Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/04/19 |
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ
Η επόμενη μέρα των εκλογών της Κυριακής βρήκε χθες τα πολιτικά κόμματα να κάνουν τον απολογισμό τους και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη των Σοσιαλιστών, να κάνει τα σχέδιά του για μια νέα κυβέρνηση. Νικητής των εκλογών ήταν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα που εξασφάλισε το 28,7% των ψήφων, όμως δεν κέρδισε την αυτοδυναμία. Ακολούθησαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 16,69%, το κεντροδεξιό Ciudadanos με 15,3%, οι Unidos Podemos με 14,3% και το ακροδεξιό Vox με 10,26% - η πρώτη φορά που θα υπάρχουν ακροδεξιοί βουλευτές στο ισπανικό Κοινοβούλιο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Το αποτέλεσμα θεωρείται ως θρίαμβος για τους Σοσιαλιστές που βρίσκονταν ήδη στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας. Αναλυτές θεωρούν πως λειτούργησαν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των Ισπανών που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες - το ποσοστό συμμετοχής έφθασε στο 75,41%, αύξηση σχεδόν 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Θέλοντας να αποτρέψουν μια συντηρητική κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το ακροδεξιό Vox, οι ψηφοφόροι στράφηκαν στους Σοσιαλιστές που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται σχεδόν κατά 50% - από 84 έδρες σε 123.
Προς το παρόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται πως θέλει να κυβερνήσει μόνο του χωρίς συμμαχίες. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο: «Θα προσπαθήσουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας. Εχουμε αρκετές ψήφους ώστε να οδηγήσουμε το πλοίο στον δρόμο που θέλουμε. Εχουμε ξαναδοκιμάσει αυτήν τη συνταγή με πολύ καλά αποτελέσματα». Οι Σοσιαλιστές ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας αφότου με ψήφο μομφής πέρυσι απομάκρυναν από την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι.
Η πρόεδρος του κόμματος Κριστίνα Ναρμπόνα δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για να ληφθεί απόφαση. Η Βουλή θα συγκληθεί σε σώμα στις 21 Μαΐου και ο Σάντσεθ θα έχει έως τις 8 Ιουνίου περιθώριο να παρουσιάσει την κυβέρνησή του. Ο Σάντσεθ αρνήθηκε να σχολιάσει τι μέλλει γενέσθαι καθώς προσερχόταν σε μια σύσκεψη χθες το απόγευμα. Μιλώντας σε οπαδούς του είπε: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα νίκησε και μαζί με αυτό κέρδισε το μέλλον και έχασε το παρελθόν». Μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη Βουλή ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά της. Στον δεύτερο γύρο απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία.
Οι Podemos έχασαν αρκετές έδρες, αλλά ουσιαστικά αποτελούν την καλύτερη στήριξη για τους Σοσιαλιστές. Μαζί τα δύο κόμματα έχουν 166 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών. Ο Σάντσεθ θα μπορέσει να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας ή την κυβέρνηση συνεργασίας στους βάσκους εθνικιστές και σε μετριοπαθή τοπικά κόμματα. Την Κυριακή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, επανέλαβε την επιθυμία του να πάρει μέρος σε κυβερνητικό συνασπισμό. «Θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε, «όμως τα αποτελέσματα αρκούν για να επιτύχουμε τους δύο στόχους μας: να σταματήσουμε τη Δεξιά και την Ακροδεξιά και να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς».
Η στήριξη των Podemos προς την κυβέρνηση (ή η συμμετοχή τους) σημαίνει επίσης ότι αποκλείεται η συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos. Αλλωστε στη μετεκλογική ομιλία του Σάντσεθ οι ενθουσιασμένοι οπαδοί του κόμματος φώναζαν: «Ciudadanos, no», δηλαδή καμία συνεργασία με το κεντροδεξιό κόμμα του Αλμπερτ Ριβέρα. Ο Ριβέρα που είδε το κόμμα του να πλησιάζει πολύ σε ποσοστά το Λαϊκό Κόμμα έσπευσε να διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροδεξιάς λέγοντας πως «εμείς τώρα είμαστε το βασικό κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης», προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από το Λαϊκό Κόμμα.
Ο Σάντσεθ θα προτιμήσει να κυβερνήσει μόνος του, εκτός των άλλων και επειδή οποιεσδήποτε συνομιλίες με άλλα κόμματα θα πάρουν πολύ χρόνο και επειδή μια κυβερνητική συμμαχία με τους Podemos θα σημάνει ότι πρέπει να βρει άλλες 11 έδρες - αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με καταλανούς αποσχιστές. Υπάρχει βέβαια πάντα και ο προϋπολογισμός για το 2019, η μη έγκριση του οποίου ήταν η αφορμή για τις πρόωρες εκλογές. Θα μπορέσει άραγε ο Σάντσεθ να τον περάσει αυτή τη φορά; Το σίγουρο είναι πως λίγοι, αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, θέλουν νέες εκλογές.
![]() |
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/04/19 |
Η επιχείρηση οικειοποίησης της εκλογικής επικράτησης του Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμη επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα από τις ισπανικές κάλπες. Ο πόλεμος που ακολούθησε ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ήταν αναμενόμενος, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής διεκδικούν ζωτικό χώρο μέσα από την επιτυχία των ισπανών σοσιαλδημοκρατών, προσδοκώντας αυτή να παίξει τον ρόλο της και στις προσεχείς ελληνικές κάλπες.
Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει τις παραδοσιακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ. Σχέσεις οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν και με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, τον Φεβρουάριο, όπου η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ισπανό ηγέτη, μεταδίδοντας μια εικόνα αλληλοστήριξης και συμπόρευσης. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας προσπερνά τη σύνδεσή του με τους Podemos, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους ηττημένους των εκλογών της περασμένης Κυριακής, και επιχειρεί πλέον να ταυτιστεί με τους σοσιαλιστές του Σάντσεθ, στο πλαίσιο της διεκδίκησης του χώρου της Κεντροαριστεράς και ως ένα μήνυμα στην ευρωπαϊκή Δεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία είναι μήνυμα και προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φυσικά κάνουν αναφορά και στους Podemos, ωστόσο στην περίπτωσή τους δεν χωρούν πανηγυρισμοί, αφού εμφανίστηκαν αποδυναμωμένοι χάνοντας σχεδόν 7% από τα ποσοστά που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά συνεχάρη τον Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του «έμπνευση για όλους» και τονίζοντας αυτή «αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη». Κατά τη Γεννηματά, «τα σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της Δεξιάς. Ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και τον λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που υπέστησαν δεινή ήττα».
Από την άλλη πλευρά του δρόμου επιχείρησε να προσεγγίσει τον Σάντσεθ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι «σοσιαλιστές και Podemos, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία». Ο Τσίπρας χαρακτήρισε δε την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και την κατάρρευση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος «μήνυμα ελπίδας». Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «η μεγάλη άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την αριστερή στροφή του, και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού, και η ιστορική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στην Ισπανία».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΛΕΛΗ. Στον Τσίπρα απάντησε ο γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης, αναφέροντας σκωπτικά: «Eτσι που πάει, θα δηλώσει την ικανοποίηση του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής»
Τα βέλη του από την πλευρά της κυβέρνησης προς τη Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις ισπανικές εκλογές έστρεψε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος με ανάρτηση στο twitter χαρακτήρισε μεν ως αρνητική την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά πρόσθεσε ότι «για να αναχαιτιστεί πανευρωπαϊκά, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δίνουν διέξοδο στους λαούς και σε καμία περίπτωση να μην υιοθετούν την ατζέντα της». «Ακούει η κ. Γεννηματά;», ήταν το δικό του ερώτημα, με το οποίο προϊδεάζει ότι ακολουθεί κι εκείνος το κεντρικό εκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια εκλογική σύγκρουση των «δύο πολιτικών κόσμων» στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Μερίδιο αισιοδοξίας από τις ισπανικές εκλογές διεκδικεί με τη σειρά του και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τα ποσοστά των Ciudadanos, τους οποίους θεωρεί το δικό του αδελφό κόμμα. Κατά τον Θοεδωράκη, «το προοδευτικό Κέντρο είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ Π.Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία στέλνουν ένα εξόχως θετικό αλλά και ένα αρνητικό μήνυμα. Το αρνητικό είναι βέβαια η είσοδος για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος Vox με 24 έδρες. Το θετικό βρίσκεται φυσικά στη μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 29% (123 έδρες αν και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία). Η νίκη αυτή αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα σε Φινλανδία, Σουηδία όπως και οι τάσεις στη Δανία δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να επανακάμψει, να επιστρέψει ενεργά στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο. Αλλά όπως διδάσκει η περίπτωση του PSOE, για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμόσει ουσιαστικά την πολιτική της ατζέντα. Και αυτό έκανε το PSOE χωρίς να εγκαταλείψει όμως και την κεντρική σοσιαλδημοκρατική επιδίωξη για την επίτευξη της δίκαιης κοινωνίας. Οι ευρωεκλογές αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για την αναπροσαρμογή αυτή.
Γιατί, η Σοσιαλδημοκρατία συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια, πρωτίστως γιατί αγνόησε τη σύγχρονη ατζέντα, τα νέα θέματα δηλαδή που έχουν έλθει στο προσκήνιο και απασχολούν τις κοινωνίες. Και αυτό υπήρξε ένα από τα κορυφαία λάθη της. Σε ορισμένες περιπτώσεις υιοθέτησε μάλλον ρηχές ή αφελείς θέσεις πάνω σε μια δέσμη νέων θεμάτων με αποτέλεσμα να χάσει την επαφή με κρίσιμα κοινωνικά στρώματα τα οποία διέρρευσαν σε άλλους πολιτικούς χώρους, αριστερότερα ή και σε ορισμένες περιπτώσεις δεξιότερα. Τούτο ισχύει για τέσσερα τουλάχιστον κεντρικά θέματα: (α) Κλιματική αλλαγή - περιβάλλον. Στην τεράστια αυτή πρόκληση δεν αποδόθηκε η πρέπουσα σημασία ευθύς εξ αρχής και για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να εμφανισθεί και σ' ορισμένες περιπτώσεις να εδραιωθεί ως νέα πολιτική δύναμη οι Πράσινοι (Greens). (β) Μετανάστευση. Οπωσδήποτε οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις όφειλαν να λειτουργήσουν ως προστάτης των δικαιωμάτων των μεταναστών, των νομικών δεσμεύσεων για πρόσφυγες και γενικώς των ανθρωπιστικών αξιών, αλλά από την άλλη μεριά δεν θα έπρεπε να δώσουν την εντύπωση ή να προβάλλουν πολιτική που οδηγούσε στην απουσία κάθε ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης (ΕΕ). Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι φρούριο αλλά όχι και ένα εντελώς ξέφραγο αμπέλι. Αυτή η εικόνα που οι δημοκρατικές δυνάμεις επέτρεψαν να δημιουργηθεί υπήρξε ένα άλλο μείζον λάθος. (γ) Τα θέματα της ασφάλειας. Γενικώς η Σοσιαλδημοκρατία εμφανίζεται ως κάπως αλλεργική στο θέμα της ασφάλειας. Η αύξηση όμως των τρομοκρατικών επιθέσεων, η επέκταση του οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ. στον ευρωπαϊκό χώρο ενέτειναν το αίσθημα της ανασφάλειας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πολίτες με κύριο αίτημα την «Ευρώπη που προστατεύει». Η Σοσιαλδημοκρατία δεν απέδωσε όμως την ανάλογη σημασία στο θέμα και (δ) τέλος, η Σοσιαλδημοκρατία αγνόησε σχεδόν πλήρως τη δυναμική των ταυτοτικών ζητημάτων. Δεν μπόρεσε δηλαδή να απαντήσει στη δυναμική αυτή με έναν περισσότερο πειστικό ευρωπαϊκό λόγο.
Θα πρέπει επομένως να είναι σαφές ότι, μαζί με την επιδίωξη της δίκαιης κοινωνίας της ισότητας, πρέπει να γίνουν διορθώσεις/ αναπροσαρμογές στη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα. Τις έκανε ήδη σε σημαντικό βαθμό το PSOE και κέρδισε. Ενώ παρόμοια «διόρθωση» αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES - ΚΙΝΑΛ) για τις ευρωεκλογές. Ευοίωνο...
-Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ
...από την "Εφ.Συν"
αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ θα παραμείνει πρωθυπουργός, αν και άγνωστο ακόμα με ποιους συμμάχους ή... μόνος.
Σε αντίθεση με τις διαφαινόμενες τάσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ισπανική Δεξιά βρίσκεται σε υποχώρηση. Το δε εφιαλτικό σενάριο για τρικομματική κυβέρνηση Δεξιάς-Ακροδεξιάς που έδειχναν κάποια παλιότερα γκάλοπ, παρέμεινε σενάριο.
Η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη -το ποσοστό συμμετοχής σκαρφάλωσε στο 75,7%, το υψηλότερο των τελευταίων 15 ετών- ενίσχυσε τις προοδευτικές δυνάμεις, όπως έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει στην Ισπανία.
Παρ' όλα αυτά, η είσοδος της Ακροδεξιάς στο εθνικό κοινοβούλιο με όχημα το κόμμα Vox, για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δεν αποτράπηκε. Δεν κατόρθωσε ωστόσο να ξεπεράσει το φράγμα του 10%, όπως προέβλεπαν διάφορα γκάλοπ, και θα πρέπει να «αρκεστεί» σε 24 έδρες.
Ο αδιαφιλονίκητος νικητής είναι ο Σάντσεθ που, ύστερα από μια περίοδο «πασοκοποίησης» (τον όρο τον έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια οι Ισπανοί), ανέβασε το PSOE στις 123 από τις 85 έδρες.
Πανωλεθρία για το πρώην κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το οποίο έχασε τις μισές του έδρες (βγάζει 66), ενώ σχεδόν εξαφανίστηκε από την Καταλονία, όπου κέρδισε μία μόνο έδρα. Οπως φαίνεται, το κόμμα πλήρωσε ακριβά την (ακρο)δεξιά στροφή του, υπό την ηγεσία του Πάμπλο Κασάδο.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν βέβαιη την εν καιρώ καρατόμησή του, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 26 Μαΐου, που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, παρόλο που χθες ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τεοδόρο Γκαρθία Εχέα δήλωσε ότι ο Κασάδο θα είναι ο αρχηγός του κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Οχι με τον Ριβέρα»
Από τους ευνοημένους της κάλπης οι κεντροδεξιοί Ciudadanos (πολίτες) του Αλμπερτ Ριβέρα, που διπλασίασαν σχεδόν τις έδρες τους και αναδεικνύονται στην τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Από τους χαμένους, αλλά σχετικά «διασωθέντες», το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αν κι έχασε πολλούς ψηφοφόρους και έδρες (42 από 71) κι έπεσε στην τέταρτη θέση, κατάφερε να συγκρατήσει εν μέρει την ελεύθερη πτώση που διαπίστωναν οι δημοσκοπήσεις και παραμένει σοβαρός ρυθμιστικός παράγοντας.
«Οχι με τον Ριβέρα» ήταν το σύνθημα που φώναζαν, την Κυριακή, πολλοί ψηφοφόροι του PSOE. Μια συνεργασία που, εξάλλου, δεν φαίνεται προς το παρόν να επιθυμεί καμία από τις δύο πλευρές.
Για μια αριστερόστροφη κυβέρνηση, απαραίτητη είναι η συνεργασία με το Podemos -κάτι που έχει δηλώσει πως θέλει ο Ιγκλέσιας- και με κάποιο από τα εθνικιστικά κόμματα. Είτε με το κεντροαριστερό ERC του φυλακισμένου Οριόλ Ζουνκέρας, το οποίο διπλασίασε τις έδρες τους, αλλά θέτει ως όρο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είτε με τα βασκικά PNV και Bildu.
Kι ενώ από το βράδυ της Κυριακής έδιναν κι έπαιρναν τα σενάρια περί κυβερνητικών συνεργασιών, ο Πέδρο Σάντσεθ προς το παρόν δείχνει μάλλον ότι θέλει να ακολουθήσει μια μοναχική πορεία. Ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί ακόμα ανοιχτά, το έκανε όμως αντ' αυτού η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο. Σε συνέντευξή της χθες το πρωί στο Cadena Ser δήλωσε πως η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη ή την ανοχή άλλων κομμάτων. Οπως ακριβώς δηλαδή ήταν το σχήμα έως και σήμερα.
Οχι πριν από τον Ιούνιο
«Νομίζουμε πως έχουμε υπεραρκετή στήριξη για να είμαστε εμείς οι καπετάνιοι στο καράβι το οποίο πρέπει να συνεχίσει την πορεία του», είπε η Κάλβο. Αναγνώρισε τη συμβολή του Podemos, πρόσθεσε όμως ότι η πρόθεση είναι «να συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή».
Διευκρίνισε, πάντως, ότι καμία οριστική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις 26 Μαΐου, οπότε και θα κριθεί το μέλλον των δήμων και των περισσότερων αυτόνομων περιφερειών της χώρας.
Σε ανάλογο πνεύμα μίλησε και ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών και παράλληλα οργανωτικός γραμματέας του PSOE σε συνέντευξή του στο κανάλι Telecinco. «Δεν είναι τώρα στιγμή να μιλήσουμε για κυβερνητικές συμμαχίες. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις αυτοδιοικητικές», είπε.
Ωστόσο, έκλεισε την πόρτα στους Καταλανούς εθνικιστές του ERC, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Podemos σχολίασε ότι δεν έχει νόημα, γιατί δεν θα έδινε απόλυτη πλειοψηφία.
Πάντως, όλοι συγκλίνουν πια στην εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα προκύψει πριν από τον Ιούνιο. Αραγε ο Σάντσεθ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του μόνο και μόνο λόγω των αυτοδιοικητικών ή θα προτιμήσει όντως μια επισφαλή κυβέρνηση μειοψηφίας; Και σε αυτή την περίπτωση, το Podemos θα τον στηρίξει ή θα οδηγήσει τα πράγματα σε νέες εκλογές με το ρίσκο να χάσει και άλλες δυνάμεις;
Η Ε.Ε. από την άλλη ζητά μια «σταθερή κυβέρνηση» και φοβάται για τυχόν εκτροχιασμό του ελλείμματος. Και για να μην υπάρχουν πολλές ψευδαισθήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ο οικονομικός σύμβουλος του Πέδρο Σάντσεθ, Μανουέλ δε λα Ρότσα, σε συνέντευξή του χθες στο Bloomberg TV δήλωσε ότι η δέσμευση του κόμματός του ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι «αδιάρρηκτη».
ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝΤΣΕΘ, ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ...ΙΣΠΑΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ! ΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣΟΥΜΕ...![]() |
"Εφ.Συν", 30/04/19 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου