οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Εφόσον μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πολύτιμη και γενναία ένεση ρευστότητας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με το μετά φόρων αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 85 εκατομμυρίων. Αλλά και το 2020 ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, βρισκόταν μόλις στα 16,4 εκατομμύρια, με επίσης ζημιογόνο (-129 εκατ.) χρήση. Καθίσταται σαφές πως η εξασφάλιση έργου ακόμη και 60 εκατομμυρίων δύναται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/05/23

 

Εως 80 εκατ. από την Ε.Ε.

 για ελληνικά πυρομαχικά

Για τις ανάγκες στην Ουκρανία

Των ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ και ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Σε 60-80 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας για να αυξήσουν την παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών. Οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο αξιολογήθηκε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν, ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν άμεσα στο δίκτυο μονάδων παραγωγής αμυντικού υλικού που η Ε.Ε. θα αξιοποιήσει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας.

Από 60 έως 80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες καλά ενημερωμένων πηγών, η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση για να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, την προηγούμενη Παρασκευή, στη χώρα μας του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Τιερί Μπρετόν.


 Εφόσον μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πολύτιμη και γενναία ένεση ρευστότητας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το 2021, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων ευρώ, με το μετά φόρων αποτέλεσμα να είναι ζημίες ύψους 85 εκατομμυρίων. Αλλά και το 2020 ο κύκλος εργασιών, αν και υψηλότερος, βρισκόταν μόλις στα 16,4 εκατομμύρια, με επίσης ζημιογόνο (-129 εκατ.) χρήση. Καθίσταται σαφές πως η εξασφάλιση έργου ακόμη και 60 εκατομμυρίων δύναται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.


 Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας άτυπης περιοδείας σε συνολικά έντεκα χώρες της Ε.Ε., που έγινε για να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων αμυντικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανάγκες αλλά και οι ελλείψεις που προέκυψαν εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο κ. Μπρετόν, συνοδεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και τεχνικού κλιμακίου της Ε.Ε., επισκέφθηκε τα ΕΑΣ όπου έγινε παρουσίαση των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατασκευή των βλημάτων 155 χιλιοστών. Ακολούθως, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ σε Υμηττό και Λαύριο.

Οπως αναφέρουν πηγές με γνώση των λεπτομερειών της επίσκεψης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η μονάδα του Λαυρίου, όπου φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αξιολόγησε ότι συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις, ο συνδυασμός υποδομών και τεχνογνωσίας, για την παραγωγή των βλημάτων. Οπως αναφέρει η ελληνική επιχείρηση, «το συγκρότημα στο Λαύριο Αττικής δραστηριοποιείται στη γόμωση και τη συναρμολόγηση πυρομαχικών μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, βομβών, αντιαρματικών και κεφαλών μάχης πυραύλων, στην παραγωγή εκτοξευτών και τη συναρμολόγηση αντιαρματικών και τέλος στην παραγωγή προωθητικών πυρίτιδων. Εχει πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ως εγκατάσταση συναρμολόγησης, αποσυναρμολόγησης πυραύλων (MADF)» και είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως που φέρουν αυτή την πιστοποίηση.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και την ουσιαστική ένταξή της στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας της Ε.Ε. σε παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προοπτικές για ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων που η χώρα μας διαθέτει. Ετσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπρετόν έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες παραγωγής, αλλά και τη σημαντική ενίσχυσή τους, εφόσον από την πλευρά της Ε.Ε. υπάρξει διάθεση και συνδρομή στην ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών των ΕΑΣ.

Στις χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Τιερί Μπρετόν αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ. Τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής από πλευράς Ελλάδας και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού της Ουκρανίας, καθώς και ότι υπάρχει διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία από όλους – και από τη χώρα μας. Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα χρήματα θα δοθούν μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας.

Ενίσχυση 500 εκατ. στην 

ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ανταπόκριση ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ




«Σάρκα και οστά» λαμβάνει πλέον η «οικονομία του πολέμου» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα ήταν αδιανόητο μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν ο νόμος (Act in Support of Ammunition Production - ASAP) βάσει της σχετικής συμφωνίας της 20ής Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διάθεση 500 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 260 θα προέλθουν από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων ετησίως για την Ουκρανία.

Το αγγλικό ακρωνύμιο του νόμου (ASAP) συμπτωματικά παραπέμπει στην επείγουσα ανάγκη παράδοσης πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ωστόσο καλύπτει και την ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων στα οπλοστάσια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα σε 12 μήνες θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγική μας ικανότητα σε 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά χθες ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν παρουσιάζοντας στους ανταποκριτές, στις Βρυξέλλες, τον νόμο που ενέκρινε η Κομισιόν. Για τον Γάλλο επίτροπο δεν θα καλυφθούν μόνον οι επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, «αλλά μια συλλογική ανάγκη ασφάλειας της Ευρώπης».

Η επιδίωξη του Μακρόν

Υπενθυμίζοντας με πλάγιο τρόπο τη βασική επιδίωξη του Γάλλου προέδρου Μακρόν για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, έκανε λόγο για ανθεκτικότητα «της αυτονομίας και της προστασίας μας». Για τον Τιερί Μπρετόν, εξάλλου, τα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι «ξεκάθαρα αρκετά», καθώς μετά την περιοδεία του σε συνολικά εννέα χώρες έως τώρα –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– και δεκαπέντε εργοστάσια πυρομαχικών, διαπίστωσε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες ιδιαίτερα εκείνες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν ήδη τις υποδομές για την παραγωγή τεράστιας ποσότητας πυρομαχικών».

Οι αμυντικές εταιρείες που δεσμεύονται να παράσχουν νέα πυρομαχικά μέσω κοινών συμβολαίων, χάρη στον νέο νόμο, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση, σύμφωνα με τον Τιερί Μπρετόν.

Ο προτεινόμενος κανονισμός αποτελεί, πάντως, το τρίτο στάδιο (track 3) του σχεδίου ενίσχυσης και επιτάχυνσης της βιομηχανικής παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη, υπενθύμισε, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Εχει ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη να παραδώσουν στο Κίεβο πρόσθετα πυρομαχικά από τα αποθέματά τους με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου

Η Κομισιόν ενέκρινε τον νόμο ASAP με στόχο την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας με την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων ετησίως.

για τη Διευκόλυνση της Ειρήνης (EPF) ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν συμφωνήσει να προμηθευτούν από κοινού πυρομαχικά για την Ουκρανία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (κοινές αγορές οβίδων 155 χιλιοστών).

Επιπλέον, διευκολύνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον τομέα πυρομαχικών και πυραύλων, μέσω του Ramp-up Fund. Αυτό το ταμείο θα έχει ως στόχο να στηρίξει επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού πυρομαχικών και πυραύλων ώστε να έχουν πρόσβαση σε δημόσια και σε ιδιωτική χρηματοδότηση για να επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

«Στεκόμαστε στην υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί. Αλλά οι γενναίοι στρατιώτες της Ουκρανίας χρειάζονται επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τη χώρα τους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια σαφή υπενθύμιση προς τα κράτη μέλη να εγκρίνουν το σχέδιο έως το τέλος του Ιουνίου, όπως φιλοδοξεί η Κομισιόν.

Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους 

το τέλος του μερίσματος ειρήνης

Των ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΚΟΕΝ και ΛΙΖ ΟΛΝΤΕΡΜΑΝ


Τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα, όχι πια για τον εξοπλισμό στρατών και την κατασκευή οπλικών συστημάτων, αλλά για τη χρηματοδότηση της υγείας, της στέγης και της παιδείας. Η εποχή αυτή, όμως, έληξε απότομα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Το μέρισμα ειρήνης εξαντλήθηκε», είπε πρόσφατα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στα κεφάλαια που είχαν απελευθερωθεί χάρη στη συρρίκνωση των αμυντικών προϋπολογισμών. «Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει τώρα να αυξηθούν», κατέληξε η κ. Γκεοργκίεβα.

Δημοσιονομικές αποφάσεις

Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας υποχρέωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε οδυνηρές δημοσιονομικές αποφάσεις, που θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Οι αιφνίδιες απαιτήσεις της άμυνας, που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εμφανίζονται την ώρα που η δημογραφική κρίση αντλεί ολοένα και περισσότερα μέσα για την εξυπηρέτηση του γερασμένου πληθυσμού, ενώ ακόμη μεγαλύτερες πρέπει να είναι οι επενδύσεις για την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι κοινωνικές δαπάνες εκτοξεύθηκαν. Η Δανία διπλασίασε τα κεφάλαια που αφιέρωνε στην υγεία μεταξύ 1994 και 2022, ενώ η Βρετανία αύξησε τις κρατικές δαπάνες κατά 90%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Την ίδια περίοδο, η Πολωνία διπλασίασε τον προϋπολογισμό της για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, η Γερμανία ενίσχυσε τις επενδύσεις της στην τεχνολογία αιχμής και η Τσεχία αύξησε τη χρηματοδότηση της κρατικής παιδείας.

Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο αμυντικός προϋπολογισμός των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ είχε αυξηθεί κατά 14% την τελευταία πενταετία, σε 1,8 τρισ. δολάρια. Σήμερα, η αύξηση αυτή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 53% και 65%. Ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν ότι η συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών ήταν τέτοια στην Ευρώπη που οι στρατοί της ηπείρου είχαν σχεδόν πάψει να είναι αξιόμαχοι.

Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό κοινό στηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών, με την τάση αυτή να αποτυπώνεται πιο έντονα στη Σουηδία και στη Φινλανδία.

Περικοπές

Το κρίσιμο ερώτημα της χρηματοδότησης της μετατόπισης αυτής από τα κοινωνικά προγράμματα προς την άμυνα μένει να απαντηθεί. Στη Βρετανία, την ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια, δάσκαλοι, ιατροί και εργαζόμενοι στις μεταφορές κατέβηκαν σε απεργία απαιτώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Και αυτό παρότι η κυβέρνηση Σούνακ είχε δεσμευθεί για ενίσχυση του προϋπολογισμού της υγείας κατά 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Πολωνία δεσμεύθηκε να αφιερώσει 4% του ετήσιου προϋπολογισμού της στην άμυνα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά 30% μέχρι το 2030, αλλά και να «μεταμορφώσει» τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για τον νέο τους ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου