οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

"...Το γεγονός ότι στην πόρτα του Μεγάρου τον περίμενε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως επίσης και το ότι αντάλλαξαν ασπασμούς για δεύτερη φορά μέσα σε ένα διήμερο (η πρώτη ήταν κατά τον αγιασμό στη Βουλή) ήταν σαφείς ενδείξεις πως τουλάχιστον η κυβέρνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Αλλωστε η συντήρηση ενός ανοιχτού μετώπου με την Αρχιεπισκοπή παράλληλα με το μέτωπο για τις τηλεοπτικές άδειες και την αναταραχή στη Δικαιοσύνη ενέχει πολλούς πολιτικούς κινδύνους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως πριν από τη συνάντηση πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί η εγκύκλιος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ ο Νίκος Φίλης δήλωνε στο CNN Greece ότι τα προγράμματα του υπουργείου έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και θα συνεχιστούν κανονικά. «Οταν ολοκληρωθούν, θα αξιολογηθούν και θα εξαχθούν τα όποια απαραίτητα συμπεράσματα»...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

                                                                   "ΤΑ ΝΕΑ", 06/10/16
Ειρήνη ημίν!
Κυβέρνηση και Εκκλησία συμφώνησαν ότι η ένταση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα οφειλόταν σε «παρεξήγηση η οποία λύθηκε»

Της Βούλας Κεχαγιά

Εκατέρωθεν συμβιβασμούς έφερε για Κυβέρνηση και Εκκλησία το ραντεβού κορυφής, εν μέσω κλυδωνισμών στις σχέσεις τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ετσι ενώ οι δύο πλευρές εμφανίζονταν πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση αμετακίνητες με αιχμή το μάθημα των Θρησκευτικών συμφώνησαν να ξεκινήσουν από νέα αφετηρία τον μεταξύ τους διάλογο με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιπαραθέσεις.

Με βάση δε τα όσα ανέφερε, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος θα συνεχιστεί σε συνεργασία Πολιτείας - Εκκλησίας». Για παρεξηγήσεις που λύθηκαν έκαναν λόγο αργότερα τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Νίκος Φίλης. Η συνάντηση στο Μαξίμου ολοκληρώθηκε αφήνοντας αίσθηση ικανοποίησης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Εκκλησία καθώς από τη μία συνεχίζεται το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά και από την άλλη συμφωνήθηκε πως το πρόγραμμα αυτό θα αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τον Ιούνιο. Επιπλέον το μάθημα θα γίνεται με τα παλαιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί στους μαθητές, καθώς τα νέα βιβλία βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής.

Οταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που έπαιξε διαμεσολαβητικό και εκτονωτικό ρόλο ανάμεσα στα δύο μέρη αναφώνησε: «Δόξα σοι ο Θεός».

Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην κρίσιμη συνάντηση είπε το βράδυ στα «ΝΕΑ» πως ο Αρχιεπίσκοπος προσήλθε σ' αυτήν αποφασισμένος να λυθούν οι παρεξηγήσεις. «Αυτό ήταν σαφές, όπως με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως η θέση της για το θέμα είναι δεδομένη και ότι επιθυμεί οι δύο πλευρές να προχωρήσουν μαζί επ' ωφελεία του ελληνικού λαού». Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στη δίωρη συνάντηση «ειπώθηκαν πολλά για όλα τα θέματα που εθίγησαν το τελευταίο διάστημα είτε από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τον ρόλο της Εκκλησίας είτε από την πλευρά ορισμένων ιεραρχών για τον ρόλο της Αριστεράς».
Πάντως, οι ιεράρχες που συνόδευαν τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο δεν ήταν τόσο «επιεικείς» όσο ο Ιερώνυμος και, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη σύσκεψη, «προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης της διάθεσης για εκτόνωση της κατάστασης».

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Η σύνθεση της συνάντησης που έλαβε χώρα στο Μαξίμου φανέρωνε άλλωστε εξαρχής ότι παρά την προσπάθεια καταλλαγής των παθών θα υπήρχαν και ορισμένα εμπόδια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχοντας την εξουσιοδότηση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, ζήτησε να είναι παρών στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Μαξίμου. Υπό την προϋπόθεση ότι στη συνάντηση θα ήταν παρών και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τον οποίο ο Ιερώνυμος αρνιόταν να συναντήσει τις προηγούμενες ημέρες πρωτίστως λόγω των αναφορών του στις σχέσεις Εκκλησίας και χούντας. Η Αγίας Φιλοθέης δεν έφερε αντιρρήσεις. Με βάση τη διάταξη του τραπεζιού, Ιερώνυμος και Φίλης δεν κάθονταν αντικριστά. Ο Φίλης είχε δεξιά του τον Καμμένο και αριστερά του για τις ισορροπίες τη Γεροβασίλη.
Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Φθιώτιδος Νικόλαο και Μεσογαίας Νικόλαο, που θεωρούνται από τους πιο «ακραίους» ιεράρχες, εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τελευταία του επίσκεψη εκεί έγινε την 1η Σεπτεμβρίου, όταν του παρέθεσε δείπνο ο Πρωθυπουργός παρουσία και τότε του Νίκου Φίλη. Το γεγονός ότι στην πόρτα του Μεγάρου τον περίμενε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως επίσης και το ότι αντάλλαξαν ασπασμούς για δεύτερη φορά μέσα σε ένα διήμερο (η πρώτη ήταν κατά τον αγιασμό στη Βουλή) ήταν σαφείς ενδείξεις πως τουλάχιστον η κυβέρνηση επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Αλλωστε η συντήρηση ενός ανοιχτού μετώπου με την Αρχιεπισκοπή παράλληλα με το μέτωπο για τις τηλεοπτικές άδειες και την αναταραχή στη Δικαιοσύνη ενέχει πολλούς πολιτικούς κινδύνους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως πριν από τη συνάντηση πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί η εγκύκλιος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ενώ ο Νίκος Φίλης δήλωνε στο CNN Greece ότι τα προγράμματα του υπουργείου έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και θα συνεχιστούν κανονικά. «Οταν ολοκληρωθούν, θα αξιολογηθούν και θα εξαχθούν τα όποια απαραίτητα συμπεράσματα».

