οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

«Εκείνο που μπορώ να σάς πω είναι ότι από τους 198 που συμμετείχαν στην αποστολή δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ένας, ούτε μία», αναφέροντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, περίπου 30 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, είναι νέοι και έκαναν για πρώτη φορά τόσο μακρυνό ταξίδι και επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, ανάμεσά τους στην αποστολή και 24 γυναίκες σε κρίσιμα πόστα…





















ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 
ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ “ΠΟΝΤΟΥΣ” 
ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΔ

H είδηση για τον επανάπλου της Φ/Γ «ΨΑΡΑ», την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, που σήμανε και την ολοκλήρωση της συμμετοχής του δεύτερου Ελληνικού πολεμικού πλοίου στην Ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση aspides στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν «χώρεσε»(…), δεν κρίθηκε ουσιώδης να τύχει επαρκούς προβολής από ημέτερα μέσα ενημέρωσης. Ιδίως μάλιστα στους «ειδικευμένους» ιστοτόπους περί τα στρατιωτικά πράγματα, που αρέσκονται μάλλον να κινδυνολογούν, κατά τα κριτήρια της συνήθους μονομέρειας που τούς διακατέχει και τούς κυριαρχεί, παρά για να μεταφέρουν την πραγματικότητα πληροφορώντας το κοινό τους, προκρίνοντας μάλλον να αποτυπώνουν γεγονότα κατά πώς «συμφέρει».

Για την σχετική τελετή, ενώπιον του «πρώτου Κυβερνήτη» του ΠΝ, που δεν είναι άλλος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, η σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ είχε αναφέρει τα εξής: Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), περατούμενης της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Μετά τον κατάπλου της Φ/Γ ΨΑΡΑ στο ΝΣ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επέβη στο πλοίο συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, και καλωσόρισαν τον Κυβερνήτη καθώς και το πλήρωμα της Φ/Γ, συγχαίροντας τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.

Τέτοια λόγια, όπως τα προηγούμενα, οφειλόμενα εξ ορισμού γιά μία –άλλη μία- επιτυχώς περαιωθείσα αποστολή του ΠΝ, χάρις στον υψηλό επαγγελματισμό του Προσωπικού του, θα έπρεπε να τα βλέπει κανείς στα ΜΜΕ κατά μείζονα λόγο. Όχι γιά λόγους δημοσίων σχέσεων, αλλά γιά λόγους προβολής του κόπου, της συνεπούς πρσπάθειας όσων υπηρετούν το ΠΝ, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του καθήκοντος γιά την επιτυχή υλοποίηση της αποστολής που τούς ανατίθεται κάθε φορά από την Πατρίδα, την οποία έχουν επιλέξει να υπηρετούν ευόρκως.

Υπό το πρίσμα των προηγουμένων, δεν χωρεί βεβαίως δεύτερο λόγο, ότι συνιστά επιβαλλόμενη επιλογή από την πλευρά της κορυφής της ηγεσίας του ΠΝ, Αρχηγού ΓΕΝ συνοδευόμενου απο τον Αρχηγό Στόλου, να ανεβούν πρώτοι την κλίμακα των Φ/Γ “ΥΔΡΑ” και “ΨΑΡΑ”, με το που έδεσαν τα δύο πολεμικά πλοία στη βάση τους, επιστρέφοντας από την Ερυθρά Θάλασσα. Και βεβαίως να φωτογραφηθούν με το σύμπαν πλήρωμά τους, στην πρύμνη, μπροστά από τη Σημαία, στο χώρο προσνήωσης/απονήωσης του Ε/Π των πλοίων.

Αλλά και δικαίως διερωτάται κανείς: Πού πήγαν όλοι αυτοί οι τόσο σφόδρα ανησυχούντες γιά τα πληρώματα των δύο πολεμικών πλοίων, την αποστολή των οποίων επέλεγαν να βλέπουν με τα πιό μαύρα χρώματα, περίπου σαν….”αναλώσιμους” σε διατεταγμένη αποστολή,; Λούφαξαν…

Βεβαίως επρόκειτο και θα πρόκειται γιά πολεμική αποστολή και γιά το εκάστοτε πολεμικό μας πλοίο στην επιχείρηση aspides, πράγμα που δεν παρέλειψε να τονίσει εμφατικώς την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, ενώπιον των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, στην τελετή απόπλου της Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία αντικατέστησε τη Φ/Γ «ΨΑΡΑ» στην επιχείρηση aspides.

Eξ ου και είπε, απευθυνόμενος προς το πλήρωμα του τρίτου Ελληνικού πλοίου που έχει σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα:

“Οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς. Είναι κι αυτός όρος για την εθνική μας επιβίωση. Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντας μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα.Αν θέλετε, ο ορίζοντάς μας ακόμα λόγω του μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η Υποσαχάρια Αφρική.

Η παρουσία σας λοιπόν εκεί, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.Και, επίσης, όπως έκανα και με τους συναδέλφους σας τις δύο φορές που βρέθηκα στην ίδια θέση πριν από εσάς, δεν θα σας κρύψω αυτό που ήδη ξέρετε, ότι η Πατρίδα σας στέλνει σε μια περιοχή που υπάρχει κίνδυνος, σε μια ζώνη κινδύνου.

Όμως αυτό συναρτάται με το καθήκον απέναντι σε αυτήν την Πατρίδα. Και όπως σας είπα και πριν, η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι συνθήκη για να επιβιώσει. Οι σκέψεις μας, οι ευχές όλων μας θα σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας, στις περιπολίες σας. Όπως και στις δύο άλλες φρεγάτες, θα έρθω να σας δω στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα ήθελα να σας ευχηθώ, καλή επιτυχία και καλή επιστροφή.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως έχει σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο, αν όλα πάνε καλά, με τη βοήθεια του Θεού θα είσαστε πίσω πριν από τα Χριστούγεννα”.























Επειδή, όμως, κάποια λόγια αποτελούν ό,τι πιο ευθύβολο για την πραγματική κατάσταση στο ΠΝ συνεπεία του υπαρκτού προβλήματος από τις παραιτήσεις στελεχών, μεταφέρω αυτολεξεί την απάντηση του μέχρι τις 22/09/24 Κυβερνήτη της Φ/Γ «ΨΑΡΑ» Αντιπλοιάρχου Παν. Σάσσαρη ΠΝ, με φρέσκια την εμπειρία του από τη λήξασα αποστολή του πλοίου του, στην επιχείρηση aspides.

Aπαντώντας στην σχετική ερώτηση του καλού συναδέλφου Βασίλη Νέδου, στο ολοσέλιδο θέμα του από την χθεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (Κυριακή, 29/09/24),αφού αναφέρει ότι «το Ναυτικό είναι τα καράβια, όλοι υπάρχουμε για τα καράβια, όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα» τονίζει εμφατικώς «εκείνο που μπορώ να σάς πω είναι ότι από τους 198 που συμμετείχαν στην αποστολή δεν πρόκειται να παραιτηθεί ούτε ένας, ούτε μία», αναφέροντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, περίπου 30 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, είναι νέοι και έκαναν για πρώτη φορά τόσο μακρυνό ταξίδι και επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, ανάμεσά τους στην αποστολή και 24 γυναίκες σε κρίσιμα πόστα…

Πρόκειται για ολοσέλιδο θέμα, από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που αξίζει όντως να διαβασθεί ολόκληρο, από την πρώτη λέξη μέχρι την τελευταία. Άραγε-διερωτώμαι ευλόγως- όλοι αυτοί που θορυβούν και δαιμονολογούν για τα θέματα των ΕΔ δεν θε έπρεπε να επιζητούν τέτοια θέματα ουσίας, αντί της προσφιλούς τους καταγγελιολογίας;

Μιάς, πάντως, αναφερόμαστε στο ΠΝ αποτελεί προδήλως επιβράβευση του όλο και αναδυόμενου ρόλου του, όπως αναδείχθηκε και με τη συμμετοχή του Κλάδου αυτού των ΕΔ στην Ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση aspides, η ανακοινωθείσα επιλογή από την Κυβέρνηση (Πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ) να ασκήσει η Ελλάςτην επιλογή (option) για την πρόσκτηση από την Ελλάδα και τέταρτης Φρεγάτας «Belb@rra» από τη Γαλλία.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά βεβαίως και εις το πρόσωπο του σημερινού Αρχηγού ΓΕΝ, ό οποίος πιστώνεται ότι, από τη σημερινή του θέση, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ, βλέποντας επι των ημερών του ως Α/ΓΕΝ την Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ», πρώτη από τίς τέσσερις Φ/Γ «Belb@rra» να εντάσσεται ετοιμοπόλεμη στον Στόλο τον επόμενο χρόνο, ικανή να υποδεχθεί υπερσύγχρονα ναυτικά στρατηγικά βλήματα scalp naval, πολλώ δε μάλλον οι υπόλοιπες τρεις που θα ακολουθήσουν της ίδιας κλάσης, σε συνδυασμό με άλλες ενισχύσεις του ΠΝ σε μέσα και εξοπλισμούς, εμφανείς ή μη (Ε/Π «Romeo» κ.ο.κ.)

Με όλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταγράφουν την περαιτέρω ενίσχυση του ιδιαίτερου βάρους του ΠΝ, χάρις στους χειρισμούς της σημερινής ηγεσίας του Κλάδου αυτού των ΕΔ, κερδίζοντας πόντους στο πλαίσιο του κοινού στοιχήματος αποστολής των ΕΔ και τελικώς στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ισχύος τους, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Και με πρόδηλο, σε σχέση με αυτά, ότι η εποχή «υποβάθμισης» του ρόλου του ΠΝ που είχε φανεί ότι επιδιωκόταν στο παρελθόν, υπό την προηγούμενη ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, στο όνομα ενός ασφυκτικού ελέγχου σε αυτό το επίπεδο, που έτεινε να συμπιέσει το ρόλο και τις δραστηριότητες των τριών Κλάδων των ΕΔ, να αποτελεί οριστικώς παρελθόν, ακόμη και στο επίπεδο της σημερινής ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και βεβαίως σε επίπεδο γενικότερης Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης






Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑNTI-DRONE ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ Η ΕΑΒ, ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φ/Γ ΤΟΥ ΠΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ aspides ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ....



"ΕΣΤΙΑ", 29/09/24


Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι καθήκον μας, όπως και η πίστη στις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού. Καθήκον μας είναι παράλληλα η πραγματοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Η μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων έχω την τιμή να είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απειλές, συμβατικές και υβριδικές, της γεωπολιτικής συγκυρίας, είναι πρώτιστο καθήκον. Με την «Ατζέντα 2030» και την έμφαση που δίνουμε στην εισαγωγή της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας στην Εθνική μας Άμυνα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-29/09/24
 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 
ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

50 χρόνια τώρα, η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με κοινωνική ευαισθησία τα συμφέροντα του έθνους και του λαού, κάνοντας πράξη την επιταγή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένα κόμμα πέρα από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.

Ορισμένες από τις σημερινές ανάγκες είναι βεβαίως διαφορετικές, σε σύγκριση με αυτές του 1974. Το κυρίαρχο ζητούμενο δεν είναι η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, η οποία το ’74 αποτέλεσε τιτάνιο άθλο. Είναι κυρίως η ποιότητα της Δημοκρατίας μας, η λειτουργία των θεσμών, η κοινωνική συνοχή, το ξερίζωμα της διαφθοράς. Είναι οι απαντήσεις που δίνουμε στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση. Και ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι πλέον τα τανκς. Είναι τα φαινόμενα που αποξενώνουν τους πολίτες από την Πολιτική και θρέφουν τον ισοπεδωτικό λαϊκισμό. Το ποσοστό της αποχής στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια προειδοποίηση την οποία οφείλει να λάβει υπόψη του το πολιτικό μας σύστημα.

Όπως άλλωστε περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, «η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα» και η οποία «προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία, παρά τις αυξομειώσεις των εκλογικών της ποσοστών, παρέμεινε πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Αφομοιώνοντας κατά καιρούς συγγενή πολιτικά ρεύματα, αλλά έχοντας ως πυρήνα και κύριο οδηγό διαχρονικά τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Όπως έχω σχηματικά επισημάνει, έχουμε την ικανότητα να διευρυνόμαστε, χωρίς να μεταλλασσόμαστε.


Είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας. Το κόμμα των πολλών, όχι των λίγων. Ένα κόμμα με στενή σχέση με την κοινωνία, με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Νοιαζόμαστε πρωτευόντως για τους ανθρώπους του μόχθου, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τη Νέα Δημοκρατία ουδείς μένει πίσω.

Με τη διατήρηση αλώβητου αυτού του γενετικού υλικού, αυτού του αξιακού κώδικα, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι καθήκον μας, όπως και η πίστη στις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού.

Καθήκον μας είναι παράλληλα η πραγματοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Η μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων έχω την τιμή να είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απειλές, συμβατικές και υβριδικές, της γεωπολιτικής συγκυρίας, είναι πρώτιστο καθήκον. Με την «Ατζέντα 2030» και την έμφαση που δίνουμε στην εισαγωγή της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας στην Εθνική μας Άμυνα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλά και γενικότερα, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στη λειτουργία του Κράτους, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση η επανίδρυση του Κράτους, η οποία ορθώς αποτέλεσε ένα βασικό πρόταγμα της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, είναι σήμερα, λόγω και των προβλημάτων που συσσώρευσε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, κυρίαρχο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουν γίνει ήδη πολλά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Χρέος μας είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος δεν αρκούν οι οδηγίες και ο κεντρικός σχεδιασμός. Χρειάζεται μια συνεπής μεταρρυθμιστική πολιτική ανά τομέα ευθύνης, με την επίλυση όσων προβλημάτων παρατηρήθηκαν, αλλά και με την περαιτέρω αξιοποίηση όσων επιτεύχθηκαν, ιδίως στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Όπως οφείλει να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια πραγματικά Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Χάρις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην προσπάθεια ιδίως των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, βρισκόμαστε στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του πιο περήφανου εγχειρήματος δημοκρατίας και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χάρις δε στη Κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα μπόρεσε να παραμείνει στην Ευρώπη, τη χρονιά της Μεγάλης Κρίσης. Για να συμμετέχουμε όμως ισότιμα σε αυτόν τον χώρο χρειάζεται να καλύψουμε το έδαφος που χάθηκε, με μεγαλύτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Μόνον έτσι θα εμποδίσουμε την ανάπτυξη φαινομένων ευρωσκεπτικισμού και στην Ελλάδα. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι μια ισχυρή Ευρώπη στην οποία θα έχουμε ρόλο και λόγο, ιδίως στην πρωτοβουλία για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Οφείλουμε να προτάξουμε το συγκεκριμένο διακύβευμα, της δημιουργίας της πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας. Χωρίς να επαναπαυόμαστε και χωρίς να επιτρέψουμε στην κρίση αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν άλλοι πολιτικοί χώροι να γίνει τυχόν άλλοθι ήσσονος προσπάθειας.

Το οφείλουμε στην ιστορία της παράταξής μας και στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Γεώργιου Ράλλη, του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Μιλτιάδη Έβερτ. Το οφείλουμε πρωτίστως στον ελληνικό λαό.





Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ "Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ"























ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Θα αποτελέσει ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή να βρεθείτε μαζύ μας, να συναντηθούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου  του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θάνου Παπαδόπουλου, με τίτλο «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου εις το Πεδίο του Άρεως (6-22 Σεπτεμβρίου 2024), αύριο Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, από 20:30-21:30, εις την σκηνή «Φράνς Κάφκα», ομιλητές θα είναι:
Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» που έχει σκοπό την ανάδειξη και διαρκή προστασία αρχαίων μνημείων, όπως θέατρα και ωδεία, και
Γιάννης Καούνης, δικηγόρος, αντιδικτατορικός αγωνιστής, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ εσωτ.

Συμμετέχει-συντονίζει ο Γιώργος Παπαχρήστος, σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Το βιβλίο εκτίθεται από το περίπτερο 163 των εκδόσεων «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου, όπου και μπορείτε να το δείτε και να σχηματίσετε άμεση προσωπική εντύπωση για το περιεχόμενό του.

Θα σάς περιμένουμε στην εκδήλωσή μας, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Ο εκδότης
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης


Εκδοτικός Οίκος «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Σταδίου 33- Αθήνα-ΤΚ 105 59
Τηλ: 210/3215280-3247945
Φαξ: 210/3215281-3315176
Μαίηλ: info@kastaliaeditions.gr







Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Στον εμφύλιο πόλεμο τα όρια είναι θολά και δυσδιάκριτα. Ο πολίτης γίνεται στρατιώτης, ο γείτονας, ο συγγενής ακόμα και ο αδελφός μπορεί να γίνει εχθρός. Ένας εχθρος που μετά τη μάχη δεν αποχωρεί αλλά συνεχίζει να μοιράζεται τον ίδιο τόπο, την ίδια γειτονιά. Το τραύμα που μένει, αφήνει τα ίχνη του στις επόμενες γενιές και για να επουλωθεί χρειάζεται συγχώρεση. Συγχώρεση αλλά όχι λήθη. Συγχώρεση και τιμή στη μνήμη όλων εκείνων των ηρώων που χάθηκαν, για τη δημοκρατία, αυτή που ζούμε σήμερα. Συγχώρεση που προϋποθέτει μια ΣΥΓΝΩΜΗ, για έναν κοινό εορτασμό...


ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ....

Επειδή έχει επικρατήσει να μιλούμε με περισσή ευκολία γιά «γιορτές μίσους», όταν αναφερόμαστε στην εμφυλιακή περίοδο, με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στον Γράμμο, σκέπτομαι ότι ο χαιρετισμός του Προέδρου των αποστράτων της ΠΑ, Αντιπτεράρχου(Ι) Κων. Τζαβέλλα, στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, 1ης Σεπτεμβρίου 2024, στη Βούρμπιανη, αξίζει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.

Και κυρίως να καταγραφεί, ως μία φωνή σύνεσης και καταλλαγής, στη θέση των συνήθων αναθεμάτων που είναι προσφιλή από την πλευρά όσων εμφανίζονται να εκπροσωπούν την πλευρά των «νικητών» από τη μία πλευρά, εις βάρος των ενόπλων της άλλης αντίπαλης ένοπλης πλευράς. Αλλά, γιά το πλήρες της περιγραφής εξ ίσου και αντιστρόφως μέσω αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Νομίζω, ότι η καταληκτική διατύπωση στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ στην εκδήλωση αυτή, πρέπει όχι μόνον να κρατηθεί ως κατάθεση καταλλαγής, αλλά κυρίως ως θαρραλέα προτροπή μίας «άλλης σελίδας» σε αυτήν την τραυματική εμπειρία, με κλειδί της τη λέξη «συγχώρεση». Κάτι διόλου εύκολο, αλλά και μόνο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, σε μία διαδικασία που εκφεύγει από τη γνωστή πρακτική των αμοιβαίων αναθεμάτων, δίχως και τη λήθη αυτομάτως. Με την αναγκαία υπέρβαση να προκύπτει ως ασφαλής υποθήκη γιά το μέλλον, σε μία προοπτική ειλικρινούς σεβασμού των επιλογών του άλλου και τελικώς της ίδιας της Δημοκρατίας και της θέσης της πλειοψηφίας, με τα δικαιώματα και της μειοψηφίας ομοίως σεβαστά...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΡΑΜΜΟΥ


Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες,
Κύριοι βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων,
Κύριε πρόεδρε της ΕΑΑΣ, κύριοι πρόεδροι Ενώσεων,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα μπορούσε στο μέλλον αυτός ο εορτασμός να είναι κοινός; Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας ίσως το καταφέρουν.

Xιλιάδες είναι οι ιστορίες εκτελέσεων και δολοφονιών αμάχων πολιτών ανδρών και γυναικών, που χάθηκαν χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο, όταν ξεκίνησαν τα δραματικά χρόνια του εμφυλίου.

«Πως ναν΄τις κλάψεις
τι πεις ναν΄τις μοιρολογήσεις;
τούτες δεν παν στη μαύρη γης, τούτες δεν παν στον Άδη, τούτες ολόρθες περπατάν πάνου στις άσπρες μυγδαλιές……..»

λέει ο Ρίτσος,με αφορμή την χωρίς λόγο, άγρια δολοφονία, στις 12 Δεκεμβρίου 1946, στο χωριό Στεφανινά στο όρος Κερδύλια, της Χρυσάνθης, της Μελαχροινής, της Στυριανής, της Κωνσταντίνας και της Μάρθας, στο ποίημά του με τίτλο «Στεφανινά» το 1946.

Όλοι έχουμε ακούσει μια ιστορία ηρωϊσμού με πρωταγωνιστές τους δικούς μας ανθρώπους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Τις μανάδες και τους πατεράδες μας. Πολλοί θυμόμαστε τους ίδιους να τις αφηγούνται, αν βέβαια ήταν μέσα στους τυχερούς που κατάφεραν να επιζήσουν. Γιατί εμφύλιος σημαίνει απώλεια. Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, αδέλφια αλληλοσκοτώθηκαν, νεαρά κορίτσια μαυροφορέθηκαν. Αυτό ήταν το τίμημα «της αντίστασης στην υποδούλωση» είχε πει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρρυ Τρούμαν, ενώπιον της Κοινής Συνεδριάσεως του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1947.

Και όταν η νομιμότητα στην Ελλάδα μας οργανώθηκε και ξεκίνησαν οι μάχες.

«Πιστεύω» είχε πει ο Τρούμαν,«ότι η πολιτική των ΗΠΑ οφείλει να είναι η υποστήριξη των ελεύθερων λαών που αντιστέκονται στην υποδούλωση. Εάν η Ελλάδα έπεφτε στον έλεγχο κάποιας ενόπλου μειοψηφίας, η σύγχυση και η ανωμαλία θα μπορούσαν να εξαπλωθούν με ευκολία σε όλη την Μέση Ανατολή…….Αν παραλείψουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα τη κρίσιμη αυτή στιγμή, βαρύτατες θα είναι οι συνέπειες τόσο για την Δύσιν όσο και διά τη Ανατολή. Οφείλουμε να αναλάβουμε άμεση και αποτελεσματική δράση»

«ΑΕΤΟΣ, ΙΕΡΑΞ, ΠΕΛΑΡΓΟΣ, ΚΥΚΝΟΣ, ΚΟΡΑΞ, ΤΙΓΡΙΣ, ΛΑΙΛΑΨ, ΕΡΙΝΥΣ, ΠΕΡΓΑΜΟΣ, ΙΕΡΑΞ, ΧΑΡΑΥΓΗ, ΚΟΡΩΝΙΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΥΡΑΥΛΟΣ»: Αυτές ήταν οι κυριότερες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τον ηρωϊκό Εθνικό Στρατό εναντίον των κουμουνιστών τη διετία 1947- 1949. Εδώ που βρισκόμαστε πραγματοποιήθηκαν και οι τελικές επιχειρήσεις ΠΥΡΣΟΣ Α’, ΠΥΡΣΟΣ Β’, ΠΥΡΣΟΣ Γ’.

Έπειτα από τρεισήμισι χρόνια σκληρών θυσιών και αγώνων, κατά την διάρκεια των οποίων η χώρα υπέστη καταστροφές μεγαλύτερες από αυτές του Β’ΠΠ, ο ένοπλος Κομμουνισμός πετάχτηκε στην κυριολεξία εκτός των συνόρων της πατρίδας μας και επανήλθε η ειρήνη.

Η ΠΑ παρά το γεγονός ότι μετά τον Β΄Π.Π. είχε εστιάσει τη ανασυγκρότηση, οργάνωση και εκπαίδευση, διέθεσε τις Μοίρες Διώξεως, 335Μ, 336Μ και 337Μ, τα Τρία Σμήνη Αναγνώρισης 345Σ, 346Σ και 347Σ, την Μοίρα Μεταφορών 355ΜΜ και μία Μοίρα Βομβαρδισμού που συγκροτήθηκε το 1949 με τα νεοπαραληφθέντα αεροσκάφη Helldivers, στις ανάγκες των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 1946. Με επιχειρήσεις υποστήριξης, επιθετικές αναγνωρίσεις και ρίψεις εφοδίων. Στην αρχή ήταν περιορισμένης κλίμακας και η συνεργασία με τον Στρατό υποτυπώδης. Όμως το 1947 συγκροτήθηκε η Ανωτέρα Διοίκησης Αεροπορίας η οποία ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο των Μονάδων και τον συντονισμό με τον Στρατό. Τα αποτελέσματα ήταν σπουδαία. Η Ελληνική Αεροπορία εκτέλεσε 22.750 πολεμικές αποστολές, επιθετικής αναγνώρισης, περικυκλώσεις εχθρικών δυνάμεων, τακτικές αναγνωρίσεις για συλλογή πληροφοριών, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις επί του πεδίου μάχης, ρίψεις εφοδίων επ’ ωφελεία του πυροβολικού και διάφορες μεταφορές. Οι νεκροί ήρωες ήταν 53, εκ των οποίων 25 φονεύθηκαν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων και 28 σε διάφορα αεροπορικά ατυχήματα.

Κυρίες και κύριοι,

Στον εμφύλιο πόλεμο τα όρια είναι θολά και δυσδιάκριτα. Ο πολίτης γίνεται στρατιώτης, ο γείτονας, ο συγγενής ακόμα και ο αδελφός μπορεί να γίνει εχθρός. Ένας εχθρος που μετά τη μάχη δεν αποχωρεί αλλά συνεχίζει να μοιράζεται τον ίδιο τόπο, την ίδια γειτονιά. Το τραύμα που μένει, αφήνει τα ίχνη του στις επόμενες γενιές και για να επουλωθεί χρειάζεται συγχώρεση. Συγχώρεση αλλά όχι λήθη. Συγχώρεση και τιμή στη μνήμη όλων εκείνων των ηρώων που χάθηκαν, για τη δημοκρατία, αυτή που ζούμε σήμερα. Συγχώρεση που προϋποθέτει μια ΣΥΓΝΩΜΗ, για έναν κοινό εορτασμό.

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.
Κώνσταντίνος Τζαβέλλας
Πρόεδρος ΕΑΑΑ


Χαιρετίζω ανυπόκριτα και τελικώς προσυπογράφω, ως προς τη δυναμική της προοπτικής που διανοίγουν, όσα είπε ο αγαπητός μου Πτέραρχος, εγώ που φέρω το όνομα Σεραφείμ, αδελφού του πατέρα μου, Χαρίλαου Θρ. Μηχιώτη, που βρήκε το θάνατο ως μαχητής από την «άλλη πλευρά», χωρίς ποτέ να βρεθεί η σορός του, με την ένδειξη «κενοτάφιο» να θυμίζει το πέρασμά του από τη ζωή, στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης. Στον οποίο ο πατέρας μου είχε αφιερώσει την ποιητική του συλλογή «Μαρτυρίες», που έγραψε κρατούμενος του μετεμφυλιακού κράτους-απολυθείς δάσκαλος γιά τις αριστερές του ιδέες με το περιβόητο Θ΄ Ψήφισμα.

Η ιστορία μπορεί να γράφεται και διαφορετικά... 

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης