των διεκδικητών του 13ου και 14ου μισθού για τη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και συνετή δημοσιονομική διαχείριση σε συνθήκες ύψιστης, παγκόσμιων οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων και αβεβαιότητας με αναπόφευκτο κόστος και για τη χώρα μας. Σκόπιμη αγνόηση κινδύνων. Αρκεί να πέσει ο Μητσοτάκης.

Μετά τον ενάρετο κύκλο που εγκαινιάστηκε το 2019 με την πολλαπλή ήττα του, ο λαϊκισμός εκ δεξιών και ευωνύμων εμφανίζεται εκ νέου θρασύς, χυδαίος και απειλητικός. Κι αυτή τη φορά, αν καταφέρει να ανατρέψει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα και πρόοδο που απολαμβάνει η χώρα και που κατακτήθηκε με ιδρώτα και αίμα, θα συμπαρασύρει τα πάντα, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Δύσμοιρη χώρα!

Καληνύχτα Ελλάδα.

Ως τώρα δεν κάναμε το λογικό. Δηλαδή να ξεκινάμε από την απειλή, να φτάνουμε στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επιβάλλει αυτή η απειλή, στη συνέχεια να πηγαίνουμε στους εξοπλισμούς που καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και συνακόλουθα να φτάνουμε στη στελέχωση με προσωπικό όλων αυτών των δυνατοτήτων. Αν διαταραχθεί αυτή η μονοσήμαντη σχέση ουσιαστικά δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Αν προχωρούσαμε σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, να αγοράζαμε πρώτα 1.000 αυτοκινούμενα πυροβόλα και να φτιάχναμε 50 μονάδες, θα προέκυπτε πρόβλημα διότι εν συνεχεία θα έπρεπε να δούμε αν όντως μας χρειάζονταν και αν πράγματι διαθέταμε τον κόσμο για να το στελεχώσουμε. Αρα προχωρήσαμε στον σχεδιασμό της Νέας Δομής Δυνάμεων και στη συνέχεια φτάσαμε στα εξοπλιστικά και όχι το, λανθασμένο, αντίστροφο που γινόταν μέχρι πρόσφατα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσαν πρώτοι το σήμα για την προώθηση αυτού του νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου.

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/25
























Πρώτα η δομή και μετά τα όπλα
  • Τα μαθήματα που πήραμε από την Ουκρανία, η «ασπίδα του Αχιλλέα» και οι νέες μας δυνατότητες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟ


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη συνέντευξή του στην «Κ» αναλύει τη νέα φιλοσοφία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι σήμερα μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα σε μία κρίση ανάλογη με εκείνη του 2020.

Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα ταχύτερα σε μια κρίση ανάλογη με εκείνη του 2020 με βάση τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν, λέει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης. Οι νέες δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως λέει, αναδεικνύουν το φυσικό πλεονέκτημα που δίνει το νησιωτικό ανάγλυφο της χώρας, ενώ την ίδια ώρα αποκτάται δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Ο κ. Χούπης χαρακτηρίζει τις σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες του Ισραήλ ως ένα γάμο στρατηγικό και αμοιβαία επωφελή.
  • Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών. Ποια είναι η φιλοσοφία τους;
Είναι ευχάριστο ότι για πρώτη φορά, με την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας, υλοποιείται στην πράξη ένα πρόγραμμα ουσιαστικά μακροπρόθεσμο. Ως τώρα δεν κάναμε το λογικό. Δηλαδή να ξεκινάμε από την απειλή, να φτάνουμε στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που επιβάλλει αυτή η απειλή, στη συνέχεια να πηγαίνουμε στους εξοπλισμούς που καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και συνακόλουθα να φτάνουμε στη στελέχωση με προσωπικό όλων αυτών των δυνατοτήτων. Αν διαταραχθεί αυτή η μονοσήμαντη σχέση ουσιαστικά δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα. Αν προχωρούσαμε σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, να αγοράζαμε πρώτα 1.000 αυτοκινούμενα πυροβόλα και να φτιάχναμε 50 μονάδες, θα προέκυπτε πρόβλημα διότι εν συνεχεία θα έπρεπε να δούμε αν όντως μας χρειάζονταν και αν πράγματι διαθέταμε τον κόσμο για να το στελεχώσουμε. Αρα προχωρήσαμε στον σχεδιασμό της Νέας Δομής Δυνάμεων και στη συνέχεια φτάσαμε στα εξοπλιστικά και όχι το, λανθασμένο, αντίστροφο που γινόταν μέχρι πρόσφατα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσαν πρώτοι το σήμα για την προώθηση αυτού του νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου.
  • Ανακοινώθηκε μια γενική γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας. Τι ρόλο θα έχει;
Θα είναι η αναβαθμισμένη παρουσία του Συμβούλου Ασφαλείας στο πλευρό του πρωθυπουργού, στο ΚΥΣΕΑ και σε όλες τις εκφάνσεις του διυπουργικού ρόλου και συντονισμού που χρειάζεται η εθνική ασφάλεια. Η πληροφορία τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και η διαχείριση της πληροφορίας είναι κομβικής σημασίας.
  • Η διαχείριση της πληροφορίες είναι, καταλαβαίνω, κεντρική και για τον σχεδιασμό των εξοπλισμών...
Πράγματι. Ουσιαστικά όλο το πλέγμα της Διοίκησης και Ελέγχου ή της Διοίκησης Πυρός ή της Διοίκησης Δυνατοτήτων, θα λειτουργεί με τρόπο ώστε, δικτυοκεντρικά, όλες οι αποφάσεις να εκτελούνται ταχέως. Και, βεβαίως, αυτή η πληροφορία θα είναι κρίσιμη ώστε οι μικροί ηγέτες στο πεδίο, οι ηγήτορες να μπορούν να κινηθούν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση με βάση τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους.
  • Η μείωση μονάδων στοχεύει σε αυτή την ευελιξία;
Υπήρχε ένα οργανωτικό σχήμα αραιό ως προς τη στελέχωση. Και ο χρόνος ετοιμότητας και διαθεσιμότητας των τμημάτων αυτών σε σχέση με τις κρίσεις που περιμένουμε, δεν ήταν ικανός να μας δώσει το αποτέλεσμα στον τόπο και τον χρόνο που χρειαζόταν.
  • Γίνεται και μια προσπάθεια μεταρρύθμισης της θητείας, κυρίως όμως του συστήματος εφεδρείας.
Το σύστημα θα απομακρυνθεί από την παλαιά μορφή κλήσης των εφέδρων. Θα είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη μονάδα. Η μονάδα θα μπορεί πολύ γρήγορα με διάφορα εργαλεία (όπως το gov.gr) να επικοινωνεί άμεσα με τον έφεδρο. Για να γίνει αυτό πρέπει η σχέση με τη μονάδα και τον σχηματισμό να είναι ενεργή σε σημαντικό βαθμό. Πάνω απ’ όλα, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η σύνδεση θα οφείλεται στην εθελοντική συμμετοχή του εφέδρου και όχι υποχρεωτικά για όλους.
  • Μέσω της Ε.Ε. μπορούν να αυξηθούν οι αποτρεπτικές δυνατότητες;
Το μέλλον της αμυντικής μας σχεδίασης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έγκειται μόνο στην αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά και στην ευθυγράμμιση των προσπαθειών μας, για συνολική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Οσοι είναι επιφορτισμένοι με τις εν λόγω αποφάσεις επιβάλλεται όπως συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται γενναίες αποφάσεις για τη συνέχιση της ιστορικής διαδρομής της. Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί μπροστά στα πολλά διλήμματα ασφαλείας. Να λάβει υπόψη ότι η ελπίδα δεν αποτελεί επ’ ουδενί αποτελεσματική στρατηγική. Τελικά η Ιστορία συντάσσεται και τιμά πάντοτε τους νικητές.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέφερε διδάγματα...
Πράγματι. Μετά ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα φθοράς δεν υπάρχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη. Διότι ο αγώνας στο έδαφος δίνει ιδιαίτερο βάρος στον μαχητή ως μονάδα στο πεδίο της μάχης. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ότι ένας μαχητής με κάποιο τερματικό να μπορεί να θέτει εκτός επιχειρήσεων μια ολόκληρη μονάδα, η οποία ουσιαστικά είναι πάρα πολύ δύσκολη στη διοίκηση και στον έλεγχο. Μετά, ένα πρόσθετο δίδαγμα είναι πως τα drones, τα περιφερόμενα πυρομαχικά, με πολύ χαμηλό κόστος, επιτυγχάνουν χτυπήματα σε πολύ μεγάλο βάθος στρατηγικής αξίας. Και αυτό γίνεται καθημερινά μέσω της ανάπτυξης της καινοτομίας και εργαλείων που παρήχθησαν στη διάρκεια των μαχών. Δηλαδή μέσα από την Ουκρανία προέκυψαν επιχειρησιακές ανάγκες στις οποίες η καινοτομία έδωσε λύσεις. Αυτό έγινε με τα drones, την επιτήρηση, τα γεωγραφικά, τη δύναμη των δορυφόρων, την παροχή και αξιοποίηση πληροφορίας. Ουσιαστικά από τον εντοπισμό μέχρι την προσβολή ο χρόνος έχει μειωθεί, όπως και η δυνατότητα αντίδρασης. Σε όλα αυτά υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: Πρέπει να δοθεί ευελιξία στους διοικούντες να παίρνουν αποφάσεις στον βαθμό τους και στη θέση τους. Είδαμε από την πλευρά της Ρωσίας ένα δυσκολοδιοίκητο μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Επίσης τα χτυπήματα σε βάθος, είτε με drones είτε με πυραυλικά στρατηγικά όπλα, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον από απόσταση προσβολής. Πολλές φορές αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τις διαστημικές επικοινωνίες και πληροφορίες. Επιπλέον, η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει μια λίμνη και οι ναυτικές δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες και δέσμιες των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το ίδιο και στρατηγικές εγκαταστάσεις στην ξηρά. Γενικά η καινοτομία καταργεί εξοπλιστικά μέσα σε μια ώρα.
  • Πώς φέρνουμε τα διδάγματα της Ουκρανίας στο ελληνικό πεδίο;
Εμείς κοιτάμε τι είναι αναγκαίο στο δικό μας περιβάλλον. Ολο το εξοπλιστικό πρόγραμμα στοχεύει να προσαρμοστούμε σε αυτό το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Εχουμε ένα περιβάλλον με πάρα πολλά νησιά. Κάθε νησί ως χερσαίος χώρος θα δίνει συνεισφορά στην αεράμυνα, απελευθερώνοντας τα μαχητικά αεροσκάφη και τις μονάδες επιφανείας από τον αποκλειστικό ρόλο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Με την αεράμυνα, το πυραυλικό πυροβολικό, τους αντιπλοϊκούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους, τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, αξιοποιείται η γεωγραφία της χώρας. Εξασφαλίζουμε την αποτρεπτική δυνατότητά μας. Και την ίδια στιγμή δεν χάνουμε τη δυνατότητά μας για στρατηγικά πλήγματα σε βάθος.
  • Eχουμε και στρατηγικά όπλα στην εξίσωση πια...
Ναι, με δυνατότητες πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, μέχρι και χιλίων. Παράλληλα, η εγκατάσταση των συστημάτων της «Ασπίδας του Αχιλλέως», δίνει τη δυνατότητα χτυπημάτων με βλήματα, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου. Ο θόλος δεν καταρρίπτει μόνο με βλήματα, αλλά έχει και δυνατότητες ηλεκτρονικής προσβολής που θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση κορεσμού ενός στόχου. Φυσικά υπάρχει και αντιαεροπορική και αντιπυραυλική δυνατότητα και στις νέες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Μια φρεγάτα FDI έχει 180 χιλιόμετρα γύρω από το φυσικό της μέγεθος. Αρα αναπτύσσονται δυνατότητες σε όλη την περιοχή του γεωστρατηγικού μας ενδιαφέροντος, από την Κρήτη έως την Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο.
  • Το 2020 ζήσαμε μια κρίση. Το 2025 είμαστε σε καλύτερη φάση από πλευράς δυνατοτήτων;
Οι δυνατότητές μας πλέον δίνουν φυσικό πλεονέκτημα που σε κάθε περίπτωση προσδιορίζει ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον ανταπόκρισης στην κρίση. Η ανταπόκρισή μας πλέον μπορεί να είναι ταχύτερη.


Η σχέση μας με το Ισραήλ έχει στρατηγικό βάθος

  • Τι θα λέγατε σε έναν νέο που είναι 18 ετών και θέλει να κάνει καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις;
Και οι δύο γιοι μου και ο γαμπρός μου είναι νεαροί αξιωματικοί. Hταν προσωπική επιλογή τους. Eχω διατελέσει διοικητής στη Σχολή Ευελπίδων και θα πω στους νέους σήμερα αυτό που έλεγα και στους γονείς των σπουδαστών. Καταρχάς είναι δική τους επιλογή. Δεν είναι χώρος που μπορεί να οδηγήσει στον πλουτισμό και διέπεται από κάποιες αρχές και αξίες. Με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εξασφαλίζεται ότι ο αξιωματικός θα έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση για να μπορεί να είναι ελεύθερος στην άσκηση των καθηκόντων του χωρίς άγχος. Αυτό, βεβαίως, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση με το λειτούργημα. Ο αξιωματικός θα πρέπει να είναι ταγμένος και δεδομένος για την υπηρεσία. Ο δρόμος έχει μια αποστολή: αφοσίωση στο καθήκον. Για εμάς η φιλοπατρία δεν είναι κάτι απροσδιόριστο. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το υπέρτατο αγαθό, τη θυσία της ζωής για την πατρίδα.
  • Η νέα μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων προϋποθέτει να μπουν στις παραγωγικές σχολές και νέες ειδικότητες, για παράδειγμα της τεχνολογίας πληροφοριών (ΙΤ).
Τα νέα οπλικά συστήματα πρέπει να έχουν χειριστές με τη δυνατότητα να τα χειρίζονται. Και θα έχουν. Θα βγαίνουν από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καταρτισμένοι. Θα πρέπει, βέβαια, όπως προχωρά η τεχνολογία να υπάρχει και αυτό που λέμε διά βίου μάθηση, διά βίου γνώση. Και ταυτόχρονα θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Οταν η πατρίδα έχει δαπανήσει κάποια χρήματα και προσπάθεια για να εκπαιδεύσει ένα στέλεχος που θα χειρίζεται ένα συγκεκριμένο σύστημα, δεν θα πρέπει να μπορεί να παίρνει αυτή την τεχνογνωσία εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή ο αξιωματικός παραμένει κυρίως αξιωματικός. Είναι ηθικό συμβόλαιο με την πατρίδα.
  • Συζητήθηκε η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα τι μπορεί να κάνει;
Λίγες, αλλά σοβαρές αμυντικές εταιρείες στην Ελλάδα εξάγουν σε 120 χώρες ανά την υφήλιο, χωρίς να αγοράζουμε εμείς. Πρόκειται για εταιρείες που άντεξαν στην κρίση, έδωσαν δουλειά σε πολλούς νέους επιστήμονες, έδειξαν δηλαδή ότι υπάρχει χώρος. Θέλουμε ανθρώπους να παραγάγουν και να υποστηρίξουν όλο αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
  •  Πόσο στενές είναι οι σχέσεις μας με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις;
Πάρα πολύ στενές. Είναι μια συμμαχία με πολύ μέλλον και πολύ στέρεες βάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος δίνουν ένα στρατηγικό βάθος σε αυτή τη σχέση και για το έθνος του Ισραήλ. Στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός σε βάθος, σε σχέση με τις δυνατότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε με το Ισραήλ. Είναι ένας γάμος που είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο έθνη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ λειτουργούν με βάση μια παραδοχή: Σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα στο πεδίο της επιχειρησιακής εγρήγορσης. Πρέπει, νομίζω, κι εμείς να παραδειγματιστούμε. Και να σκεφτούμε κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστούμε κι εμείς, σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζουμε.

Ναι, ξέρω, η αντιπολίτευση λαϊκίζει, το ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος, η Ζωή θέλει να βάλει τον Μητσοτάκη φυλακή, ένα μεγάλο μέρος των φιλελεύθερων ψηφοφόρων είναι εγκλωβισμένο, αν όχι απελπισμένο, η Νέα Δημοκρατία είναι λοιπόν καταδικασμένη στις επόμενες εκλογές να ξανακερδίσει. Ολα να τα δεχθούμε. Αλλά απαντήσεις στα θέματα που έχουν ανοίξει θα πάρουμε ποτέ;....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ"



ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ, ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΚΚΕ; Ας υψωθεί επιτέλους ένα τείχος προστασίας για τον λαό, νικηφόρων αγώνων για την αποτροπή αθέατων νέων γεωπολιτικών ληστρικών μνημονίων με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε βάρος του λαού και της χώρας.

 Από την "Εφ.Συν"

"Εφ.Συν", 07/04/25

ΚΩΣΤΑΣ ΗΣΥΧΟΣ

Χωρίς να έχει γίνει επί της ουσίας κανένας πολιτικός και οικονομικός απολογισμός για το μεταπολιτευτικό «πάρτι» εξοπλιστικών προγραμμάτων που οδήγησε σε διαπλοκές πολιτικών προσώπων, κομμάτων και εξοπλιστικών εταιρειών, η κυβέρνηση και κόμματα της «νατοϊκής» και συστηματικής μετα-μνημονιακής αντιπολίτευσης συνηγορούν στα νέα δόγματα του Ευρωατλαντισμού σε μια ξέφρενη κούρσα νατοϊκών εξοπλισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είκοσι πέντε δισεκατομμύρια ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη νατοϊκή στρατηγική και για τις διαπλεκόμενες εταιρείες κατασκευής όπλων και όχι για την αναγκαία αποτρεπτική άμυνα της χώρας. Η Ελλάδα ως «ο καλός μαθητής» είναι πάντα πρώτη στο να συνηγορεί στα νέα νατοϊκά δόγματα που οδηγούν την Ε.Ε. στην οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική της περιθωριοποίηση.

Αφού η πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Φον Ντερ Λάιεν, δημοσιοποίησε την απόφαση να μην προσμετρώνται στο χρέος οι εξοπλιστικές δαπάνες των χωρών-μελών της Ε.Ε., ώστε κατά κύριο λόγο η γερμανική και η γαλλική βιομηχανία όπλων να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στα νέα νατοϊκά σχέδια επανεξοπλισμού της Ε.Ε., έρχεται η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

● Στημένες αποφάσεις της Κομισιόν για εξαίρεση ως «ρήτρα διαφυγής» για τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες που προβλέπονται.

● Πράσινο φως στην αλματώδη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών για τα επόμενα χρόνια.

● Η Ελλάδα πρώτη και καλύτερη στην εξυπηρέτηση των γαλλογερμανικών συμφερόντων στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.

Ετσι, η Ελλάδα θα μπορεί να υπογράφει συμβόλαια ταχύτερα, χωρίς να ανησυχεί για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό ή πολιτικές αντιδράσεις περί δημοσιονομικής σταθερότητας. Εξάλλου οι μετα-μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας έως το 2060 θα αφορούν την επίβλεψη (καταλήστευση) των υποχρεώσεων της χώρας να αποπληρώνονται «στημένα δάνεια» στους «ευρω-δυνάστες».

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν την ευκαιρία η Ελλάδα να αποκτά τη δυνατότητα για νέα προγράμματα σε βάθος χρόνου, όπως περισσότερα μαχητικά αεροπλάνα, φρεγάτες, αντιαεροπορικά συστήματα και drones. Οι κατασκευάστριες εταιρείες ήδη «τρίβουν τα χέρια τους».

Η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει πλέον πανέτοιμη να εφαρμόζει δογματικά πολιτικές και κανόνες που θα πετσοκόβουν δημόσιες δαπάνες που αφορούν κοινωνικές πολιτικές, κυρίως σε δημόσια Yγεία, Παιδεία, συντάξεις, μισθούς και δημόσιες επενδύσεις σε κοινωφελή έργα που θεωρούνται «σπατάλες» από τους ειδικούς στη νεοφιλελεύθερη «χειρουργική» καταστροφής δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών. Η συνεχής και εντεινόμενη φτωχοποίηση του λαού είναι σχεδιασμένη.

Πάντα είναι αναγκαία η αποτρεπτική άμυνα όπως και η εγχώρια δημόσια βιομηχανία οπλικών συστημάτων. Δυστυχώς όμως δεν εξυπηρετείται ένα τέτοιο δόγμα αποτρεπτικής αμυντικής ικανότητας της χώρας αλλά η νατοϊκή στρατηγική επανεξοπλισμού.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσική Ομοσπονδία! Πρόσφατα, και με την επίσκεψή του στον σύμμαχό του Νετανιάχου, εγκλωβίζει επικίνδυνα τη χώρα και τον λαό στο τρίγωνο Ουάσινγκτον - Βρυξέλλες - Τελ Αβίβ.

Στη Βουλή, προκειμένου να πειστεί ο ελληνικός λαός, οι ανούσιες και υποκριτικές «κραυγές» για την προστασία των συνόρων μας είναι κακόγουστου θεατρικού χαρακτήρα, αφού στην ουσία εμπεδώνεται η απόλυτη νατοϊκή προσήλωσή μας.

Πάντα γίνεται αναφορά για τον κίνδυνο εξ Ανατολής, μόνο που η Τουρκία προβλέπεται (σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Τουσκ, σημερινό πρόεδρο της Πολωνίας) να είναι εγγυητής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια (!), αφού διαθέτει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό του ΝΑΤΟ και ακμάζουσα πολεμική βιομηχανία που θα προμηθεύει πολεμικό εξοπλισμό την Ε.Ε. (με πλαφόν βέβαια, ώστε να παραμένει η γερμανική και γαλλική πρωτιά) για να προστατεύει και την Ελλάδα! Τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. οδεύουν στη λεηλασία για τον επανεξοπλισμό της Ε.Ε., η αυξανόμενη φτώχεια διευρύνεται, η στεγαστική κρίση διογκώνεται, η διατροφική ανέχεια και η ακρίβεια αγγίζουν σχεδόν κάθε οικογένεια, η δημόσια Παιδεία και Υγεία βρίσκονται στο ναδίρ.

Οι συζητήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο αποκρύπτουν την κοινωνική πραγματικότητα, επενδύουν στο ακλόνητο δόγμα «Ανήκουμε στην Δύση». Η συστημική και νατοϊκή αντιπολίτευση αποφεύγει με απόλυτη προσήλωση να κατονομάσει το ΝΑΤΟ, τις αμερικανικές βάσεις και τους εξοπλισμούς ως σημεία διαφωνίας με την κυβέρνηση. Η έννοια του πατριωτισμού λοιδορείται ενώ η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες για τα σύνορά μας και την κυριαρχία μας, αλλά σταθερά βρίσκεται στην εγκληματική πλευρά της Ιστορίας ως «σιωπηλός συνεργός» με τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου και τον νατοϊκό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ας υψωθεί επιτέλους ένα τείχος προστασίας για τον λαό, νικηφόρων αγώνων για την αποτροπή αθέατων νέων γεωπολιτικών ληστρικών μνημονίων με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε βάρος του λαού και της χώρας.

*Μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.-Α.Α., πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην βουλευτής

Ο σημερινός όμως παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε με μια ακατανόητη κι αψυχολόγητη αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να έχει μόνο ηττημένους. Προφανώς η Ευρώπη, η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του πλανήτη, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Θα αντιδράσει. Ενώ η Κίνα, η τρίτη παγκόσμια εμπορική δύναμη, έχει ήδη μπει στα χαρακώματα. Τα χρηματιστήρια υπέστησαν τεράστια ζημιά – για «Μαύρη Πέμπτη» μιλούν στη Γουόλ Στριτ. Οι απώλειες των αμερικανικών εταιρειών μετριούνται σε εκατοντάδες δισ. Ισως σε τρισ. Ενώ οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία μπήκαν σε έναν κύκλο αβεβαιότητας. Μια διεθνής ύφεση με απροσδιόριστες συνέπειες ελλοχεύει. Το επεσήμανε με τον πιο επίσημο τρόπο το ΔΝΤ και κορυφαίοι οικονομολόγοι (3/4). «Μέρα καταστροφής» χαρακτήρισε ο «Economist» τη «Μέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ (5/4). «Ο ασθενής επέζησε» πανηγύρισε αντιθέτως ο αμερικανός πρόεδρος (4/4). Ο,τι καταλαβαίνει ο καθένας… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κήρυξη εμπορικού πολέμου από την πλευρά της Ουάσιγκτον υπακούει σε κάποια λογική. Δυστυχώς, τη χειρότερη. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της νέας αμερικανικής διοίκησης που είναι υπαρκτό αντιμετωπίζεται με μάλλον ανορθόδοξες και επιζήμιες μεθόδους. Χωρίς πραγματικό σχέδιο. Αύξηση δασμών αντί για αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πράγμα που σημαίνει ανάσχεση αντί για τόνωση της ανάπτυξης. Περικοπή κοινωνικών και αμυντικών δαπανών με ασυνάρτητο τρόπο αντί για στοχευμένες παρεμβάσεις. Το βέβαιο είναι ότι δεν γίνεται να ανορθώσεις τα οικονομικά σου κηρύσσοντας τον πόλεμο στην παγκόσμια οικονομία. Ούτε ζητώντας από τους άλλους να πληρώσουν τα αδιέξοδά σου. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο το αμερικανικό δημοσιονομικό αδιέξοδο και η ασυνάρτητη αντιμετώπισή του από τη νέα διοίκηση. Είναι και η βίαιη αναθεώρηση της φιλελεύθερης λογικής πάνω στην οποία στηρίχτηκε η παγκόσμια οικονομία τον τελευταίο αιώνα και πάντως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ, θυμίζω. Τι άλλαξε λοιπόν τόσο δραματικά που να δικαιολογεί έναν ανόητο και καταστροφικό εμπορικό πόλεμο; Ενδεχομένως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε βιαστικά συμπεράσματα. Οι ΗΠΑ δεν είναι πια μόνες στο παιχνίδι. Και πολλές φορές η πραγματικότητα αλλά κυρίως το κόστος της πραγματικότητας αποτελούν τον καλύτερο οδηγό διόρθωσης των υπερβολών, ακόμη και των άστοχων πολέμων. Αλλά μην έχουμε αυταπάτες. Η ζημιά είναι και θα είναι μεγάλη. Η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει την τρίτη μεγάλη αναταραχή μέσα σε μια εξαετία, μετά τον Covid και το Ουκρανικό. Δεν ξέρουμε αν θα αντέξει. Ούτε πώς και πότε θα επανέλθει.

 Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ". κύριο θέμα, 07/04/25








ΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΦΙΛΟ-ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ ΤΑ ΔΥΟ SITES, ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΟΝ "ΤΖΟΓΟ" ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΟ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΙΜΑ-ΓΙΑΜΑΛΗ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΣΤΩ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ KAI Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ MEGA CHANNEL, ΚΑΘΩΣ "ΠΑΡΑ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΡΙΚΟ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΒΡΑΔΥΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ Kontra Channel, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΘΑ ΜΠΑΛΩΝΕΙ ΤΡΥΠΕΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ"(...). ΚΑΘ' Ο ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΟΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΔΙΑΨΕΥΣΗ, ΩΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ!

 






Παρά τα τραγικά νούμερα τηλεθέασης, που την καθιστούν αδύναμο κρίκο στο Mega Channel, η Αναστασία Γιάμαλη θα παραμείνει και του χρόνου στον τηλεοπτικό σταθμό του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ωστόσο, η εκπομπή της, η οποία δεν πηγαίνει καλά, δεν θα συνεχιστεί με την δημοσιογράφο να αναλαμβάνει βραδινή εκπομπή που θα παραπέμπει σε εκείνη που έκανε στο Kontra Channel και θύμιζε Κανάλι 29. Επιπλέον θα είναι σχολιάστρια στο δελτίο ειδήσεων και στις υπόλοιπες εκπομπές, θα μπαλώνει τρύπες δηλαδή, όπου χρειάζεται.

«Κολάζουν» οι sexy πόζες της Νατάσας Γιάμαλη στις παραλίες της Μάνης (pic)

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη στο προσωπικό λογαριασμό της στο Ιnstagram ΕΔΩ




Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Από μήνες, σοβαρός συνάδελφός μου, ο Κώστας, μου έλεγε κάθε τόσο, ότι ένας «εμπειρογνώμονας» ονόματι Λακαφώσης δεν είναι πιστοποιημένος εμπειρογνώμονας, και πως αυτά που υποστηρίζει για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων δεν διαθέτουν καμία επιστημονική βάση. Οτι εμφανίζεται ως μηχανολόγος-αεροναυπηγός-μηχανικός, αλλά δεν υπάρχει καταγεγραμμένος στο ΤΕΕ (άρα λογικά δεν πρέπει να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), και διάφορα άλλα τα οποία, για την οικονομία της συζήτησης, δεν αναφέρω, ούτε έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμουν να τον πιστέψω τον συνάδελφό μου. Ελεγα, δεν μπορεί, εδώ αυτός ο άνθρωπος, ο Λακαφώσης, έχει αναλάβει εκ μέρους συγγενών θυμάτων να συντάξει πραγματογνωμοσύνη, ως σοβαρός ειδικός, είναι δυνατόν; Φευ, ήταν. Τον Κώστα τον δικαίωσε ο πατέρας δύο κοριτσιών που χάθηκαν στο δυστύχημα, ο Ν. Πλακιάς. Που ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας για να διερευνήσει την περίπτωση αυτού του Λακαφώση. Τον κατηγόρησε για αντιποίηση επαγγέλματος! Κι εγώ έπεσα από τα σύννεφα, πληροφορούμενος ότι ο τύπος, ο μηχανολόγος-αεροναυπηγός-μηχανικός υποτίθεται, είναι ασφαλισμένος στον… ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο των δημοσιογράφων!!! Αλλος συνάδελφός μου, ο Νίκος, στον οποίο απευθύνθηκα το Σάββατο για περαιτέρω πληροφορίες περί Λακαφώση, με ενημέρωσε ότι ο «εμπειρογνώμονας» ήταν κατά το παρελθόν… συντάκτης αυτοκινήτου, στους «4 Τροχούς», του Κώστα Καββαθά. Αλλά πότε έγινε «εμπειρογνώμονας» για τόσο σημαντικά – και εν προκειμένω κρίσιμα για τη σταθερότητα στη χώρα – ζητήματα δεν είχε κάποια πληροφορία να μου πει. Ο Νίκος δεν έχει πληροφόρηση, εισαγγελέας θα βρεθεί να αναζητήσει την αλήθεια περί του συγκεκριμένου; Ή καλύπτεται από την «ασυλία» με την οποία περιβάλλονται όσοι βρίσκονται στη «σωστή πλευρά» για το δυστύχημα; Από τον ασφαλιστικό μας οργανισμό, τον ΕΔΟΕΑΠ, δεν περιμένω τίποτε: είναι φανερό ότι όποιος περνάει απ’ έξω από τα γραφεία, μπορεί να βαφτιστεί δημοσιογράφος και να ασφαλιστεί. Κάτι άλλωστε που εξηγεί και την κυνική παραδοχή τού περί ου ο λόγος Λακαφώση ότι δεν ασφαλίζεται στο ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των πολιτικών μηχανικών) γιατί δεν θέλει να… πληρώνει!!!

 Από "ΤΑ ΝΕΑ"


«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ενα απόφθεγμα που συχνά αποδίδεται στον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη, επειδή ίσως το επαναλάμβανε συχνά, αηδιασμένος από αυτά που έβλεπε στον χώρο της τέχνης και όχι μόνο, είναι το κλασικό «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Η ιστορική ακρίβεια, θέλει τον Τσαρούχη να έχει «δανειστεί» το απόφθεγμα από έναν σχετικά άγνωστο ηθοποιό, αλλά γνωστό αγωνιστή της Αριστεράς, τον Τζαβαλά Καρούσο. Στον ζωγράφο αναγνωρίζεται απλώς η διάδοση του αποφθέγματος, και η δημοσιότητα που απέκτησε. Ο Τσαρούχης, ο οποίος εκτός από τεράστιο ταλέντο στη ζωγραφική, διέθετε και έμφυτη σοφία, έλεγε επίσης και το ακόλουθο: «Η Ελλάδα! Τι ωραίο σκηνικό, πράγματι! Αλλά πόσο κακή παράσταση, Θεέ μου». Για να συμπληρώσει την απογοήτευσή του για όσα έβλεπε γύρω του να εξελίσσονται με ένα άλλο απόφθεγμα, το «Τόσα πολλά αγράμματα, τσογλάνια! Τι φρίκη…».

Ο Τσαρούχης, που έφυγε το καλοκαίρι του ταραγμένου «βρώμικου ’89», είναι σίγουρο ότι αν ζούσε στις μέρες μας, τα ίδια ακριβώς θα έλεγε. Ειδικά για το «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»…

Ενας άτσαλος χορός με φόντο τα Τέμπη

Στην Ελλάδα λοιπόν, του «ό,τι δηλώσεις» και του «ό,τι να ‘ναι», κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνία και κυρίως, και πάνω απ’ όλα, συγγενείς θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών, χορεύουν έναν άτσαλο χορό, γύρω από κάτι τύπους, που εμφανίστηκαν από το πουθενά, και αυτοαναγορεύτηκαν «εμπειρογνώμονες» επί των συνθηκών του δυστυχήματος. Και πιο συγκεκριμένα, όχι ακριβώς του δυστυχήματος στα Τέμπη, διότι το πραγματικό γεγονός που είναι η σύγκρουση των δύο τρένων δεν χωρά καμία «πραγματογνωμοσύνη», αλλά το μετέπειτα – την έκρηξη που ακολούθησε τη μοιραία σύγκρουση.

Χωρίς καμία επιστημονική γνώση, χωρίς υποδομή, εμπειρία, ανάλυση, στοιχεία, αυτοί οι τύποι «κρατάνε το ίσο» με τα τύμπανα, και όσοι προανέφερα ακολουθούν τον ρυθμό τους. Το τραγικό είναι ότι μαζί τους έχει πέσει στη δίνη της εσωτερικής κρίσης ολόκληρη η χώρα. «Παίζουν» αυτοί, «χορεύει» η χώρα, και οδηγείται μέρα με τη μέρα στο χείλος του γκρεμού. Και δεν σκέφτηκε ένας – ένας! – αρμόδιος να ρωτήσει, για πες μας ρε φίλε, εσύ που έχεις εξαγάγει αυτά τα συμπεράσματα και σε βλέπουμε κάθε μέρα στα κανάλια να συντηρείς μια θεωρία, συνήθως, εξωπραγματική, από πού ήρθες, ποιος είσαι, τι έχεις κάνει στη ζωή σου, και κυρίως, με ποια υποδομή επιστημονική, μας λες όσα μας λες;

«Παράνομο, εύφλεκτο φορτίο»

Διαπιστωμένα λοιπόν δεν υπάρχει αρμόδιος να τους ελέγξει (ιδού η τραγωδία μας!), παρότι σε αυτή τη χώρα έχουμε ζήσει κατά το παρελθόν πολλά παραδείγματα αγυρτείας. Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω. Από ψευδοπροφήτες, μέχρι ψευδοφιλάνθρωπους. Κι από ψευδοθαυματοποιούς, μέχρι την «Αγία Αθανασία» του Αιγάλεω και τον παπά των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό. Και δεν βάζω καν στην εξίσωση αγύρτες της πολιτικής, που έσυραν (και ορισμένοι εξακολουθούν να σέρνουν) την πολιτική ζωή στα άκρα, με τρομερές συνέπειες για τους πολίτες. Ή αγύρτες στην οικονομία που έφαγαν τα λεφτά του κόσμου στα χρηματιστήρια, κι εδώ κι εκεί.

Δεν υπάρχει αρμόδιος, διότι, κατά τους Καρούσο – Τσαρούχη «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Εμπειρογνώμονας δήλωσες; Εμπειρογνώμονας είσαι! Τελείωσε. Ουδείς θα ελέγξει ούτε πώς έγινες, ούτε τι σπουδές έχεις κάνει, ούτε ποια ειδικότητα απέκτησες, ούτε πολύ περισσότερο αν αυτά που ισχυρίζεσαι και υποστηρίζεις, συμπεριλαμβάνονται στο γνωστικό σου αντικείμενο.

Αρκεί αυτά που διατείνεσαι να υπακούουν στη γενική πεποίθηση, που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Και προκειμένου περί των Τεμπών, να «επαληθεύουν» τη θεωρία ότι το «παράνομο (εύφλεκτο) φορτίο» της εμπορικής αμαξοστοιχίας είναι αυτό που σκότωσε τα 57 θύματα του δυστυχήματος. Με το εντελώς έλασσον που να απομένει προς… «διευκρίνιση», να είναι αν το εύφλεκτο παράνομο φορτίο ήταν τολουόλιο, ξυλόλιο, βενζόλιο, αιθυλική αλκοόλη ή… πυρηνικά!

Ζούμε μια τρέλα, το έχετε καταλάβει υποθέτω…

«Εμπειρογνώμονας»…

Από μήνες, σοβαρός συνάδελφός μου, ο Κώστας, μου έλεγε κάθε τόσο, ότι ένας «εμπειρογνώμονας» ονόματι Λακαφώσης δεν είναι πιστοποιημένος εμπειρογνώμονας, και πως αυτά που υποστηρίζει για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων δεν διαθέτουν καμία επιστημονική βάση. Οτι εμφανίζεται ως μηχανολόγος-αεροναυπηγός-μηχανικός, αλλά δεν υπάρχει καταγεγραμμένος στο ΤΕΕ (άρα λογικά δεν πρέπει να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), και διάφορα άλλα τα οποία, για την οικονομία της συζήτησης, δεν αναφέρω, ούτε έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. 

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμουν να τον πιστέψω τον συνάδελφό μου. Ελεγα, δεν μπορεί, εδώ αυτός ο άνθρωπος, ο Λακαφώσης, έχει αναλάβει εκ μέρους συγγενών θυμάτων να συντάξει πραγματογνωμοσύνη, ως σοβαρός ειδικός, είναι δυνατόν; Φευ, ήταν. Τον Κώστα τον δικαίωσε ο πατέρας δύο κοριτσιών που χάθηκαν στο δυστύχημα, ο Ν. Πλακιάς. Που ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας για να διερευνήσει την περίπτωση αυτού του Λακαφώση. Τον κατηγόρησε για αντιποίηση επαγγέλματος! Κι εγώ έπεσα από τα σύννεφα, πληροφορούμενος ότι ο τύπος, ο μηχανολόγος-αεροναυπηγός-μηχανικός υποτίθεται, είναι ασφαλισμένος στον… ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο των δημοσιογράφων!!!

Ποιος θα αναζητήσει την αλήθεια;

Αλλος συνάδελφός μου, ο Νίκος, στον οποίο απευθύνθηκα το Σάββατο για περαιτέρω πληροφορίες περί Λακαφώση, με ενημέρωσε ότι ο «εμπειρογνώμονας» ήταν κατά το παρελθόν… συντάκτης αυτοκινήτου, στους «4 Τροχούς», του Κώστα Καββαθά. Αλλά πότε έγινε «εμπειρογνώμονας» για τόσο σημαντικά – και εν προκειμένω κρίσιμα για τη σταθερότητα στη χώρα – ζητήματα δεν είχε κάποια πληροφορία να μου πει.

Ο Νίκος δεν έχει πληροφόρηση, εισαγγελέας θα βρεθεί να αναζητήσει την αλήθεια περί του συγκεκριμένου; Ή καλύπτεται από την «ασυλία» με την οποία περιβάλλονται όσοι βρίσκονται στη «σωστή πλευρά» για το δυστύχημα;

Από τον ασφαλιστικό μας οργανισμό, τον ΕΔΟΕΑΠ, δεν περιμένω τίποτε: είναι φανερό ότι όποιος περνάει απ’ έξω από τα γραφεία, μπορεί να βαφτιστεί δημοσιογράφος και να ασφαλιστεί. Κάτι άλλωστε που εξηγεί και την κυνική παραδοχή τού περί ου ο λόγος Λακαφώση ότι δεν ασφαλίζεται στο ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των πολιτικών μηχανικών) γιατί δεν θέλει να… πληρώνει!!!

Τα επτά ερωτήματα της «ειδικού»

«Ειδικός» για τα περί το δυστύχημα ο Λακαφώσης, «ειδικός» και η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων, κυρία Καρυστιανού. Αυτή, με την εξειδίκευση που έχει αποκτήσει, ανέλαβε με μακροσκελή ανάρτησή της να ακυρώσει με… επιστημονικούς όρους την πραγματογνωμοσύνη άλλου «εμπειρογνώμονα» στον οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών είχε αναθέσει να πραγματοποιήσει μελέτη των συνθηκών του δυστυχήματος. Επτά ερωτήματα απηύθυνε στον συγκεκριμένο εμπειρογνώμονα η κυρία Καρυστινού, μέσω της σελίδας της στο Facebook, προκειμένου να ανατρέψει τη δική του θέση για την έκρηξη που ακολούθησε το δυστύχημα. Ερωτήματα που έτσι όπως είναι διατυπωμένα, είναι προφανές ότι γράφτηκαν από άλλον, υποστηρικτή της επικρατούσης θεωρίας – ξυλόλιο, τολουόλιο, πυρηνικά κ.λπ.! Και με στόχο να συντηρηθεί η κυρίαρχη αντίληψη για την έκρηξη. Λογικό. Αν η αλήθεια δεν συμφωνεί με τη δική μας άποψη, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια…

Το λάθος με τη Δικαιοσύνη

16.000 likes είχε συγκεντρώσει ως χθες το μεσημέρι η ανάρτηση της κυρίας Κρυστιανού, και περισσότερα από 1.600 σχόλια. Διάβασα μερικά. Εκτός του ότι την καλούν να οργανώσει νέα συγκέντρωση, υπάρχουν και άλλα σχόλια τα οποία χρήζουν πραγματικά κοινωνιολογικής μελέτης. Μεταφέρω, σχόλιο, μιας δικηγόρου. Γράφει η κυρία αυτή τα ακόλουθα:

«Πλέον και η πλειοψηφία των συναδέλφων δικηγόρων στις σελίδες μας στο fb ομολογούμε δημόσια την σήψη στην Δικαιοσύνη, διαχωρίζουμε την θέση μας από ό,τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια (οικονομικά σκάνδαλα στο αρχείο) ή αθώωση για τους πρωταγωνιστές τους (Siemens, Novartis, Ρredator, Χριστοφοράκος κ.ά.), γαλάζιοι παιδοβιαστές εκτός φυλακής κ.ά. Και φυσικά τα Τέμπη όπου όλη η δυσωδία της κυβέρνησης και των δικαστικών λειτουργών μας έπνιξε. Ζητάμε οξυγόνο και κάθαρση στο χώρο της δικαιοσύνης, ήτοι το τελευταίο καταφύγιο των βασανισμένων από το καθεστώς, πολιτών».

Είναι ό,τι δεν έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο επί του συγκεκριμένου αλλά και γενικότερα. Η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης μπορεί να βολεύει πρόσκαιρα, αλλά προξενεί διαχρονικά τεράστιο κακό…



























Φούμαρα και μύγες

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι. Ακουσα με μεγάλη έκπληξη τον πολιτικό Κυριάκο Βελόπουλο, επικεφαλής του σχεδόν προσωποπαγούς κόμματος Ελληνική Λύση, ο οποίος προσπαθούσε να απαξιώσει επαγγελματικά πολίτες που είτε ως νομικοί είτε ως εμπειρογνώμονες απέδειξαν ότι όλες οι φήμες τις οποίες ο ίδιος με ζέση διακίνησε σχετικά με το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών είναι ψέματα. Και επειδή, προφανώς, δεν του έφταναν οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί για την επαγγελματική τους επάρκεια, πρόσθεσε, δήθεν έμπλεος οργής, την κατάρα του, να ήταν τα δικά τους παιδιά στο τρένο που συγκρούστηκε.

Είναι αλήθεια ότι δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στις θεατρικές παραστάσεις του συγκεκριμένου πολιτικού. Προσωπικά, πάντα πίστευα ότι δεν έχει νόημα να αντιπαρατίθεσαι σε πολιτικούς οι οποίοι δεν έχουν ούτε ιδέες ούτε προγράμματα να εισφέρουν στη δημόσια συζήτηση και, απλώς, παρασιτούν, πουλώντας ιδεολογικά στερεότυπα και τη δημόσια εικόνα τους που κάπως τα θεμελιώνει. Γι’ αυτό, άλλωστε, τον συγκεκριμένο τον αντιμετώπιζα πάντα ως αντικείμενο πλάκας: ως τη μετεξέλιξη του τηλεπλασιέ που, κάποια στιγμή, πουλούσε φούμαρα στο κοινό του, πότε την αλληλογραφία του με τον Ιησού και πότε, παρότι φαλακρός, φάρμακα για τη φαλάκρα.

Τον υποτίμησα, δηλαδή, και ήταν λάθος μου. Επειδή, ασκημένος στην τέχνη της παραπλάνησης, μπήκε στη μεγάλη πίστα της συνωμοσιολογίας μετά το δυστύχημα των Τεμπών και, σιγά σιγά, έδωσε το υλικό της ατζέντας εκείνων που επιχείρησαν να μας πείσουν ότι το δυστύχημα δεν ήταν πρωτίστως προϊόν κακών ανθρώπινων επιλογών αλλά η αφορμή δήθεν τρομερών αποκαλύψεων για μια δήθεν εγκληματική πολιτική εξουσία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι εκ των βασικών διακινητών ψευδολογιών χωρίς αποδείξεις, στη Βουλή και στα ΜΜΕ. Ας δούμε μερικά από τα εσκεμμένα ψέματά του:

Στις 29/2/2024, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για «τρία βαγόνια χαμένα» που «ήρθαν από τα Σκόπια». «Το βαγόνι που λείπει εξαφανίστηκε, εξαϋλώθηκε, δηλαδή έγινε κομμάτια» είπε μια άλλη στιγμή ο ίδιος πολιτικός. Στην ίδια ομιλία του, ο Βελόπουλος διακίνησε το ψέμα ότι οι νεκροί δεν ήταν 57. Του έλειπαν 53 άτομα και επανέφερε τη φήμη ότι «53 άτομα είναι στα απολεσθέντα». Εξήγησε μάλιστα ότι δεν είχαν καταγραφεί επειδή μπήκαν από τη Λάρισα χωρίς εισιτήριο.

Ο Βελόπουλος, στη μεγάλη μέρα του, στις 29/9/2024 δηλαδή, διαμαρτύρεται επειδή λέει υποτίμησαν τα κόμματα και ο Τύπος την παλιά αναφορά του στο ξυλόλιο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής φωτογραφία με βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας το οποίο έλεγε ότι είχε διπλά δοχεία με ξυλόλιο. «Αυτά είναι που έκαψαν τα παιδιά. Ποιον λαθρέμπορο καλύπτετε; Μιλήστε! Αυτή είναι συγκάλυψη αισχίστου είδους» κατήγγελλε. Λίγους μήνες μετά, στις 30/1/2025, μετέφερε την πληροφορία από γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ότι βρέθηκαν «ξυλόλιο, βενζόλιο, τουλόλιο» (εννοούσε τολουόλιο). Παρότι είχε προφανώς πληροφορηθεί ότι κάποιες από τις ουσίες αυτές μπορεί να ήταν παράγωγα καύσης. Ο,τι είχε βόλευε τη ρητορική του.

Πιο πρόσφατη κρίσιμη «γνωμοδότηση» του ανθρώπου αυτού ήταν επί των τριών βίντεο που παραδόθηκαν από την εταιρεία Ιnterstar στις 5/2/2025, που αποδείχτηκαν γνήσια, και τεκμηριώνουν ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο στο εμπορικό τρένο. Ο Βελόπουλος επέμενε ότι είναι πλαστά επειδή, είπε, στο βίντεο φαίνονταν μυγάκια και τα μυγάκια δεν επιζούν τον Φεβρουάριο.

Τέτοιου τύπου ήταν οι φοβερές παρεμβάσεις αυτού του τύπου, βάσει των οποίων επιχειρήθηκε η επίθεση κατά της πολιτικής ομαλότητας. Πουλώντας φούμαρα και μύγες πιάστηκαν κορόιδα πολλοί. Εμείς εδώ όχι.






Ως διατελέσας "εφημεριδάς" στην έντυπη δημοσιογραφία και δη στην "ΑΥΓΗ" άλλων καλών καιρών, μαζύ-δίπλα στο Θάνο, γιά πολλά χρόνια, πριν το δύσμοιρο αυτό φύλλο καταπέσει σε κομματικό δελτίο της συμφοράς, παρακολουθώντας σε αυτόν τον κατήφορο τις εκπτώσεις ιδεών της Αριστεράς απο ημερών Αλαβάνου και μετέπειτα ιδίως, μέχρι τα σημερινά της χάλια, το Θάνο που αφήνει ανελλιπώς αποτύπωμα ειλικρινούς και συνεπούς αυθεντικού, αριστερού τελικώς λόγου, χαίρομαι που τον έχω συναντήσει και πάλι τον τελευταίο καιρό. Αυτή τη φορά με τα τρία τελευταία βιβλία του. που μού εμπιστεύθηκε να τού κυκλοφορήσω από τις εκδόσεις "Κασταλία", την "Τραγωδία του κρατικού καπιταλισμού", στην ουσία της ιστορίας του εργατικού κινήματος από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι σήμερα, μέσω μοναδικών εμβαθύνσεων σε συνέχεια αναζητήσεων πολλών ετών, με γνώμονα την αλήθεια στον αντίποδα από τα συνήθη αναθέματα, έσχατου αυτών με την έννοια της σειράς, αλλά εξόχως ζωντανού και ανήσυχου τίτλου, πρώτου τίτλου πάντοτε γιά αναφορές και αναζητήσεις. Και βεβαίως θα υπάρξει και συνέχεια, το ίδιο δυναμική. Τον παρακολουθώ το Θάνο και μού δίνει δύναμη και προτροπή σε δημιουργικούς αναστοχασμούς, γιά σκέψη ανυπότακτη και ακηδεμόνευτη, τολμηρή γιά τα μέτρα της εποχής. Θάνο, θερμά συγχαρητήρια γιά την εφημερίδα σου "τοίχου", από τα κοινωνικά δίκτυα πλέον, με την τόση ουσία της, επάρκεια και εμβάθυνση στα αναδεικνυόμενα θέματά της. Θάνο, συνέχισε έτσι, με το ίδιος πάθος και ενθουσιασμό, που αρμόζει σε αγνό ιδεολόγο. Χαράζεις δρόμο....Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης



https://efimeridatoixouthanoupapadopoulou.blogspot.com/?fbclid=IwY2xjawJg7XtleHRuA2FlbQIxMAABHgzVEcMurArn9wlAANKUWPZPj3RTFB0hfpU74EMiDfOS19zkUQlLVaQ1gxp_aem_84xkootdXHbi7wzZpPBKsQ








ΟΣΟ ΨΥΧΡΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΚΤΙΚΗ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΡΑΜΠ, ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ...

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ". και...














Παρά το γεγονός ότι το τρέχον υδρολογικό έτος (περίοδος Οκτωβρίου 2024-Σεπτεμβρίου 2025) εξελίσσεται καλύτερα από το αντίστοιχο περσινό στο σύνολο της χώρας, τα χαμηλά αποθέματα της ΕΥΔΑΠ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οι περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που τροφοδοτούν τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ΕΥΔΑΠ, αυτόν του Μόρνου, είχαν βροχόπτωση περίπου στο 55% του μέσου όρου των τελευταίων 10-12 ετών τη φετινή υγρή περίοδο (Οκτώβριος 2024-Μάρτιος 2025). Τα αποθέματα του Μόρνου έφτασαν το χαμηλό 259,2 εκατ. m3 στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στις 3 Απριλίου είχαν αυξηθεί στα 340 m3. Την ίδια εποχή πέρυσι, τα αποθέματα του Μόρνου ανέρχονταν σε 490,5 εκατ. m3. Στις 3 Απριλίου 2023 τα αποθέματα έφταναν τα 623 εκατ. m3 και το 2022 τα 684 εκατ. m3. Σημειώνεται πως 10 χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2025, ο Μόρνος είχε 722,7 εκατ. m3 νερού. Οσο για τον Μαραθώνα, στις 11 Μαρτίου καταγράφηκαν αποθέματα μόλις 19 εκατ. m3, με αποτέλεσμα να «αποκαλυφθεί» μια βραχονησίδα μέσα στη λίμνη. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχόμενες κακές χρονιές με χαμηλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Αυτό κάνει την κατάσταση αρκετά δυσκολότερη, καθώς δεν αναπληρώνονται επαρκώς οι απώλειες στους ταμιευτήρες λόγω της κατανάλωσης» λέει στα «ΝΕΑ» η Ελισσάβετ Φελώνη, υδρολόγος και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). «Το σύστημα της ΕΥΔΑΠ είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ακόμα κι αν έχουμε τέσσερα συνεχή κακά υδρολογικά έτη» σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η ετήσια κατανάλωση στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. m3....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"




ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Παρακαλούμε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών. Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα. Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιον ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης

 













Κατεπείγουσα προκαταρκτική 
του Αρείου Πάγου για θεωρίες συνωμοσίας στα Τέμπη -Τι λέει 
για Γάνδη, Πίζα και Λακαφώση

H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιλήφθηκε στο εν λόγω πόρισμα η αναφορά σε πτητικό υγρό που δημιούργησε την πυρόσφαιρα.

Κατά την εισαγγελική έρευνα θα ερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικήματος της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), εφόσον υπήρξε διάψευση εκ μέρους εκπροσώπων των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας σχετικά με το συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Επιπλέον, η κ. Αδειλίνη ζητάει να ερευνηθεί «ποιον ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης».

Η κ. Αδειλίνη αναφέρει ότι «Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:

Ο Χρ. Παπαδημητρίου (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) μετά τις διαψεύσεις από Γάνδη και Πίζα θα ζητήσει να βγει η πυρόσφαιρα από το πόρισμα
Κυρανάκης: «Να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αν δέχεται απειλές» [βίντεο]
Προς
Τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Παρακαλούμε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών.

Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα.

Θα πρέπει, επίσης, να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιον ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης

Να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη


KAI TA AMΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΔΟΕΑΠ-ΕΣΗΕΑ: 

Ο …μηχανικός Λακαφώσης τί ρεπορτάζ κάνει (!) και τί δουλειά έχει στον
ΕΔΟΕΑΠ;

Ο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μπορεί να ασφαλίζει έναν μηχανικό, που -κατά δήλωσή του- επιλέγει να μην ασφαλίζεται στο Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και να μην είναι μέλος του ΤΕΕ, διότι -λέει- θα του κόστιζε ακριβότερα;

Τότε ο κ. Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας -κατά δήλωσή του- πώς δηλώνει μηχανολόγος - αεροναυπηγός -μηχανικός; Και ταυτόχρονα εμφανίζεται ως εργαζόμενος σε εταιρία συμφερόντων εκπομπάρχη τηλεοπτικού σταθμού;

Κατά την ίδια λογική, οι γιατροί, οι κανονικοί μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι άλλοι επαγγελματίες που αρθρογραφούν τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά και εμφανίζονται σε ραδιοτηλεπτικές εκπομπές, θα μπορούσαν να ασφαλίζονται και αυτοί στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλώνοντας απλά αρθρογράφοι;

Οι διοικήσεις Καπάκου (ΕΔΟΠΕΑΠ) - Αντωνιάδου (ΕΣΗΕΑ) έχουν
απαντήσεις επί του νέου θέματος που ανέκυψε και κυρίως για το ότι ο ΕΔΟΕΑΠ εμφανίζεται ως η «εναλλακτική ασφαλιστική στέγη» για ετεροεπαγγελματίες που υποδύονται τους δημοσιογράφους ή τους εργαζόμενους στον Τύπο, για να αποφεύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις υποχρεώσεις τους έναντι των Ταμείων και των Επιμελητηρίων τους;

Σημείωση: Ακόμη εκκρεμεί στα δικαστήρια η περίπτωση Φουρθιώτη που με
ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ, «εξασφάλισε» ταυτότητα μαϊμού από την ΕΣΗΕΑ.
Eλπίζουμε και οι δύο να μην ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ...για να βγουν και πάλι «Δέκα στους Δέκα»…!

ΠΗΓΗ: Μέλη ΕΔΟΕΑΠ

Από τη διαδικασία και μόνο της τοποθέτησης του προεδρείου της συγκεκριμένης Αρχής από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. -πλέον δημόσιο αρχείο- ο ερευνητής μπορεί να διαπιστώσει το «κουκούλωμα», επί το ευμενέστερον την κάλυψη των «δικών μας παιδιών» από το καταγεγραμμένο στα πρακτικά αλλά και το βίντεο της συνεδρίασης, εγκώμιο και ευχαριστίες της υποψήφιας τότε για τη θέση της προέδρου, προς τον προτείνοντα υπουργό Μεταφορών, Χρίστο Σπίρτζη, για την επιλογή της και, κυρίως, από τον, δίκην ιεράς εξέτασης, τρόπο αποκάλυψης ενός παντελώς ακατάλληλου βιογραφικού για τη συγκεκριμένη θέση από τον εκπρόσωπο της, τότε, αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκη Βορίδη....

 Από τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ"


ΡΑΣ, η Αρχή που δεν τελείωσε ποτέ!

Πανελληνίως άγνωστη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μπήκε στο λεξιλόγιό μας αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αν και συνεστήθη από το 2010 αρχικά, «με κύριο σκοπό τη στήριξη του ανοίγματος της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών», για να ενισχυθεί το 2013 ως προς τις αρμοδιότητές της που έως σήμερα παραμένουν ασαφείς πλην όμως ενδεικτικές της, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ανεξέλεγκτης πορείας της.

Αλλωστε από το καταστατικό της η ΡΑΣ ξεκαθαρίζει πως «απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή».

Μεταξύ των όλων που αγνοούσαμε την ύπαρξή της και εγώ, πλην όμως με την τότε ιδιότητά μου ως βουλευτής και μάλιστα της Νέας Δημοκρατίας που είχε την πολιτική ευθύνη για τους χειρισμούς αμέσως μετά την τραγωδία ερεύνησα το καταστατικό της, διαπιστώνοντας από την αρχή το μέγεθος της δικής της, ουσιαστικής ευθύνης και η οποία παρέμενε αφανής ή και προστατευμένη από τον ισχυρό κομματικό της κύκλο, με δεδομένη την εκ του νόμου σαφή αρμοδιότητά της ως «Εθνική Αρχή Ασφάλειας των Σιδηροδρόμων».

Μάλιστα, έχοντας πλέον γνώση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής -15 Μαρτίου 2023- από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη -που είχε αναλάβει προσωρινά το υουργείο Μεταφορών μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή- ζήτησα την κλήση της προέδρου της ΡΑΣ, Ιωάννας Τσιαπαρίκου, από την αρμόδια για τον διορισμό στις ανεξάρτητες αρχές Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ως την εκπρόσωπο μιας Αρχής που είναι υπεύθυνη για τον ορισμό του κανονισμού που διέπει την όλη διαδικασία εκπαίδευσης σταθμαρχών και μηχανοδηγών, δηλαδή και του ίδιου του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας και του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας δημοσιοποιώντας μάλιστα το αίτημά μου.

Αγνωστο γιατί δεν δόθηκε, τότε, καμία σημασία στο αίτημα αυτό και έπρεπε πολύ αργότερα -μόλις στα τέλη Οκτωβρίου του 2024- να επανέλθει στο προσκήνιο η «ύπαρξη» ευθυνών της υπεύθυνης της Αρχής με την κλήση σε απολογία από τον εφέτη ανακριτή και με τη συμπερίληψή της στους 41 κατηγορούμενους στην υπόθεση των Τεμπών για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης κ.λπ., ενώ της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Ο λόγος που κρίνω επίκαιρη την αναφορά στη ΡΑΣ είναι διττός. Αφενός έχει πλέον λήξει η θητεία των μελών της Αρχής και επίκειται η αντικατάστασή τους και αφετέρου η διακαής, από τον μονίμως αλαλάζοντα χώρο των τιμωρών εντός Βουλής και των εκτός δημοσιογραφικής δεοντολογίας ΜΜΕ, στήριξη ή η πλήρης απουσία αναφοράς στις ευθύνες που διαφαίνονται και με την πιο απλή ανάγνωση των καθηκόντων που ορίζονται από τη σύσταση της Αρχής

Η πλήρης έλλειψη ευθυκρισίας και αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση για τον καταμερισμό ευθυνών για την εθνική τραγωδία όλων των κρατικών παραγόντων ή και παρατρεχάμενων αυτών, για τους γνωρίζοντες είναι αιτιολογημένη. 

Από τη διαδικασία και μόνο της τοποθέτησης του προεδρείου της συγκεκριμένης Αρχής από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. -πλέον δημόσιο αρχείο- ο ερευνητής μπορεί να διαπιστώσει το «κουκούλωμα», επί το ευμενέστερον την κάλυψη των «δικών μας παιδιών» από το καταγεγραμμένο στα πρακτικά αλλά και το βίντεο της συνεδρίασης, εγκώμιο και ευχαριστίες της υποψήφιας τότε για τη θέση της προέδρου, προς τον προτείνοντα υπουργό Μεταφορών, Χρίστο Σπίρτζη, για την επιλογή της και, κυρίως, από τον, δίκην ιεράς εξέτασης, τρόπο αποκάλυψης ενός παντελώς ακατάλληλου βιογραφικού για τη συγκεκριμένη θέση από τον εκπρόσωπο της, τότε, αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκη Βορίδη.

Εάν βρισκόμουν στην Αμερική, θα έσπευδα να τον ακούσω. Η απόσταση, χρονική και τοπική, τού επιτρέπει – ελπίζω – να αναστοχάζεται. Πάνω στο τόσο διαφημισμένο θαύμα του «Πρώτη φορά Αριστερά», το οποίο παρά τρίχα να εξελιχθεί σε εθνική συμφορά το καλοκαίρι του 2015 και κατέληξε σε έναν σωτήριο πλην οδυνηρό συμβιβασμό. Θα τον ρωτούσα πώς τυφλώθηκε και εμπιστεύθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πώς εκτίμησε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα παρεκτρεπόταν. Πώς έτεινε ευήκοον ους στους δραχμιστές, οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι είχαν τη στήριξη της Ρωσίας. Θα επικαλούνταν – υποθέτω – ο Αλέξης Τσίπρας τα ελαφρυντικά ενός παιδιού από τους Αμπελόκηπους, με ελάχιστη έκθεση στο διεθνές γίγνεσθαι και ελλειμματική, συγγνωστή πάντως για τη γενιά του, γνώση της Ιστορίας. Θα ομολογούσε ιδεοληψίες που θόλωναν το βλέμμα του. Θα απολογούνταν που χλεύαζε το Χάρβαρντ, την πρόσκληση του οποίου αντιλαμβάνεται τώρα ως τιμή…

 Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 05-06/04/25


Αλέξης Τσίπρας


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΜΕΝΙΔΗ


Παρακολουθώ τις ανταποκρίσεις που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας από την αμερικάνικη άνοιξή του. Κοιτάζω τις φωτογραφίες από τις ομιλίες του, τα στρογγυλά τραπέζια με φοιτητές, τις συναντήσεις με εξέχοντες επιστήμονες και πολιτικούς. Τα αγγλικά του, λέει, έχουν εντυπωσιακά βελτιωθεί. Αναπτύσσει πλέον τις ιδέες του δίχως το παραμικρό κόμπιασμα.

Σχεδόν τον καμαρώνω.

Ενας άνθρωπος ο οποίος φτάνει στο απόγειο της λάμψης του στα σαράντα του και στα σαράντα οχτώ του αποκαθηλώνεται, παραιτείται από την ηγεσία του κόμματός του ύστερα από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, ένας άνθρωπος που γίνεται «πρώην» προτού καν μπει στη μέση ηλικία υφίσταται τεράστιο υπαρξιακό σοκ.

Κινδυνεύει να έχει παρόμοια μοίρα με τα παιδιά-θαύματα του κινηματογράφου. Να καταλήξει μια ζώσα ανάμνηση. Ενα περιφερόμενο έκθεμα μουσείου. «Σας θυμόμαστε τότε…» να του λένε νοσταλγικά. «Τότε που ήσασταν παράφορος παλικαράς και βγάζατε γλώσσα στο σύστημα, στις αγορές, πώς πήγαινε εκείνο το σύνθημά σας; Α, ναι! “Γκόου μπακ, μαντάμ Μέρκελ!” Τι τα θέλετε; – δύσκολες αλλά συναρπαστικές εποχές – έβραζε όλων μας το αίμα… Σήμερα με τι ασχολείσθε;».

Κινδυνεύει να γεράσει πρόωρα. Παρατημένος από τους πολιτικούς του φίλους, αδιάφορος στους κάποτε εχθρούς του, να κάθεται στις μαραμένες δάφνες του. Να μηρυκάζει την ξεθωριασμένη δόξα του. Οποτε η μοναξιά τον πνίγει, να αποπειράται να επανέλθει στην επικαιρότητα με μία δήλωση, κάποια παρέμβαση, που θα περνάει – αλίμονο – στα ψιλά.

Ή από τη λαχτάρα του να ξαναλάμψει, αντί να αναγεννηθεί, να εκτραπεί τελείως. Εχουμε δει κάμποσα κουρασμένα παλικάρια που νεάζουν ασύστολα. Βάφουν ή εμφυτεύουν μαλλί, συχνάζουν σε γυμναστήρια – και σε σολάριουμ ακόμα –, παριστάνουν τους όψιμους Δον Ζουάν, καλά κάνουν, μια ζωή την έχουμε, και αν το τελευταίο σου παιδί, από τον τρίτο γάμο, είναι συνομήλικο με το πρώτο σου εγγόνι, ποιος δικαιούται να σε κρίνει; Αρκεί να μπορείς να πληρώνεις διατροφές και δίδακτρα…

Οχι. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προσπαθεί απεγνωσμένα να γυρίσει πίσω τον χρόνο. Κατά την έκτη δεκαετία της ζωής του, νιώθει θαυμάσια στο πετσί του. Το ριμπράντινγκ, η ανανέωση που επιχειρεί, έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Ποιος στη θέση του δεν θα φιλοδοξούσε να ξεδιπλώσει για μια ακόμα φορά το χάρισμά του, να κερδίσει και πάλι τα πλήθη, να εκφράσει το λαϊκό αίσθημα; Να πάρει και μια εκδίκηση από εκείνους που τον υπονόμευσαν, του έβαλαν τρικλοποδιές, βιάστηκαν έστω να τον χαρακτηρίσουν τελειωμένο; Ανθρώπινο, απολύτως ανθρώπινο.

Εάν βρισκόμουν στην Αμερική, θα έσπευδα να τον ακούσω. Η απόσταση, χρονική και τοπική, τού επιτρέπει – ελπίζω – να αναστοχάζεται. Πάνω στο τόσο διαφημισμένο θαύμα του «Πρώτη φορά Αριστερά», το οποίο παρά τρίχα να εξελιχθεί σε εθνική συμφορά το καλοκαίρι του 2015 και κατέληξε σε έναν σωτήριο πλην οδυνηρό συμβιβασμό. Θα τον ρωτούσα πώς τυφλώθηκε και εμπιστεύθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πώς εκτίμησε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα παρεκτρεπόταν. Πώς έτεινε ευήκοον ους στους δραχμιστές, οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι είχαν τη στήριξη της Ρωσίας. Θα επικαλούνταν – υποθέτω – ο Αλέξης Τσίπρας τα ελαφρυντικά ενός παιδιού από τους Αμπελόκηπους, με ελάχιστη έκθεση στο διεθνές γίγνεσθαι και ελλειμματική, συγγνωστή πάντως για τη γενιά του, γνώση της Ιστορίας. Θα ομολογούσε ιδεοληψίες που θόλωναν το βλέμμα του. Θα απολογούνταν που χλεύαζε το Χάρβαρντ, την πρόσκληση του οποίου αντιλαμβάνεται τώρα ως τιμή…

«Δεν καταδέχεσαι πλέον αυταπάτες…» θα του έλεγα. «Αλίμονο!» θα μου απαντούσε με το εγκάρδιο χαμόγελό του, που σου τον κάνει – μαρτυρούν όλοι – εξαιρετικά συμπαθή όσα ράμματα και αν έχεις για τη γούνα του. «Εκεί ακριβώς έγκειται η τραγωδία σου, Αλέξη! Οταν κορόιδευες, άθελά σου έστω, το πόπολο σκίζοντας μνημόνια, όταν μοιραζόσουν και υπερακόντιζες την αφέλειά τους, σε αποθέωναν. Οσο θα σοβαρεύεις, τόσο η δημοτικότητά σου θα πέφτει. Οι παθιασμένοι κάποτε οπαδοί σου θα ψάχνουν άλλους για να τους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ωρίμανση για σένα σημαίνει να μάθεις να πετάς χαμηλά…».