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Σημειώνεται ότι επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξαπέλυσε χθες η εφημερίδα «Η Αυγή» με χτύπημα στο πρωτοσέλιδό της που τιτλοφορούνταν «Ιερώνυμος στα χνάρια Χριστόδουλου». Κι αυτό με αφορμή την εισήγηση του προκαθημένου της Εκκλησίας στην έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά.
Η παρέμβαση Ιερώνυμου αξίζει να σημειωθεί ότι ενόχλησε σφόδρα ΚΚΕ και Λαϊκή Ενότητα που εξέδωσαν αυστηρές ανακοινώσεις με αποδέκτη την Εκκλησία. Αποστάσεις από τον λόγο του Αρχιεπισκόπου πήρε με ανακοίνωσή του και Το Ποτάμι.

«Ας αποφασίσουν οι δάσκαλοι»
Πηγές της Αρχιεπισκοπής ανέφεραν αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση Ιερώνυμου - Τσίπρα, πως κατά τη διάρκεια της δίωρης επαφής έγινε προσπάθεια να βρεθεί τρόπος ώστε να εκτονωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η χρυσή τομή στην οποία συμφώνησαν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ήταν την απόφαση για το πώς θα διδάσκεται φέτος το μάθημα των Θρησκευτικών «να την πάρουν οι δάσκαλοι και οι θεολόγοι. Δηλαδή, θα έχουν στα χέρια τους το βιβλίο (το γνωστό παλιό που ούτως ή άλλως δεν αλλάζει) αλλά και τα νέα προγράμματα. Αυτοί λοιπόν θα αποφασίσουν πώς να κάνουν το μάθημα».

Αποτάσσεται τον Φίλη η Ιερά Σύνοδος

Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Persona non grata θεωρείται πλέον για την Εκκλησία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης: η Ιεραρχία τόσο με τη χθεσινή συζήτησή της για τα Θρησκευτικά όσο και με την απόφασή της επιβεβαίωσε την οργή που υπάρχει εδώ και ημέρες στους κόλπους της Εκκλησίας κατά του υπουργού. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ζήτησε να συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος για το θέμα των Θρησκευτικών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, παρακάμπτοντας έτσι τον καθ' ύλην και θεσμικά αρμόδιο για το θέμα Νίκο Φίλη και δείχνοντας εμπράκτως την έντονη ενόχλησή της. Στόχος των συναντήσεων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος - συνοδευόμενος από τρεις μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο της Συνόδου - «να εκθέσει στον Πρωθυπουργό τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιεραρχία ζήτησε να έχει συνάντηση τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον Πάνο Καμμένο προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν οι δύο κυβερνητικοί έχουν την ίδια γραμμή για τα Θρησκευτικά.

Φαίνεται πάντως πως παρά την προσπάθεια που έγινε την περασμένη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά - όταν τόνισαν στη Βουλή πως τα νέα προγράμματα θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς -, η Ιεραρχία μόνο διάθεση να υποχωρήσει δεν έδειξε. Οπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, η Εκκλησία ζητάει από την κυβέρνηση «την αναστολή για τη φετινή χρονιά των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά».

Ομαδικά πυρά. Στη συζήτηση που έγινε χθες στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας για το μάθημα των Θρησκευτικών η συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών συντάχθηκε με την άποψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για το μάθημα. Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Μητροπολίτης τόνιζε με νόημα πως από κάποιους «ακούστηκαν πολύ βαριές κουβέντες εναντίον του υπουργού». Παρόμοια πυρά εκτοξεύτηκαν και για την Αριστερά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετοί ιεράρχες ήταν εξοργισμένοι κυρίως για όσα είχε πει ο Νίκος Φίλης σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Οσο για το μάθημα των Θρησκευτικών, αρκετοί υποστήριζαν πως παραπλανήθηκαν και άλλοι έλεγαν πως «εμπιστευτήκαμε τον υπουργό κι εκείνος μας πρόδωσε». Φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε και ο Αρχιεπίσκοπος στη συζήτηση.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης είναι πρόσωπο ανεπιθύμητο για την Ιεραρχία φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες στον Βήμα FM ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης. «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει καμία διάθεση να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, διότι εξύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία με τρόπο χυδαίο και σκαιό» είπε. Και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει καμία σύγκρουση Εκκλησίας - Κυβέρνησης. Υπάρχει σύγκρουση Εκκλησίας και ιδεοληπτικών εμμονών».

Μέτωπο και για την Ιστορία. Μετά τα Θρησκευτικά αλλά και την αντιπαράθεση για τα Αρχαία, εγκύκλιος διδασκαλίας της Ιστορίας της Α' Λυκείου προκαλεί νέα αναταραχή, καθώς δίνεται οδηγία να διδάσκονται συνοπτικά - και συνεπώς να μην εξετάζονται - πολλά κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, όπως ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, το Οικουμενικό Κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.ά. Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρακτική αυτή αποφασίστηκε για να αποφευχθούν αλληλεπικαλύψεις και επαναλήψεις της ύλης.

Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, όμως, κάνει λόγο για «ολέθρια» απόφαση: «Αποσιωπάται η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κατάργηση μάλιστα της εξέτασης των συνοπτικώς διδασκόμενων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ' ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και τη μόρφωση των νέων μας».


                                                       "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/10/16


Εύθραυστη ανακωχή κυβέρνησης και Εκκλησίας
Του Απόστολου Λακασά

Αμφίπλευρη αναδίπλωση στο θέμα των Θρησκευτικών από την κυβέρνηση και την Εκκλησία. Ωστόσο, ο διάλογος από μηδενική βάση που εξαγγέλθηκε υποδηλώνει κυβερνητική υποχώρηση, καθώς το υπ. Παιδείας μιλούσε έως χθες για ειλημμένη απόφαση. Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οδήγησε σε άρση της παρεξήγησης του τελευταίου διαστήματος, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για διάλογο επί των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών και αξιολόγησή τους στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, «κατά τη συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχισθεί». Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «γεφύρωση του χάσματος, εξέλιξη που διαψεύδει όσους επένδυσαν σε κρίση των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία». Μάλιστα, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι «αυτοί που είχαν οριστεί από την Εκκλησία δεν είχαν ενημερώσει σωστά τη Σύνοδο των περίπου 80 ιεραρχών».

Επίσης, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης –«κόκκινο πανί» για την Ιεραρχία μετά τις τελευταίες δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και στην Κατοχή– εξήγησε στους ιεράρχες ότι «δεν ήθελε να θίξει την Ιεραρχία στο σύνολό της με τις δηλώσεις του». Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για δυναμικό διάλογο από μηδενική βάση για τα Θρησκευτικά. «Ηρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, ο διάλογος θα συνεχισθεί. Θα υπάρξει από την αρχή συνεργασία, αλλά θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία. Η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε συνταγματική αναθεώρηση για διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές πηγές, μιλώντας στην «Κ», ερμήνευσαν τη χθεσινή εξέλιξη ως ανακωχή... γραμμένη στο χαρτί των παλιών βιβλίων των Θρησκευτικών (με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διδασκαλία του μαθήματος) και με δεδομένες πιθανές πολιτικές εξελίξεις. Η πλευρά της Εκκλησίας εστιάζει και στο γεγονός ότι τα νέα προγράμματα σπουδών που επρόκειτο να εφαρμοσθούν φέτος ύστερα από τετραετή πιλοτική εφαρμογή, πλέον τίθενται σε νέο διάλογο και αξιολόγηση.

Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα θετικός και έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο. Οσο για τον κ. Φίλη, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών θα εφαρμοσθούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και θα αξιολογηθούν στο τέλος της. Βεβαίως δεν έχουν συγγραφεί καινούργια βιβλία με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών και για τον λόγο αυτόν οι θεολόγοι διδάσκουν το μάθημα με βάση τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι έχουν τηρηθεί και οι τρεις όροι που έθεσε η Ιεραρχία για το μάθημα, δηλαδή «η διατήρησή του ως υποχρεωτικού μαθήματος, των ωρών του και του ορθόδοξου προσανατολισμού του». (Να σημειωθεί ότι η ΔΙΣ έχει ζητήσει την τήρηση του ορθόδοξου χαρακτήρα του και όχι του προσανατολισμού του.) Μάλιστα, χθες, ο κ. Φίλης από νωρίς το πρωί υπέγραψε τις οδηγίες για τη διδασκαλία των «νέων» Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Λύκειο, μια κίνηση με σαφές πολιτικό αποτύπωμα. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Φίλης φέρεται να είπε, χαριτολογώντας, ότι «οι υπογραφές των οδηγιών για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών σε Δημοτικό και Λύκειο είναι πολύ βαριές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου