οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

"...Ο Ραχόι εμφανίστηκε συναινετικός στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. «Οι εξαιρετικές συνθήκες απαιτούν να αφήσουμε στην άκρη τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, επειδή αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση» είπε. «Αν δεν στηριχθεί η κυβέρνησή μου θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο, προοπτική επιζήμια για τη χώρα και την οικονομία». Ο συντηρητικός πολιτικός έδειξε να κατανοεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος. «Θεωρώ δεδομένο ότι πλέον κάθε μέρα θα πρέπει να οικοδομούμε μια πλειοψηφία για να κυβερνηθεί η χώρα. Για να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο. Αυτό σας προσφέρω. Είμαι έτοιμος να διαπραγματευθώ όλες τις αποφάσεις, όσο χρειάζεται»..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 28-30/10/16
Ισπανία
Η δεύτερη θητεία Ραχόι ίσως δεν βάλει τέλοςστο αδιέξοδο
Η αποχή των Σοσιαλιστών που οδήγησε στην κυβέρνηση Ραχόι είναι απόρροια εξάντλησης και φόβου, όχι πεποίθησης. Δύσκολα θα προσφέρουν την κοινοβουλευτική τους στήριξη καθιστώντας απίθανες τις συμφωνίες σε σημαντικά θέματα

Της Νατάσας Μπαστέα

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία φαίνεται να φθάνει στο τέλος. Είναι όμως έτσι; Επειτα από 10 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων και δύο εκλογικές μάχες από τις οποίες δεν έγινε δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι φαίνεται ότι εξασφαλίζει δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός. Ο δρόμος γι' αυτό άνοιξε την περασμένη Κυριακή όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης άλλαξε τη στάση του, ήρε το βέτο κατά του Ραχόι και αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Σε ένα βαθιά πολωμένο κοινοβούλιο ο Ραχόι αναμένεται να εκλεγεί αύριο, στη δεύτερη ψηφοφορία, πρωθυπουργός με τις ψήφους του δικού του Λαϊκού Κόμματος και των κεντροδεξιών Ciudadanos, χάρη στην αποχή των περισσότερων Σοσιαλιστών βουλευτών.

Το Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο και στις δύο εκλογές, του Δεκεμβρίου και του Ιουνίου χωρίς να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Μπορεί τώρα να παραμένει στην εξουσία, θα χρειάζεται όμως την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για οποιοδήποτε νομοσχέδιο και απόφαση, κάτι που δεν προβλέπεται να είναι εύκολο. Μάλιστα οι Σοσιαλιστές έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν χθες ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κανένα προϋπολογισμό αν δεν περιλαμβάνει τα μέτρα που επιθυμούν εκείνοι.

Ο Ραχόι εμφανίστηκε συναινετικός στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. «Οι εξαιρετικές συνθήκες απαιτούν να αφήσουμε στην άκρη τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, επειδή αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση» είπε. «Αν δεν στηριχθεί η κυβέρνησή μου θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα χρόνο, προοπτική επιζήμια για τη χώρα και την οικονομία». Ο συντηρητικός πολιτικός έδειξε να κατανοεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος. «Θεωρώ δεδομένο ότι πλέον κάθε μέρα θα πρέπει να οικοδομούμε μια πλειοψηφία για να κυβερνηθεί η χώρα. Για να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο. Αυτό σας προσφέρω. Είμαι έτοιμος να διαπραγματευθώ όλες τις αποφάσεις, όσο χρειάζεται».

Το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 137 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών. Μαζί με τους βουλευτές των Ciudadanos ο Ραχόι υπολείπεται 7 εδρών για την πλειοψηφία. Σε κάθε ψηφοφορία, δηλαδή, θα πρέπει να πείθει και 7 βουλευτές των αντιπάλων του. Ο Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών μέχρι πριν από λίγες ημέρες, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε υποστήριξη, έστω και έμμεση, στον Ραχόι. Επειδή η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του κόμματος διαφωνούσε με αυτή την τακτική απομακρύνθηκε και η Οργανωτική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε με πλειοψηφία την αποχή ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές. Αυτό έχει διχάσει βαθιά το κόμμα και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους του. Αρα, η απόφαση για έμμεση στήριξη της νέας κυβέρνησης δεν αποτελεί την αρχή μιας παραγωγικής νέας συμμαχίας. Κάθε άλλο.
Η αποχή των Σοσιαλιστών είναι απόρροια εξάντλησης και φόβου, όχι πεποίθησης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιπαθεί την ιδέα άλλης μιας κυβέρνησης Ραχόι, αλλά φοβάται ακόμα περισσότερο άλλη μια προσφυγή στις κάλπες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη και σταθερή πτώση. Οι εκλογές αν γίνονταν τον Δεκέμβριο θα προκαλούσαν μεγάλο πλήγμα στο κόμμα, που τώρα μπορεί να διεκδικεί τουλάχιστον τυπικά την ηγεσία της Αριστεράς στην Ισπανία.
Τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών επιμένουν ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουν ούτε μια σπιθαμή παραπάνω στο Λαϊκό Κόμμα. Προτεραιότητά τους τώρα είναι να κερδηθεί εκ νέου η αξιοπιστία στη βάση του κόμματος και να περιοριστούν οι διαρροές προς τους Podemos. Ακόμα και σε τομείς στους οποίους τα δύο κόμματα έχουν κοινό έδαφος, οι Σοσιαλιστές θα είναι πολύ διστακτικοί να προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη. Το πρώτο κρίσιμο τεστ δεν θα αργήσει. Ηδη η Μαδρίτη δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μάλιστα η Κομισιόν στις αρχές του χρόνου επέπληξε τον Ραχόι. Ωστόσο, ακόμα και ο νέος, αναθεωρημένος και λιγότερο φιλόδοξος στόχος για το έλλειμμα του 2017 είναι πλέον ανέφικτος. Η Ισπανία υποσχέθηκε να περιορίσει το έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, αλλά βάσει των υπολογισμών δεν θα καταφέρει να το μειώσει κάτω του 3,6%. Με κάποιο τρόπο, η νέα κυβέρνηση Ραχόι θα πρέπει να κάνει φορολογικές αυξήσεις ή περικοπές δημοσίων δαπανών 5 δισ. ευρώ.

Εκτός από αυτό, είναι δύσκολο να φαντασθούμε κάποια άλλη συμφωνία σε σημαντικά θέματα. Αλλαγές στην αγορά εργασίας; Απίθανο. Μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα; Ουτοπικό. Συνταγματική αναθεώρηση για νέες σχέσεις μεταξύ κράτους και των περιφερειών (μεταξύ των οποίων και η Καταλωνία που ζητά ανεξαρτησία); Αδύνατον.
Το μοναδικό χαρτί που διαθέτει ο Ραχόι είναι οι εκλογές. Μπορεί πάντα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα του δώσουν πλειοψηφία. Ακόμα και αυτή η απειλή όμως μπορεί να μη λειτουργήσει για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ήδη έχει φθάσει στα όρια της αντοχής τους ψηφοφόρους του. Οι επόμενες εκλογές - που δεν προβλέπεται να αργήσουν πολύ - σίγουρα θα είναι δύσκολες για όλους.

Αντιπολίτευση
Τριγμοί και στο εσωτερικό των Podemos
Η αυριανή δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση της κυβέρνησης Ραχόι προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των Podemos. Ο επικεφαλής Πάμπλο Ιγκλέσιας τάσσεται υπέρ λαϊκών κινητοποιήσεων και δήλωσε ότι θα βρίσκεται στη Βουλή για να χαιρετίσει. Ο Ινίγκο Ερεχόν, υπεύθυνος για τη στρατηγική του κόμματος, πιστεύει πως η μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί μέσα στο Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση διαρκεί εδώ και εβδομάδες καθώς οι δύο πλευρές υποστηρίζουν διαφορετικές μεθόδους αντιπολίτευσης στη δεύτερη θητεία Ραχόι. Ο Ιγκλέσιας επιμένει ότι θα πρέπει να πολλαπλασιασθούν οι διαδηλώσεις και οι λαϊκές διαμαρτυρίες στους δρόμους ενώ ο Ερεχόν υπενθυμίζει διαρκώς ότι οι 5 εκατομμύρια ψήφοι τις οποίες κέρδισε η συνεργασία Unidos Podemos (οι Podemos μαζί με την Ενωμένη Αριστερά) σημαίνουν πως η κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να αποδειχθεί «χρήσιμη». Δηλαδή όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στους θεσμούς. Αντίστοιχα διχασμένα φέρονται τα στελέχη και της Ενωμένης Αριστεράς.

Ο Ιγκλέσιας έδειξε τις προθέσεις του μετά τη συνάντηση με τον βασιλιά Φελίπε την Τρίτη, με τη σύμφωνη γνώμη του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν ο οποίος ανακοίνωσε έναν νέο κύκλο διαδηλώσεων και κάλεσε τον κόσμο να περικυκλώσει το Κογκρέσο το Σάββατο, ημέρα της δεύτερης ψηφοφορίας. Αντίθετα, η πλευρά Ερεχόν θεωρεί ότι έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος των μεγάλων διαδηλώσεων και η σημερινή Ισπανία δεν είναι εκείνη των Αγανακτισμένων. Υποστηρίζει επίσης ότι η κρίση στο εσωτερικό των Σοσιαλιστών και η αποδυνάμωση του παραδοσιακού κομματικού συστήματος χρειάζονται μια νέα προσέγγιση προκειμένου να προσελκυσθούν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι.
ΕΛΑΒΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ: Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατάφερε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. H εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και την άρση του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 10 μηνών στην χώρα. Συνολικά έλαβε 170 "ναι", 111 "κατά" και 68 βουλευτές απείχαν. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα ορίσει τη νέα κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη. «Θα ανακοινώσω την κυβέρνηση την Πέμπτη το απόγευμα και θα ορκιστούν την Παρασκευή. Έχω ήδη μιλήσει με τον βασιλιά (Φίλιππο)», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφος μετά την ψηφοφορία. Νωρίτερα ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να μην αφήσει να κυβερνηθεί η χώρα από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου