οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΠΑΚΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣ -ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, ΕΛΕΩ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (με αρνητική ψήφο Τσακνή): Ο "ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ" ΑΦ΄ΕΝΟΣ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΥΠΕΡ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΦ' ΕΤΕΡΟΥ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ (Παππάς και λοποί) ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΑΚΟΥ...ΓΕΝΙΚΩΣ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ (ΚΑΙ) ΣΤΑ ΜΜΕ....

Από τον κλώνο της "Ε", την ημιεπίσημη
 κυβερνητική εφημερίδα και "ΤΑ ΝΕΑ"

"Εφ.Συν", ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο, 25/10/16

"Η ΑΥΓΗ", ουδέτερο χτύπημα, 25/10/16

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/10/16

Μύλος στην ΕΡΤ: ταγματάρχες - καραβανάδες
και δικαστικοί κλητήρες!
Τον Παναγιώτη Τσούτσια με πολυετή θητεία σε εφημερίδες και περιοδικά, στέλεχος της ΕΡΤ από το 1989 και από την επανασύστασή της έως σήμερα προϊστάμενο της υποδιεύθυνσης σύνταξης ειδήσεων, επέλεξε χθες το βράδυ η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για τη θέση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης από την οποία αποπέμφθηκε - επισήμως, μερικές ώρες νωρίτερα - ο Σταύρος Καπάκος.

Η ερτική κρίση που σοβούσε καιρό τώρα και κορυφώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης με την απόφαση του ΔΣ της εταιρείας να καρατομήσει τον Καπάκο (με πολυετή πείρα στην τηλεόραση και πρώην διευθυντή σύνταξης στην εφημερίδα «Αυγή») φαίνεται ότι ξέφυγε από τα εδαφικά όρια του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Το θέμα, λέγεται ότι έφθασε νωρίς χθες έως το Μαξίμου, το οποίο επέλεξε να εκφράσει τη στήριξή του στον τεχνοκράτη επικεφαλής του Ραδιομεγάρου, τον Λάμπη Ταγματάρχη.


Το tweet Παπαδημούλη
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το τουιτάρισμα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη: «Η απομάκρυνση του Σταύρου Καπάκου από την ΕΡΤ, μέσω δικαστικού κλητήρα, είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τάγμα».

Από το καλοκαίρι στις σχέσεις μεταξύ του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ Ταγματάρχη και του διευθυντή του ειδησεογραφικού - ενημερωτικού τομέα Καπάκου επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες.

Η διοίκηση της ΕΡΤ του καταλόγισε ότι είχε διαμορφώσει συνθήκες «Βατικανού» στο Ραδιομέγαρο. Του χρέωσαν επίσης ότι δεν έκανε κάτι για τα ερτοπενίτικα χαρακτηριστικά του «μαγαζιού». Αν η ΕΡΤ έχει συνολικά 110 δημοσιογράφους σε τρία κανάλια, πέντε ραδιόφωνα, ERT World, Web κ.λπ., έχει κάπου... 120 αρχισυντάκτες, έλεγαν κύκλοι της Αγίας Παρασκευής και επισήμαιναν με νόημα ότι «στους διαδρόμους του κτιρίου όλο και σε κάποιον αρχισυντάκτη θα πέσεις, σε ρεπόρτερ όμως κομμάτι δύσκολο».

Του χρέωσαν επίσης τις 19 ώρες ενημερωτικές εκπομπές (σε σημαντικά γεγονότα βέβαια) - κάποιοι έκαναν λόγο για «τηλεοπτική Πράβντα» - που αποτυπωνόταν, σύμφωνα με μια ερμηνεία, στα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης. Του καταλόγισαν ακόμη και καθυστέρηση στην παρουσίαση νέας πρότασης για τη σεζόν και κατ' επέκταση αργοπορημένη εφαρμογή της.

Ο Καπάκος έκανε ό,τι μπορούσε με το δυναμικό και τα μέσα, οικονομικά και τεχνικά, που διέθετε η ΕΡΤ, λένε κύκλοι του ειδησεογραφικού τομέα. Ο ίδιος, λέγεται ότι ζήτησε από το ΔΣ, ο προϊστάμενός του να μην έχει παρεμβατικό ρόλο στην ενημέρωση (μεταξύ άλλων, υπήρχε και κόντρα για την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ-1 με τον Ταγματάρχη να θέλει την πιο νέα Δώρα Αναγνωστοπούλουκαι ο Καπάκος την πιο έμπειρη Σταυρούλα Χριστοφιλέα).
Σε απάντηση όσων του προσάπτει ο Ταγματάρχης, ο Καπάκος είχε υποβάλει την πρότασή
 του για το πρόγραμμα στις 20 Ιουλίου, ανέφεραν δημοσιογραφικοί κύκλοι της ΕΡΤ, ενώ η διοίκηση κατέληξε μόλις στις 7 Οκτωβρίου.


Ο χαιρετισμός
Ο ίδιος πάντως απευθύνθηκε με χαιρετισμό (και όχι αποχαιρετισμό, αποσαφηνίζει) στους δημοσιογράφους, στον οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει: «Κερδίσαμε όλοι μαζί τη μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολυτάραχης περιόδου (εκλογές - δημοψήφισμα, επίσκεψη Πάπα, επίσκεψη Πούτιν, διαπραγμάτευση, τρομοκρατικά χτυπήματα, Προσφυγικό, Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύνοδοι Κορυφής, Brexit κ.ά.)» και έβαλε κατά του Ταγματάρχη, κάνοντας λόγο για «εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά. Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της "άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες"».

Από την πλευρά του, ο Ταγματάρχης μιλώντας σε συναδέλφους του τηλεοπτικού ρεπορτάζ σχετικά με όσα του καταλογίζει ο Καπάκος, τον κάλεσε να απαντήσει - «με το χέρι στην καρδιά», όπως χαρακτηριστικά είπε - αν δέχθηκε (από τον ίδιο) οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο του (διαμόρφωση θεματολογίας δελτίων, επιλογή - αξιολόγηση ειδήσεων και καλεσμένων), αν παραβρέθηκε (ο Ταγματάρχης) σε κάποια από τις τουλάχιστον χίλιες δημοσιογραφικές συσκέψεις και να εξηγήσει πώς ένα στέλεχος, όπως ο επιτελάρχης της Ενημέρωσης, αρνείται να εφαρμόσει το εγκεκριμένο από το ΔΣ της εταιρείας πρόγραμμα. Στον υπαινιγμό του «εγώ ήρθα για δουλειά και όχι για δουλειές», ο Ταγματάρχης αναμένει, είπε, «να εξηγήσει ο Καπάκος γιατί επέλεξε τη σιωπή τους προηγούμενους 17 μήνες, γιατί δεν ενημέρωσε το ΔΣ ή δεν έκανε καταγγελία σε εισαγγελέα».


Τα εύσημα στον Κοτσακά και η γκρίνια για τον Καπάκο
Δεν ξέρω αν τού έκανε καλό ή κακό, πάντως, μόνο για ένα πρόσωπο μίλησε με καλά λόγια ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής τάσης της Κουμουνδούρου Αντώνη Κοτσακά. Ο Πρωθυπουργός, σε αντίθεση με το Πολιτικό Συμβούλιο για το οποίο κατέθεσε πρόταση, δεν υπέδειξε πρόσωπα για το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πολιτικής Γραμματείας, λέγοντας ότι κάθε μέλος μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο νέο όργανο. Κάποια στιγμή πήρε τον λόγο ο Κοτσακάς για ένα διαδικαστικό ζήτημα, προκαλώντας αμέσως μετά την παρέμβαση Τσίπρα. «Σάς είπα ότι δεν θα υποδείξω πρόσωπα, θα είναι λάθος όμως να μην είναι ο Κοτσακάς στο νέο όργανο» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κοτσακάς πληροφορούμαι πως πήγε πολύ καλά στη σταυροδοσία για τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Ομως από την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου απουσίαζε καθώς, όταν ειδοποιήθηκε, είχε ήδη φύγει για την πατρίδα του τη Χίο.

Πάντως, μαθαίνω πως η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν σε καλό κλίμα. Κανείς δεν είπε κουβέντα για το θέμα Σκουρλέτη, ούτε ο Τσίπρας άφησε καμία αιχμή για τους 53. Ο δε Νίκος Βούτσης, που πρώτευσε στην εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου με 70 σταυρούς, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στα εσωκομματικά και περιορίστηκε στο θέμα της CETA. Ενα μέλος του οργάνου, και δεν θα αποκαλύψω ποιος, γκρίνιαξε για την αντικατάσταση του Σταύρου Καπάκου από τη Διεύθυνση Ειδήσεων στην ΕΡΤ. Συζήτηση όμως δεν έγινε.


"Η ΑΥΓΗ", 25/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου