οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Τούρκους, όποιος και να εκλεγεί, τις ίδιες θέσεις θα έχει στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας πρέπει συνεχίζεται με εξοπλισμούς και με οικονομική ενίσχυση των στελεχών του, ώστε να μην αποτολμήσουν να διανοηθούν να έλθουν ποτέ, ούτε μέρα, ούτε νύχτα...

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ, 
ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ, 
ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ










Ομιλία του Ναυάρχου Διονύση Χατζηδάκη

 Μία προεκλογική συγκέντρωση, από αυτές όπου δεν πλήττεις και από όπου φεύγεις με αίσθηση θετική και πίστη αναπτερωμένη, ότι η πολιτική μπορεί να έχει θετικό, παιδευτικό αντίτυπο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 2 Μαΐου 2023, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου.

Επρόκειτο γιά την κοινή προεκλογική συγκέντρωση των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη και Άννας Καραμανλή, βουλευτών της ΝΔ και στην προηγούμενη Βουλή και της νέας υποψήφιας Ντόρας Πάλλη-Πετραλιά, και των τριών στο Νότιο Τομέα (Β3) Αθηνών.

Όταν μού είπε πρώτη φορά γιά τη συγκέντρωση αυτή, προ ημερών, ο Διονύσης Χατζηδάκης, τού είπα «πού, στο κτήριο στο κτήριο του παλιού Δημοτικού στην παραλιακή της Ποσειδώνος». Για να μέ διακόψει, με την ευγένεια που τον διακρίνει, αλλά θα το έλεγα και με κάποιο παράπονο «τί μού λες τώρα, ολόκληρο καινούργιο κτήριο έφτιαξα στην Τερψιχόρης ως Δήμαρχος, τέσσερις θητείες ήταν αυτές».

Και πράγματι, φθάνοντας εκεί, μετά από αρκετούς γύρους στην περιοχή γιά να παρκάρω, βρέθηκα σε ένα αρχιτεκτόνημα που μόνον αδιάφορο δεν σε αφήνει γιά την όλη του σύλληψη. Και επιπλέον για ένα έργο που δεν στοίχισε ούτε ευρώ παραπάνω από τη δαπάνη του που είχε προϋπολογισθεί, χωρίς να απαιτηθεί καμία πρόσθετη απαίτηση επιβάρυνσης εκ των υστέρων, όπως μού είπε στενός του συνεργάτης!

Δίχως υπερβολή, λοιπόν, οι δύο μεγάλες αγάπες του Διονύση Χατζηδάκη, το Παλαιό Φάληρο και οι Ένοπλες Δυνάμεις που υπηρέτησε για περισσότερο από 30 χρόνια από το ΠΝ, φθάνοντας Ναύαρχος, έφεραν πολλούς στον Πολυχώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, σε μία προεκλογική συγκέντρωση που δεν μονοπώλησε δι’ εαυτόν, αλλά με δύο συνυποψήφιές του.

Τη συγκέντρωση, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου, άνοιξε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήροι, Γιάννης Φωστηρόπουλος, καλωσορίζοντας τον «παντοτινό μας Δήμαρχο», Διονύση Χατζηδάκη και τις συνυποψήφιές του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, Άννα Καραμανλή και Ντόρα Πάλλη- Πετραλιά.

Ακολούθησε και έλαβε το λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος της ΝΔ στο Νότιο Τομέα (Β3) Αθηνών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, αφού ευχήθηκε «καλή επιτυχία» από καρδιάς και στους τρεις συνυποψηφίους του, αναφέρθηκε στο κρίσιμο έργο της ασφάλειας που συντελέσθηκε από την Κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο από το ΣΥΡΙΖΑ «επιμένουν να αγνοούν ή και να λοιδορούν», παρά τις διαδοχικές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως εσχάτως η εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.Έβαλε δε ως «στοίχημα» να συγκεντρώσει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, το πρώτο ή από τα υψηλότερα ποσοστά.



















Ο Ναύαρχος Διονύσης Χατζηδάκης που έλαβε το λόγο αμέσως, πρωτοτύπησε, αλλη μία φορά: Δεν εκφώνησε μία τυπική ομιλία, αλλά, μέσα από προβολές διαδοχικών slides μίλησε γιά τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μία παρουσίασή του υπό τον τίτλο «Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Όπως είπε, παρά το φονικό σεισμό στην Τουρκία της 6ης Φεβρουαρίου 2023, «είκοσι ημέρες μετά, παρά τη συμπαράσταση της χώρας μας, οι Τούρκοι πολιτικοί άρχισαν τα ίδια», θυμίζοντας τελευταία δήλωση του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν «θα κάνουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο».

«Ο "μήνας του μέλιτος" που ζούμε-εξήγησε-μετά τους σεισμούς και την ανθρωπιστική βοήθεια που η χώρα μας απλόχερα παρείχε, δεν πρέπει να μάς δημιουργήσει ψευδαισθήσεις, η στρατηγική του αναθεωρητισμού και της γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά ριζωμένη στα μυαλά της Τουρκικής ηγεσίας».

















Στο σημείο αυτό, παρουσιάσθηκε στην οθόνη της εκδήλωσης, ο γνωστός χάρτης-προεκλογικό σποτ του Κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, που εμφανίζει την Ερυθρά Ημισέληνο να «απλώνεται» Δυτικώς των συνόρων με την Ελλάδα και προς Νότον, προς τη Συρία, προκαλώντας το σχόλιο του Διονύση Χατζηδάκη:

«Εκτιμώ πως δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Τούρκους, όποιος και να εκλεγεί, τις ίδιες θέσεις θα έχει στην εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας πρέπει συνεχίζεται με εξοπλισμούς και με οικονομική ενίσχυση των στελεχών του, ώστε να μην αποτολμήσουν να διανοηθούν να έλθουν ποτέ, ούτε μέρα, ούτε νύχτα»

Στο σημείο αυτό, ο Ναύαρχος , εξήγησε τα ευεργετικά μέτρα που ελήφθησαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ και μετά από εισήγησή του, γιά συγκεκριμένες περιπτώσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκονται συνεχώς σε αποστολη ή γιά την εκτέλεση ασκήσεων, συνολικού ύψους 32 εκατ. €, όπως:

-Πλεύσιμα του Στόλου,
-Ειδικές αποστολές των ΕΔ,
-Αφορολόγητο των επιδομάτων, πτητικού-καταδυτικού-βατραχανθρώπων-αλεξιπτωτιστών-ναρκαλιευτών

Και μάλιστα, σε μία κίνηση υψηλού ήθους, ο Διον. Χατζηδάκης τόνισε με έμφαση: «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου Βουλευτές που συνταυτίσθηκαν και υποστήριξαν το αίτημά μου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΝΔ για να δοθεί η οικονομική ενίσχυση στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», ενσωματώνοντας και σχετική ηχητική αναφορά τιμής από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο πρόσωπό του.

Η παρουσίαση περιελάμβανε επίσης και αναφορές στους εξοπλισμούς που έγιναν από την Κυβέρνηση της ΝΔ, στην περίοδο 2019-2023, όπως με τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη «Rafale F3R», 13 σήμερα και άλλα 2 που αναμένονται εντός του τρέχοντος μηνός στην 114ΠΜ, τα οποία παραδίδονται με το πλήρες πακέτο οπλισμού πάσης φύσεως που τα συνοδεύει, όπως της απαραίτητης ροής ανταλλακτικών τους γιά περίοδο πέντε ετών, «πανέτοιμα συστήματα μάχης, που χειρίζεται και υποστηρίζει το προσωπικό τους, ιπτάμενοι και στο έδαφος».

Ανάλογη αναφορά επεφύλαξε και γιά τις Φρεγάτες «Belharra», ανακοινώνοντας, ότι, από την καταγραφή συμπεριφορών της πρώτης που είναι ηδη εν πλώ από το Γαλλικό ΠΝ για τις απαραίτητες δοκιμή sea trials, οι πρώτες καταγραφές σημείων προς αντιμετώπιση θα ενσωματωθούν στην αμέσως επόμενη που θα είναι και η πρώτη Ελληνική και που αναμένεται να παραδοθεί στο ΠΝ της χώρας μας το 2024.

Στο σημείο αυτό, ο Διον. Χατζηδάκης αντιπαρέβαλε στους γνωστούς λεονταρισμούς Ερντογάν γιά πύραυλο από την Τουρκία «με εμβέλεια μέχρι την Αθήνα», τίς δυνατότητες οπλισμού των «Rafale F3R» της ΠΑ με την εμβέλειά τους αντιστοίχως, από αποστάσεις, δίχως καν να απαιτείται οπτική επαφή με τον αντίπαλο στόχο, δηλαδή με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού...


























Επίσης επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά εις:
-Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 4 Φρεγατών, τύπου «ΜΕΚΟ-200» του ΠΝ,κόστους 605 εκατ. €, μνημονεύοντας τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ, Ναύαρχο Στυλ. Πετράκη και την ηγεσία του ΠΝ, για την αίσια κατάληξή του,
-Τον εκσυγχρονισμό των Υποβρυχίων, τύπου 209 & 214, με αλλαγή τορπιλών βαρέως τύπου και μπαταριών, κόστους 131 εκατ. €
-Την αναβάθμιση 123 τεθωρακισμένων «Leopard» του Στρατού Ξηράς
-Την αρξάμενη δωρεάν προμήθεια 12ΟΟ τεθωρακισμένων Μ1117 εκ των αποθεμάτων των ΗΠΑ, από τα οποία έχουν ήδη παραληφθεί 220, αξιολογούμενα ένα προς ένα, από ειδική Επιτροπή του ΓΕΣ που έχει σταλεί προς τούτο για να τα επιλέγει,
-Την παραλαβή από τη Γερμανία των πρώτων 40 τεθωρακισμένων οχημάτων Προσωπικού «Marder» τα οποία επιχειρούν ήδη στη Ζώνη Ευθύνης του Δ’ ΣΣ, σε αντικατάσταση παλαιοτέρων, της δεκαετίας του 1960, προελεύσεως πρώην Ανατ. Γερμανίας, που η Κυβέρνηση της ΝΔ προσέφερε στην Ουκρανία.

Εις ό,τι αφορά την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών «F-16» της ΠΑ στην έκδοση Viper, παρέθεσε τα εξής στοιχεία:




















Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο, αντί της συνήθους ομιλίας, ο Διον. Χατζηδάκης προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο ακροατήριο, εξ ου και οι περισσότεροι σηκώθηκαν όρθιοι να τον χειροκροτήσουν, με τη λήξη της παρουσίασής του.

Μεταξύ των παραστάσεων στην εκδήλωση, ο Βουλευτή της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, η πρώην Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Παν. Χηνοφώτης.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης






15 Μαΐου 2023 η κεντρική
προεκλογική συγκέντρωση









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου