οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Δεν γνωρίζω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να εισηγηθεί κάτι τέτοιο στον κ. Ανδρουλάκη, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ούτε ποιος μπορεί να τον διαβεβαίωσε ότι έτσι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε υψηλά ποσοστά. Ποιος είναι αυτός που δεν υπολόγισε ότι με τις φυλακές θα διώξει και τους τελευταίους κεντρώους που ακόμη το σκέπτονταν. Όποιος το θεώρησε σπουδαίο εύρημα για να ανακάμψει το κόμμα, θα πρέπει, μετά τις εκλογές, να εξηγήσει και το σκεπτικό. Και να αναλάβει και την ευθύνη, αν δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα....


 




Μας γύρισαν πίσω στο 2018, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στις εποχές που ο Πολάκης εξηγούσε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές μόνο αν βάλουμε κάποιους φυλακή».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την υψηλή κουλτούρα. Αν δεν μπουν κάποιοι φυλακή δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σε αυτή τη χώρα. Και ο νοών νοείτω», ήταν η ακριβής διατύπωση.

Όσα είπε ο Πολάκης για φυλακίσεις, το 2018, αποδείχτηκαν τακτική ήττας. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και πρωθυπουργός έγινε ο Μητσοτάκης. Απορώ γιατί τώρα η ίδια τακτική θα οδηγήσει Τσίπρα και Ανδρουλάκη σε νίκη.

Και ας πούμε ότι δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση λατρεύει να επαναλαμβάνει τα λάθη της. Απόδειξη ότι με τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια συνθήματα και το ίδιο πρόγραμμα πορεύεται προς την κάλπη της 21ης Μαΐου. Ως και τη δραχμή ή τις «Δήμητρες» θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν. Γιατί να μην απειλήσουν και με φυλακή;

Αλλά για το ΠΑΣΟΚ μια τέτοια τακτική παρουσιάζει κάποια κενά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πώς το σκέφτηκε ξαφνικά, ενώ η παρακολούθησή του αποκαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο; Είναι σήμερα περισσότερο ένοχοι όσοι ενεπλάκησαν τότε; Γιατί το 2022 ζήτησε διαλεύκανση, αλλά όχι φυλάκιση των υπευθύνων; Και γιατί το επισείει τώρα ως απειλή, πριν αποκαλυφθούν οι ένοχοι και πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το τι πραγματικά συνέβη.

Σημειωτέον ότι στην περίπτωση Πολάκη τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς στραβά: όλοι όσοι πήγε να φυλακίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων το μισό ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδος, Βενιζέλος κ.λπ.) αθωώθηκαν πανηγυρικά στα δικαστήρια.

Δεν γνωρίζω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να εισηγηθεί κάτι τέτοιο στον κ. Ανδρουλάκη, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ούτε ποιος μπορεί να τον διαβεβαίωσε ότι έτσι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε υψηλά ποσοστά. Ποιος είναι αυτός που δεν υπολόγισε ότι με τις φυλακές θα διώξει και τους τελευταίους κεντρώους που ακόμη το σκέπτονταν. Όποιος το θεώρησε σπουδαίο εύρημα για να ανακάμψει το κόμμα, θα πρέπει, μετά τις εκλογές, να εξηγήσει και το σκεπτικό. Και να αναλάβει και την ευθύνη, αν δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, η έγκυρη Metron Analysis, που μέτρησε το debate (και τη «φυλακή»), έβγαλε τη «λυπητερή»: η ΝΔ άνοιξε την ψαλίδα στις 8,2 μονάδες, μπορεί να διεκδικήσει σε δεύτερες κάλπες την αυτοδυναμία, ενώ η αντιπολίτευση δεν κέρδισε τίποτα.

Μόλις άκουσαν για «φυλακή» στην Κουμουνδούρου, πρέπει να άνοιγαν σαμπάνιες. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε επειγόντως κάμερα στην Κουμουνδούρου, πήρε την πάσα του ΠΑΣΟΚ και την εκτόξευσε. «Εάν θέλει ο Ανδρουλάκης να οδηγήσει τους υπαίτιους της παρακολούθησής του στη φυλακή, μόνο ένας τρόπος υπάρχει, στις εκλογές να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Αφού δεν τα βρίσκουμε σε τίποτα, ας τα βρούμε στη «φυλακή», ήταν το μήνυμά του. Αν είχαμε, λοιπόν, μπερδευτεί μια φορά με το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», τώρα με την «προοδευτική κυβέρνηση ηττημένων Ειδικών Δικαστηρίων» πέφτουμε σε πλήρη σύγχυση.

Θα δεχθεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει δεκανίκι του διώκτη (Novartis) του κόμματός του; Αν ναι, τότε να φωνάξουν και τον Βελόπουλο, που ζήτησε, στο μεταξύ, να μπει φυλακή ο Μητσοτάκης (Alpha). Με τη βοήθεια της Παναγιάς της Γκέισας, το εγχείρημα θα πετύχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου