οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

"...Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης παρακολούθησαν εμβρόντητοι, αργά τη νύχτα της Τετάρτης, την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη (και δι' αυτής την ηγεσία της κυβέρνησης) να σπεύδει να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη, να δηλώνει απερίφραστα ότι οι αποφάσεις κρίνονται από την κυβέρνηση, να απειλεί και να προαναγγέλλει νέες «νομοθετικές πρωτοβουλίες», αγνοώντας την ουσία: το σκεπτικό της απόφασης, την οποία η κυβέρνηση θα όφειλε να αναμένει και να μελετήσει προτού εξαπολύσει επιθέσεις και απειλές. Μια απόφαση που αναμένεται πως θα ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ανήκουν στο ΕΣΡ και απουσία της ανεξάρτητης αρχής τα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας είναι δεμένα. Ως εκ τούτου - και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς - και ο νέος νόμος που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ο Ν. Παππάς την ερχόμενη εβδομάδα, με τον οποίο θα ζητεί «ενοίκιο» από τα υφιστάμενα κανάλια για την προσωρινή λειτουργία τους, θα είναι για τον ίδιο λόγο αντισυνταγματικός όπως και ο προηγούμενος. Εχοντας δεχθεί ένα καίριο πολιτικό πλήγμα, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον μόνος με την πραγματικότητα και τείνει να μετατραπεί ο ίδιος σε αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης..."

Το κύριο θέμα από "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 

και τα εσωτερικά αναπτύγματα
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ",  29-30/10/16
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 29-30/10/16
O κ. Τσίπρας μετέωρος στα αδιέξοδά του
Η κατάρρευση του βασικού στρατηγήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, οι σπασμωδικές αντιδράσεις και οι σκέψεις κάποιων για ηρωική έξοδο
Toυ ΄Αγγελου Κωβαίου


Ο «βασιλιάς» Αλέξης Τσίπρας είναι γυμνός: η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ο νόμος Παππά για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου κρίθηκε αντισυνταγματικός, οδηγεί σε κατάρρευση το κεντρικό στρατηγικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης και φέρνει τον Πρωθυπουργό αντιμέτωπο με όλα τα αδιέξοδα τα οποία επιχείρησε να αποκρύψει μέσω της συζήτησης περί διαπλοκής, των απροκάλυπτων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και των χονδροειδών μεθοδεύσεων για χειραγώγηση του Τύπου.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις που προκάλεσε από την πρώτη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση του ΣτΕ αντιμετωπίζονται από κυβερνητικά στελέχη και σύσσωμη την αντιπολίτευση ως καταλυτικές ενδείξεις για το συνολικό πολιτικό έλλειμμα του ιδίου του Αλ. Τσίπρα και του στενού του πολιτικού κύκλου. Ο Πρωθυπουργός, πολιτικά μετέωρος, αναζητεί νέους τρόπους διαχείρισης της κρίσης στην οποία έχει περιπέσει.

Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης παρακολούθησαν εμβρόντητοι, αργά τη νύχτα της Τετάρτης, την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη (και δι' αυτής την ηγεσία της κυβέρνησης) να σπεύδει να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη, να δηλώνει απερίφραστα ότι οι αποφάσεις κρίνονται από την κυβέρνηση, να απειλεί και να προαναγγέλλει νέες «νομοθετικές πρωτοβουλίες», αγνοώντας την ουσία: το σκεπτικό της απόφασης, την οποία η κυβέρνηση θα όφειλε να αναμένει και να μελετήσει προτού εξαπολύσει επιθέσεις και απειλές. Μια απόφαση που αναμένεται πως θα ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ανήκουν στο ΕΣΡ και απουσία της ανεξάρτητης αρχής τα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας είναι δεμένα.

Ως εκ τούτου - και σύμφωνα με έγκριτους νομικούς - και ο νέος νόμος που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ο Ν. Παππάς την ερχόμενη εβδομάδα, με τον οποίο θα ζητεί «ενοίκιο» από τα υφιστάμενα κανάλια για την προσωρινή λειτουργία τους, θα είναι για τον ίδιο λόγο αντισυνταγματικός όπως και ο προηγούμενος.

Εχοντας δεχθεί ένα καίριο πολιτικό πλήγμα, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον μόνος με την πραγματικότητα και τείνει να μετατραπεί ο ίδιος σε αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης. Η κατάρρευση του στρατηγήματος που σχεδίασε και εφάρμοσε από κοινού με τον κ. Παππά τον αφήνουν εκτεθειμένο και όπως αρχίζουν να ψιθυρίζουν στελέχη της κυβέρνησης, «οι κινήσεις του είναι περιορισμένες και μοιάζει να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ σπασμωδικών ενεργειών και καταστροφικής αδράνειας».

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εξέλιξη στο τηλεοπτικό τοπίο έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα των υπουργών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Αλ. Τσίπρα. Από αυτόν περιμένουν μια κίνηση απεγκλωβισμού, γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια είναι πλέον στενά.

Δεδομένου δε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μία ακόμη φορά καρκινοβατεί και οδηγεί σε νέες κοινωνικά και πολιτικά επιζήμιες υποχωρήσεις, οι δυνατότητες αντίδρασης του Πρωθυπουργού φαίνονται εξαιρετικά περιορισμένες και εντοπίζονται στην εξής μία: τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την καλλιέργεια ενός νέου κύκλου πόλωσης.

Η πρόωρη προαναγγελία των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχει επιτείνει την ούτως ή άλλως προϋπάρχουσα ακυβερνησία, καθώς εδώ και εβδομάδες όλοι οι ένοικοι των υπουργικών γραφείων αναμένουν μια ένδειξη για το πολιτικό τους μέλλον και έχουν κατεβάσει τα μολύβια.

Μετά τον κόλαφο της απόφασης του ΣτΕ, όλοι επιμένουν: ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει εντός των επόμενων ημερών, αλλιώς ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μια ώρα αρχύτερα στο κέντρο μιας πολιτικής δίνης που θα παρασύρει τον ίδιο, την κυβέρνηση και το κόμμα του.

Περιορισμένος ανασχηματισμός
Παρά ταύτα, οι δυνατότητες ελιγμών εκ μέρους του Πρωθυπουργού δεν προμηνύουν κάποια «φυγή προς τα εμπρός». Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως οι δυνατότητες εντυπωσιακών κινήσεων είναι ελάχιστες, όπως και ο κατάλογος των προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εικόνα μιας κυβέρνησης υπό κατάρρευση.

Δεδομένου ότι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο δεν αναμένονται και ότι οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους κορυφαίους υπουργούς μοιάζουν αμετακίνητοι, μία από τις φημολογούμενες κινήσεις του κ. Τσίπρα είναι η αναβάθμιση της λεγόμενης «ομάδας των 40άρηδων» Δ. Τζανακόπουλου (διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού), Δ. Λιάκου(οικονομικού συμβούλου στο Μέγαρο Μαξίμου) και Αλ. Χαρίτση (υπεύθυνου για το ΕΣΠΑ).

Η αλλαγή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θεωρείται επίσης βέβαια, με μετακίνηση της Ολγας Γεροβασίλη σε κάποιο υπουργείο, ενώ υπό μετακίνηση θεωρούνται οι Π. Κουρουμπλής από το υπουργείο Εσωτερικών, ο Π. Σκουρλέτης από το Περιβάλλοντος, ο Ν. Παρασκευόπουλος από το Δικαιοσύνης και ο Ν. Τόσκας από το Προστασίας του Πολίτη.

Παρ' όλα αυτά, το νέο εσωκομματικό σκηνικό και η συμμαχία της ομάδας Μπανιά με τους 53+, η οποία επιβεβαιώθηκε και με τη στήριξη των τελευταίων προς τον Π. Σκουρλέτη, έχει περιορίσει την ελευθερία κινήσεων του κ. Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου έχει τεθεί βέτο σε οποιαδήποτε αξιοποίηση προσώπων όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης στο πεδίο αρμοδιοτήτων του.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως μία προεξοφλημένη εξέλιξη περιορισμένης εμβέλειας και με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο σε εκλογές, παρά στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Είναι άλλωστε σαφές από τις θέσεις της κυρίαρχης ομάδας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (53+), καθώς και προσώπων όπως ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ότι η λογική της διατήρησης ενός εκλογικού ποσοστού έστω και με απώλεια της διακυβέρνησης, είναι μία από τις βασικές επιλογές προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε επίπεδα που θα θυμίζουν την περίοδο προ της κρίσης.

Οι προσδοκίες

Πάγος στις ελπίδες από Ομπάμα

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, έπειτα και από την ακύρωση των σχεδίων για τον έλεγχο της ενημέρωσης, αναδεικνύονται και στα μείζονα πεδία επιδιώξεων και επικοινωνιακού σχεδιασμού.

Αφενός οι συζητήσεις με τους δανειστές για την αξιολόγηση φέρνουν στην επιφάνεια νέες πιθανές υποχωρήσεις σε κοινωνικά ευαίσθητα πεδία, όπως τα εργασιακά, το φορολογικό και τα Ασφαλιστικό. Υπό αυτή την έννοια, ο κίνδυνος μιας εμπλοκής είναι ορατός και το ενδεχόμενο να βρεθεί ο κ. Τσίπρας μπροστά στο δίλημμα «νέα υποχώρηση ή ηρωική έξοδος» είναι υπαρκτός. Πρόκειται για κάτι που επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όταν λένε «δεν έχουμε άλλα περιθώρια».

Αφετέρου οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου μπήκαν «στον πάγο» από τον Λευκό Οίκο ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Λίγες ώρες αφότου το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα από τα γνωστά non paper στο οποίο αναφερόταν πως «στο επίκεντρο της επίσκεψης (sic) αναμένεται να βρεθούν, επίσης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος, το Κυπριακό και το Προσφυγικό», ο Λευκός Οίκος, διά του εκπροσώπου του Τζος Ερνεστ, φρόντισε να ψαλιδίσει τις προσδοκίες μιας συζήτησης περί χρέους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Ο πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπραγματευθεί κάποιον νέο διακανονισμό μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αυτό που θα ανέμενα είναι ότι ο πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιον χρόνο προκειμένου να εγκωμιάσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει. Επιπλέον, για να την παροτρύνει να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη μακροχρόνια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελέσει με βεβαιότητα ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος».


"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 29-30/10/16

Σύγχυση, παλινωδίες και προσπάθεια διαφυγής μέσω ΕΣΡΤο παραλήρημα Γεροβασίλη και οι κραυγές υπουργών που αναζητούν... συναίνεση προσπαθώντας να φορτώσουν τις ευθύνες στην αντιπολίτευση
Της Δήμητρας Κρουστάλλη

Κάθε λέξη της δήλωσης που έκανε η Ολγα Γεροβασίλη μετά την απόφαση του ΣτΕ ήταν και μια πέτρα στη βιτρίνα της δήθεν υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταγματικούς κανόνες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία δυσκολευόταν ακόμα και να ανασάνει όσο διάβαζε το παραλήρημα κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόδωσε την ένταση, τη σύγχυση και τον πανικό που επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε σαν να μη συνέβαινε τίποτα, παρότι η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτησή του. Θα καταθέσει επειγόντως, είπε, τη Δευτέρα τον νόμο-γέφυρα για την προσωρινή ενοικίαση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και έπειτα το νέο ΕΣΡ θα διεξαγάγει από την αρχή τον διαγωνισμό για τις άδειες. Η μάχη κατά της ανομίας, δήλωσε ο υπουργός του οποίου το μέγα νομοθέτημα κηρύχθηκε τελεσίδικα άνομο, ασφαλώς, συνεχίζεται. Αυτή δεν ήταν μόνο μια γραμμή άμυνας. Είναι η αποκάλυψη της νοοτροπίας που διακατέχει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιμετωπίζει τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα ως βαρίδια που εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει όπως θέλει.

Τώρα θέλουν ομαλότητα
Μέσα σε κλίμα έντασης θα επιδιώξει η κυβέρνηση τη Δευτέρα συναίνεση και επιστροφή στην ομαλότητα. Την Πέμπτη δεν πρόλαβαν να μεταδοθούν οι σχεδιασμοί Παππά, ο οποίος δέχεται τα πυρά πολλών υπουργών που δεν μιλούν δημοσίως αλλά εκτιμούν ότι έχει παρασύρει τον κ. Τσίπρα σε ολισθηρά μονοπάτια, και ο Πρωθυπουργός άλλαξε άποψη. Συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Παπαγγελόπουλος, καθώς και ο Ν. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη μαζί με συνεργάτες του Πρωθυπουργού προκειμένου να εξετάσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία που είχε ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ, πριν από την κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η διάσκεψη θα γίνει τελικά το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα αδιέξοδα της μεγάλης ήττας είναι δυσκολοχώνευτα, και η κυβέρνηση επιχειρεί ξανά να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Από τη μία καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθούν «στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων» και από την άλλη τα απειλεί ότι αν συνεχίσουν «την υπονόμευση του ΕΣΡ» «δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία». Πριν λίγες ημέρες, όταν εκδηλώθηκε η πρώτη απόπειρα Βούτση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έθεσαν ως προϋπόθεση για τη συναίνεσή τους την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα στο ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να περάσει η θεσμική παρεκτροπή προκαλώντας το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλόπιασε τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, εκβίασε τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, κατηγόρησε τους καναλάρχες και τα συμφέροντα για πιέσεις στη Δικαιοσύνη. Οταν όλα έπεσαν στο κενό, η κυρία Γεροβασίλη επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατηγορώντας το για την αποδοχή των μνημονίων, για το PSI και για τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να κάνουν τη μόνη λογική κίνηση, να αλλάξουν τον νόμο Παππά και να τον εναρμονίσουν με το Σύνταγμα. Αλλά δεν νοιάστηκαν να αποδοκιμάσουν τις ακραίες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη («Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα», «Εχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει»), ενώ ο αναπληρωτής γραμματέας των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Μπέλτσοςαπεπέμφθη επειδή είπε ότι «αντισυνταγματικό είναι το ΣτΕ. Πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρε Πάνο Καμμένε, τσακίστε τους». Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε για «θεσμική πληγή» που άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ, η οποία «ακυρώνει τη δυνατότητα του κράτους να ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο», «ενσωματώνοντας ένα πολιτικό επιχείρημα».

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση σήκωσε εξίσου τους τόνους και κατήγγειλε εκτροπή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη και ζήτησε εκλογές. «Μελανό σημείο» για την κοινοβουλευτική δημοκρατία χαρακτήρισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη τις δηλώσεις Γεροβασίλη και η Φώφη Γεννηματά ζήτησε την άμεση παραίτηση του Νίκου Παππά και τη συγκρότηση ΕΣΡ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε ότι η συναίνεση για το ΕΣΡ «δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά», ο οποίος επί έναν χρόνο «έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς» και «συμβουλευόμενος συνηγόρους παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα, προκειμένου να εγκαταστήσει στημένα ΜΜΕ». «Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί» ανακοίνωσε το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε στην πρότασή του: «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και κυρίως συνταγματική νομιμότητα».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι «η δήλωση που με επαναστατικό οίστρο διάβασε η κυβερνητική εκπρόσωπος συνιστά επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος» και επισήμανε ότι «από χθες το βράδυ η κυβέρνηση παραληρεί θεσμικά. Διατυπώνει ένα λόγο χυδαίο, αυταρχικό και πολιτικά αυτοκτονικό». Ο κ. Βενιζέλος είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο του 2016 ότι «η διαδικασία αυτή των δήθεν αδειών δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και αν επιδιώξετε την ολοκλήρωσή της αυτό θα είναι το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο και τελικά ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης».
"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 29-30/10/16
Ολα στον αέρα
Κυβέρνηση σε σύγχυση και πανικό μετά το Βατερλό του νόμου Παππά
Της Γιάννας Παπαδάκου

Πρωτοφανή πόλεμο εναντίον της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση σηματοδότησε η απόφαση-κόλαφος του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στη «μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (άρθρο 2Α, του νόμου 4339/2015)». Αμέσως μετά τη γνωστοποίησή της, το ΣτΕ και η Δικαιοσύνη βρέθηκαν στο στόχαστρο. Αναυδος ο νομικός κόσμος παρακολουθούσε το βράδυ της Τετάρτης τις δηλώσεις Γεροβασίλη, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη και την άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γεροβασίλη
«Η δήλωση Γεροβασίλη σηματοδοτεί μια καινούργια φάση και θα καταγραφεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής δικαστικής ιστορίας. Θυμίζει πώς αντιμετώπισαν αυταρχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν αποφάσεις του ΣτΕ» είπε ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος. «Οι δικαστές δέχονται πρώτα πολιτικές και μετά κοινωνικές πιέσεις. Σταθμίζουν λοιπόν όλα τα δεδομένα και αποφασίζουν με κριτήριο το Σύνταγμα. Το τι θα γίνει με τις αδύναμες κατηγορίες των ασθενεστέρων είναι θέμα αναδιανομής εισοδήματος. Ας φροντίσει η κυβέρνηση με άλλον τρόπο να βρει τα έσοδα που χρειάζεται, κάνοντας αναδιανομή. Γιατί αν θεωρεί ότι είναι μια μορφή αναδιανομής αυτό, τότε είναι λάθος, γιατί είναι πάλι η ίδια αγοραία αντίληψη»δηλώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Σωτηρέλης. Αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων αντέδρασαν στην πρωτοφανή στο μέγεθος επίθεση κατά του ΣτΕ, καθώς και στην αμφισβήτηση της θεσμικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων. Με ανακοινώσεις τους οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών και Διοικητικών Υπαλλήλων τόνιζαν ότι «η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη. Μια Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και για το κράτος δικαίου». Ποτέ πριν δεν έκαναν επίθεση στην κυβέρνηση από κοινού οι τακτικοί με τους διοικητικούς δικαστές. Ωστόσο νέες δικαστικές περιπέτειες φαίνεται ότι ανοίγονται και με αφορμή την κατάθεση του νέου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που προανήγγειλε ο κ. Νίκος Παππάς, αφού έγκριτοι νομικοί επιμένουν ότι θα ανακύψουν νέα ζητήματα αντισυνταγματικότητας με τη νέα απόπειρα.

Αν η κυβέρνηση επαναφέρει το παλαιό καθεστώς αδειοδότησης, το ΣτΕ πάλι έχει κρίνει από το 2010 ότι αυτό δεν συμβάδιζε με την έννομη τάξη. Επομένως και ο νέος νόμος είναι στον αέρα, προτού καν κατατεθεί, όπως στον αέρα πλέον είναι το καθεστώς αδειοδότησης συνολικά.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει τις διατάξεις του νόμου Παππά, ο οποίος ακυρώθηκε, ενώ θα θέτει προϋποθέσεις λειτουργίας, οι οποίες προβλέπονται ακριβώς από τον προηγούμενο νόμο, ο οποίος κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός.

Με τον νέο νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, απαιτείται από τους καναλάρχες να καταβάλλουν ετήσιο τέλος συχνοτήτων 5-6 εκατ. ευρώ, να είναι ενήμεροι φορολογικά και τραπεζικά, και να έχουν μόνιμο κατατεθειμένο κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Το παρασκήνιο της διάσκεψης
Το παρασκήνιο πάντως της διάσκεψης της Τετάρτης, η οποία προσέλαβε δραματικές διαστάσεις, είναι χαρακτηριστικό της τάσης των δικαστών για τον νόμο Παππά. Ηδη από τη Δευτέρα και την τετράωρη διάσκεψη είχε γίνει γνωστό και στην κυβέρνηση ότι στους 25 ανώτατους δικαστές είχαν διαμορφωθεί τέσσερις τάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ισχυρή τάση ήταν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Η τάση αυτή πλειοψήφησε στην τελική ψηφοφορία, το απόγευμα της Τετάρτης, με 14 ψήφους. Το κύριο επιχείρημα ήταν η συνταγματική διάταξη του άρθρου 15, αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις του 2014 και του 2015.

Η δεύτερη τάση που ήταν πιο κοντά στη συνταγματικότητα μειοψήφησε με 11 ψήφους, αλλά πληροφορίες επιμένουν ότι και εκεί εκφράστηκαν προβλήματα αντισυνταγματικότητας αλλά υπερτονίστηκε η επί μήνες αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Η τρίτη τάση, που έχασε στο νήμα, ήταν η διαλλακτική, δηλαδή της αναβολής για έξι μήνες με προοπτική τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Προέβλεπε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 του ΠΔ 18/1989.

Το πρωί της Τετάρτης έμοιαζε κυρίαρχη, αλλά δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, ήρθε τρίτη! Η τέταρτη ήταν επίσης συμβιβαστική και έμπαινε και στον αριθμό των αδειών.
ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑΣύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, και σε αναμονή της δημοσίευσης του σκεπτικού της απόφασης, η απόφαση του ΣτΕ είναι μάλλον σαφής, αφού στον αέρα βρίσκονται οι δύο καναλάρχες οι οποίοι απέκτησαν άδειες με τον ακυρωμένο πλέον διαγωνισμό, οι ήδη υπάρχοντες σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά, οι αρμοδιότητες πρέπει να επανέλθουν στο ΕΣΡ και η ανεξάρτητη αρχή να αναλάβει πλέον τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου