οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Τον όρο κρατικός καπιταλισμός τον ανέφερε ο ίδιος ο Λένιν. Μάλιστα στο συνέδριο των Μπολσεβίκων λίγο μετά την επανάσταση (το 19180), εισηγήθηκε για τη Ρωσία τον κρατικό καπιταλισμό τύπου Γερμανίας για να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό. Η εισήγησή του έγινε αποδεκτή σχεδόν ομόφωνα. Γκρίνιαξαν μόνον οι «αριστεροί οι κομμουνιστές». Αυτοί ήθελαν να περάσουν κατευθείαν από τη φεουδαρχία στον... σοσιαλισμό! Παρά τις οδηγίες του Μαρξ ότι με τα διατάγματα δεν μπορεί να πηδάς... καθεστώτα. Ο κρατικός καπιταλισμός, δηλαδή η κρατικοποίηση όλης της ιδιοκτησίας και της παραγωγής, που εφαρμόστηκε την περίοδο του «πολεμικού κομμουνισμού» (1918-1920), δεν οδήγησε στον σοσιαλισμό, αλλά στη φτώχεια, στην πείνα και στον θάνατο εξασιτίας τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους άλλους Σοβιετικούς πολίτες....












Η Σοβιετική Ένωση, η Κίνα και οι άλλες «σοσιαλιστικές» ή «λαϊκές δημοκρατίες» (Βόρεια Κορέα, Καμπότζη, Αλβανία, Κούβα κλπ.) δεν υπήρξαν ούτε ένα δευτερόλεπτο στην ιστορία τους «σοσιαλιστικές» ή «δημοκρατίες»

 
Απο άποψη κοινωνικοοικονομική ήταν απλώς κρατικός καπιταλισμός των βασιλιάδων και από άποψη πολιτική, μοναρχία νέου τύπου, δηλαδή δικτατορία. Γι’ αυτό ο λαός έλεγε τον Στάλιν «κόκκινο τσάρο» και θεωρούσε τον Μάο Τσε Τουνγκ αυτοκρατορικό πρόεδρο.

Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι τον όρο κρατικός καπιταλισμός τον ανέφερε ο ίδιος ο Λένιν. Μάλιστα στο συνέδριο των Μπολσεβίκων λίγο μετά την επανάσταση (το 19180), εισηγήθηκε για τη Ρωσία τον κρατικό καπιταλισμό τύπου Γερμανίας για να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό. Η εισήγησή του έγινε αποδεκτή σχεδόν ομόφωνα. Γκρίνιαξαν μόνον οι «αριστεροί οι κομμουνιστές».

Αυτοί ήθελαν να περάσουν κατευθείαν από τη φεουδαρχία στον... σοσιαλισμό! Παρά τις οδηγίες του Μαρξ ότι με τα διατάγματα δεν μπορεί να πηδάς... καθεστώτα. Ο κρατικός καπιταλισμός, δηλαδή η κρατικοποίηση όλης της ιδιοκτησίας και της παραγωγής, που εφαρμόστηκε την περίοδο του «πολεμικού κομμουνισμού» (1918-1920), δεν οδήγησε στον σοσιαλισμό, αλλά στη φτώχεια, στην πείνα και στον θάνατο εξασιτίας τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους άλλους Σοβιετικούς πολίτες. Ο Λένιν ύστερα από αυτή την καταστροφή, που τη βοήθησε η σιτοδεία και ο εμφύλιος πόλεμος με τους «Λευκούς» εισηγήθηκε σε ένα τακτικό και ένα έκτακτο συνέδριο το 1921 την επιστροφή στον καπιταλισμό για πολλά χρόνια καθώς και την καταδίκη της γραφειοκρατίας και του αναλφαβητισμού. Οι εισηγήσεις του Λένιν πάλι έγιναν αποδεκτές σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση τους «αριστερούς κομμουνιστές». Ενώπιον των τελευταίων ο Λένιν έγραψε την μπροσούρα «Αριστερισμός η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού». Ο Λένιν συνέχισε να υποστηρίζει την επιστροφή στον καπιταλισμό για πολλά χρόνια έως τον θάνατο του, στο πλαίσιο της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής» (ΝΟΠ).

Τα μέτρα της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΟΠ) όπως διαμορφώθηκαν στη συνέχεια, συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Ελεύθερη αγορά τροφίμων, αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Οι αγρότες πουλούσαν ελεύθερα στην αγορά τα προϊόντα τους αντί να τα παραδίδουν στο κράτος σε ορισμένες τιμές. Ορίστηκε προκαταβολικά φόρος 10% σε είδος και στη συνέχεια σε χρήμα.

2. Με το διάταγμα του Μαΐου 1922 το κράτος διατήρησε μόνο την «υψηλή εποπτεία» στις τράπεζες, στο εξωτερικό εμπόριο και στη βαριά βιομηχανία. Στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας επιτράπηκε η ατομική ιδιοκτησία και η ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

3. Οι επιχειρήσεις που είχαν κρατικοποιηθεί στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στο εμπόριο και λοιπά επιστράφηκαν δωρεάν στους ιδιοκτήτες τους, με μοναδικό όρο να τις λειτουργήσουν.

4. Παραχωρήθηκαν σε ξένους και ντόπιους κεφαλαιοκράτες ολόκληρες βιομηχανίες, ορυχεία (κάρβουνου, χρυσού, χαλκού, σιδήρου και λοιπά), δάση, πετρελαιοειδή με ενοίκιο ή με μικρό μερίδιο της παραγωγής.
























Η επιστροφή στον (ιδιωτικό) καπιταλισμό με τη ΝΟΠ συνεχίστηκε όχι μόνο όσον καιρό ζούσε ο Λένιν, αλλά και μετά τον θάνατό του. (Ομολογώ ότι στα 70 χρόνια που ανήκω στην Αριστερά (ΕΔΑ,ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, Συνασπισμός, ΔΗΜΑΡ) άκουσα μία ή δύο φορές για τη Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν, αλλά ποτέ και κανείς δεν μου εξήγησε τί ήταν αυτή η πολιτική. Την απέφευγαν όλοι όπως ο διάβολος το λιβάνι). Στη σύγκρουση του Στάλιν με τον Τρότσκι, ο Στάλιν διακήρυξε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Λένιν, ενώ ο Τρότσκι μιλούσε για διαρκή επανάσταση και πόλεμο σε έναν λαό καθημαγμένο από τους πολέμους, την πείνα και τις αρρώστιες. Όπως ήταν φυσικό ο Στάλιν κέρδισε την εξουσία, καθώς ήλεγχε ως Γενικός Γραμματέας και τον μηχανισμό του κόμματος, και εφάρμοσε έως το 1928 τη Νέα Οικονομική Πολιτική και την επιστροφή στον καπιταλισμό του Λένιν με μικρές αλλαγές.

Μέσα στα λίγα χρόνια (1921-1928) που εφαρμόστηκε ο καπιταλισμός της ΝΟΠ η οικονομία της Ρωσίας πήρε τα πάνω της και η πείνα άρχισε να υποχωρεί στο τραπέζι των Σοβιετικών. Το 1921 η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή είχαν πέσει στο 14% του 1913. Το 1928 η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή έφτασαν στο 140-150% του 1913, δηλαδή 10 φορές επάνω από το 1921. Το ίδιο συνέβη και στην παραγωγικότητα της εργασίας και τους μισθούς των εργατών. Στο τέλος του 1928 ο ιδιωτικός τομέας έλεγχε το 20% της παραγωγής, οι συνεταιρισμοί πάνω από το 20% και ο κρατικός τομέας κάτι λιγότερο από το 60% της παραγωγής.

Όμως το 1928 ο Στάλιν αποφάσισε να ανατρέψει την καπιταλιστική Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν και να επαναφέρει τον πρωτόγονο και καταστροφικό κρατικό καπιταλισμό, βαφτίζοντάς τον ...σοσιαλισμό. Η σταλινική αντεπανάσταση κρατικοποίησε τα πάντα με τα πενταετή της πλάνα, ακόμα και τα κοτέτσια των χωρικών. Επίσης ξεκίνησε την αποκουλακοποίηση της αγροτικής παραγωγής.

Ο «πόλεμος κατά των κουλάκων» και των ΝΕΠμαν, δηλαδή όσων πλούτισαν με τη Νέα Οικονομική Πολιτική, περιέλαβε πολλούς μεσαίους και φτωχούς αγρότες, εργάτες, τεχνίτες, εμπόρους, αλλά και την πλειοψηφία των μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ), όπως μετονομάστηκε το κόμμα των Μπολσεβίκων. Ο Στάλιν εφάρμοσε τον κρατικό καπιταλισμό, που τον ονόμασε σοσιαλισμό, επί 25 συνεχή χρόνια, δηλαδή 1929-1953. 

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η σταλινική τρομοκρατία, συνεπικουρούμενη και από δύο τουλάχιστον λιμούς, εξόντωσε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους τα 17 εκατομμύρια εξοντώθηκαν τη δεκαετία 1929-1939. Σε αυτούς τους τελευταίους περιλαμβάνονται και δύο εκατομμύρια κομμουνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΣΕ και της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Comintern), από τα 3,6 εκατομμύρια μέλη που είχε τότε το κόμμα τους.

Αυτούς τους κομμουνιστές πρώτα τους διέγραψε από το ΚΚΣΕ, μετά τους εξόντωσε ηθικά, κατηγορώντας τους με τα κομματικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως προδότες του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ και ως πράκτορες του εχθρού και κατόπιν τους εκτέλεσε. Άλλους τους έστησε στα 6 μέτρα, ύστερα από τις περίφημες Δίκες της Μόσχας και των άλλων πόλεων, άλλους τους έφαγε το σκοτάδι χωρίς δίκες και άλλους τους έστειλε να πεθάνουν στον παγωμένο Βορρά και στη Σιβηρία, στα γνωστά στρατόπεδα του αρχιπελάγους Γκουλάγκ, της Νι Κα Βε Ντε και της Κα Γκε Μπε. 

Στα κενά που δημιουργήθηκαν στις τάξεις του κομμουνιστικού κόμματος (ΚΚΣΕ) διόρισε μέλη και στελέχη της γραφειοκρατίας του κράτους και των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Έτσι στη θέση του κόμματος των Μπολσεβίκων δημιούργησε ένα κόμμα γραφειοκρατών και μανδαρίνων. Τους τελευταίους αργότερα τους ονόμασαν νομενκλατούρα.

Μετά τον θάνατο του Στάλιν, στις 5 Μαρτίου 1953, ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ ο Νικήτα Χρουστσόφ. Στο 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, τον Φεβρουάριο του 1956, ο Χρουστσόφ αποκάλυψε με μυστική έκθεση τα εγκλήματα του Στάλιν σε βάρος των στελεχών του κόμματος, αλλά όχι και σε βάρος των λαών της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Χρουστσόφ χαλάρωσε την τρομοκρατία και κατάργησε το Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ. Εγκαινίασε επίσης μια μετριοπαθή αποκέντρωση των οικονομικών αποφάσεων, μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία και στη γεωργία, αλλά δεν έθιξε τα θεμέλια του κρατικού καπιταλισμού, της κρατικής αγοράς, του κεντρικού σχεδιασμού κλπ. Η νέα κατάσταση έδωσε ελευθερία αναπνοής στους Σοβιετικούς υπηκόους, αλλά ώθησε και τους εργάτες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξεγερθούν.

Περισσότερα στο βιβλίο του Θάνου Παπαδόπουλου "Η τραγωδία του Κρατικού Καπιταλισμού στον 20ο Αιώνα",Εκδόσεις Κασταλία 2024

*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Εκδόσεις "ΚΑΣΤΑΛΙΑ"
Σταδίου 33-Αθήνα-ΤΚ 105 59
Τηλ: 210/3215280-3247945
Φαξ: 210/210/3215281-3315176
Μαίηλ:info@kastaliaeditions.gr

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Η ποιότητα παρέμεινε κορυφαία, στο 100% στην ποιότητα τελικής επιθεώρησης και με μηδενικές υστερήσεις στους πελάτες μας, όπως και στη συνολική βαθμολογία "Πράσινου/Χαμηλού Κινδύνου" βάσει της ετήσιας έρευνας DCMA APT την εβδομάδα της 15ης Ιουλίου Και τα τρία συμμετέχοντα προγράμματα πέτυχαν το 100% των στόχων τους, όπως καθορίζονται από το Milestone Incentive Program (MIP), περιλαμβανομένων δώδεκα κρίσιμων παραμέτρων γραμμής-ορόσημο που υποστηρίζουν τα προγράμματά μας...










Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΑΒ ΚΑΙ 
ΟΙ ΚΑΘ’ ΕΞΙΝ ΑΝΑΚΡΙΒΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ


Γράφοντας χθες γιά τα θέματα της ΕΑΒ και τις “ανησυχίες” ενίων τινών γιά την κατάσταση της Εταιρείας και τις επιδόσεις στο παραγωγικό της έργο, με αφορμή σημείωμα απόστρατου σχολιαστή που θα προτιμούσε “κλ@τσιές” (…) δεν είχα προσμετρήσει μία κρίσιμη λεπτομέρεια ουσίας.

Σκέπτομαι, λοιπόν, ότι όποιος φωνασκεί δεν είναι απαραίτητο να έχει δίκιο, να γνωρίζει ακριβή γεγονότα και ότι-αντιθέτως-μπορεί να παραγνωρίζει ή να αποσιωπά την άλλη όψη των πραγμάτων, που τελικώς ανατρέπουν τη δήθεν εικόνα που τεχνηέντως “έστησε”…

Δια του λόγου το αληθές, αφού αναφέρω ότι το εν λόγω σημείωμα αναφοράς του κ. Ταξιάρχου ε.α. ανέβηκε στον ιστότοπο “Militaire”, όπου συνηθίζει να αρθρογραφεί, το περασμένο Σάββατο, 3 Αυγούστου 2024, την ίδια ημέρα ήλθε από την Lockheed Martin Aero, με την οποία η ΕΑΒ έχει σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας μετέχοντας σε κατασκευαστικά προγράμματα αεροναυπηγικής, η ….αναίρεση της εικόνας που επιχειρήθηκε να φιλοτεχνηθεί.

Παραθέτω, αμέσως στη συνέχεια, αυτούσιο, το κείμενο E-Mail που εστάλη από την LMA προς την ΕΑΒ (πρωτότυπο και σε μετάφραση) την ίδια ημέρα και οι σπεύδοντες να δαιμονολογήσουν καλούνται να αναλογισθούν, ότι-ενίοτε, έστω-το ψέμα μπορεί να έχει κοντά ποδάρια, κατά τη λαϊκή παροιμία….
























HAI team, I wanted to pass on my appreciation for a very strong finish ahead of the August break period. Great job in July all the way around the portfolio of LMA programs including some performance records.
-F16 Viper completed and ferried 3 jets to the HAF during the month
-P3 AC415 paint completed and rolled out for a 2nd round of engine run/testing
-C130 completed 8 shipsets of assemblies equating to 27 components – a new single month record of material shipped to the C130 line
-F16 completed 11 components including four in a single day on 31 July – a new restart era record of shipments for the Fighter Line
Quality remained stellar with 100% Final Inspection Quality and zero escapes to our customers + a “Green/Low Risk” overall rating from your annual DCMA APT survey the week of 15 July
All three participating programs achieved 100% of their Milestone Incentive Program (MIP) objectives including a dozen critical milestone line items supporting our programs
Thank your teams for their efforts, collaboration across the whole of our LM team including contractors, loan-ins and support.
After the summer break, please take this momentum looking forward to the balance of 2024; meeting our commitments and delivering to our joint customers. Continue to focus on collaboration improvements – we can only get this done as ONETEAM

Συνεργάτες στην ΕΑΒ, επιθυμώ να κοινοποιήσω την εκτίμησή μου για τον πολύ υψηλό τελικό απολογισμό, εν όψει της περιόδου διακοπών του Αυγούστου. Εξαιρετική η εργασία τον Ιούλιο σε όλο το χαρτοφυλάκιο των προγραμμάτων Lockheed Martin Aero (LMA), συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ρεκόρ απόδοσης:
-Το F16 Viper ολοκλήρωσε και παρέδωσε 3 αεροσκάφη στην Ελληνική ΠΑ, κατά τη διάρκεια του μήνα (Ιουλίου 2024),
-Στο P-3, στο AC415 η βαφή ολοκληρώθηκε και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε για 2ο γύρο λειτουργίας/δοκιμών κινητήρα,
-Το C130 ολοκλήρωσε 8 αποστολές συγκροτημάτων που ισοδυναμούν με 27 εξαρτήματα – ένα νέο ρεκόρ ενός μηνός υλικού που αποστέλλεται στη γραμμή C130
-Το F16 ολοκλήρωσε 11 εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σε μια μόνον ημέρα, την 31η Ιουλίου 2024 – μία νέα υψηλή επίδοση παραδόσεων στο πρόγραμμα «μαχητικό».
Η ποιότητα παρέμεινε κορυφαία, στο 100% στην ποιότητα τελικής επιθεώρησης και με μηδενικές υστερήσεις στους πελάτες μας, όπως και στη συνολική βαθμολογία "Πράσινου/Χαμηλού Κινδύνου" βάσει της ετήσιας έρευνας DCMA APT την εβδομάδα της 15ης Ιουλίου
Και τα τρία συμμετέχοντα προγράμματα πέτυχαν το 100% των στόχων τους, όπως καθορίζονται από το Milestone Incentive Program (MIP), περιλαμβανομένων δώδεκα κρίσιμων παραμέτρων γραμμής-ορόσημο που υποστηρίζουν τα προγράμματά μας
Ευχαριστήστε τις ομάδες σας για τις προσπάθειές τους, τη συνεργασία με την όλη μας LMΑ, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών, δανειστών και της υποστήριξης.
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, κρατήστε αυτή τη δυναμική προσβλέποντας, στο υπόλοιπο του 2024, στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας γιά παραδόσεις στους κοινούς πελάτες μας. Συνεχίστε να εστιάζετε στις βελτιώσεις της συνεργασίας – μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο ως μία ομάδα.














Επιμύθιον: Όσοι κατέχουν ακόμη και μετρίως, τη μητρική μας γλώσσα, μπορούν να αντιληφθούν τα πραγματικά δεδομένα γιά την ΕΑΒ στην τρέχουσα περίοδο, τα οποία συντελούνται προφανώς όχι αυτομάτως, αλλά υπό την συντονισμένη εργασία υπό τη Διοίκηση που έχει τοποθετηθεί προσφάτως, με υπαγωγή της Εταιρείας υπό το ΥΠΕΘΑ….

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης




Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Ας αφεθούν όσοι θέλουν να επιδίδονται σε γνωστά παίγνια αρνητικού εντυπωσιασμού να κάνουν τη δουλειά τους, η οποία, όμως, μπορεί να αδικεί την πραγματική πραγματικότητα, την οποία γνωρίζουν οι συντελεστές της και η υπερκείμενη Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Θαύματα δεν γίνονται, βεβαίως, από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά εφ’ όσον υπάρχουν φιλόδοξες προθέσεις και κατάλληλα, ικανά πρόσωπα να τις υλοποιήσουν, το τοπίο μπορεί να αλλάξει κι στην ΕΑΒ, με τη νέα Διοίκηση. Και βεβαίως σε συνδυασμό με το μείζον καινοτόμο έργο, που καλείται να προσφέρει ο νέος Φορέας Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ ΑΕ), που λειτουργεί ήδη εις το ΥΠΕΘΑ.








Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΒ ΚΑΙ ΟΙ ….«ΚΛ@ΤΣΙΕΣ» ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ!


‘Ενας Ταξίαρχος ε.α., εκ των των συχνών αρθρογράφων/αναλυτών της μιλιταίρε ειδικής ενημέρωσης από τον φερώνυμο ιστότοπο-επίδοξο εισαγγελέα όσων δεν εμπίπτουν εις το φάσμα της ουρανόπεμπτης σοφίας του, καταλήγει ότι υπάρχουν και κλ@τσιές για τους, κατά την αφοριστική του κρίση, «καρεκλοκένταυρους». Ή-βγάζοντας τις μάσκες-κλωτσιές, στους οποίους προφανώς περιλαμβάνει, ενδεχομένως και πρωτευόντως, ως αποδέκτη τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Συμβουλο της ΕΑΒ.

Ο κ. Ταξίαρχος, ο οποίος αρέσκεται να επικαλείται εις την κατακλείδα των κειμένων του τις θέσεις ευθύνης όπου υπηρέτησε εντός και εκτός Ελλάδος, ανησυχεί σφόδρα για την πορεία των μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ και με τρόπο καταγγελτικό, όσο και λεπτομερώς αναφορικό για εξαιρετικώς διαβαθμισμένες πτυχές τους, τη δημοσιοποίηση των οποίων αφ’ ενός αιτιάται δημοσίως και αφ΄ετέρου επικαλείται ομοίως δημοσίως, προκειμένου να προσδώσει «αντικειμενική υπόσταση»(…)εις τα γραφόμενά του, δίχως να χαρίζεται προς τούτο και προς το πρόσωπο του Ναυάρχου, επικεφαλής της πολύπαθης ΕΑΒ.

Προς τούτο ο αρθρογράφος, εστιάζει την κριτική εις το πρόγραμμα της ΕΑΒ για την ανάπτυξη του αεροχήματος «ΑΡΧΥΤΑΣ», πλειοδοτώντας σε αρνητική δημοσιότητα για αυτό με τη μορφή «αθώων» ερωτημάτων για αυτό, τα οποία ισοδυναμούν ουσιαστικώς με τη δημοσιοποίηση κρίσιμων διαβαθμισμένων πλευρών ενός σημαντικού προγράμματος των ΕΔ, τα οποία ουδόλως έπρεπε να συναντούν δημοσιότητα. Κι από κοντά με τον κ. Ταξίαρχο έρχεται και η «Εφ.Συν»,έπαλξη μάχης της δήθεν ανεξάρτητης και συνεταιριστικής δημοσιογραφίας, να θέσει και αυτή «θέματα ΕΑΒ», αυτή τη φορά με συνδικαλιστικά θέαση για την Εταιρεία, διαφορετικής εκφοράς και περιεχομένου, πλην τελικώς σε συγκλίνουσα κατεύθυνση…
















Είναι προφανές, είναι ηλίου φαεινότερον, ότι, σε σχέση με την ΕΑΒ, η οποία πέρασε από «σαράντα κύματα» στα πενήντα περίπου χρόνια λειτουργίας της, είναι πολλά τα συγκλίνοντα συμφέροντα που δεν θέλουν να τη δουν σε πορεία ανάταξης και υγιούς επαναπροσανατολισμού, υπό τη νέα Διοίκηση που τοποθετήθηκε από τον ΥΕΘΑ, Νίκο Δένδια, όπου και υπήχθη, ενώ κακώς προηγουμένως υπαγόταν στο Υπουργείο Οικονομικών. Και μάλιστα με τον ίδιο τον ΥΕΘΑ να μη φείδεται αυτοκριτικών λόγων και αιτιάσεων για την άκρως προβληματική κατάσταση της ΕΑΒ που παρέλαβε η Κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα πεδία…

Προφανώς, λοιπόν, προκειμένου να συντηρηθεί και να καρπίσει ένα αφήγημα όπως το προηγούμενο, ώστε να «σηκώσει κεφάλι» η ΕΑΒ θα βρεθούν σχολιαστές, όπως ο εν λόγω Ταξίαρχος, που θα προκρίνουν το μηδενισμό και την άκρατη καταστροφολογία κι ό,τι προκύψει: Αναξιόπιστη ΕΑΒ, ανίκανη σε ανακατεύθυνση υγιούς παραγωγικού προσανατολισμού και θετικού έργου…

Πόσο όμως έχουν έτσι τα πράγματα, πόσο η βούληση τέτοιων «κύκλων» μπορεί να αδικήσει την πραγματική πραγματικότητα, όταν:
-Η Φ/Γ «ΨΑΡΑ» που μετέχει στην Ευρωπαϊκή αποστολή Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα, τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» που τοποθετήθηκε σε αυτή, όπως αναπτύχθηκε στην ΕΑΒ, από ανθρώπους της ΕΑΒ, στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αποστολή της πρώτης Ελληνικής Φ/Γ; Πράγμα που αναγνωρίζεται(…) και από τον ίδιο ιστότοπο που φιλοξενεί το σημείωμα αναφοράς…





















-Το Πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών «F-16» της ΠΑ στην έκδοση Viper συνεχίζεται κανονικά, έστω και με κάποιες πρόσκαιρες καθυστερήσεις, με τη αξιοπιστία των σχετικών αναβαθμίσεων να αποδεικνύεται στις καθημερινές πτητικές δραστηριότητες αυτών των αεροσκαφών, από την 115ΠΜ από όπου εδρεύουν….
-Ομοίως με συνέπεια η ΕΑΒ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και υλοποιεί ως sub-constructor με μεγάλες αεροναυτικές βιομηχανίες, όπως η Lockheed Martin Aero…
-Εις ό,τι αφορά τέλος το αερόχημα «ΑΡΧΥΤΑΣ» μάλλον η υπέρμετρη δημοσιότητα δεν αποτελεί τον καλύτερο παράγοντα επιτυχίας ενός τόσο εξελιγμένου, περίπλοκου, ως εξ ίσου και διαβαθισμένου προγράμματος των ΕΔ, για το οποίο το συντελούμενο έργο προόδου, μέχρις ενός σημείου τουλάχιστον, μάλλον δεν πρέπει να τυγχάνει προβολής προς τα έξω, αλλά μάλλον καλού εσωτερικού έργου. Και κάτι τέτοιο, ό,τι κι αν εξελίσσεται εντός ΕΑΒ, δεν είναι απαραίτητο-ίσως και δεν πρέπει, δεν νοείται-να τελεί εν γνώσει «σχολιαστών»,όπως ο κ. Ταξίαρχος.










Ας μείνουμε, λοιπόν, σε αυτά για την ΕΑΒ, ας αφεθούν όσοι θέλουν να επιδίδονται σε γνωστά παίγνια αρνητικού εντυπωσιασμού να κάνουν τη δουλειά τους, η οποία, όμως, μπορεί να αδικεί την πραγματική πραγματικότητα, την οποία γνωρίζουν οι συντελεστές της και η υπερκείμενη Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Θαύματα δεν γίνονται, βεβαίως, από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά εφ’ όσον υπάρχουν φιλόδοξες προθέσεις και κατάλληλα, ικανά πρόσωπα να τις υλοποιήσουν, το τοπίο μπορεί να αλλάξει κι στην ΕΑΒ, με τη νέα Διοίκηση. Και βεβαίως σε συνδυασμό με το μείζον καινοτόμο έργο, που καλείται να προσφέρει ο νέος Φορέας Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ ΑΕ), που λειτουργεί ήδη εις το ΥΠΕΘΑ.

Επειδή δε ο παράγων «άνθρωπος» αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για τα πάντα, είναι προφανές ότι με τους Ναυάρχους Αλέξανδρο Διακόπουλο και Παναγιώτη Λυμπέρη αντιστοίχως στο τιμόνι της ΕΑΒ ΑΕ και της ΕΛΚΑΚ ΑΕ, άξιων καθ’ όλα στελεχών του ΠΝ, συντρέχει ένας πρόσθετος λόγος να βλέπουμε τα πράγματα με θετική αναμονή για καλές εξελίξεις.

Στα κίνητρα όσων τούς πολεμούν και ενδεχομένως τους διαβάλλουν, βασίμως μπορεί κανείς να διαγνώσει προθέσεις αντιπολιτευτικών σήμερα εμμονών, τώρα που η απελθούσα κυβερνητική εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να επηρεάσει τη (μη) πορεία τους, όπως τον Ιανουάριο του 2019….

Δεν συνηθίζω τις κλωτσιές, μήπως, όμως, χρειάζονται για κάποιους, νοερώς έστω;

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

ΥΓ1: Η αναφορά του αρθρογράφου και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «Ρ-3» του ΠΝ, η οποία αποφασίσθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το οποίο αντετέθη εις την ΕΑΒ, μόνον ως «ξεκάρφωμα» ανεξάρτητης κρίσης μπορεί να εκληφθεί. Και η μεν ΕΑΒ τα φορτώθηκε, αλλά το ΠΝ δεν έχει τί να τα κάνει…

ΥΓ2: Είναι περίεργο τουλάχιστον και χρήζει πολλαπλών ερμηνειών ότι το «Militaire» και η «Εφ.Συν», ενώ θεωρητικά ομνύουν πίστιν στο δημόσιο χαρακτήρα της ΕΑΒ και στην αναβάθμιση της εταιρείας, χύνουν τόσο δηλητήριο με το που η ΕΑΒ πάει να σηκώσει κεφάλι και να πετύχει τους στόχους της! Η «Εφ.Συν» ζητεί μάλιστα μετ’ επιτάσεως να «επιβληθούν ρήτρες» στην ΕΑΒ (τώρα μάλιστα που πετυχαίνει τους στόχους της) για καθυστερήσεις του παρελθόντος (οι περισσότερες μάλιστα ανάγονται στην εποχή 2015-19), χωρίς να αντιλαμβάνεται προφανώς τι ζητεί και κυρίως πώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε χρεωκοπία της ΕΑΒ και θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Π.Α.

ΥΓ3: Είναι περίεργη, ακόμη, η απόλυτη ταύτιση των θέσεων του αρθρογράφου με τον αρχισυνδικαλιστή της ΕΑΒ και μεγάλου πολέμιου του προγράμματος «ΑΡΧΥΤΑΣ». Γιατί τόση βιασύνη να θάψουν τον «ΑΡΧΥΤΑ»; Ας περιμένουν τουλάχιστον το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί (εντός του 2025 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) και κάνουν την «κριτική» τους μετά….Εκτός κι αν είναι αυτό ακριβώς που θέλουν να αποτρέψουν!